Антон Салджийски се завръща начело на "Кинтекс"

Досегашният директор Владимир Дичев беше уволнен за втори път

Антон Салджийски се завръща начело на държавната оръжейна фирма за четвърти път.
Антон Салджийски се завръща начело на държавната оръжейна фирма за четвърти път.    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Антон Салджийски се завръща начело на държавната оръжейна фирма за четвърти път.
Антон Салджийски се завръща начело на държавната оръжейна фирма за четвърти път.    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА

Рокадите на върха на държавната фирма за търговия с оръжие "Кинтекс" станаха единственото по-често нещо от слуховете за приватизацията му.

С идването си на власт ГЕРБ отстрани най-дълго задържалия се директор по време на прехода Антон Салджийски и го замени с дългогодишен служител в компанията - Владимир Дичев. После тази смяна се повтори още веднъж, като Салджийски се върна за кратко само за да бъде отново заменен от Дичев.

Новите управляващи са на път да завъртят цикъла още веднъж - Дичев вече е освободен и в Търговския регистър вече седи решението за назначение на... Салджийски. Всяка нова рокада обаче става по-драматична и този път Дичев и част от екипа на "Кинтекс", които го подкрепят, се решиха на нетипична за оръжейния бранш публична изява.

Дичев се оплака, че бил освободен без мотиви, само с обаждане от отдел "Човешки ресурси" на икономическото министерство. Цитиран от "Дарик радио", той прогнозира, че добрите резултати на компанията могат да пострадат заради честата смяна на ръководството. По думите му не е изключено да се направи опит и за приватизация на "Кинтекс", въпреки че основните търговски партньори на компанията избират нея именно заради собствеността на държавата върху нея. В допълнение Дичев изтъква, че под негово ръководство дружеството е било с два пъти по-голяма печалба от 2011, когато директор е бил Салджийски, освен това предишният-бъдещ директор е некомпетентен и назначението му е политическо, а бизнесът ще пострада заради смяната му.

В писмо до медиите Антон Салджийски, който още не е встъпил в длъжност, го опровергава и изтъква, че през този период на управлението на Дичев са подписани нови договори само за около 5 млн. щатски долара и е провален договор на военното министерство с Индия. Той допълва, че след като влезе в "Кинтекс", ще може да установи реалното състояние на компанията, за да може да коментира по същество. "Необоснованите твърдения по медиите повече уронват престижа на една фирма. Смените действително водят до затруднения. Затова при всички случаи, в които бях отстраняван от длъжност, не съм реагирал публично - за да се осъществява нормално дейността на фирмата. Външните партньори на "Кинтекс" са заявявали учудването си от назначението на г-н Дичев, но никога не са показвали учудване при обратното ми връщане на поста. Бил съм генерален директор в "Кинтекс" при седем правителства, несменяемо от 1990 до 1998, което говори достатъчно само за себе си", изтъква Салджийски.