Масираните проверки на зеленчуковите борси "изгониха" продавачите

Инспекциите можело да продължат през следващите три месеца

   ©  Красимир Юскеселиев
   ©  Красимир Юскеселиев

Масираните проверки по зеленчуковите борси удариха на камък, след като разпространяваната от няколко дни информация, че екипи на данъчните служби, агенция "Митници" и агенцията по храните ще ги инспектират доведоха до силно намаляване на присъствието на продавачи по големите тържища и борси за зеленчуци в сряда. Това става ясно от данните на проверяващите.

Според съобщение на министерството на финансите, след като се е разбрало за проверките "в повечето тържища, търговията изобщо не е започнала, една от най-големите борси в Южна България е останала затворена през целия ден, а десетки камиони не са влезли в големите зеленчукови борси в София".

Днес сутринта започнаха масирани проверки по граничните контролно-пропускателни пунктове в България, складове, хранителни вериги, зеленчукови борси и тържища. Мобилни групи от аграрното ведомство, МВР, Министерството на финансите, Българската агенция по безопасност на храните, НАП и агенция "Митници" правят пълна финансова и фитосанитарна проверка на зеленчуците и плодовете, които влизат в страната и се реализират на пазара. С проверяващите експерти е имало и представители на земеделските производители в страната, които протестираха в последните дни, посочват от земеделското министерство.

Въпреки по-слабото присъствие на продавачи по тържищата, проверяващи са открили нарушения - липса на счетоводни документи за произход на стоките, става ясно от съобщението на финансовото министерство. Според информация на земеделския министър Димитър Греков пък е спряна партида от 10 тона домати от Гърция, които са били без сертификати, съобщава агенция "Фокус".

Масираните проверки по борсите за зеленчуци бяха обявени преди два дни от земеделския министър  и идват в отговор на серия от протести на български производители. Според местните фермери изкупните цени на всички основни зеленчуци са намалели заради контрабанден внос от съседните Македония и Турция.

При доказан ефект на проверките те ще продължат и през следващите три месеца, каза Димитър Греков след заседанието на правителството, цитиран от БТА.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


13 коментара
 • 1
  pavla avatar :-|
  ПАВЛА

  Щеше да е по-ползотворно ако не бяха огласени проверките... Но дано има глътка въздух за родните ни производители.

 • 2
  pinky avatar :-|
  pinky

  Не е коментирано защо са се покрили, но се намеква, че е защото не са изрядни. Да, ама колкото и изряден да си, накрая винаги намират за какво да се хванат и те изкарват по-черен и от дявола. Знаете за какво говоря.

 • 3
  wizard avatar :-(
  Wizard

  Трагично зле от страна на правителството!!! Трябваше ли хората да мачкат домати по улиците?!? ДА!

  ОСТАВКА БЕ! ОССТАВКААА!!! Мога и да ви ги нарисувам, защото е очевидно, че не чувате и не четете текст!!!

 • 4
  orfo avatar :-|
  orfo

  До коментар [#3] от "Wizard":

  те хората ги мачкат щото са алчни копеленца предпочитат да хвърлят продукция вместо да я продават интересно как стоките от чужбина могат да са конкорентни на нашите цени кво производството ни е също толкова скъпо колкото тяхното ли как си правят ценообразуването приспадат ли си субсидиите от ЕФ харчат ли ги въобще за оптимизация на производството и по-високо качество или си копуват имоти коли и други ? защо трябва държавата да ги защитава като се самите са неконкурентно способни може ли сирене и домати български да са с по лошо качество и да са на повисоки цени после що никой не ги копува неможе държавата да регулира пазара кога нашите производители ще станат истиснки безнес ориентирани производители ? ще зема и аз да си купя 2 декара земя да произвеждам домати си зимам субсидията да си я харча и после да си мачкам доматите и да не ми стигат парите е няма как да стане да държавата трябва да контролира е кво да контролира като всички се изнизват независимо откаде им е продукцията и наща продукция се продава нерегламентирано ......

 • 5
  peshokev avatar :-|
  peshokev

  БГ производители, аз не мога да си позволя вашите качествени, вкусни и скъпи зеленчуци. Това, че вие не можете да се конкурирате с турските производители е ваш, а не мой проблем.

 • 6
  bestbuy avatar :-(
  За да останат ХОРА в България.

  Комунистичестките простотии започнаха..

  Вместо с нормални пазарни мерки, ДругарЕте решиха, че с проверки и летящи холандци ще оправят държавата.. Кретени , които никога не са живяли в нормална развита пазарна икономика и конкуретна среда - само това могат да измислят.

 • 7
  peshokev avatar :-|
  peshokev

  Истината за митата винаги е била една и съща. Протекционизъм на местните играчи. Държавата прибира едни пари от вносителя, (които потъват в кацата без дъно, наречена ДБ), а после потребителя ги плаща пак, щото митото е начислено в крайната цена. В резултат, потребителя купува стока с по-ниско качество, на цената на качествена БГ такава.

 • 8
  peshokev avatar :-|
  peshokev

  Сега е ред на БГ производителите на електроника да ревнат, щото не могат да конкурира със SAMSUNG, SONY и китайските производители...например.

 • 9
  antoni avatar :-P
  У Чен

  До коментар [#4] от "orfo"

  По-неграмотен коментар не бях чел скоро!
  То не бяха - конкОрентни, кОпува, зимам, ЕФ, наща, бЕзнес
  Вземи научи малко българския, па после давай акъл!

 • 10
  shristov avatar :-|
  shristov

  [quote#1:"ПАВЛА - సటోరి"]Щеше да е по-ползотворно ако не бяха огласени проверките... [/quote]

  Щеше да бъде още по-добре, ако проверките бяха постоянни... но пък това би убило земеделската мафия - което и обяснява защо сегашните проверки са предварително "обявени"


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход