Разликите в доходите между София и другите области се задълбочават

Разликите в доходите между София и другите области се задълбочават

Качеството на живот в столицата също е най-високо, показва анализ на Института за пазарна икономика

23849 прочитания

© Капитал Daily


Ако доходите в столицата замръзнат на сегашното си ниво и се индексират само с темп на инфлация от 3%, а тези в Пазарджик продължат да растат, така както са се увеличавали средно за периода 2001 - 2011 г., за Пазарджик ще са необходими още над 25 години, за да настигне столицата. Това показват даннте на Института за пазарна икономика (ИПИ) за различията между столицата и останалите области в страната.

Икономическата криза продължава да задълбочава тенденцията. Според анализа на ИПИ това важи не само по отношение на индикатори като безработица и заетост, но и за нивата на средногодишния доход на гражданите. Методологията на изследването обхваща както паричните (включително пенсии и социални обезщетения), така и непаричните приходи на населението по области.

Бързо изоставане

Най-бавно са нараствали доходите през десетгодишния период в Пазарджик, Видин и Силистра. Там темпът на увеличение е бил средно с между 5 и 6% (виж графиката). В "бавната" група попадат областите, които изостават от средните стойности за страната с над 1 процентен пункт. В столицата пък темпът на увеличаване на възнагражденията е около 12.4% - над 3 пункта повече от средното за страната (около 9%). Единствено Стара Загора изпреварва столичния град, като там доходите са се повишили с 12.5%. Въпреки това заради по-ниските доходи на човек от домакинство в началото на периода Стара Загора изостава с близо една четвърт по доходи спрямо София през 2011 г.

За бързия ръст е вероятно да допринася енергетиката заради комплекса "Марица-изток".

Изследването изчислява, че ако средногодишният темп, наблюдаван през периода 2001 - 2011 г., се запази, практически настигане на столицата би било невъзможно. Шанс би имала само Стара Загора, но чак през далечната 2174 г. Ако обаче реалният ръст на доходите в столицата замръзне на нивата от 2012 г. и от този момент нататък те започнат да се увеличават единствено с темпа на инфлация (с 3%), всички области ще успеят да настигнат София по доходи най-късно до 2039 г. Най-бързо биха се справили Стара Загора и Перник, в които това ще се случи до 2014 г., а най-бавно - Видин (2033 г.), Силистра (2037 г.) и Пазарджик, които ще успеят едва през 2039 г. (виж графиката).

Къде се живее най-добре

Друго изследване на ИПИ пък показва, че въпреки бързия ръст на доходите в Стара Загора качеството на живот там не води в класацията. Всъщност градът се нарежда едва на 16-о място от общо 28 области в страната. Причината е значително по-слабото (спрямо останалите) й представяне в индикатора "Емисии на вредни вещества в атмосферата", посочват от ИПИ.

Оценката "Качество на живот в областите", изготвена от ИПИ, използва изследването на института "Регионални профили: показатели за развитие". Показателите, върху които стъпва изчислението, са БВП на глава от населението, средна продължителност на живота, оценка на работата на администрацията, заетост, средногодишни доходи, вредни емисии, брой болнични легла на хиляда души, удовлетвореност от живота, престъпност, достъп до интернет, качество на пътищата и население на един общопрактикуващ лекар. Взети са данните от последната налична година (между 2009 и 2012 г.). Данните за всеки от индикаторите са  нормализирани и могат да получат най-висока стойност 1 и най-ниска - нула. След това получените резултати са сумирани и разделени на общия брой индикатори - 12, като по този начин всеки индикатор получава еднаква тежест.

Най-високо е качеството на живот в столицата, която получава оценка 7.16 (виж графиката). София обаче има най-лош индикатор за престъпност.

Веднага след нея по качество на живот се нареждат Пловдив и Благоевград, като наличието на голям областен център невинаги означава по-добро качество на живот, се отбелязва в изследването. Варна и Бургас например отстъпват място на по-малките Габрово, Търговище, Плевен и Пазарджик. "Варна и Бургас са на по-ниски позиции спрямо лидерите в индекса, главно заради слабото им представяне при индикаторите на здравеопазването, престъпността и качеството на пътищата", сочи анализът. Бургас се представя по-зле от останалите области и при индикатора за средните годишните доходи. Кюстендил и Перник са на опашката по качество на живот, а третото място отзад напред си делят Видин и Монтана.

 

Впечатления от Южна България

"Микро- и малките предприятия в по-малките области изпитват сериозни затруднения в опитите си да пригодят дейността си към непрекъснато променящото се законодателство." Това е едно от заключенията на икономистите от ИПИ от втората поредна обиколка на областите в страната, която от института правят във връзка с изследването "Регионални профили: показатели за развитие 2013". Досега са посетени областите Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Хасково, Кърджали и Смолян.

Заради честата промяна в нормативната уредба предприятията се затрудняват при реализацията на плановете за развитие, защото инвестициите се правят при едни условия, а работата се извършва при други, показва анализът на ИПИ. Огромна част от представителите на бизнеса и неправителствения сектор смятат за разумно предложението минималната работна заплата и минималните осигурителни прагове да са различни за различните региони. В образователната сфера пък има силна липса на средни специалисти заради ниския интерес към професионалните гимназии и недостатъчно добрата подготовка на навлизащите на пазара на труда млади кадри, посочват от ИПИ.

Ако доходите в столицата замръзнат на сегашното си ниво и се индексират само с темп на инфлация от 3%, а тези в Пазарджик продължат да растат, така както са се увеличавали средно за периода 2001 - 2011 г., за Пазарджик ще са необходими още над 25 години, за да настигне столицата. Това показват даннте на Института за пазарна икономика (ИПИ) за различията между столицата и останалите области в страната.

Икономическата криза продължава да задълбочава тенденцията. Според анализа на ИПИ това важи не само по отношение на индикатори като безработица и заетост, но и за нивата на средногодишния доход на гражданите. Методологията на изследването обхваща както паричните (включително пенсии и социални обезщетения), така и непаричните приходи на населението по области.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


31 коментара
 • 1
  twinston_myth avatar :-|
  Рубиконан от Балъкимерия

  ...София обаче има най-лош индикатор за престъпност... Е, как иначе? 240 баш престъпници са се събрали току в центъра й, ако и да се спотайват като бълхи в гащи ;-)

 • 2
  cinik avatar :-|
  cinik

  Старото правителство не се престраши да започне с изнасянето на администрация в провинцията. Новото изобщо няма общественото доверие за каквито и да било радикални мерки...

 • 3
  dimko avatar :-|
  dimko

  Това е Капитализъм, Хинституте !!!
  За какво се вайкаш, без да бориш дори, естествената му Мръсотия ???...

 • 4
  socialen avatar :-|
  socialen

  От време оно София винаги е била друга държава.

 • 5
  socialen avatar :-|
  socialen

  До коментар [#2] от "cinik":

  Това наистина беше добра идея. Децентрализация на властта и администрацията би съживила други региони в страната.

 • 6
  geordgeo avatar :-P
  geordgeo

  И със, и без стъкмистика, се вижда, че сме зле...

 • 7
  misho73 avatar :-|
  misho73

  Моето виждане:
  В малките градове, извън София, Варна и Пловдив, администрацията е в пъти повече спрямо броя на фирмите. Бройката непрекъснато се качва с малоумната надежда че това ще оживи региона, и разбира се като награда за партийна работа на разни безработни и роднини. В Силистра, вероятността да ти направят проверка (данъчна, РЗИ, инспекция по труда и т.н.) е десетки пъти по-висока, отколкото в София. А както е известно, дойде ли проверка, все нещо няма да е на 100% наред. Това прави бизнеса в малките градове доста по-труден и всъщност го скапва. Сега добавяме и факта че в малките градове остават старите, а младите мигрират и ето го ефекта. Е, и квалификацията си казва своето, не знам колко борсови спекуланта живеят във Видин, въпреки че работата става по телефон и Интернет, каквито там има. Не че много може да се направи, но 50% съкращения във всички администрации би била стъпка в правилна посока. Нещо подобно казва и Макиавели за голямата войска, пък явно султана го е послушал и взел че избил еничарите, защото станали много силни и проимали собствени интереси :-) Така де, тиквите в тази администрация какво да правят, освен да се намират на работа и да те проверяват (и да откачат нещичко) на всеки три месеца :-) Съвет - регистрирайте си фирмите в София или Варна, поне когато е възможно. Най-приятни (натоварени) са Триадица и Красно село. Който разбира - там се спира :-) Пък най-добре се махайте от малките градове и оставете администрацията сама да проверява някое куче и трима пенсионери, евентуално сама себе си. Тъкмо местните дерибеи ще си отпаднат от самосебе си. Тъжната истина е че нашата държава се занимава с изтребление на собствения си народ. От поне 70 г. И никакъв намек за промяна :-) Блатото на самоизяждащите се. Няма кого да виним.

 • 8
  misho73 avatar :-|
  misho73

  До коментар [#5] от "socialen":


  [quote#5:"socialen"]Децентрализация на властта и администрацията би съживила други региони в страната.[/quote]

  На теория. Виж ми горния коментар и ще разбереш че всъщност това съвсем ще доубие регионите. Е, ако говорим за нещо от типа "Управление Речно плаване", не че има такова нещо, ама знае ли човек, агенциите никнат като гъби след дъжд, то може. И пак ефекта ще е нищожен, докато не се отстрани причината за упадъка, а тя е главно в липсата на хора и многото пречещи. Ама наистина много. Във Видин например, общината е най-големия работодател :-) Е нема такава община! :-) И на доста места е така. Абе умряла работа, като няма хора и НАСА да преместим - все тая, само по-лошо. Между другото нямането на хора има и културна причина - селящината. Например един/една гей мъж/жена няма никакъв шанс за нормален живот в Монтана например. Ако иска да живее нормално - София или Варна. Говоря за гей, ама имам предвид всяка "странност" на даден човек. В тези места, ако не пиеш кило ракия, не биеш жена си и не говориш като абсолютен кретен, в т.ч. на отчетлив местен диалект, си социален труп. С две думи - гигантски разлом. Явно просто не се понасяме един друг и затова българите се чувстват най-комфортно в емиграция, където няма себеподобни :-) Евентуално в дълбоката анонимност на големия град. А на запад е предимство да живееш в малък град. Царя в едно беше прав - смяна на чипа. Ма кой слуша ...

 • 9
  socialen avatar :-|
  socialen

  До коментар [#8] от "misho73":

  Аз имам предвид местене на цели министерства от София, заедно със служителите им. В провинцията.

 • 10
  goblenka avatar :-|
  goblenka

  А, да попитам риторично: защо се взима за основа на разчетите и анализите СРЗ в София и най-добре платените градове? Защо не е средна за страната? Защо се слага равенство между СРЗ за страната и СРЗ в добре платените градове? Обяснете на видинчанин, силистренец, свищовлия, че СРЗ е 650-760 лева! За тях СРЗ е 400-450. Масово работят за 350-400! И то, как само работят! Градовете са произволно изброени! В цяла северна България е така! Изключвам В. Търново и отчасти - Русе. Както разбирам, не е много по-различно и по линията София - Петрич, по морето и в южна България. Само тук - там картата свети, като привлекателни места за работа, съответстващи на тези работни заплати, с които борави статистиката.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход