Порция спорни мерки за зеленчукопроизводството

Производителите на зеленчуци твърдят, че са притиснати от контрабанден внос от съседни държави

Ще се засили контролът върху вноса на зеленчуци, а земеделското министерство ще подготви законодателни промени за "присъствие на свежа продукция в супермаркетите". Такива идеи лансира в понеделник земеделският министър Димитър Греков по повод поредицата от протести на зеленчукопроизводителите от Благоевградска област срещу ниските изкупни цени на продукцията им. Засега по-стриктният контрол се предвижда чрез мобилни групи от служители на различни институции, които освен проверки по границите, ще правят и такива по борси и тържища.

Далеч по-мъглява остава идеята за присъствие на "свежа продукция" в магазините като това, което стана със сигурност, ясно е, че ще наложат законодателни промени. Зеленчукопроизводителите твърдят, че са притиснати от контрабанден внос от съседни държави и цените на продукцията им са спаднали значително в последните дни.

Проверки на вноса

По повод протестите на зеленчукопроизводителите от Сандански и Петрич, според които контрабандният внос от Македония през Гърция сваля сериозно изкупните цени на продукцията им, земеделският министър Димитър Греков съобщи, че ще засили контрола. За целта ще бъде предложено на заседание на правителството през летния сезон да се създадат мобилни групи от агенцията по храните, Агенция "Митници" и данъчните служби, които да проверяват вноса на зеленчуци и плодове. Освен по граничните пунктове тези групи трябва да работят и по борсите и тържищата в страната, като Греков уточни пред журналисти, че вече е разговарял с финансовия министър по въпроса.

Зеленчукопроизводителите се оплакват, че системно в страната влиза контрабанден внос на продукция, който сваля изкупните цени. Фермерите настояват да се засили контролът върху чуждестранната стока.

"Свежи" продукти в магазините

На пресконференцията в понеделник бе лансирана и друга идея за "повече присъствие на свежа продукция в супермаркетите". Макар че земеделският министър не даде много подробности по темата, стана ясно, че за да се реализира тя, ще се наложат законови промени. Фермери от своя страна разказаха, че предложението е свързано с евентуално задължение на магазините да предлагат определен процент "свежа" продукция (плодове и зеленчуци), като за целта тя трябва да е закупена от фирма, която я произвежда на определено разстояние от магазина (например до 100 или 200 км).

Тъй като в законодателството няма въобще изискване за "свежа" продукция, земеделският министър каза, че ще се наложат промени и въвеждане на такова определение, което ще отнеме повече време.

Така обаче не стана ясно дали в действителност търговските вериги ще имат задължение да купуват "свежа" продукция, а дори е и спорно дали може да бъде въведено такова. Според участници в пазара на практика единствената възможност е да се въведат доброволни правила, наподобяващи прословутите стандарти за качество, които бяха актуални в мандата на предходното правителство. Така например ако един магази,н реши да нарича зеленчуците, които предлага, "свежи", може да бъдат разписани изисквания към тях, включително и свързани с физическата отдалеченост на производителя им. Дали обаче това е идеята на земеделското министерство, тепърва предстои да се разбере. Министърът съобщи, че на по-късен етап ще даде повече подробности по темата.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


11 коментара
 • 1
  straw_ avatar :-?
  straw_sec

  Тазгодишната реколта от BG череши в голямата и част беше изкупена в Румъния. Приятни, червени със свеж и приятен, типично български аромат. Вече от тях няма на пазара.

  За огромно съжаление се откриват само внос от Италия, тъмночервени с дълбок захаросан вкус, с устойчивост към транспортиране, което още повече влошава вкусът.

  Вероятно наследената BG сортова структура налага бързата реализация, както и сравнително късият период на плододаване на сортове, чийто превъзходен вкус ги предопределя за свежа консумация.

  За беда в Пловдивско, където бонитетната оценка за черешови овошки е висока, се проведе унищожаване на масиви от череши. Като цяло в страната, идеалният вариант за разнообразна родна продукция може би, е чрез увеличаване делът на трайните насаждения от късни череши, което би заситило пазарът за по-дълъг период.

 • 2
  bestbuy avatar :-?
  За да останат ХОРА в България.

  Мобилни групи... Летящи холандци.... КРЕТЕНИЯ..

  Вчера пшисах, че основниа правилен механизъм е да се подпомогнат производителите д аизкарат продукцията на пазарите в големите градове. С техните цени и качество - ще убият вноса без проблем..

  Но малоумното Правителство на комунистите им е трудно да измислят реални пазарни мерки.. Те могат да измислят само КОНТРОЛ, ПРОВЕРКИ...


 • 3
  goblenka avatar :-|
  goblenka

  И овощарите, и зеленчукарите, и животновъдите, и рибарите, и билкарите, и пчеларите... Кой не е притиснат от полу законните практики вихрещи се на наша територия? Кой не търпи тежки загуби? И, това - не години, а десетки години! Кажи - речи - 20! Всяка следваща година е по-зле!

 • 4
  today avatar :-|
  today

  Интересно как от Македония идват по-евтини зеленчуци. И там заплатите са същите, горивата са същите, техниката е същата, а зеленчуците някак си са по-евтини.

 • 5
  thermobee avatar :-|
  Thermobee

  С джоба купувам. Производителите да си оправят цените.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 6
  kokov avatar :-|
  коков

  Принципа на свежата продукция е въведен в много Европейски страни но ние сме по-скоро Азиатска и при нас е в сила правилото за свободната конкуренция между контрабандистите.

 • 7
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#1] от "straw_sec":

  Спасението е повече от всичко друго в ръцете на самите производители. Ти даваш един вариант, много други са намерили друг. От няколко години насам България е станала най-голям изсносител на билки в Европа. Това, че никой не си го е написал на шапката, е поредното потвърждение на тероията за невидимата ръка по Адам Смит.

  Но ако производителите знаят, че ще излезнат на ЖП прелеза и министърът веднага ще им дофтаса да дава пари, тогава няма да се променят никога...

 • 8
  goblenka avatar :-|
  goblenka

  До коментар [#5] от "Thermobee":

  Голяма грешка! Произвеждай си сам! Може пък да ти излезе гратис?!

 • 9
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#4] от "today":

  Щото го нямаше брадатият козел ФД да върне земята в реални граници и пишман лидерката Пръмовица да "въведе" европски субсидии за земеделска продукция у нас "на декар"!!!

 • 10
  kireto_a avatar :-|
  kireto_a

  Защо не направят това със свежата продукция - произведено пред 1-2 дни, може би най-много на 100км. от магазина(ко правим със северна България) и доставено или купено директно от производителя. Може би българска свежа продукция. пардон свежа българска/местна продукция, че другото се съкращава интересно. На гръцките им тургат 2 дни "проверки" и готово.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход