Кандидатите за управител на здравната каса искат нейната демонополизация
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Кандидатите за управител на здравната каса искат нейната демонополизация

Депутатите от здравната комисия изслушаха Румяна Тодорова и Динчо Генев, но не посочиха фаворит.

Кандидатите за управител на здравната каса искат нейната демонополизация

Депутатите ще решат кой ще управлява институцията в пленарната зала

Десислава Николова
4915 прочитания

Депутатите от здравната комисия изслушаха Румяна Тодорова и Динчо Генев, но не посочиха фаворит.

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


Междувременно ГЕРБ сезираха Конституционният съд за предсрочното прекратяване на мандата на Пламен Цеков.

Надбягването кой да управлява Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще се реши директно в пленарната зала, тъй като процедурата не предвижда здравната комисия, пред която те представиха вижданията си, да избере по-добрия от тях. Така двете основни управляващи партии ще се конкурират за кандидатите си, като онзи, който получи повече гласове, ще вземе и договора за управление на НЗОК за пет години.

Двамата кандидати са д-р Румяна Тодорова, издигната от "Коалиция за България", и д-р Динчо Генев, номиниран от ДПС. Във вторник следобед на извънредно заседание на здравната комисия те представиха приоритетите си за управление на НЗОК и вижданията си за здравната система.

Междувременно депутатите от партията на Бойко Борисов сезираха Конституционния съд (КС) за предсрочното прекратяване на мандата на досегашния управител д-р Пламен Цеков с мотив, че то е незаконно, тъй като не са налице предвидените в закона основания. Депутатите от БСП и ДПС освободиха Цеков с аргумент, че системно не изпълнява задълженията си, без да документират нарушенията му.

Пропазарно мислене

Обикновено кандидатите да управляват здравната каса винаги са смятали, че тя не трябва да има частна конкуренция. Затова изпитът на Тодорова и Генев пред здравната комисия се оказа изненада. Тодорова, която идва от частното здравно осигуряване, изрази съжаление, че при управлението на ГЕРБ частните фондове са били превърнати в застрахователи и така НЗОК вече е абсолютен монополист.

"Здравната каса трябва да има конкуренция, само така се раждат добрите идеи и услуги. Здравната вноска беше увеличена, за да може част от нея да отиде в надграждащ втори стълб и така да се плащат услугите, които здравната каса не покрива", отбеляза Тодорова. Генев също обяви, че е за демонополизация на здравната каса. Конкуренцията между няколко каси е заложена и в предизборната програма на ДПС.

Управителят на НЗОК няма право на законодателна инициатива, но усещането за това, че пациентите трябва да имат право да избират на кого да предоставят здравните си вноски и да изискват контрол и качество, присъстваше в презентациите и на двамата. Генев допълни, че лечебните заведения в България са неравнопоставени и има елитарни болници, в които се насочват по-голямата част от здравните вноски, а в същото време клиниките с огромна посещаемост остават недофинансирани. Според него трябва спешно да се направи финансов анализ на здравната каса и да се възстанови диалогт й с институциите и лекарите. Освен това трябва да се остойностят услугите и да се търси реално финансиране.

Тодорова обяви, че още при нейното напускане през 2009 г. информационната система на НЗОК е имала възможност да прави най-различни справки и в рамките на няколко дни ще бъде ясно финансовото състояние на касата. Тя допълни, че не смята, че трябва да се купува австралийската система за диагностично свързани групи (начин на плащане на лечението в зависимост от тежестта на заболяването), а могат да се ползват възможностите на собствената система на здравната каса. "Трябва да има реално остойностяване на здравните услуги, за да е ясно дали средствата от здравни вноски стигат", коментира Тодорова.

Въпрос на пари

Председателят на Българския лекарски съюз Цветан Райчинов обяви, че по данни, с които съсловната организация разполага, се очаква дефицитът на НЗОК да достигне 80-100 млн. лв. тази година. Той настоя двамата кандидати да не се поддават на политически натиск и да не допускат министърът на финансите да управлява институцията.

От Българския фармацевтичен съюз поискаха да бъде подпомогнато съществуването на аптеки в малките населени места, където те липсват. Генев отвърна, че трябва да се помисли за мобилни аптеки към вече съществуващите.

 

Пациентите са против здравното министерство да се занимава пак с онколекарства

Националната пациентска организация, Българският пациентски форум и Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания категорично отказват да преговарят със здравното министерство то да изземе от здравната каса плащането на лекарства за рак. Новият здравен министър Таня Андреева обяви, че ще води разговори държавата отново да поеме плащанията за ин-витро забременяване, реанимация, ваксини и онкомедикаменти.

Според пациентските организации плащания за продукти за лечение на рак не само са недостатъчни в сравнение с останалите европейски държави, но и ще продължат да се увеличават, тъй като болните се лекуват по-добре и имат по-голяма преживяемост. Връщането обратно в министерството ще създаде отново листи на чакащите, ще затрудни и без това тромавия достъп до лекарства и ще прекъсне лечението на стотици пациенти, както се случваше допреди две години, обобщиха пациентите.

 

15 коментара
 • 1
  jelezen avatar :-|
  jelezen

  Искам общопрактикуващите да си махнат табелите от вратите - "Направления няма". Не мога да карам само настинки и хреми. А, че аз май не съм боледувал това от една година. За сметка на останалото обаче, където си плащам като здрано неосигурен.

 • 2
  offshore avatar :-|
  Offshore Banking

  Трябва да се спре с практиката да се насочват здрави хора за операции с цел - източване на клинични пътеки.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 3
  gost22 avatar :-|
  gost22

  До коментар [#2] от "Offshore Banking":
  Тази практика ще я спрът частните фондове и частните здравни застрахователи, защото ще им бърка в джоба. Тези нямат интерес, защото така може да падне нещо допълнително, а парите така или иначе не са техни...

 • 4
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков

  Това с "избор" между здравни каси е най-тъпото нещо, което би могло да се направи. Това е поредния инструмент за потъване на парите от здравните вноски в множество администрации на неизвестен брой здравни каси, вместо да отиват за лечение на пациентите и административните разходи да са минимизирани до минимум. Никоя от множеството "конкуриращи" се здравни каси няма да е в състояние да предложи някакви особени предимства пред актуалната единствена здравна каса и дори ще стане по-лошо, както стана при разформироването на единното електроразпределение на сегашните ЕРП-та в електроенергетиката. Започнаха игрите и със здравето ни от печалбарски подбуди - престъпление, което си плаче направо за затвор...

 • 5
  nana_56 avatar :-|
  Viliana Penovska

  До Станислав Янков. Не съм съгласна с вас. Във всички държави от западна Европа има по няколко каси. Във Франция например, здравните каси са организирани по браншове, т. е. на земеделците или на хората свързани в този бизнес, на здравните работници и т. н. Системата е стройна и относително прозрачна. Казвам относително, защото и там има злоупотреби, но не в такива размери. Отделно съществува и допълнително здравно осигуряване, което напълно покрива лечението, независимо в какво болница се лекуваш , частна или държавна. Здравните каси осигуряват пакет, който покрива до 60% от лечението. Всеки здравно осигурен има електронна карта. Ако в семейството единият от двамата съпрузи е безработен, другият поема и неговите здравно осигурителни вноски и така не губи правата си, както е тук например.

 • 6
  townboy avatar :-|
  townboy

  Комунягите искат да "приватизират" здравната каса. Явно не им стига само да я източват.

 • 7
  edin131 avatar :-|
  edin drugii

  До коментар [#5] от "nana_56":

  затова пък многото здравни каси генерират дефицит от 9 милиарда евро за година ,който после трябва някой да го плаща ,другото отличително характерно за френската здравна система е ,че там средната осигуреност на човек е 300-400 евро средно месечно вкл и деца и пенсионери и нямат ограничения да си лекуват 1 заболяване при 10 специалист с еднаква специалност ако иска пациента .Ясно е ,че такива екстри при нас не може да има и всички които са писали по нагоре ,както и многоуважаемите кандидати за шеф на касата са пропуснали само един малък въпрос ,който е в основата на всичко за което приказват-откъде ще дойдат парите !!!!!!!!!Кой ще даде пари за да се осъществят светлите идеи на тези другари ,след като олбществото масово не дава ,държавата тоже ,общините също ,кой ще плаща масрафа ,иначе и аз искам да има 10 каси и в конукренция ,доктори до всеки пациент ,аптека във всяко село с достъп до абсолутно безплатни лекаства ,като джипи желая да давам денонощно на всеки веднага колкото си иска направления и изследвания за където си иска и т .н. НО КОЙ ДАВА ПАРИТЕ ЗА ТОВА .

 • 8
  cinik avatar :-|
  cinik

  [quote#5:"nana_56"]Здравните каси осигуряват пакет, който покрива до 60% от лечението. Всеки здравно осигурен има електронна карта. Ако в семейството единият от двамата съпрузи е безработен, другият поема и неговите здравно осигурителни вноски и така не губи правата си, както е тук например.[/quote]

  Касите покриват до 60% от лечението. Ако единият съпруг е безработен, другият поема плащането на здравните му вноски....Ако опита от "социалистическа Франция" се пренесе в дясна България, тогава глей кфоч' настане! Аз отдавана намеквам, поне дребните процедури (тип преглед на зъбите 8,60 лева) всеки да си покрива в брой, а здравната вноска да бъде намалена. Защото сега се плащат 8,60 лв преглед зъби, 4 лева панорамна снимка на зъб и 5,60 ли кръв и урина, а като стане дебелата беля се опира до дарителски акциии с СМС.

 • 9
  nana_56 avatar :-|
  Viliana Penovska

  До коментар [#7] от "tur671":

  Да, така е. Във всички социални държави има дефицит. Не казвам, че този модел трябва да се приложи механично. Като начало, според мен, солидарният принцип на здравното ни осигуряване трябва да бъде отменен или поне частично променен. Така ще има по-голяма прозрачност при разпределение на нашите пари.

 • 10
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  Това вече е прекалено.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK