🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Игра на оставка

И БСП поиска оставката на управителя на здравната каса, той отказва да я даде

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Въпреки че Цеков не е харесван от лекарското съсловие, управляващите явно не могат да открият нарушения, за да го остранят.

Стремежът на управляващите да получат оставката на управителя на здравната каса е отявлен, но засега изглежда неосъществим освен чрез промени в Закона за здравното осигуряване или дълга процедура по доказване на неизпълнение на служебните му задължения.

След като в петък здравният министър д-р Таня Андреева го помоли да се оттегли от поста, лидерът на БСП Сергей Станишев също се присъедини към искането й и декларацията на Българския лекарски съюз (БЛС). Според него оставката на Цеков била "крайно необходимо за взаимодействието между НЗОК и Министерството на здравеопазването". 

От своя страна управителят на здравната каса отвърна, че ще се оттегли до края на годината: "Оставката ми не стои пред мен като проблем, а за който е проблем, да намери начин как да го реши. Аз изпълнявам служебните си задължения така, както са регламентирани в договора за управление и съгласно законите, които регламентират дейността на здравната каса."

Почти несменяем

Дебатът за здравната каса беше сред първите, които парламентарното мнозинство започна. След промените в закона, които направиха ГЕРБ обаче, мандатът на управителя на касата може да бъде прекратен само при влязла в сила присъда за умишлено престъпление, системно неизпълнение на задълженията и разпорежданията на надзорния съвет и при лично подадена оставка. Въпреки че Цеков не е харесван от лекарското съсловие, управляващите явно не могат да открият нарушения - неодобряваните от БЛС мерки и действия на Цеков са одобрени от надзорния съвет, а разпределението на средствата от НЗОК към лекарите без сключен Национален рамков договор с БЛС е критикувано от съсловието, но се случваше и при тройната коалиция. Така новите управляващи призовават Цеков да се оттегли сам заради "нарушен диалог със здравното министерство".

Контраатака

"Понеже беше направен опит да се внуши, че аз съм давал обществени средства на близки фирми до ГЕРБ, извадих някои данни", каза Цеков. По думите му между 2007 и 2009 г НЗОК е дала близо 1.5 млн. лв. за медии, докато за годината, в която той е шеф касата, сумата е около 18 хил. лв. "Има и договор от 2007 г. със социологическа агенция "Афис" за 104 хил. лв. При това не видяхме възлагане чрез голяма обществена поръчка - всичко е правено чрез пряко договаряне и под прага за пряко договаряне", посочи Цеков.

Който иска да разговаря с мен, да разговаря с факти.

 По думите му тази година бележи връх за здравноосигурителните плащания, а разходът за административни услуги е най-нисък - 45 млн. лв.

3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  dicon avatar :-|
  Димитър Димитров
  • + 15

  Как няма да му я искат, като разбраха че има повече от предвидените приходи в касата.

  Нередност?
 • 2
  misho73 avatar :-|
  misho73
  • + 15

  "БСП поиска оставката на управителя на здравната каса, той отказва да я даде"

  А! Да видАт к'во ни е на нас, трета седмица подкарахме!

  Нередност?
 • 3
  misho73 avatar :-|
  misho73
  • + 15

  Според него оставката на Цеков била "крайно необходимо за взаимодействието между НЗОК и Министерството на здравеопазването".

  Тук съм съгласен. Само че има и второ решение - кабинета подава оставка. И проблема с Министерството на здравеопазването се изглажда :-)

  Нередност?
Нов коментар