Война на тронове
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Война на тронове

Камен Ситнилски е емблематична фигура в държавното обвинение

Война на тронове

Атаката срещу члена на ВСС Камен Ситнилски е свързана с предстоящия избор на градски прокурор

15081 прочитания

Камен Ситнилски е емблематична фигура в държавното обвинение

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА


Докато вече трета седмица централните софийски улици са изпълнени от антиправителствените протести, в понеделник един бутиков митинг събра 50 души на ъгъла на улиците "Екзарх Йосиф" и "Борис", където се намира сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС). Протестиращите са предимно късо подстригани, едри и татуирани младежи. На плакатите им пише "Оставка на Камен Ситнилски от ВСС". В разговор наричат Ситнилски Сталийски и искат той да си отиде от... Висшия съдебен съд. Още от първия му ден събитието е напоително отразявано от медиите около Ирена Кръстева, Делян Пеевски и Цветан Василев.

Причината за видимо режисираните вълнения пред сградата на висшия орган за управление на съдебната система са публикуваните фрагменти от подслушани разговори на Камен Ситнилски с прокурорите Иван Ванчев и Емил Христов. Те са били записани миналото лято покрай избора на членове на ВСС от прокурорската квота, а извадка от тях  беше разпратена от анонимен мейл до медиите миналия петък.

В действителност обаче скандалът е последица от тежък сблъсък между две от най-влиятелните лобита в съдебната система и е пряко свързан с предстоящи кадрови назначения на ръководни постове в прокуратурата.  Няма никакво съмнение, че Камен Ситнилски е сред най-влиятелните фигури в прокуратурата, а личността му не се приема еднозначно сред магистратските среди. Подплатената със СРС-та и подсилена от медиите атака срещу него обаче няма как да е принципна.

СРС преразказ с елементи на разсъждение

В изпратения миналият петък до медиите мейл с подател "Найден Бойков" има прикачен pdf файл от 11 страници, който е озаглавен "Ако не знаете – Босът на съдебната власт в България се казва Камен Ситнилски". В него има извадки от девет записани телефонни разговора на окръжния прокурор на Хасково Иван Ванчев с различни магистрати – тогавашния зам. главен прокурор Камен Ситнилски, окръжния прокурор на Бургас Емил Христов, с председателката на Окръжния съд в Хасково Миглена Тянкова, председателя на районния съд в Свиленград Христо Горчев и Румен Боев от Пловдивската апелативна прокуратура. Записите са направени август-септември 2012 г. по време на процедурата по избор на членове на ВСС от прокурорската квота.

От цитираните разговори, за които прокуратурата съобщи през седмицата, че са обект на законно приложени СРС-та, разбираме, че Ванчев и Христов работят за избирането на Камен Ситнилски и Румен Боев за членове на съвета. В един от разговорите става ясна среща един ден преди избора, която е проведена в софийския ресторант "Барбадос". От репликите стана ясно, че са "привиквани" различни началници в държавното обвинение и се коментират гласовете, с които те разполагат. На другия ден Камен Ситнилски и Румен Боев са избрани за членове на ВСС още при първото гласуване.

Камен Ситнилски е емблематична фигура в държавното обвинение. Той е прокурор от 70-те години на миналия век, но е уволнен покрай масовото "прочистване" на системата през 90-те. Завръща се по времето на Никола Филчев, а Борис Велчев го прави свой заместник. Там той влиза в конфликт с другия зам. главен прокурор – Валери Първанов. По времето на мандата на Велчев около Първанов и Ситнилски се обособиха две противоположни групи от магистрати. От публикуваните разговори става ясно, че именно между тези групи е била битката за постове във ВСС от прокурорката квота.

Часове след изтичането на разговорите главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка. Още преди да бъде потвърдена автентичността на разпратените материали, темата беше раздута от медиите около Делян Пеевски, които с гръмки заглавия и характерната лекота на изказа определиха Ситнилски за "октопода на съда".

В неделя ТВ7 съобщи, че в понеделник започва протест пред ВСС, цитирайки създадена ден по-рано Facebook група (една седмица след създаването й в групата членуват 200 души).

Телевизията, която проспа първите няколко дни на многохилядните протести срещу правителството, отдели специално внимание на протеста пред ВСС и на практика го отразява напоително всеки ден. В понеделник сред протестиращите щяхме да видим представителя на русенския ъндърграунд Бисер Миланов-Петното, който преди две седмици беше разконспириран от "Господари на ефира" в ролята му на трубадур, следващ неотлъчно изпълнителния директор на ТВ7 Николай Бареков в медийните му изяви – ту като участник, ту като публика.

Пред "Капитал" Иван Ванчев не отрече автентичността на разговорите, но заяви, че става дума за подбрани пасажи, и отказа коментар до приключване на инициираната от държавното обвинение проверка.

Когато сметките не излизат...

От три независими източника на различни нива в държавното обвинение "Капитал" научи, че атаката срещу Камен Ситнилски е пряко свързана с предстоящо ключово назначение в прокуратурата.

Става дума за насрочения за края на юли избор на градски прокурор на София. Кандидатите за поста там са трима – прокурор Ваня Илиева от специализирания отдел за борба с корупцията в СГП, който е на пряко подчинение на зам.-градският прокурор Роман Василев, доскорошния зам.-районен прокурор Руси Алексиев и следователя Бойко Атанасов.

Именно заставайки зад кандидатурата на Алексиев, Ситнилски е влязъл с в конфликт с лобито, което иска да наложи близката до Роман Василев кандидатура на Ваня Илиева. Без подкрепата на бившия зам. главен прокурор и гравитиращите около него членове на ВСС, Илиева няма как да събере необходимите й за избора 13 гласа. Постът беше овакантен след оставката на Николай Кокинов, която той подаде след изтичането на разговорите от дома на бившия премиер Бойко Борисов. От тях ставаше ясно, че градският прокурор "докладва" на неформалния си началник за висящи разследвания.

По отношение на друг наближаващ избор - за апелативен прокурор на София, подобно разминаване в позициите не е имало и постигнато единодушие да бъде избрана досегашният окръжен прокурор на София Албена Вутова. Другият кандидат за поста там е зам. градският прокурор Божидар Джамбазов.

Софийската градска прокуратура (СГП) е ключово звено в държавното обвинение, което има мандат да разследва висшата държавна корупция сред представители на изпълнителната власт, депутати, магистрати. Тази седмица анализ на прокуратурата обясни липсата на успехи по делата за корупция с факта, че те се образуват кампанийно, а политическият натиск, зависимостите, търговията с влияния пречат на разследващите. Липсата на резултати до голяма степен може да бъде обяснена с начина, по който се подбира ръководството на това ключово звено в държавното обвинение – не на базата на професионални умения и постигнати успехи, а на познанства и задкулисни договорки.

За сега главният прокурор Сотир Цацаров не е коментирал публично казуса. На заседанието на ВСС в четвъртък той беше дошъл час и половина по-рано и така избегна среща с журналистите. По-късно следобед излезе с бърза крачка през страничен вход (предизвиквайки неволно включването на алармата) и така отново заобиколи медиите. Главният прокурор не отговори на обажданията на "Капитал".

Откъде тече?

Тази сряда от прокуратурата съобщиха, че "публикуваните разговори са резултат от прилагане на специални разузнавателни средства, разрешени по предвидения в закона ред".

Източници на "Капитал" от държавното обвинение, пожелали анонимност поради факта, че информацията е класифицирана, коментираха, че става дума за разследване за корупция, образувано срещу неизвестен извършител, но насочено срещу хасковския окръжен прокурор Иван Ванчев. Преди малко повече от година той беше отстранен от поста по искане на тогавашния главен прокурор Борис Велчев, след като стана ясно, че е поръчал на частен детектив да следи приятелката му (председател тогава на районния съд, днес на окръжния съд, в Хасково Миглена Тянкова). Впоследствие Върховният административен съд отмени всички наказания, които бяха наложени на Ванчев. Основен двигател на проверката на обвинението тогава беше... Роман Василев.

Разследването, по което Иван Ванчев е бил подслушван, е в ръководения от зам. градския прокурор Роман Василев специализиран отдел за борба с корупцията в Софийската градска прокуратура (СГП). Делото обаче е било и на "специален надзор" в Инспектората на Върховна касационна прокуратура, който допреди няколко месеца беше ръководен от Малена Филипова. Тя беше отстранена от поста след наредена от главния прокурор Сотир Цацаров ревизия, която установи нарушения в работата на структурата, за което започна проверка срещу Филипова. Едно от обвиненията беше, че тя е държала в личната си каса "чувствителни" материали, засягащи личния живот на магистрати.  Пред "Капитал" Малена Филипова отказа да коментира изтеклите разговори с мотив, че "спазва стриктно изискванията за защита на информацията".

Тази седмица от прокуратурата съобщиха официално, че преди два месеца изтеклите разговори са били изпратени от ГДБОП в ръководения от Роман Василев отдел в градска прокуратура. Пред "Капитал" Роман Василев отрече да има отношение към изтеклите материали, но отказа коментар, защото участва в проверката. Впоследствие уточни, че проверката се извършва от друг зам. градски прокурор - Маргарита Немска.

Това е поредният "теч" на информация, който засяга държавното обвинение за последните няколко месеца. В навечерието на изборите към ТВ7 изтече информация за акцията на прокуратурата и следствието в печатницата в Костинброд, но до този момент не е установен източникът на информацията, която на практика обезсмисли деня за размисъл. Впоследствие до медиите бяха изпратени документи от разследването, като източник бяха "достойни прокурори". Сотир Цацаров тогава заяви, че течът идва от ДАНС (за целта беше освободен зам.-председателят на агенцията), но до обвинения така и не се стигна.

Камен Ситнилски, който е в планиран отпуск, не отговори на обажданията и съобщенията ни.

И големият проблем: Кой вярва на ВСС?

В петък, провокирана от скандала и липсата на реакция по казуса с разговорите от Банкя, най-голямата магистратска организация в България - Съюзът на съдиите, се обърнаха с отворено писмо до ВСС, в което за пореден път напомниха, че със страшна сила продължава да тежи един ключов проблем - липсата на доверие сред редовите съдии и прокурори, че кадровият орган на съдебната власт взима решенията си прозрачно и че изборите на административни ръководители не са предрешени. "Считаме, че няма по-спешни проблеми пред съдебната власт от тези, свързани с разрушеното доверие на редовите съдии и прокурори към кадровия им орган. Липсата на доверие, че конкурсите се провеждат честно, отблъсква почтените и компетентни магистрати да участват в конкурси за избор на председатели на съдилища и административни ръководители", се казва в писмото, което напомня, че "в същото време се разраства съмнението, че решенията "се договорят" предварително и непрозрачно, че в процеса на решаване влияят икономически и политически фактори, поради което индивидуалните качества на кандидата остават унизително без значение. Несъмнено точно тази представа е и в основата на гражданското недоверие в независимостта на съдебната власт."

Проблемът с липсата на доверие в системата беше поставен тази седмица и на заседанието на ВСС от члена на съвета Калин Калпакчиев покрай избора на председател на районния съд в Пловдив. Той изрази недоумение защо за такива постове няма кандидати сред редовите магистрати, а участват само началници, но така и не срещна разбиране от останалите членове на съвета.

Може би единствената добра новина в целия сюжет е, че в резултат на сблъсъка между лобитата в съдебната система беше частично нарушена омертата и обществото научи малко за механизмите на негласното кадруване. Въпросът е дали, за да научим повече, ще трябва да чакаме следващия скандал, или институциите (ВСС и прокуратурата) ще решат сами да разобличат  схемата.

Докато вече трета седмица централните софийски улици са изпълнени от антиправителствените протести, в понеделник един бутиков митинг събра 50 души на ъгъла на улиците "Екзарх Йосиф" и "Борис", където се намира сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС). Протестиращите са предимно късо подстригани, едри и татуирани младежи. На плакатите им пише "Оставка на Камен Ситнилски от ВСС". В разговор наричат Ситнилски Сталийски и искат той да си отиде от... Висшия съдебен съд. Още от първия му ден събитието е напоително отразявано от медиите около Ирена Кръстева, Делян Пеевски и Цветан Василев.

Причината за видимо режисираните вълнения пред сградата на висшия орган за управление на съдебната система са публикуваните фрагменти от подслушани разговори на Камен Ситнилски с прокурорите Иван Ванчев и Емил Христов. Те са били записани миналото лято покрай избора на членове на ВСС от прокурорската квота, а извадка от тях  беше разпратена от анонимен мейл до медиите миналия петък.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

20 коментара
 • 1
  ikar avatar :-|
  ikar

  че са мафия и малките деца го знаят

 • 2
  dimko avatar :-|
  dimko

  Проекта за Преврат е предвиден по целия фронт на битката за Властта.
  Метежниците играят ва банк, това ли не личи ???
  Вижте само лицеизраза на Кутев от "последния ден" и сами ще се уверите. Прилича на фашио в потрес. Рядка гледка, не я пропускайте...

 • 3
  ivan_petrov avatar :-|
  Иван Петров

  Малка грешка в заглавието:

  Не: "Война на тронове"

  А: "Война на тролове"

 • 4
  mvv avatar :-(
  mvv

  поредната гнусотия made in ТВ7, Алексей Петров и патнъори в услуга на знаем кой

 • 5
  osudeni_dushi avatar :-|
  osudeni_dushi

  Гнили, гнили и уродливи!

 • 6
  tolex avatar :-|
  tolex

  Всичко трябва да се измете и изкорени из основи. Тази съдебна гангрена разяде доверието навсякъде.

 • 7
  suedlaender avatar :-|
  Schliwobeatz

  "Капитал", страхотни сте с вашите заглавия! Браво!

 • 8
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  най-точно казано Война за тронове.....

 • 9
  freestyle_mc avatar :-|
  freestyle_mc

  До колкото пък аз съм следял ТВ7 са се отразявали протести. Господарии на ефира да не усмиват телевизиите а наглите ни управници. смешно

 • 10
  ally_mc123 avatar :-|
  ally_mc123

  И после защо не им вярваме... няма такива измамници като ГЕРБ!

  http://www.youtube.com/watch?v=siuMLNw4NiI


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK