Дезинфекция на здравната система
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Дезинфекция на здравната система

Здравният министър д-р Таня Андреева обяви, че няма да прави политически чистки. Засега обаче не назначава експерти.

Дезинфекция на здравната система

Управляващите отстраниха управителя на здравната каса, част от директорите на болници и предлагат да намалят парите за онкоболните

Десислава Николова
10927 прочитания

Здравният министър д-р Таня Андреева обяви, че няма да прави политически чистки. Засега обаче не назначава експерти.

© Надежда Чипева


Протести на онкоболни със свалени перуки пред Министерството на здравеопазването, стряскащи изповеди на пациенти на системи, чиито лекарства ги няма, квоти за скъпоструващо лечение, съобщения, че липсват медикаменти, десетки пациенти, които са осъдили държавата за неосигурено лечение и дискриминация, някои от тях посмъртно, просия за хапче живот, включително и за невръстни деца.

Дори в семейството или приятелския кръг на някого да няма страдащ от рак, усещането за липса на държава е изключително силно при сблъсъка с поредната лична трагедия на болен и уязвим човек и бездушието на институциите.

Пълният цинизъм и липсата на хуманност бяха позабравени за кратко, но новите управляващи са на път да възкресят болезнения спомен за всичко това с поредното повтаряне на мантрата, че "харчим прекалено много за онколекарства".

Сред първите си приоритети здравният министър д-р Таня Андреева нареди обсъждането с пациентите и лекарите на идеята да върне порочната схема от времето на тройната коалиция държавата да плаща лекарствата за рак чрез здравното министерство. Това се случваше на квотен принцип и медикаментите не достигаха за всички. Преди да бъде отстранен от поста, управителят на здравната каса д-р Пламен Цеков пък е подготвил доклад, в който настоява държавата да отдели допълнителен фонд за скъпоструващо онколечение с размер 30-40 млн. лв. при реални нужди от около 85 млн.

Поставянето под въпрос на излекуването или поне на спокойствието на болните е малко по-безшумният детайл от първите стъпки на здравното министерство и далеч по-същественият от политическата чистка, която започва на всички нива в сектора.

Парламентът прекрати предсрочно мандата на управителя на здравната каса без солидни правни аргументи. В държавните болници, чийто принципал е министерството, започнаха смени на бордовете и на директорите. Част от назначенията са видимо партийни и крайно спорни като професионални и морални качества.

Кошмарни спомени

Преди 10 години здравната каса упорито отказваше да плаща лекарствата за рак, тъй като по тогавашните й изчисления за това й бяха необходими 150 млн. лв. Десетилетие след това и едва от две години НЗОК плаща около 117 млн. лв. (2012 г.) за антиракови лекарства и според изчисленията на експертите лекува около 65% от нуждаещите се. Въпреки яснотата колко точно са необходимите средства, в бюджета на НЗОК за тази година са предвидени 90 млн. лв.

Допреди две години медикаментите за онкоболни се купуваха от здравното министерство чрез търг и според докладите му те бяха достатъчни за между 25% и 40% от реално нуждаещите се. Здравното ведомство беше единственото в ЕС, което търгуваше с лекарства и определянето на квотите за онколекарства беше извор на корупция и на целогодишно недоволство от страна на пациентите. С право, защото покупките се определяха от чиновниците въз основа на бюджетни, а не на медицински критерии. Част от лекарствата не стигаха, а други изобщо не се ползваха. Цялата процедура по получаването, особено на скъпоструващ медикамент, отнемаше месеци, при положение че за онкоболните всеки ден е ценен. Лечението на стотици пациенти на практика се обезсмисляше заради закъсненията в доставките или разрешенията от министерството. Разликите при плащането на химиотерапия от НЗОК са няколко. Пациентът получава необходимото лечение и касата няма право да му откаже, процедурата е много по-бърза и дефицит на медикаменти няма, защото няма квоти. На практика лавината от пациентски жалби прекъсна, след като здравната каса започна да плаща лекарствата при рак. През последните години на пазара се появиха много нови терапии, които реално спасяват заболелите. Част от лекарствата пък загубиха патент, появиха се генерични аналози и те поевтиняха. Ефектът обаче е видим. Според доклада на д-р Цеков през последните години преживаемостта на пациентите само в един онкодиспансер се е увеличила 2.5 пъти.

На първата си официална пресконференция обаче министър Андреева обяви тревожно намерение – има преразход на бюджета за лекарства и трябва да се реши дали лечението да се върне обратно в здравното министерство.

Пациентите реагираха моментално

"Минава ли някому през ум как се чувстват болните от рак при поредната дискусия? Никой не се разболява по своя воля, никой не избира спасяването му да струва много или малко пари. Следя със свито сърце полемиките за лекарствата вече 10 години. Сякаш е привилегия. Сякаш е нещо, което се дава даром... Сякаш е героизъм и подвиг държавата и обществото да се погрижат за болните хора. Изключително притеснени сме от поредните обсъждания и ще търсим с всички сили подробна информация и механизми да се противопоставим", коментира Евгения Адърска, председател на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания.

"Считаме, че връщането на лекарствата в министерството няма да улесни, а напротив – ще затрудни достъпа на пациентите до лечение, ще доведе до създаване на списъци на чакащите, ще прекъсне терапията на пациентите поради недостиг на лекарства и съответно ще застраши живота им", отбеляза Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация.

"Нима всеки от нас не иска най-доброто и качествено лечение, ако от това зависи животът му или този на близките му? Какво ще избере Министерството на здравеопазването - спестени бюджетни средства срещу по-лошо качество на живот и намалена преживяемост на онкологично болните пациенти?", пита в писмо до институцията Пенка Георгиева, председател на "Заедно с теб".

Според Евгения Адърска несъмнено лечението в онкологията е скъпо, но цената расте паралелно с ефективността. "Единственият начин за намаляване на разходите е системна профилактика и скрининг, обучение на младите хора и пренареждане на стълбицата лични и обществени ценности, сред които водещо да е здравето. И хуманността", заключава Адърска.

Засега здравното министерство не е започнало консултации за това как да компенсира увеличаващите се плащания за онкоболни хора. Другото му предложение е да си върне обратно плащанията за ваксини, инвитро и реанимация, които сега се покриват от НЗОК. Общо за тези плащания са необходими около 350 млн. лв., които в момента не фигурират в бюджета на ведомството. С решение на Конституционния съд беше забранено пари от здравни вноски да се превеждат като субсидия на МЗ.

Нов парламент - нов управител на здравната каса

И докато промяната на схемата за заплащане на лекарствата за онкоболни е все още само идея, БСП започна дезинфекция на здравната система от влиянието на ГЕРБ като смени шефа на здравната каса.

В края на управлението на тройната коалиция тогавашният директор на здравната каса д-р Румяна Тодорова се яви на конкурс за втори мандат. След като спечелиха изборите през 2009 г., ГЕРБ решиха да променят Закона за здравното осигуряване, за да я отстранят от поста. Оттогава управителят на НЗОК се избира пряко от парламента и партията на Бойко Борисов успя да смени трима управители по време на мандата си.

Първият дебат на сегашния парламент беше точно по повод здравеопазването и веднага пролича желанието на БСП и ДПС да сменят управителя на здравната каса. Фигурата на д-р Пламен Цеков, бивш депутат, промотиран като "тежката артилерия на ГЕРБ", е на крайно непопулярен сред лекарите и пациентите персонаж. През тази година не беше сключен Национален рамков договор (за цените и видовете медицински услуги, които касата плаща), ГЕРБ спешно промени закона, за да може НЗОК да плаща нови дейности. Цеков предложи на Надзорния съвет на касата, а след това правителството одобри шест методики, по които здравната каса да се разпорежда с бюджета си. Едната от тях въвеждаше твърди лимити за брой пациенти и диагнози (позната практика от предишните години) и беше отменена от Върховния административен съд. Другата предполагаше пестене от медицински изделия (импланти) и Комисията за защита на конкуренцията посъветва НЗОК да я отмени. На два свои форума Българският лекарски съюз упълномощи ръководството си да иска оставката на управителя. Част от пациентските организации също периодично изказваха недоволството си от касата, и по-конкретно от Цеков.

На практика назначението на върха на здравната каса е ярко политическо, а самият персонаж, дори да е приятен или не някому, няма крайно голямо значение. Причината е, че здравната каса от 2002 г. не е обществена, а квазидържавна институция. Тя работи по лимитиран бюджет и от 10 години той не е бил актуализиран по време на годината. Лечебните дейности и лекарствата, които касата плаща, се определят от здравното министерство, а бюджетът — от парламента. НЗОК просто финансира по НРД или по собствена методика извършените медицински услуги. Плащанията се одобряват от надзорен съвет, в който до съвсем неотдавна мнозинство имаше държавата. Сега тя има четирима представители, които работят заедно с по двама представители на синдикатите и работодателите и един от пациентските организации.

В крайна сметка БСП и ДПС още с идването си на власт започнаха да молят управителя на НЗОК да си подаде оставката доброволно и изглеждаше, че това е единствената алтернатива, тъй като Цеков не отговаряше на нито една от шестте хипотези за предсрочното му отстраняване. В крайна сметка те гласуваха, че го отстраняват по една от възможните законови хипотези - "системно нарушаване на задълженията му". Въпреки тричасовата дискусия, в която Цеков беше обвинен, "че е предизвикал финансов колапс на здравната система", че е виновен за липсата на направления, че не плаща навреме, че е подвеждал представителя на пациентите в Надзорния съвет и той не е знаел какво подписва и гласува, че му липсва диалог с новия здравен министър, лекарите и пациентите, управляващите не представиха нито един писмен документ, който да доказва "системно нарушаване". Така уволнението на Цеков е оспоримо като акт пред Конституционния съд, ако партията му ГЕРБ реши да го поиска.

Желанието на БСП и ДПС да сменят всички хора на ГЕРБ и да отменят всички решения на предишното управление вече е доста ясно. Реваншизмът обаче е политическото отмъщение на слабия политик. Смислените управляващи правят друго - интересуват се какво работи в интерес на хората и кое може да бъде направено по-добре. После сменят хората, но не за да уредят своите клики, а за се върши по-добре работата.

Стачки в бяло

Лекарите от Националната онкологична болница протестриха няколко поредни дни заради смяната в борда на директорите. Със заповед на министър Андреева в клиниката се връща скандално изведената с прокурорско постановление бивша директорка от времето на тройната коалиция доц. Петранка Троянова. Тя беше разследвана дълго време за злоупотреби и накрая оневинена, но оставката й искаше почти целият екип на болницата и по време на самото й управление. По думите на министър Андреева тя е избрала точно нея, не защото е от БСП, а защото като бивш директор най-добре може да провери какво се е случвало в болницата. Клиниката е на печалба, но явно стремежът е да бъде сменен сегашният й директор.

Според слуховете одиозният червен депутат и приятел на Саддам Хюсеин д-р Илия Баташки, който доведе най-голямата болница в България "Св.Георги" - Пловдив, до фалит, отново се готви да я оглави. В Хасково министерството направи опит да назначи нов директор, свързан с БСП, но заради бунта на лекарите се отказа. В болницата в Пазарджик обаче приеха назначението на д-р Васил Вълчев, известен с приятелството си с депутата от БСП и областен лидер Георги Мърков.

Министър Андреева изтъкна, че не прави политически чистки в болниците. От лекарския съюз призоваха в специална декларация да се преустановят всякакви уволнения и назначения в болниците, да се подготви наредба за избор на ръководните постове с конкурс с точни и ясни критерии и директорите да се освобождават само при неизпълнение на ангажиментите им, за да се предотвратят политически чистки.

Протести на онкоболни със свалени перуки пред Министерството на здравеопазването, стряскащи изповеди на пациенти на системи, чиито лекарства ги няма, квоти за скъпоструващо лечение, съобщения, че липсват медикаменти, десетки пациенти, които са осъдили държавата за неосигурено лечение и дискриминация, някои от тях посмъртно, просия за хапче живот, включително и за невръстни деца.

Дори в семейството или приятелския кръг на някого да няма страдащ от рак, усещането за липса на държава е изключително силно при сблъсъка с поредната лична трагедия на болен и уязвим човек и бездушието на институциите.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

16 коментара
 • 1
  mitko.dedov avatar :-@
  mitko.dedov

  Такива намерения минават всички граници на цинизма. Това вече е нещо отвъд пределите на цинизма, непознато за хората зломислие. Да знаеш, че десетки, а сигурно и стотици, хиляди хора гаснат с всеки изминал ден в опитите да се справят с коварната болест и да желаеш да им отнемеш малкото сигурност, надежда, че ще живеят още няколко дни, през които да се порадват на децата и/или внуците си, на живота изобщо (доколкото при такава болест това е възможно), е повече от зловещо. Това е сатанинско, бих казал!

  Това правителство, този клан на комунистите, не осъзна ли, че тяхната идеология е доказано погрешна, че техните методи са вредни за обществата?!

  Организираха мафията през 90-те, когато Беров даде картбланш на разни съмнителни лица да вкарат страната в хаос, да я превърнат в заложник на мафиоти в сицилиански стил, позволиха на Луканов да раздаде пари, с които да се направят банки, за да наводнят пазара с кредити и да доведат банковата система до крах, а впоследствие и до хиперинфлация, която изцяло да срине паричната система. Организираха енергийната мафия, за да държат обществото в подчинение и да обслужват руския интерес. Сега са готови да сринат всичко, само за да постигнат нещо, което е неясно. Това е проблемът - това управление няма пристан, то не знае къде отива и защо върши всички тези неща.

 • 2
  dimko avatar :-|
  dimko

  Внимателната ми оценка за изявите на д-р Андреева не е положителна Туморът на Преврата се развива във всички превратаджии...

 • 3
  teri_beri avatar :-@
  Terry bear

  Ето бе орешарски (нарочно с малка буква), виж си специалистите - експерти. Как не те е срам. Всеки ден, медиите ни заливат с поредната дивотия, измислена от "блестящия екип от професионалисти".
  А защитниците и даващите шанс на олигофренарски, нека го подкрепят още.
  Хора, не разбрахте ли, че ако ние не се вдигнем и не изметем боклука от НС, МС и прочее, няма кой да го свърши? БСП/ДПС/ГЕРБ/АТАКА и някои други партии, са едни същи изроди, създадени от партията майка БКП...
  Ще резнат парите за онкоболните сега, после ще отрежат парите и за сърдечноболните...
  Нямам думи.
  Дано един ден им се върне тъпкано!
  Дано!

 • 4
  bossanova avatar :-@
  bossanova

  Пак от парите за онкоболните ще пестят - защо ли да се грижат за тях, те и без това ще си заминат... Не схванаха ли най-накрая, че с ПРЕВЕНЦИЯ ще си намалят разходите?! И докога всяко следващо правителство ще мисли за здравето на дребно, в рамките на мизерния си мандат, вместо в дългосрочен план? Има достатъчно успешно реализирани здравни модели, които доказват, че вложеното в профилактика, скрийнинги и здравни обучения на младите се възвръща в обозримо бъдеще под формата и на подобрено здраве, и на икономическа печалба...

 • 5
  pbd avatar :-|
  pbd

  Според някои ,да управляваш значи да мачкаш под ред, воден от собствените и групови интереси и независимо от цената. Докато политическите партии имат властта да се месят във всяка област на обществото ще се следват шуробаджанащината и груповите интереси и ще се въртим в омагьосан кръг.Липсата на стратегическо мислене и неспазване на доказаната от науката логика е причина да няма прогрес в правилното управление на парите в обществените фондове, а липсата на морал до кражби, корупция и разрушаване и на единичните разумни постижения.Професинализма не се изгражда по политическа поръчка, а е лично постижение, което ако някой го подценява, друг веднага го купува.

 • 6
  pbd avatar :-|
  pbd

  Според някои ,да управляваш значи да мачкаш под ред, воден от собствените и групови интереси и независимо от цената. Докато политическите партии имат властта да се месят във всяка област на обществото ще се следват шуробаджанащината и груповите интереси и ще се въртим в омагьосан кръг.Липсата на стратегическо мислене и неспазване на доказаната от науката логика е причина да няма прогрес в правилното управление на парите в обществените фондове, а липсата на морал до кражби, корупция и разрушаване и на единичните разумни постижения.Професинализма не се изгражда по политическа поръчка, а е лично постижение, което ако някой го подценява, друг веднага го купува.

 • 7
  jelezen avatar :-|
  jelezen

  Това го знаем и усещаме, и страдаме покрай приятели и роднини. Каквото и да коментираме, мръсните игри с държавни пари за здраве ще ги играят. Така разбрахме, че при ГЕРБ никой не можа да каже къде отиват парите на здравната каса. И колко. От вашите пари за здраве.
  Я да питам аз, като обикновен човек, който работи на трудов договор, осигурява се, редовно му се внасят парите от заплатата в бездънната каца на НАП, защо, ама искам да знам защо, като ми се наложи да ида на лекар, винаги плащам частен преглед.
  Не говоря за настинките си, имам си личен лекар. То пък докато се добера до него, или вече съм пред умиране или ми е минало от самолечението. Свободни часове има след дни. Ако кажа, че умирам, ме вика по спешност, но пък чакам часове. Личния ми лекар не е виновен за това. И за направленията не е виновен.
  Все още съм млад, но от възрастта ми почват да се обаждат разни неща. И като интернет просветен, питам гугъла за разни работи.
  Преди два месеца ми поставиха три диагнози на различни части по тялото ми, които "още не са за операция". Но ще си ги проверявам на 6м. Това означава, че когато ходих през март за направления - нямаше. Трима специалисти с изследванията ... Много пари бяха за ЗДРАВНООСИГУРЕН от 23г.
  Е това питам - защо внасям и ми удържат пари за здраве, като си плащам за здраве на ръка.
  Дори и да повишат вноските пак няма да получим каквото трябва.
  Пак чиновник ще се разпорежда с парите ни, пак чиновник на заплата и бонус ще решава кой има право да живее.
  Това е най-страшното - човек, на заплата от нашите пари, който е назначен по почина "човек на някого" за извество време, щото такива места са много проветриви, дори и за чистачките на държавна работа, ще се разпорежда като бог и ще дава право на живот. Докато не се разболее и той един ден.

 • 8
  dekster avatar :-|
  КЛЮЧАРЪ

  Разбито здравеопазване и образование, раздута държавна администрация, корупция на всички възможни нива. Добре дошли в страната, за чиито народ няма утре!

 • 9
  japi avatar :-|
  japi

  Пример за ценообразуване:
  История от преди две седмици...На мой познат с рак на дебелото черво лекуващ се в една от големите държавни болници, му изписват определено лекарство (най- ефективното за неговия случай). Но понеже не се продава свободно в аптеките, доктора поема ангажимент за доставка. Цената е около 1000 лв. Моят човек обаче има връзка в системата, успя да намери въпросното хапче.....в аптечния склад на същата болница.....за цена от.......7,50лв.....Както казва синът ми ...и това не е шега....
  Изводите да си ги прави всеки сам..

 • 10
  doctorwho avatar :-@
  doctorwho

  Едно си баба знае, едно си баба бае! Все обществени поръчки сънуват милите политици, много им се иска да върнат търговете в МЗ, че да пълнят безконтролно партийни и лични каси на гърба на един болен и изчезващ народ!
  Не ги стряска демографската криза, непозната по мащаби досега! Не ги интересуват страданията на хората! Нехаят за конституционните права на българските граждани! Важното е да напълнят гушите и да наредят некадърните си протежета.
  Защото ако бяха кадърни (или експерти, както ги обявиха Пл.Ор. и С.С.) щяха да се сетят, че топлата вода отдавна е открита и в медицината тя се нарича ПРОФИЛАКТИКА, ПРЕВЕНЦИЯ И РАННА ДИАГНОЗА!!! А не като късогледи малоумници да броят стотинките, които се дават за лекарства... Те сещат ли се, че България води де що има черни класации за заболеваемост и смъртност, вълнува ли ги фактът, че най-бедният народ в ЕС има като цяло най-нисък разход на глава от населението за здравеопазване и в частност за лекарства и че българите са с най-висок процент доплащане на лекарства в целия ЕС? Мога да продължа да изреждам още много такива "върхови постижения" на нашата здравна система, но няма кой да чуе! А и да чуе, няма да се трогне!!! Затова не дезинфекция, ДЕРАТИЗАЦИЯ на всички плъхове и мишоци в системата (а и в държавата) трябва да се направи спешно, ако искаме дори физически да оцелеем!!!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK