🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кой как прочете речта на президента

Управляващите реагираха остро, протестиращите благодариха за подкрепата, а повечето анализатори одобряват позициите с някои забележки

"Никой не може да ме убеди, че изборите са нещо лошо. Това е единственият демократичен изход", каза президентът.
"Никой не може да ме убеди, че изборите са нещо лошо. Това е единственият демократичен изход", каза президентът.
"Никой не може да ме убеди, че изборите са нещо лошо. Това е единственият демократичен изход", каза президентът.    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
"Никой не може да ме убеди, че изборите са нещо лошо. Това е единственият демократичен изход", каза президентът.    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Обръщението на президента Росен Плевнелиев от петък бе определено като безпрецедентно силно в мандата му дотук от неговите поддръжници и дори от част от тези, които досега не му симпатизираха изцяло, съдейки по реакциите в медиите и социалните мрежи. Протестиращите видяха в него силна подкрепа и не случайно дълго ръкопляскаха с лице към президентството по време на протеста в петък вечер. Други, разбира се, определиха речта като недопустима, пристрастна и разделяща. Към последните спадат и трите партии в парламента, които крепят правителството.

Какво каза президентът

Най-яркото послание на Плевнелиев бе това, че "единственият демократичен изход от кризисната ситуация са избори". "Да плашим хората с избори, означава да кажем, че правовата държава може да бъде опасна. Аз не вярвам, че изборите може да навредят на една държава или на нейните граждани", каза той. По думите му промени в Изборния кодекс са необходими, но трябва бързо да се направят, и то само най-неотложните.

Плевнелиев с остър тон разкритикува поведението Волен Сидеров. Той изрази надежда, че "прокуратурата и парламентът ще заемат ясна позиция срещу "Атака" и така намекна, че очаква искане за сваляне на имунитета на Сидеров. Държавният глава отново подкрепи протестиращите и отбеляза, че не може да приеме "една част от обществото да протестира, а друга да се прави, че не ги вижда". Той обаче и предупреди, че има опасност политическите субекти да нагнетят напрежението чрез контрапротести и компрометиращи кампании. "Най-притеснителното е, че изкуствено се провокира дори етническо противопоставяне", каза президентът и призова парламентарните сили и правителството да предприемат действия, които да покажат, че държавата има волята да скъса със задкулисните зависимости.

Партиен гняв

Очаквано най-остра бе реакцията на "Атака", като лидерът й Волен Сидеров директно се обяви за импийчмънт на президента. Силно подразнени бяха и от БСП. Медийният секретар на партията Антон Кутев обвини Плевнелиев, че не познава и не уважава конституцията и че не е "дорасъл да бъде президент". Той отправи към него и остри нападки по темата задкулисие и олигархия, но отказа да коментира искането за отстраняване на държавния глава.

Макар от ДПС да обявиха, че няма да коментират изявлението на президента, депутатът Камен Костадинов заяви пред БНР, че с изказването си Плевнелиев се превръща в говорител на ГЕРБ. От партията на Борисов пък открито казаха, че споделят тезата на президента, че най-лесният изход от сегашната пълна делегитимация на политическата класа са нови избори.

По-долу е прочитът и на социолозите и политолозите на речта на президента.

Първан Симеонов, "Галъп интернешънъл", пред "Дневник":

Недвусмислен намек за нови избори


Заявката на президента отпреди седмица за посочване на изход предизвика у мен очакване за по-конкретни стъпки. Затова формулировката му за избори не прозвуча толкова изчистено и беше по-скоро дипломатична, недвусмислен политически намек. В същото време Плевнелиев направи заявка за дебат в президентството за изхода от ситуацията, Изборния кодекс и въобще за политическата криза. Той обаче не доразви тезата си. Може би от нея ще произтекат някакви политически действия.

Управленското формирование си мислеше, че ще може да съжителства относително мирно с тези протести, които сякаш се поизтощиха в последните дни. Сега президентът разгаря наново протестната вълна - изказването му повишава политическото напрежение. Третият важен момент - намираме се в нова политическа ситуация. Исканията на протестите вече имат своята институционална добавка. Едно е това да са искания на  на улицата, друго е да се споделят, макар и не съвсем конкретно, от страна на президентската институция.

Не ми се вярва "Атака" да сполучи в искането на импийчмънт. Не намирам и особени основания. Но това можеше да се очаква от партията.
Антоний Гълъбов, "Прозрачност без граници", пред "Дневник":

Президентът показва постоянство


Позицията на президента е напълно логична и разумна в тази ситуация - президентът няма възможност пряко да влияе върху политиката, но, разбира се, е прав - изборите са част от демокрацията. Тя е единствената политическа система, която се лекува сама. Така че всякакъв опит да се създават истерии около това, че изборите ще доведат до цунами, е част от политическата пропаганда, на която сме свидетели. Важното е, че президентът отново зае позиция. Позициите му за назначението на Делян Пеевски, за Волен Сидеров и днес са част от основанията той да бъде единствената политическа фигура, която се ползва с доверие в момента.

"Атака" очевидно не познават конституцията. Предсрочното прекратяване на мандата на президента е изключително трудно дори когато са налице много сериозни аргументи, а в случая с Росен Плевнелиев такива няма. Очаквам втвърдяване на тона - има изключително агресивно поведение от страна на БСП и ДПС към президента. Очаквам поредния залп по президента, но заетата от него позиция в рамките на предишните му изяви го прави предвидим и постоянен, което е много важно в тази ситуация.
Цветозар Томов, социолог, пред "Дневник":

Кодексът може да се промени за месец


Констатацията, че няма друг изход освен избори, не е прибързана. Преди всичко, защото вероятно президентът разполага с повече информация за възможността политическите сили за вземат някакво разумно решение. Допускам, че не е възможно да се стигне до по-компромисен изход от тази политическа криза. Ако е така, отиваме на избори.  За съжаление най-вероятно ще стигне още по-голямо изостряне на политическата обстановка - до пряк конфликт между институциите. Според мен няма основания за импийчмънт. Обвиненията са доста неадекватни, а поведението на "Атака" излиза извън рамките на цивилизованата политика, категорично.

Изборният кодекс е най-спорният момент в речта, защото може да бъде прочетено като призив да се иде на избори без сериозна ревизия на закона. Според мен това не бива да става, защото настоящият кодекс облагодетелства политическото статукво и ако не бъде радикално променен, е възможно да не решим кризата с избори. Не мисля обаче, че радикална промяна на кодекса е задължително да отнеме много време - един месец би бил достатъчен и е напълно възможно да се проведат избори още наесен с ново законодателство.

Васил Тончев,"Сова харис", пред БГНЕС:

Позитивното послание е за преговори

Имаше само едно позитивно послание в изявлението на президента - да се седне на масата и да се преговаря за изход от сегашната ситуация. Подходът трябваше да бъде обратен. Първо трябваше да се проведат преговори, за да може да бъде постигнат някакъв резултат, и едва след това да се излезе пред обществото с конкретни неща. Сега само бяха поставени някакви намерения и въобще не е ясно до какво ще доведат. Трябва да има някакво споразумение между политическите сили, които са в парламента и имат някакво отношение към властта, за да може тази ситуация, която цари в държавата, да тръгне към някакъв изход. Президентът би могъл да има роля тук, но той отново се изказа като страна, а не като институцията, която може да доведе до решение.

Държавният глава направи някакви опити да бъде обединител, но засега те са неуспешни. Отстрани е видно, че му пречи неговата политическа принадлежност и неговото виждане.
Евгений Дайнов, политолог, пред "Фокус":

Не може избори без промени


Не мисля, че Плевнелиев действа като функционер на ГЕРБ, аз разчитам в неговото послание това, което трябва да каже единствената легитимна държавна институция – вижте хора, трябва да се отива на избори. Въпросът е кога, при какви условия. Преди изборите трябва да се свършат някои неща. Не може държавата сега да отива на избори в насипно състояние. Преди това трябва да се изработи изборен закон, който да въплъти нещата, които трябва да станат - не само по време на избори, а и за функциониране на партии, за правото на НПО и граждански сдружения да се явяват на избори и др. Освен това очевидно трябва да бъдат спрени течовете и кражбата от държавата, за да остане нещо. И да бъде охлабена поне малко хватката на монополистите върху икономиката, защото работещите хора изнемогват. Ще видим дали управляващите ще могат да свършат това. Не са добри шансовете. Пламен Орешарски играе единствената възможна игра - опитва да произведе бързи резултати, за да кажат протестиращите, че той върши някаква полезна работа. Но това е надбягване с времето. След като се очаква всеки ден това правителство да падне, аз не виждам как може енергично да воюва с олигархиите.
34 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  boby1945 avatar :-P
  boby1945
  • - 121
  • + 10

  Президентът си превишава правата и налива вода в мелницата на ГРОБ, амо волът рие на врата му пада, казват по нашия край....
  А и е време управляващите също да "вземат" страна и да въведат ред в София.... за да не си играе гъзарията на разходки с аплаузи .....

  Нередност?
 • 2
  brick40 avatar :-|
  bricky
  • - 4
  • + 78

  Вторият тип прочит на речта на президента е неоснователна. Той призовава към избори за решаване на политическата криза - нещо, което за тези 23 години е било правено няколко пъти и е довело до изход от такива тежки ситуации. Изобщо нямаше нищо герберско - напротив, призивът за откъсване от олигархията и изрязване на туморите важи със същата сила за ГЕРБ, с която важи и за БСП, ДПС и Атака. А пък поведението на Атака и Сидеров дори не заслужава коментар - президентът е преди всичко гражданин и има право на позиция и глас. "Обединител на нацията" в конституцията не отнемат правото на позиция - той щеше да го е нарушил само, ако беше заявил "Да отиваме на избори и да гласуваме за ГЕРБ, а не за БСП+ДПС+Атака".

  Нередност?
 • 3
  nstefka avatar :-|
  Стефка
  • - 6
  • + 65

  Президентът каза много неща и призова за диалог. Каза също, че изборите са най-демократичното оръжие за излизане от криза. От какво се страхуват партиите и защо поддръжниците им рипат на умряло?

  Невиждано за 23-те години преход разделение на народа, предизвиквано от новата тройна коалиция. Невиждано коалиране на поддръжници на БСП, АТАКА и ДПС. Виждам по социалните мрежи хора буквално обсебени от ГЕРБ. Хора, не става въпрос за бъдещето на ГЕРБ, а на на народа ни. Не разбирате ли?

  Нередност?
 • 4
  offshore avatar :-|
  Offshore Banking
  • - 4
  • + 64

  Българските комунисти мобилизираха целия си човешки ресурс, и от петък насам има групички пред президенството с цел да насочат виковете към президента. Подмолността е нечовешка.

  Публикувано през m.capital.bg

  Нередност?
 • 5
  zdravkotomov avatar :-|
  zdrr
  • - 7
  • + 53

  Харесвам позицията напрезидента. Мисля, че след тази криза той ще е най силната фигура. Просто е постоянен в желанието си за повече демокрация.

  Нередност?
 • 6
  rangelkuzmanov avatar :-|
  Веселин Николов
  • - 63
  • + 11

  Какъв президент е тази шушумига?

  Нередност?
 • 7
  mani.o.malei avatar :-|
  mani.o.malei
  • - 6
  • + 38

  До коментар [#6] от "comtec":

  ами както се оказва - много повече човек и вече политик от всички слуги в парламента и правителството

  Нередност?
 • 8
  objective avatar :-P
  objective
  • - 7
  • + 46

  Българският народ може само да се гордее със своя президент - национално отговорен, принципен, умен, добронамерен, културен, непоколебим демократ ! За радост на интелигентните и мислещи българи ! И за мъка на чугунените глави на статуквото, които на думи "се разграничават" от АТАКА, ала на дело я ползват като парламентарна подпора и "революционно" острие !

  Нередност?
 • 9
  dragon_reborn avatar :-|
  The Dragon Reborn
  • - 2
  • + 35

  Срещу избори може да роптае само този, дето най-много ще загуби от тях. А нацията ни ги иска. И е готова да ги плати.

  Нередност?
 • 10
  han.asparuh avatar :-|
  han.asparuh
  • - 1
  • + 18

  Не мога да се изкажа за или против легитимността на поканата (той няма право да разпусне парламента) на президента за нови избори. Едно обаче е сигурно - общественото напрежение е по-високо отколкото беше преди изборите и партиите в парламента, включително ГЕРБ, не правят нищо за да го намалят. Така че е напълно нормално доверието в тях да е на най-ниската си точка и логичния изход от това е само един - нови избори!

  Нередност?
Нов коментар