Офшорки под словесен огън
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Офшорки под словесен огън

Въпреки съгласието на повечето депутати, че трябва да се ограничи влиянието на офшорките в икономиката, все още законодателни инициативи в тази посока липсват.

Офшорки под словесен огън

БСП и ДПС говорят за борба с изнасянето на средства, но не работят по конкретни мерки

Стефан Антонов
6181 прочитания

Въпреки съгласието на повечето депутати, че трябва да се ограничи влиянието на офшорките в икономиката, все още законодателни инициативи в тази посока липсват.

© Юлия Лазарова


Имаме идея за крайната цел, но не и как да я постигнем. Това си признаха депутати от БСП и ДПС за инициативата срещу офшорките, както и че засега тя е в сферата на политическото говорене, но конкретни мерки за ограничаването на достъпа и влиянието им върху икономическия живот още не се разработват.

Борба на думи

И социалистите, и коалиционният им партньор, та дори и представители от ГЕРБ смятат, че дружества с неизяснена офшорна собственост не трябва да се допускат до приватизационни сделки и продажбата на парцели от държавния поземлен фонд. Консенсус има и около облагането на преводите към офшорни сметки с еднократен данък, който да се събира от банките.

Депутати  от БСП и ДПС от бюджетната комисия се обявиха и за облагане с еднократен данък на банковите транзакции към офшорки, но не са сигурни каква трябва да е неговата ставка, а общата позиция на политическите сили е, че каквито и ограничения да се въведат, вратички отново ще се намират, ако не се вземе единно решение на ниво Европейски съюз.

Според Янаки Стоилов и Алиосман Имамов равнището на облагането трябва да варира между 10 и 15% от стойността на всяка транзакция. Засега обаче идеите са само тема за подхвърляне на медиите по пресконференции, а нито една от парламентарните групи не е обсъждала инициативите на експертно ниво и законопроекти в тази насока към момента не се изготвят.

"За момента всичко е само политическо говорене", призна Алиосман Имамов пред "Капитал Daily".

Частична подкрепа на инициативата има и от бизнеса - в свое официално съобщение Българската търговско-промишлена палата (БТПП) се обяви за данък от 15% върху всеки превод, който български фирми и физически лица правят към офшорни сметки. Този данък ще се събира от банките и ще се превежда в НАП, както и данъкът върху лихвите. Ставка от 15% е най-правилната за прилагане според БТПП, защото това било сумата от данъка върху печалбата и дивидента, който се плаща при нейното разпределение.

Защо офшорките трябва да се осветят

Инициативата да се атакуват офшорните компании набра популярност в глобален мащаб заради оценките, че през тях се укриват печалби, оценени на трилиони долари, а приходите от евентуалното им облагане могат да решат проблема с финансирането на антикризисни политики.

Другият проблем на офшорните регистрации е, че позволяват да се прикрият истинските собственици на дадена компания и това поражда рискове от скрита концентрация на активи, създаване на монополи и пране на пари.

Тази идея намери частична подкрепа и сред българското общество, като зад нея застанаха не само от левицата, но и десни партии. Мотивът е, че когато става дума за изразходване на публичен ресурс, той не трябва да попада във фирми, които избягват данъчното облагане и не се знае дали анонимните им собственици не са свързани с управляващите партии. В същото време обаче икономическите субекти не трябва да се ограничават в свободата си сами да избират къде да влагат своите средства.

Банкер от Лондонското сити коментира, че в Обединеното кралство офшорните компании служат само като средство за избягване на данъците. Там обаче е невъзможно един субект да участва в икономическия живот анонимно, като се крие зад офшорна регистрация.

"Законите за борба с тероризма и срещу изпирането на пари са толкова строги, че няма шанс да приемем голяма сума пари, без да сме абсолютно сигурни кой е нашият клиент. Част от тази информация се докладва на финансовото разузнаване, а друга част трябва да се предостави при поискване. Държавата може и има право да знае всичко, отделен въпрос е дали използва капацитета си и за какви цели", коментира той.

Между реалността и популизма

Заради протестите и ниската популярност на кабинета "Орешарски" борбата срещу офшорките се превърна повече в политическа теза за отклоняване на вниманието, но още не е станала реална кауза на партиите.

Известният с левите си убеждения депутат Янаки Стоилов преди дни обяви, че скоро ще се публикува списък на всички българи със сметки в офшорни зони. После лидерът на социалистите Сергей Станишев повдигна темата на пресконференцията на БСП във вторник.

"Все още не е ясно каква информация събират банките и Министерството на финансите, затова и аз считам, че преди да подготвим законопроект, трябва да проведем консултации", обясни Янаки Стоилов.

Сред екзотичните предложения на левицата се включва оповестяване на всички фирми и физически лица, които притежават банкови сметки в държави с офшорен данъчен режим. Друга публична инициатива е търговските банки и Министерството на финансите да оповестяват информация за преводите към офшорни банкови сметки. И обаче са трудни за прилагане. Първо, физическите лица рядко разкриват банкови сметки, те най-често регистрират фирми, на чието име се откриват сметките и така анонимността на собствениците се гарантира.

Второ, банковата тайна също защитава клиентите и поверителността на преводите, които те правят. И трето, към момента такъв тип информация не се подава нито към данъчните, нито към БНБ (там има данни за преводи в по-големи размери).

Подобни ограничения или ще добият нездрави размери, или ще се заобикалят много лесно, противопостави се Георги Кадиев. "Какво пречи на една офшорка да разкрие своя сметка в банка на страна от Европейския съюз. Всеки българин ще може да нареди стандартни преводи към друга страна членка, а средствата оттам ще се насочват към офшорната регистрация", разкритикува инициативата червеният депутат Георги Кадиев. Според него такива инициативи могат да успеят само ако всички европейски държави се обединят за провеждане на единна политика, а всякакви единични ограничения ще са лесни за заобикаляне.

По-голям успех според него ще имат мерки, които да изискват ясна собственост на компаниите, които искат да купуват държавни активи и следприватизационният контрол да следи за това в чии ръце са компаниите, след като приватизационната сделка веднъж се случи.

Повторен опит

При управлението си ГЕРБ също обмисляше да въведе данък, с който да обложи преводите към офшорни сметки. Идеята бе на заместник-министъра на финансите Владислав Горанов и предвиждаше ставката на данъка да е 10%. Логиката на Горанов бе, че този данък трябва да е 10%, защото с него ще се облагат дори и трансферите на дивиденти, които вече са били обложени при източника им, като фирмата, която ги плаща, удържа предварително 5% и ги внася в бюджета.

"Това е наказателен данък, който би санкционирал трансферите към офшорните дестинации, затова при него не трябва да се прилага философията за избягване на двойно данъчно облагане", коментира Горанов. "Не може да използваш законови вратички и да избегнеш плащането на своите задължения към обществото, а след това да участваш при разпределението на публични ресурси чрез обществени поръчки и приватизационни сделки", допълни позицията си Горанов. Той обаче също призна необходимостта от обща европейска позиция, защото ако борбата с офшорките се води от всяка държава поотделно, винаги ще има вратички за избягване на ограниченията.

Имаме идея за крайната цел, но не и как да я постигнем. Това си признаха депутати от БСП и ДПС за инициативата срещу офшорките, както и че засега тя е в сферата на политическото говорене, но конкретни мерки за ограничаването на достъпа и влиянието им върху икономическия живот още не се разработват.

Борба на думи


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

18 коментара
 • 1
  offshore avatar :-|
  Offshore Banking

  Шопите биха казали: "Ше мА хванат да ме поразведЪт". Вече има вариант за разпределянето на капитала от една офшорка в хиляди свързани с нея. Зад всяка една стои началник капитан от някои острови, а зад него група физически лица . Ако има някой време за губене - му желая приятно ПРЕКАРВАНЕ :)

  Публикувано през m.capital.bg

 • 2
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков

  Това са просто поредните празни приказки на БСП и ДПС с цел - отклоняване на вниманието от протестите и искането на оставка на кабинета Орешарски.

 • 3
  thepirineagle avatar :-P
  thepirineagle

  Дрън-дрън-дрън,та нали на половината от тях парите са им в офшорки:-)
  Тези ни взимат за мезе......нямали обаче конкретна идея как.
  Е за шеф на ДАНС и закриването на ГДБОП и създаването на нови министерства действат като мълнии,ама тук ще потрябва един мандат/ минимум/ да помислят....

 • 5
  osudeni_dushi avatar :-|
  osudeni_dushi

  До коментар [#3] от "thepirineagle":

  Не на половината, на всички!

 • 6
  nikolayo avatar :-|
  nikolayo

  Механизми все пак има. Например : забрана за офшорни фирми да притежават медии и банки. Също : забрана офшорни фирми да притежават в България активи над определена стойност. Също : ограничения за размера на преводи към/от офшорни фирми. И т.н.

  Но споменатите по-горе депутати разбира се не се сещат за тези механизми. Трудно им е.

 • 7
  gost22 avatar :-P
  gost22

  [quote#6:"nikolayo"] забрана за офшорни фирми да притежават медии и банки. Също : забрана офшорни фирми да притежават в България активи над определена стойност. Също : ограничения за размера на преводи към/от офшорни фирми. И т.н.[/quote]
  Виж тук, човека го е написал:
  [quote#1:"Offshore Banking"] Вече има вариант за разпределянето на капитала от една офшорка в хиляди свързани с нея. [/quote]
  Вместо да докарат "горещите пари" от офшорките, като инвестиции в икономиката ни, те ще ги ограничават. Май цялата работа е страх от конкуренцията и участие в далаверата, а не борба с мръсните пари...

 • 8
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков

  До коментар [#7] от "gost22":

  Цялата им работа е развъртане на инсинуацията с "офшорки" на Плевнелиев, начената от Сидеров за отклоняване на вниманието от протестите и от искането за оставка на кабинета на Орешарски. Много ясно, че в действителност срещу офшорките нищо няма да бъде направено. Всичко е просто театро за будали.

 • 9
  mickmick avatar :-|
  mickmick

  Ами че направо забранете на офшорки директно и чрез посредници да притежават акции на публични компании. Забранете и на офшорки директно и чрез посредници да участват в обществени поръчки и проекти. И готово.

 • 10
  info111 avatar :-|
  info111

  Още в първото изречение тези сами дават оценката си за своетоуправление и защо е пагубно за България да остане правителството им на власт и е толкова важно повече никога да не помиришат властта за напред:

  "Имаме идея за крайната цел, НО НЕ И КАК ДА Я ПОСТИГНЕМ. Това си признаха депутати от БСП и ДПС за инициативата срещу офшорките, както и че засега тя е в сферата на политическото говорене, но конкретни мерки за ограничаването на достъпа и влиянието им върху икономическия живот още не се разработват."

  Крайно време е да си взмат идеите и да се върнат по дупките, от които са изпълзяли - на Позитано, а сараите или на майната си...

  А на такива като големия им експерт Орешарски аз не бих дал не детето си, а дори и кучето си да му преподава...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK