Пълна каша

Пълна каша

Разделянето на регионалното министерство мина на първо четене въпреки "грубите пропуски" в законовите промени

11574 прочитания

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


Изкуственото отделяне на Министерството на инвестиционното проектиране (МИП) от регионалното министерство (МРР) беше одобрено единодушно и набързо на първо четене от двете комисии със същото име в парламента. Промените в Закона за устройство на територията (ЗУТ), регламентиращи функциите на двете ведомства, минаха въпреки "грубите пропуски" в тях, както ги нарича регионалният министър Десислава Терзиева в писмо, изпратено до членовете на комисиите. Промените не са съгласувани с нито една браншова организация - инженери, строители, архитекти, нито с Националното сдружение на общините в Република България (НСРОБ), стана ясно още по време на кратката дискусия. Председателите на двете комисии Димчо Михалевски (БСП) и Емил Костадинов (БСП) потвърдиха, че "авторите" на текста не са се допитали до заинтересованите страни, защото много бързали, както и че има много пропуски, но те щели да се изчистят между първо и второ четене.

Промените

Министърът на инвестиционното проектиране ще одобрява инвестиционни проекти и ще издава разрешения за строеж за обекти с национално значение, финансирани с публични средства (бюджет и еврофондове), чиято прогнозна стойност е над 10 млн. лв. Това е една от по-съществените промени в процеса по инвестиционно планиране и ще предизвика най-голяма съпротива от страна на кметовете. На този критерий отговарят всички проекти на общините за изграждане на ВиК инфраструктура, депа за отпадъци и др.

Функциите по планиране и издаване на строителни разрешения за тези съоръжения в момента са в правомощията на общините. Няма никаква обосновка на тази промяна, тя ще усложни прекомерно изпълнението на тези и без това тежки проекти, коментира пред "Капитал Daily" Емил Савов, заместник-председател на НСРОБ.

Димчо Михалевски каза в комисията, че тази поправка се прави с цел "да се въведе единен стандарт на държавна експертиза при планирането на такива обекти". Помолен да разшифрова тази формулировка, Михалевски обясни, че новото министерство ще контролира процеса по планиране и изпълнение на инфраструктурни обекти за над 10 млн. лева, тъй като сега имало абсурдни случаи, в които община с 10 хил. жители изпълнява проект за пречиствателна станция за 60 млн. лева. "Как ще се плаща поддръжката на тази станция, с колко ще се оскъпи водата за потребителите? Това трябва да се преценява и да е съразмерно", каза Михалевски. Това обаче и в момента трябва да се контролира от дирекция "Фондове на ЕС за околна среда" към екоминистерството. Ако толкова много държат, ще оставим на общините правомощията по издаване на строителни разрешителни, каза Михалевски пред журналисти след заседанието на двете комисии.

Грубите пропуски

В МРР остават функциите по планиране и одобрение на проекти от национално значение, обявени със закон (магистрали, жп отсечки), както и обекти, които попадат в обхвата на повече от една област. Национални обекти, определени с акт на Министерския съвет, чиято индикативна стойност е над 10 млн. лева, отиват в новото министерство. "Какво се случва с обекти, които по един критерий се падат в едното министерство, а по друг - в другото? Кой е водещият министър при изпълнението на дадена функция, вменена и на двете министерства? Защо в поправките няма текст за заварените положения?". Това са част от въпросите, отправени от министър Десислава Терзиева към вносителите на промените в ЗУТ, в които се посочва, че в текстовете има груби пропуски. Една от тях се отнася и за Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), която се прехвърля към МИП. В ЗУТ обаче не е променена частта, която гласи, че ДНСК работи по правилник, одобрен от Министерския съвет, по предложение на министъра на регионалното развитие. Част от писмото беше изчетено в комисия от Димчо Михалевски. Заварените положения ще се довършат от регионалното министерство, поясни той.

Михалевски призна, че е имало и продължава да има "временни неудобства" по издаването на строителни разрешителни за инфраструктурни обекти. Според нашия график обаче законовите поправки трябва да са обнародвани в Държавен вестник на 19 юли и нещата ще се канализират, каза Михалевски. Иван Бойков от Камарата на строителите в България изрази резерви към това изявление, при положение че министър Иван Данов тепърва трябва да формира екипа си. Бойков заяви, че промените ще затруднят изключително много строителите, на които се струпва цялата работа след процеса по планиране, който сега е изкуствено разделен. Сега ще сме обект на контрол от двете министерства, кадастър, проектиране и строителство са разделени, каза Бойков.

На недоумението защо законовите поправки и публикуваните преди десетина дни устройствени правилници на двете министерства се различават съществено Михалевски отговори, че тогава нямало яснота за конкретните текстове в ЗУТ. От думите му стана ясно, че не трябва да се гледат правилниците, а законът, правилниците щели да се променят след обнародването им в грешен вид.

С един удар 71 закона

По-голямата част от проекта за изменение на ЗУТ са преходните и заключителните разпоредби. С тях на практика се правят изменения и в други 70 нормативни акта, с които на предишното Министерство на регионално развитие и благоустройство са били отредени един или друг ангажимент. Така ясно може да се види разделението по ресори, което двата наследника на Министерството на регионалното развитие и благоустройството правят - кой сектор отива в регионалното развитие и кой в инвестиционното проектиране.

Така например министърът на инвестиционното проектиране ще разписва правилата за разполагане на игрални зали, предвидени в Закона за хазарта. Той поема и задълженията по законите за енергетиката, за електронните съобщения, за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия и др. Ангажиментите по законите за черноморското крайбрежие, туризма, както и тези, свързани с пътищата и изборите, пък отиват в регионалното министерство. Там остават и задълженията, произтичащи от Закона за насърчаване на инвестициите.

Министър Иван Данов: "Сам съм"

Министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов няма нито един подчинен, ведомството му си няма сграда. Това обясни самият той пред журналисти след заседанието на двете комисии в парламента. Данов обясни, че на този етап не се коментират имена за негови заместници. "Нито аз съм предлагал, нито някой ме е натискал за номинации", каза министърът. Той има кабинет в сградата на Министерския съвет и една секретарка от администрацията на правителството. Дирекциите в сегашното МРРБ, които ще преминат на подчинение на Данов, няма да се местят, каза още министърът. Той и останалата част от екипа му най-вероятно ще се нанесат в сградата на Институт "Серевантес" на ул. "Съборна", която наскоро е освободена, съобщи още Данов. Около 36 души работят в дирекциите, които ще преминат към МИП, но според устройствения правилник на министерството щатните бройки са 125. Останалите около 80 души искаме да ги прехвърлим от други ведомства, за да не провеждаме конкурси за служители - това много ще ни забави, каза Данов. Той обясни, че е поискал бюджет "под два милиона лева до края на годината". Данов обясни пред журналисти, че вече работи за привличане на инвеститори за проектите за тунел под Шипка и тунел под Петрохан.

Изкуственото отделяне на Министерството на инвестиционното проектиране (МИП) от регионалното министерство (МРР) беше одобрено единодушно и набързо на първо четене от двете комисии със същото име в парламента. Промените в Закона за устройство на територията (ЗУТ), регламентиращи функциите на двете ведомства, минаха въпреки "грубите пропуски" в тях, както ги нарича регионалният министър Десислава Терзиева в писмо, изпратено до членовете на комисиите. Промените не са съгласувани с нито една браншова организация - инженери, строители, архитекти, нито с Националното сдружение на общините в Република България (НСРОБ), стана ясно още по време на кратката дискусия. Председателите на двете комисии Димчо Михалевски (БСП) и Емил Костадинов (БСП) потвърдиха, че "авторите" на текста не са се допитали до заинтересованите страни, защото много бързали, както и че има много пропуски, но те щели да се изчистят между първо и второ четене.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


57 коментара
 • 1
  kitenik avatar :-|
  Натътрузен десебар, слуга на БСП

  Ето тия са всъщност новите варвари. Дайнов, спиш!!! Или не върви да риташ срещу спонсорите.

  Ограбват всичко и оставят само разруха.

 • 2
  gkr avatar :-|
  gkr

  Пълна трагедия се очертава с новото министерство - хаос и големи кражби.

 • 3
  jugozombi avatar :-(

  Уви, случва се точно това, което очаквах още през зимата и заради което бях категорично против безогледната "автентично дясна" война срещу ГЕРБ. Опасявах се, че повторно управление на кадрово нереформираните БСП и ДПС ще срине отношенията с ЕС и ще създаде опасност от провал на усвояването на европейските средства по настоящия финансов период на ЕС. Този кошмар не биваше да се допуска. Никакви теснопартийни съображения не оправдават съучастието в предизвикването му, защото той ще ощети всички и най-вече младите.

 • 4
  bluewater avatar :-P
  BlueWater

  Наистина "експертно" правителство, с "експертно" Народно събрание, с "експертни" закони, които "експертно" ще сринат цялата държава и крехкото доверие на ЕС постигнато до сега с много труд.

  ОСТАВКА!

 • 5
  pzashev avatar :-|
  pzashev

  Нито най-наложителното, нито най-логичното решение. Малко с. болшевишкото "кому е изгодно", но като че ли цялото бързане е големи проекти да се изведат в отделна и, очевидно, по-контролируема структура.
  Отново жалка демонстрация на отсъствие на професонализъм от "експертното" правителство.

 • 6
  han_kubrat avatar :-|
  han_kubrat

  какво се получàва, разпределяне на пари браво сега други ще се облажат защото виждате ли имало много пропуски жестоко

 • 7
  naffoo avatar :-|
  naffoo

  Само БСП може да спаси държавата!

 • 8
  tolex avatar :-P
  tolex

  До коментар [#7] от "naffoo":

  [quote#7:"naffoo"]Само БСП може да спаси държавата! [/quote]

  Пич, смени дилъра!

 • 9
  tolex avatar :-|
  tolex

  Това министерство го правят като компенсация за Белене.

  Жалко за децата ни!

 • yasto

  Като архитект работещ в милата ни Татковина вече 15 години ,споделям искреното и напъващо за споделяне мнение , че това Чудо с това Министество е ТАКАВА БЕЗУМНА ТЪПНЯ , целяща САМО И ЕДИНСТВЕНО КРАДЕНЕ , че просто майка НИ/ВИ жална на всички! Кой каквото и да ви говори ,това е нов държавно-министерски монопол , който ще доведе или до нов социалисъм или БУРЯ !
  Позрави на всички колеги , партньори от бранша и доброжелатели !


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход