Двама кандидати за управител на здравната каса

Въпреки че са партийни номинации, и двамата кандидати за управител на здравната каса се ползват с авторитет в лекарското съсловие и сред пациентите.

Двама кандидати за управител на здравната каса

БСП номинира д-р Румяна Тодорова, а ДПС - д-р Динчо Генев

Десислава Николова
4543 прочитания

Въпреки че са партийни номинации, и двамата кандидати за управител на здравната каса се ползват с авторитет в лекарското съсловие и сред пациентите.

© Капитал


Само двама кандидати за управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) номинираха парламентаристи до края на определения срок, който изтече в понеделник. Директорът на здравната каса по времето на тройната коалиция д-р Румяна Тодорова е кандидатурата на БСП. От своя страна ДПС са номинирали дългогодишния председател на Сдружението на общинските болници и директор на болницата в Харманли д-р Динчо Генев. Своеобразният конкурс се наложи, след като парламентът предсрочно прекрати мандата на досегашния управител Пламен Цеков, който е бивш депутат от ГЕРБ.

Въпреки че са партийни номинации, и двамата кандидати се ползват с авторитет в лекарското съсловие и сред пациентите. При управлението на Тодорова здравната каса беше диалогична институция. Самата Тодорова е директен човек, който познава добре здравната система, проблемите на лечебните заведения и на болните и при нейното управление в НЗОК нямаше сътресения. Самата тя е и единственият директор от създаването на НЗОК, който е изкарал пълен мандат. Тодорова беше преизбрана за директор на институцията през 2009 г., но тогавашните управляващи от ГЕРБ отказаха да приемат отчета за дейността на здравната каса за предишната година и промениха Закона за здравното осигуряване, за да поставят начело на НЗОК своя кандидатура. Оттогава управителят се избира от парламента. 

Д-р Генев дълги години воюва за интересите на малките общински болници и оглавява една от добре управляваните клиники в страната. По време на управлението на ГЕРБ беше сред основните фигури, които се противопоставяха на закриването на малките болници.

Защо приеха

"В интерес на истината доста дълго мислих, преди да приема номинацията, имах много обаждания от колеги и пациенти. Съгласих се с тях, че има моменти, когато човек трябва да използва знанията и уменията си и да поеме отговорност, ако смята, че може да се справи и да направи нещо добро", коментира мотивите си д-р Тодорова пред "Капитал Daily". И допълни с усмивка, че "във всеки случай не ме е накарала по-малката ми сестра" (евродепутатката Илияна Йотова - бел. ред). За разлика от Йотова обаче Тодорова не е член на политическа партия. След като си тръгна от касата, работеше в сферата на частното здравно осигуряване.  

"Свикнал съм да приемам предизвикателствата - и в Българския лекарски съюз, и в битката за правата на общинските болници. Винаги съм бил малко обратно колело и вярвам, че може би ще мога да променя нещо, ако оглавя здравната каса", коментира д-р Динчо Генев. 

Във вторник двамата кандидати ще представят концепциите си за управление пред парламентарната здравна комисия. Преди това на специално заседание комисията разгледа и прие документите им.

Какво ще правят

Според д-р Тодорова първата стъпка на новия управител е да започне работа по проекта на Националния рамков договор 2014 с Българския лекарски съюз, с Българския зъболекарски съюз, срещи с пациентските организации и Министерството на финансите, "за да сме спокойни за изпълнението на приходната част на бюджета на НЗОК". Преди това обаче се налага спешна ревизия, за да да се провери с какви средства разполага здравната каса и дали може да приключи годината, без да се налага актуализация.

"Чуват се разнопосочни данни от досегашния управител и от лечебните заведения. Има и съмнения, че резервът на НЗОК е предварително разпределен и парите няма да стигнат за заплащане на лечебните дейности до края на годината. Смятам, че трябва да се установи дали има преразход на бюджетите за лекарства, дали се дължи на реална заболеваемост и ако това е така, как ще се финансират плащанията за медикаменти", коментира д-р Тодорова.

Другият кандидат за поста, д-р Генев, също смята, че трябва да има прозрачност в работата на НЗОК и да се установи нормален диалог със здравното, социалното, финансовото министерство и съсловните организации. "Трябва да се възстанови договорното начало, което вече не съществува, да се спре с фаворизирането на определени болници и да се осигури равен достъп на българските граждани до здравеопазване", смята д-р Генев. По думите му през периода 2011-2012 г. лечението на един пациент в болница е струвало средно 129 лв., но има региони, в които то струва 300 лв., и други, в които струва 60 лв., което е само един от примерите за неравнопоставеност, при която пациенти не получават почти никаква услуга, макар че си плащат здравните вноски.

"Трябва да има ясни правила. В клиничните пътеки, по които плаща здравната каса, има откровени безумия като изисквания към болници. Здравеопазването и НЗОК трябва да отговарят на нуждите на гражданите, а не на определени национални специалисти, които пишат изискванията спрямо собствените си желания", коментира той.  

БСП дава заден ход за пушенето"Моето лично мнение е, че забраната за пушене трябва да остане. Засега е внесен само един законопроект за промяната й и той е на "Атака". Аз говорих с колегите си от БСП в парламента, на този етап те се отказаха да внасят законопроект и се надявам така да остане", казва в интервю за в. "Стандарт" министърът на здравеопазването Таня Андреева.

"Това беше трудно приета промяна, но хората свикнаха с нея, дори и пушачите я приеха. За пръв път има толеранс от две противоположни страни - пушачи и непушачи - да го разбием би било жалко", коментира тя. Това изказване на Андреева е противоположно от заявката, която даде още при встъпването си в длъжността на министър през май. Тогава тя заговори за либерализиране на забраната и заяви, че ще работи за това. Идеята за връщането на тютюневия дим в заведенията беше част от предизборната платформа на БСП и беше внесена в парламента като предложение от "Атака".

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


7 коментара
 • 1
  fras avatar :-?
  fras

  А какъв вой беше, когато ББ се застъпил да не уволняват някакъв човечец, с когото играели футбол?

 • 2
  pzashev avatar :-|
  pzashev

  И двамата кандидати изглеждат (в контраст с подкрепилите ги политически партии) доста разумни и професионални! Който и да вземе мястото, на добър час!

 • 3
  dunga avatar :-|
  georgi yankov

  Според мен и двете кандидатури са неподходящи с оглед на реформата, която трябва да се извърши в здравеопазването. А такава трябва да има. В този вид, в който съществува в момента, нито пациентите могат да очакват адекватна на 21 век медицинска помощ, нито докторите заплащане, което да отговаря на усилията им. Това обаче, както винаги, никой не го включва в сметките.

 • 4
  dj_tiesto avatar :-P
  dj_tiesto

  Ха познайте кой ще е?
  99.99% ще е кандидата на ДПС........
  Защото:
  1. /и най-важно/ Той никога не бил шеф на касата, и ние "трябва" да му дадем възможност да навлезе. Да не вземем да го критикуваме веднага, за поредицата от грешки които "без да иска" ще направи.
  2. Един служител на ДПС е много по-толерантен и към интересите на ДПС и тези на БСП.

 • 5
  cokrat1 avatar :-|
  сократ1

  100% ще е Р. Тодорова..."елементарно Уотсън"!!!!

 • 6
  crouchet avatar :-|
  crouchet

  Здравеопазването е една от най-засегнатите от герберската политика сфери. Нужни са спешни мерки!

 • 7
  cokrat1 avatar :-|
  сократ1

  100% познах. Не знам защо обаче това не ме радва!!!!!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход