Защо не скачам от радост

Измъкването от хватката на мафията няма да е лесно - ще прилича повече на маратон, отколкото на протестен спринт

Последните години на страниците на този вестник отделихме доста място, за да обясним колко е опасно срастването на пари и власт в ръцете на тандема Василев-Пеевски чрез КТБ. Сега изведнъж тази тема от бутиково занимание за няколко медии се изкачи до върха на обществения дневен ред. Изведнъж името Пеевски спря да е тема табу и попадна в националните телевизии, излезе на улиците и отекна в Европейския парламент. И всичко това благодарение на правителството, което само с едно назначение (гарнирано с няколко хаотични решения) успя да постигне нещо, което стотици публикации не можаха - даде достатъчен повод на много мислещи хора да кажат в един глас "Стига!".

По всички правила, като участник във всичко това, би трябвало да съм щастлив. Но не съм.

Не ме разбирайте грешно - протестите в последните 20 дни са едно от най-позитивните неща, случили се в страната от доста години. Наречете го събуждане на гражданското общество или nation building - няма значение. Те показват концентрирана енергия за промяна, която има потенциал да се материализира в смислени политики. Както и да блокира всяка нова проява на мащабна корупция и откровено използване на държавния апарат за защитаване на едни или други корпоративни интереси.

Причината да не скачам от радост е, че държавата е завладяна и проядена до такава степен, че отдавна не е възможно проблемът да се отстрани безболезнено. State capture е меко казано. Раковите образувания са навсякъде и са станали много по-устойчиви от здравите клетки -  всеки опит за химиотерапия изглежда вероятно първо да убие пациента.

Представете си най-позитивния сценарий. Поне за мен той изглежда горе долу така: Кабинетът "Орешарски" подава оставка, президентът назначава служебен кабинет, който поставя основите за дълго отлагани смислени реформи. Есента се провеждат избори и по неведом начин те излъчват истински експертно правителство със стабилна парламентарна подкрепа, по възможност от някаква нова политическа сила възникнала от същата тази гражданска енергия по улиците. И то повежда битка за отвоюване на държавата.

Вероятността това да се случи изглежда пренебрежима. И все пак дори и да се реализира точно това, оттук сценарият спира да изглежда толкова оптимистично.

Правителството бързо ще стане заложник на същите тези кръгове, с които се бори. Ако то реши да разплита кълбото от зависимости внимателно и да отрязва хранилката на мафията, светкавично ще стане обект на атаки - медийни и финансови, лични и публични. Има достатъчно примери от съвсем близкото минало, като за справка можете да прегледате първите страници на вестниците на Пеевски и да ги наложите с актуалните събития. Освен това разните трибуквени групировки имат лошия навик да се обединяват, когато видят обща заплаха.

Ако правителството реши да действа твърдо спрямо (примерно) КТБ е добре дошло - банката вече е огромна и е раздала щедро кредити на свързани фирми за поне 1 млрд. лв. Много от тях са без дейност и служат само за касички, през които парите лесно могат да потънат в други фирми отвъд граница в някоя прелестна островна държава. Така правителството ще остане с (поне) една банка с огромна дупка в баланса, която ще трябва да бъде запълнена от данъкоплатеца. С разклатено доверие в системата, което ще се измерва в теглене на депозити и обръщането им в евро, което ще заплаши валутния борд. С рецесия, намаляващи приходи, покачваща се цена на финансиране и нарастващо социално напрежение.

Да, вероятно хората, които сега са на улицата няма да протестират. Но други (платено или безплатно) ще. И то с невъзможни искания.

А това е само първият от поредица проблеми. Едно такова правителство ще трябва да се бори с вътрешна съпротива от хора на несменяеми постове с фиксирани мандати в съдебната власт и в (не)зависимите регулатори. Ще трябва да пресече всички канали за ощетяване на бюджета с измами чрез ДДС, акцизи и контрабанда, които захранват пленилите държавата групировки. Ще трябва да прекрати източването на пенсионните фондове и да измисли какво да прави със стотиците милиони левове техни активи, вложени в кухи свързани със собствениците им компании. Ще трябва да се действа на всички фронтове, за да се разсее всяко съмнение, че се разчиства терен за една група за сметка на друга и просто се прави преразпределение на задкулисието. Предвид настроенията на улицата, последното ще бъде почти невъзможно за доказване.

Малко са политиците, които са склонни да поемат по този път и които могат да го извървят докрай и да платят цената, че са вкарали страната в доста сериозна икономическа криза. Но това е цената за дългите години на игнориране на проблема и тя трябва да се плати. А колкото по дълго се отлага толкова по-висока ще стане тя. Едно по-умерено правителство, което не излезе ребром срещу проблемите и срещу кръговете, пленили държавата, само ще продължи илюзията и ще им даде възможност да станат още повече too big to fail.

И преди обрисуваният апокалипсис да стане пълен, искам да се опитам да успокоя, че България не е първата държава, която е трябвало да се измъкне от хватката на мафията. Но трябва и да сте готови, че няма да е лесно. Затова е важно да консервирате колкото се може повече от тази енергия, която сега ви изкарва на улиците. И при нужда да я използвате отново. Гарантирано ще има поводи.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


88 коментара
 • 1
  kaizersoze avatar :-|
  kaizersoze
  • -11
  • +185

  Тъжно но факт. 20 и повече години се създава олигархия и мафия. Всяка година в нея потъват стотици милиони и едва ли някой се надява, че тя лесно ще се раздели с тях.

  Няма как и вълкът да е сит и агнето цяло - ще трябва силна прокуратура и съд, а засега аз не ги виждам.

 • 2
  moloko_ avatar :-|
  moloko_
  • -89
  • +105

  Щях да повярвам,че целта не е да сменим едни олигарси с нашите олигарси,ако медиите на Прокопиев не правеха същото като медиите на Пеевски.Ако самия Прокопиев не е част от цялата схема,защото никой не може да ме убеди,че на 29 години Прокопиев може честно с РМД да приватизира голяма компания като Каолин.Какво да кажем за начина по който в собствените си медии нахално защитава огромните си печалби от ВЕИ,които са за сметка на обикновените българи.Който чете Дневник и Капитал знае,че те бяха които направиха кампанията на ГЕРБ и бяха най-яростните и поддръжници и изведнъж Прокопиев и Бориславова се обърната на 180 градуса и започнаха брутална кампания срещу тях,това никак не е случайно.

 • 3
  twi09310323 avatar :-|
  twi09310323

  "...А това е само първият от поредица проблеми. Едно такова правителство ще трябва да се бори с вътрешна съпротива от хора на несменяеми постове с фиксирани мандати в съдебната власт и в (не)зависимите регулатори. Ще трябва да пресече всички канали за ощетяване на бюджета с измами чрез ДДС, акцизи и контрабанда, които захранват пленилите държавата групировки. Ще трябва да прекрати източването на пенсионните фондове и да измисли какво да прави със стотиците милиони левове техни активи, ..."
  Пред тези проблеми беше изправено и правителството на Борисов.

 • 5
  jonson avatar :-|
  jonson
  • -20
  • +107

  МВР разшири забранената зона около Парламента. Под предлог "съображения за сигурност". Добре де, какво ще им попречи да сложат загражденията направо на околвръстното и да обявят цяла София за забранена зона за протестиращи? Пак от съображения за сигурност. Излиза, че съображенията за сигурност са нещо като универсално заклинание, с което МВР може да прави каквото си иска.

 • 7
  abadobata avatar :-P
  Distributed

  Виждам TO-DO list за новото правителство :)

 • 8
  info111 avatar :-|
  info111

  Капитал, радвам се, че най-после като че ли "сме на една страница", т.е. "on the same page":)
  Защото от години аз напомнях тези очевадни истини в една страна, в която не се намери онова "дете, да извика, че царят е гол" и че в България управлява мафията, и то от години. Вие доста срамежливо писахте по тази тема, но трябва да ви се даде дължимото, все пак я засягахте, за разлика от почти всички останали зависими, платени или "наведени" медии - вестници и телевизии. Даже ваш журналист - мисля в статия за Държавна сигурност мисля, бе споменал иронично за онези с "конспиративните теории"... И трябваше да дойде новото правителство на новата стара тройна коалиция, крепено единствено с гласа на Волен Сидеров, който обаче иначе ... не подкрепял правителството!!! (с което всъщност красноречиво и откровено заявява, че подкрепя неговите и на колегите си благинки с оставането му в парламента...), когато един куп назначения на "експерта" Олигарски, който дори и не знаеше имената им при представянето им, начело с наложения на групата на БСП Пеевски чрез спуснатата му кандидатура от олигасите и кръговете и тинк танковете им на Станишев Пеевски за шеф на ДАНС да взриви общественото мнение, за да се събуди изведнъж и пресата, че В БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ НА ВЛАСТ ОТКРОВЕНО Е МАФИЯТА.
  Впрочем докато разни платени червни анализатори и глутниците на БСП, ДПС и Атака разпалено отричат, ето и още едно - поредното доказателство, дошло от ... самата прокуратура, от днес:

  Прокуратурата призна, че делата за корупция са кампанийни


  10:35 | 4 юли 2013 | Общество/ Редактор Десислава Димитрова / обновено преди 2 часа  Виж 1 снимка
  Прокурори образуват дела срещу неизвестни длъжностни лица, когато е ясно кой е извършил престъплението
  Сн.: БГНЕС
  Делата за корупция се образуват кампанийно, обичайно след смяна на съответния министър или цялото правителство. Това се посочва в анализ на прокуратурата.

  Налице е и порочна прокурорска практика да се образуват наказателни производства срещу неизвестни длъжностни лица или неизвестни магистрати, след като са налице достатъчно данни, че конкретно лица са извършили престъпление, пише още в анализа, цитиран от БТА...

  Друг важен проблем е, че данните за образуване на наказателни производства срещу лица, заемащи висши държавни длъжности, се получават в прокуратурата значително време след извършване на деянията, а в повечето случаи се правят и продължителни проверки. Това затруднява събирането на доказателства, посочват авторите на доклада.

  http://dnes.dir.bg/news/koruptzia-prokuratura-14344390?nt=4

  От статийката лъха и умерен песимизъм:

  "Причината да не скачам от радост е, че държавата е завладяна и проядена до такава степен, че отдавна не е възможно проблемът да се отстрани безболезнено..."

  Аз отдавна следвам максимата, че не ме интересуват стоте начини, по които една работа не може да стане, а единствения (ако е единствен), по който тя може да се свърши по най-добрия начин.
  С две думи - тези неща и констатации, макар и - пак повтарям - малко позакъсняли са ясни, както е ясно и че който иска да свърши една работа намира НАЧИН, а който не иска - ПРИЧИНИ!

  Затова е повече от ясно, че не може и да става дума за действителна последователна борба с организираната престъпност, с мафията за отвоюване на България обратно от народа и установяване на законността и държавността без тотално прочистване на органите и институциите, вкл. службите - ДАНС, МВР, ВСС, главна прокуратура, прокуратурата и съда от престъпниците и корумпираните там, от хората на организираната престъпност И ОНЕЗИ, КОИТО С ПАСИВНОСТТА И МЪЛЧАНИЕТО СИ УЛЕСНИХА МАФИЯТА В ТОТАЛНОТО Й ОВЛАДЯВАНЕ НА ДЪРЖАВАТА И ВСИЧИ ВЛАСТИ!
  А единствената и наложена общоизвестна и работеща гаранция с ПУБЛИЧНОСТТА И ТЕКУЩИЯТ КОНТРОЛ И ОТГОВОРНОСТ НАВСЯКЪДЕ И ВЪВ ВСИЧКО, в което особено голяма роля се пада на гражданското общество и НЕЗАВИСИМИТЕ медии! Което означава освен точно и своевременно, и пълно и обективно информиране, а не показване на полуистини и манипулативно подредени истини или откровени манипулации, двойни стандарти, политиканстване, разделяне и настройване на едни групи от обществото срещу други по различни признаци!
  За тази цел - поради сложността и трудността на борбата с мафията в България, заради това, че й бе позволено така мощно да превземе на практика всички важни институции в държавата, особено голяма роля се пада и на Европейския съюз и неговите представители, комисии, институции и органи.
  Колкото и да е "деликатно", в България нещата трябва да се наричат с истинските имена. Има сотици, хиляди откровени или по-прикрити бандити, в т.ч. рецидивисти, които са отлично известни на всички, но се наричат и третират и от медиите като "едри бизнесмени", "добре облечени бинесмени", а безбройните им престъпления масово се прикриват и игнорират, или се започват от немай къде разследвания срещу "неизвестен извършител!?!?!??!

  И какво му бе неизвестното на извършителя при разледванията с години за корупция, търговия с влияние, връзки и услуги на организираната престъпност на лица като Румен Петков, Филчев, Татарчев, Бриго Аспарухов, Кирчо Киров, Алексей Петров, Флоров, Марковска и стотици други лица на високи и важни постове срещу престъпността?
  Сега Цацаров се е съсредоточил върху Цветанов и заведе няколко дела, по които поиска имунитета му. Обаче аз не виждам да се разследва например ролята на Цветанов в престъпните действия на шефа на ГДБОП във Велико Търново, например, на когото не само Цветнов е осигурявал чадър и спирал многократно разследването му, вкл. със СРС-та, НО И ТОВА, ЧЕ ТОВА Е ЛИЧНО НАЗНАЧЕНИЕ НА ЦВЕТАНОВ И АВЕРА МУ ФЛОРОВ?
  Ами тук очевидно става дума за организирани престъпления, и то с години, така че Цацаров да спре да брои вече няколко месеца бюлетини, а да внася обвиненията и ДА РАЗСЛЕДВА НАЙ-СЕРИОЗНИТЕ ФАКТИ И ПРЕСТЪПЛЕНИЯ!
  Ето така, ако престъпниците започнат да получават добре обосновани обвинения и адекватни присъди, току виж бавно и полека България тръгне по пътя да се нормализира и да става европейска държава, в която иобикновените българи да могат да живеят.

 • 9
  vasco avatar :-|
  vasco

  Не мога да напиша такава статия, но съдържанието й си го мисля от първия ден на протестите. Няма как отделна партия или малка група хора да извършат такава реформа - силите на статуквото ще ги смажат. Трябва да бъде колективно усилие на достатъчно много граждани. Колко е "достатъчно", идея си нямам. Трябва достатъчно много от привържениците на повечето значими партии да израснат, това ще отнеме време, ще е бавно и мъчително..
  Притеснява ме, че малка част от плакатите на протеста са срещу олигархията, мафията, КТБ, ТИМ и т.н. Този протест има и информационна функция - да помогнем на непротестиращите да видят врага. Борбата е за техните души.

 • 10
  twi09310323 avatar :-|
  twi09310323

  "...Ако правителството реши да действа твърдо спрямо (примерно) КТБ е добре дошло - банката вече е огромна и е раздала щедро кредити на свързани фирми за поне 1 млрд. лв. Много от тях са без дейност и служат само за касички, през които парите лесно могат да потънат в други фирми отвъд граница в някоя прелестна островна държава. Така правителството ще остане с (поне) една банка с огромна дупка в баланса, която ще трябва да бъде запълнена от данъкоплатеца. С разклатено доверие в системата, което ще се измерва в теглене на депозити и обръщането им в евро, което ще заплаши валутния борд. С рецесия, намаляващи приходи, покачваща се цена на финансиране и нарастващо социално напрежение..."
  Едно от основните обвинения към кабинета "Борисов",особено на страниците на този вестник, беше,че продължава да държи държавните пари в КТБ.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход