Ще се пенсионирам, няма да се пенсионирам

Или защо замразяването на ръста на възрастта за пенсиониране крие риск от задълбочаване на проблемите в системата

Как ще се почувствате, ако отидете на лекар, той ви каже, че ще ви изпрати при специалист, след това се откаже от тази идея и ви предпише някакво лекарство. Няколко месеца по-късно се оказва, че лекарството е грешно и не само че няма да ви помогне, но има риск да се влошите.

Така изглеждат ходовете, които правителството предприема в пенсионния сектор. Първо лидерът на БСП Сергей Станишев, а след това и премиерът Пламен Орешарски заявиха, че увеличението на възрастта за пенсиониране, което беше започнато по времето на ГЕРБ, ще бъде задържано временно. Мярката беше въведена в края на 2011 г. с цел да се свие натискът над Държавното обществено осигуряване, чиито разходи се очаква да растат в следващите десетилетия заради все по-застаряващото население на България. Колкото и да е непопулярна, реформата започна и хората вече се бяха настроили за нея, още повече че мнозинството анализатори я определят като е една от малкото смислени стъпки на предишния кабинет.

Сега стопирането й беше обяснено с високата младежка безработица. През седмицата леви депутати дори внесоха в парламента и предложения за промени на Кодекса за социално осигуряване. В тях се предлага от началото на следващата година да се замрази увеличаването на възрастта и стажа за пенсиониране за всички категории труд. В същия ден министърът на отбраната Ангел Найденов заговори и за премахване на пенсионната възраст за военните и за връщане на стария режим.

Решенията на сегашното парламентарно мнозинство обаче не само се разминават с последните препоръки на Европейската комисия към България, но и според повечето икономисти няма да постигнат търсения ефект. Защото вместо да се адресират проблемите на системата - ниски пенсии, хроничен дефицит и постоянно растящи разходи, управляващите рискуват да ги задълбочат. Допълнително, кабинетът "Орешарски" и БСП все по-настойчиво говорят и за връщане на  "швейцарското правило" (според нарастването на осигурителния доход и инфлацията) при осъвременяване на пенсиите от следващата година. А това означава допълнително натоварване на държавния пенсионен фонд.

Стъпка напред, две назад

От началото на миналата година възрастта и стажът за пенсиониране започнаха да нарастват с по четири месеца всяка година до достигане на 63 години и 37 години стаж за жените и 65 години и 40 години стаж за мъжете. Сега идеята на БСП е реформата поне временно да спре. Ако това се случи, жените ще се пенсионират на 60 години и 8 месеца, а мъжете - на 63 години и 8 месеца.

"Увеличението на пенсионната възраст е болезнена, непопулярна но и неизбежна реформа. Това, че сега се отстъпва от постигнатото, означава, че някое бъдещо правителство ще трябва "да руча същите жабета втори път", обяснява образно български икономист, работещ в международна финансова институция.

Накратко, ако прагът за пенсиониране се замрази заради все по-застаряващото население и увеличаващата се продължителност на живот, броят на хората, които черпят от системата, ще се увеличава все повече за сметка на тези, които работят и внасят данъци и осигуровки. Ако в момента хората на възраст над 65 години са малко под една пета от населението, през 2060 г. те ще са почти 34% от всички, показва актюерският разчет на Националния осигурителен институт (НОИ) за 2012 г. При равни други условия това означава, че дефицитът на фонд "Пенсии" ще продължи да расте. За тази година се очаква той да достигне 1.7 млрд. лв. Така че нуждата от мерки за свиването на дупката в бюджета на държавния стълб на пенсионната система е повече от очевидна. Това се отчита и от чуждите анализатори. В последния си доклад за Националната програма за реформи на България за 2013 г. от ЕК посочват, че "Намаляването на ранното напускане на пазара на труда е ключово предизвикателство за подобряването на адекватността на пенсионната система, както и за предлагането на работна ръка".

Макар и с малко, увеличението на възрастта за пенсиониране е мярка в тази посока. По данни на НОИ от нея миналата година са били "спестени" малко под 46 млн. лв. Очакваният ефект през 2013 г. е икономия от още 25.7 млн. лв. Така натрупаният ефект от спестените средства за пенсии за двете години се очаква да бъде около 56.5 млн. лв., а допълнителните приходи от осигурителни вноски заради по-дългия престой на пазара на труда - още 14.9 млн. лв.

Спорни доводи

Един от основните доводи за замразяване на възрастта за пенсиониране на управляващите сега, е пазарът на труда. "Ще задържим увеличението на пенсионната възраст по две локални причини. На първо място ние имаме много висока младежка безработица, несъразмерно висока, ако проследим динамиката в европейските страни. Всяко по-нататъшно увеличаване на пенсионната възраст е натиск върху младежката заетост", аргументира се премиерът Орешарски.

Според икономистите броят на работните места в икономиката не е фиксиран и следователно не е задача на държавната политика да следи за по-справедливото му разпределение. Георги Ангелов от "Отворено общество" допълва, че структурата на квалификация на тези, които напускат пазара на труда, е съвсем различна от тази на младежите и няма как да замениш висококвалифицирани специалисти, като ги пенсионираш.

Друг довод на управляващите е, че реалната възраст на пенсиониране в България е значително по-висока от средната в ЕС. Ако хората искат да останат по-дълго на пазара на труда обаче, тогава увеличаването на официалният праг за пенсиониране не би трябвало да е проблем. Според Ангелов например колкото повече хората приближават пенсионната възраст, толкова по-малко искат да се пенсионират.

Нужни са още реформи

Дискусията за промяната във възрастта и стажа за пенсиониране обаче е само една малка част от проблема. И в дългосрочен план тази мярка няма да е достатъчна, за да се премахнат негативните ефекти от застаряването на населението. Истината е, че системата има нужда не от връщане назад, а от още по-генерална промяна. Ако това не се случи, през следващите 50 години възрастните хора ще продължат да взимат ниски пенсии, които ще продължат да се изплащат предимно от данъци и да зависят от волята на управляващите.

Икономисти и експерти имат различна визия за това в каква посока може да се върви. По думите на София Христова, изпълнителен директор на пенсионноосигурително дружество "Алианц България", преди да се правят каквито и да било промени, трябва да има ясна стратегия и визия за развитието на пенсионната система, както и цялостна концепция за необходимите реформи.

Според Йордан Христосков, бивш управител на НОИ, един от проблемите е ниската събираемост. По негови изчисления през последните пет години несъбраните пенсионни вноски възлизат на около 1.5 млрд. лв.

"Има два начина да се стабилизира пенсионната система - да се намалят пенсиите, което политически няма да издържи, или чрез структурна реформа, като се премахнат фалшивите инвалидни пенсии и се ограничи ранното пенсиониране", убеден е Ангелов.

Препоръките на Еврокомисията пък са да се премахнат постепенно възможностите за ранно пенсиониране, да се въведе една и съща пенсионна възраст за мъжете и за жените и да се прилагат активни политики по заетостта, които да позволят на по-възрастните работещи да останат по-дълго на пазара на труда.

Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии пък допълва, че замразяване на възрастта на пенсиониране като мярка може да има смисъл, ако срещу нея се осигури политическа подкрепа да се ограничи ранното пенсиониране.

На този фон решенията на управляващите изглеждат по-скоро неадекватни и търсещи някакъв вид популистки ефект. Въпросът обаче е докога пенсионната система ще може да издържи на политическите експерименти, преди на хората съвсем да им омръзне.

 

Още една вратичка

В пенсия да могат да излизат и хора, на които не им достигат до 24 месеца стаж или възраст, за да изпълнят изискванията за пенсиониране на трета категория труд (най-масовата). Това гласи едно от предложенията за промени в КСО на левицата. За всеки месец, недостигащ до навършване на стандартната възраст, тези хора ще взимат пенсия, намалена с 0.4%. По този начин максималното намаление на пенсията може да достигне до 9.6%, се посочва в мотивите към законопроекта. Ако се допусне, че 4500 - 5000 души годишно ще се възползват от тази възможност, от левицата са изчислили, че ще са им необходими допълнително 16 млн. лв. догодина, за да изплаща пенсиите и на тази група хора. През 2015 г. пък нужните средства ще набъбнат до 32 млн. лв. (за тези, които са се пенсионирали предсрочно през 2014 и през 2015 г.). Аргументът на вносителите е, че така ще се даде възможност на хора, изгубили работата си, да се пенсионират предсрочно, вместо да търсят варианти за получаване на други социални плащания като инвалидни пенсии, социални помощи и др.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


73 коментара
 • 1
  the_shadow avatar :-|
  The Shadow

  Поредното безумие на Орешарски. Опитват се да върнат часовника назад във всички възможни посоки, та каквото вече е изстрадано, да го понесем пак. ОСТАВКА!

 • 2
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  Капитал, какво се опитвате да го анализирате това - ясно е, че в смъкването (или замразяването) на пенсионната възраст няма никаква икономическа логика. Просто БСП обслужва групи по интереси без изобщо да мисли за бъдещето на страната. Забележете, че за капак ще връщат и привилегиите на военните.

 • 3
  sqrt avatar :-|
  Daria

  Ми каквато и система да измисляте за пенсиониране след като страната е разорена и няма икономика няма откъде да дойдат и парите за пенсии. От сега работещите няма как д се жземат повече осигуровки, защото и без това зааплатите им са смешни. Ако им вдигнт осигуровките просто работниците ще емигрират след като и без това едвам може да се живее с бг доходи.

 • 4
  ahasver avatar :-|
  ahasver

  Когато Дянков и Бойко вдигаха възрастта за пенсиониране имаше вой по медиите. Много хора не можаха да се пенсионират навреме. Сега виете пак . Какво искате всъщност ? Защо сегашните протести странно съвпадат с критиките на Брюксел за замразяване на възрастта ?

 • 5
  geordgeo avatar :-(
  geordgeo

  Комунягите както винаги залагат на сигурното - пенсионерите. Няма друга социална група, която да ги е подкрепяла през всичките им години на управление и ходовете на сегашното правителство са реверанс към този вот.

  За съжаление всички останали ще го издухаме за пореден път и няма как да има алтернатива на сегашното управление, без да има солидна десница в парламента. А това значи... работещи срещу неработещи и пенсионери при следващо гласуване... загубена предварително битка, защото знаем колко са сплотени червените бабички по време на избори...

 • 6
  ozd05563707 avatar :-|
  ozd05563707

  Възрастта ТРЯБВА да се замарази, чедаже да се намали! Откъде на къде хората, които са работили десетки години, няма да могат да се пенсионират до гроб?!?!? Аман от либерастки лайна! Когато ББ & ДянкОФФ вдигнаха възрастта за пенсиониране, оквичахте орталъка, сега като се намира някой, който да коригира това безумие, веднага почнахте да скимтите! Колот до това, как щяла да издържи системата -ми ще вземат по-ниски пенсии! По-добно нещо по-ниско сега, отколкото пенсия в ГРОБА!

 • 7
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Поредни либерастки номера и негодни идеи....
  Увеличаването на пренионната възраст изключва младежта от пазара на труда, което е малката беля, малко по голямата е че те започват трудовият си път като безработни, а най голямата е, че младите работят по добре по ефективно от старите.... това вече едадено от Бог.... и тази добавка се губи за обществото...
  Не вярвайте на брюкселските зелки, ако разбираха нещата от икономиката и пазара на труда, нямаше да са в криза вече 5-та година...

 • 8
  rumen_urumov avatar :-|
  Румен Йорданов

  Трябва да се премахне ранното пенсиониране за полицаи,военни и др.Ранното пенсиониране е много несправедливо.Например рано пенсиониран полицай на 47 години заема работно място защото работодателя предпочита него защото не му плаща осигуровка.Това е само един пример за вредите от ранното пенсиониране.

 • 9
  gost22 avatar :-?
  gost22

  Ами нормално — гледат да тушират протестите с популистки ходове на принципа "врабче в ръката" и "разделяй и владей" (родители-пенсионери срещу протестиращите им деца). От друга страна, ако скоро се стигне до избори, точно тези групи ще гласуват за придобивките си, а не за партии и платформи. Погледнете реално как изглеждат нещата от гледна точка на пенсионерите (после през погледа на родителите с първокластници, после майките във втора година майчинство, узаконяването на незаконните бордеи...) — нямам време да чакам промени и ще взема каквото може сега. Младите да му мислят (нали живота е пред тях, ще се оправят).

 • 10
  fred avatar :-|
  Fred

  Пример за класически популизъм и действия на принципа "След мен потоп" е това замразяване. Също и както правилно беше забелязано на принципа "Разделяй и владей", поредният опит както при тютюнопушенето. За мен това са доказателство за две неща - първо, самите управляващи въобще нямат намерение да изкарат целият си мандат защото това са мерки с хоризонт 1-2 години. Второ, самите те осъзнават колко катастрофално нисък е авторитетът им и имат отчаяна нужда от повдигане му.

  А относно възрастта за пенсиониране може да не вярвате, но в нашият университет се води борба за по-късно пенсиониране и много се сърдят на ректора когато строго според закона ги пенсионира без никакви изключения. Обяснението е просто, на никой не му се иска доходите да му паднат двойно. Още повече, че поради липса на кадри които да ги заместят те продължават да идват да преподават но вече за 10 пъти по-ниско заплащане.

  И много правилно беше отбелязано в статията, че структурата на квалификацията в пенсиониращите се и младежката безработица е съвършено различна. Пенсионират се последните остатъци от подготвените при социализмът инженери и лекари а работа търсят PR специалисти или юристи. Няма как да стане смяната.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход