Факторът "Цацаров"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Факторът "Цацаров"

Сотир Цацаров беше избран за главен прокурор през декември 2012 г. със завидно мнозинство от членовете на ВСС

Факторът "Цацаров"

За първата половин година от мандата си главният прокурор направи всичко възможно да покаже, че иска да бъде непреодолим

39516 прочитания

Сотир Цацаров беше избран за главен прокурор през декември 2012 г. със завидно мнозинство от членовете на ВСС

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА


"Некоректно ще е да ви обещая всички чудеса" - с тези думи на 10 януари Сотир Цацаров се закле и така стана третият главен прокурор след падането на тоталитарния режим. Изборът на бившия председaтел на окръжния съд в Пловдив беше предизвестен - за него се знаеше от година и половина по-рано, а новият състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) беше подбран внимателно (от БСП, ДПС и ГЕРБ) така, че да го обезпечи.

През шестте месеца, откакто е начело на единната, централизирана и подчинена само на него прокуратура, Сотир Цацаров направи всичко възможно за да покаже, че иска да бъде незаобиколим фактор в икономическите и политическите процеси в България.

От шумните разследвания и проверки, които все още са без видим резултат, през кадровите назначения до явните двойни стандарти Сотир Цацаров до момента оставя противоречиво впечатление.

Първите стъпки...

Още в деня, в който положи клетва, Сотир Цацаров обяви и екипа си. Той избра за свои заместници двамата негови конкуренти за поста – Борислав Сарафов и Галина Тонева, пловдивския обвинител Пенка Богданова, любимия прокурор на Цветан Цветанов – Ася Петрова, и председателя на Асоциацията на прокурорите и шеф на международния отдел във Върховната касационна прокуратура (ВКП) Камен Михов. Критериите за подбор на екип така и не станаха ясни на обществото. Така например Борислав Сарафов действително има опит в борбата с организираната престъпност, но Ася Петрова нямаше какъвто и да било управленски опит.

Една от първите стъпки на Цацаров беше пълна ревизия в отдела във ВКП, който се бори с корупцията в съдебната система - "Инспекторат". Първоначално инициативата беше добре посрещната в гилдията, защото отделът имаше печален образ.

В крайна сметка "Инспекторатът" беше разформирован, а прокуратура съобщи за фрапиращи нарушения. Срещу ръководителя на "Инспектората" Малена Филипова започна и дисциплинарно и наказателно производство. Докладът от ревизията не беше публикуван, а Сотир Цацаров съобщи само колко дела е имало срещу магистрати.

Встрани от подмяната на екипа обществото така и не разбра какъв точно ефектът от ревизията. Една от критиките беше, че делата се водят срещу неизвестен извършител, за да може да бъде указван натиск върху магистратите, а другата, че се образуват неоснователно дела, за да се събира компрометираща информация. Пет месеца след ревизията няма яснота дали тези дела са били прекратени, или дали по образуваните срещу неизвестен извършител преписки са привлечени като обвиняеми съдии и прокурори.

Високо напрежение

Точно 40 дни след като избра Галина Тонева за свой заместник, тя беше освободена от екипа на Цацаров. Официалният мотив, който той съобщи - "разминавания във вижданията за екипен принцип на работата".

Решението на главния прокурор дойде след атака срещу Тонева от медиите на майката на депутата от ДПС Делян Пеевски Ирена Кръстев, които я обявиха за " прокурора на енергийната мафия", и така попадна в контекста на свръхактивността на държавното обвинение покрай февруарските протести заради сметките за ток.

Тогава обвинителите влязоха на проверка в електроразпределителните дружества, а прокуратурата разпореди на енергийния регулатор да започне процедура по отнемане лиценза на ЧЕЗ. Лично главният прокурор, мотивирайки се с извънредната ситуация и факта, че "стотици хиляди наши съграждани са на улицата", дори издаде указания "от спешен порядък" до министъра на икономиката, в които му обясни как да свали цената на тока. Кампанийно започнаха и разследвания срещу председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев, длъжностни лица в ЧЕЗ, БЕХ и т.н.

Днес нито едно от тези разследвания не е приключило, съобщиха за "Капитал" от Софийската градска прокуратура (СГП).

Спорни кадрови въпроси

Както в концепцията си, така и в представянето си пред ВСС, а след това и на няколко пъти публично Сотир Цацаров даваше заявки, че кадруването в държавното обвинение ще става само на база на професионални заслуги и че ще преустанови командироването на магистрати от една прокуратура в друга. Де факто обаче това все още не се е случило.

Командироването продължи да се практикува на всички нива в държавното обвинение. Още повече  всички ключови казуси – делото за бюлетините в Костинброд, срещу Мирослав Найденов, срещу Цветан Цветанов, се възлагат именно на командировани магистрати.

Въпреки липсата на резултати (факт, признат и от самия Цацаров) в борбата с корупцията той предпочете да работи тясно със зам. градския прокурор Роман Василев. За шеф на най-голямото следствие – столичното, беше наложен Петьо Петров, известен в магистратурата като Еврото. През годините неговото име многократно е замесвано в различни скандали, но той винаги успява да се измъкне сух от тях. Любопитен факт е, че при последното оценяване (за периода 2007 - 2011 г.) Петров има максималния възможен период точки, въпреки че за четири години е решил общо четири дела. За и.д. апелативен прокурор на София - бившия следовател и възпитаник на Академията на МВР Йордан Стоев.

Може би единственото изключение в кадровата политика на Цацаров беше изборът му на Евгени Диков за и.д. градски прокурор на София след оставката на Николай Кокинов - той се ползва с добро име сред колегите си.

Кадровите неудачи в прокуратурата със сигурност не могат да се обяснят с липсата на подкрепа от ВСС, чиито членове на няколко пъти са показвали, че са лоялни и готови да отговорят на неговите виждания.

(Не)случайно разпределение

Още в първите седмици от мандата си Сотир Цацаров се опита да покаже, че не се притеснява да започне проверка срещу всеки негов подчинен, който е уличен в нарушение. Така например покрай скандалите в енергетиката Сотир Цацаров инициира образуването на дисциплинарно производство срещу градския прокурор на София Николай Кокинов, след като стана ясно, че той е разпределил едно от делата (за продажбата на ток от БЕХ), нарушавайки случайния принцип. Заради делото САПАРД Цацаров внесе предложение до ВСС за започване на дисциплинарно производство и срещу апелативния прокурор на София Ангел Илиев, който впоследствие подаде оставка от ръководния пост.

Първоначалните впечатления, които главният прокурор остави за решителност да се пребори с погрешните практики в държавното обвинение, избледняха при следващи случаи, които налагаха адекватната му намеса.

Такъв казус беше разкритието, че по делото срещу бившия министър на отбраната Николай Цонев зам. градският прокурор Роман Василев е заблудил Сотир Цацаров по времето, когато е бил председател на окръжния съд в Пловдив, за да издаде разрешение за прилагане на СРС.

Документ за това беше публикуван от mediapool, заради което журналистът Борис Митов беше привикан по спешност в прокуратурата и заплашван, че ще получи обвинение, ако не издаде източниците си. От записания разговор в Банкя от дома на Бойко Борисов градският прокурор Кокинов казва, че това е станало по нареждане на главния прокурор.

След изнасянето на информацията за действията на Роман Василев Цацаров започна експресна проверка, в рамките на която зам. градският прокурор беше оневинен. Мотивът за това беше, че е съгласувал действията си с ВКП. Между другото – абсолютно същото (указания свише) беше и обяснението на Кокинов за неслучайното разпределение на делата. Това извинение този път не мина и Сотир Цацаров го предложи за дисциплинарно наказание.

Прокуратурата запази пасивност и покрай изтеклия в края на април разговор от дома на Бойко Борисов в Банкя, в който участваха Мирослав Найденов (обвиняем за корупция) и градският прокурор.

Той не намери за необходимо да предложи на ВСС да образува дисциплинарно дело на Кокинов, а това сториха членове на съвета. Самият той подаде оставка като градски прокурор, а тази седмица беше уволнен от поста с решение на ВСС.

По скандала от записите от Банкя така и не се стигна и до образуване на досъдебно производство срещу участниците в разговора, а само до разследване за това как точно е направен записът.

Челен сблъсък с Цветанов

В края на март, след оставката на кабинета на Бойко Борисов, лидерът на БСП Сергей Станишев внесе сигнал срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, който организирал незаконно подслушване. Специализиран екип само за две седмици установи, че по времето на ГЕРБ не е бил създаден регламент, по който се използва мобилна техника за прихващане на разговори. Започна разследване срещу шефовете на СДОТО, а по-късно и бившият вътрешен министър Цветан Цветанов се намери с обвинение заради това.

"Проверката по скандала с подслушванията, започнала в предизборната ситуация и продължила след конституиране на новото НС,  макар да не е приключила,  кулминира в преждевременното изявление, че обвиненията срещу бившия министър на вътрешните работи Цветанов са "абсолютно" доказани дори преди да са готови резултатите от експертизата", коментира Мария Йорданова, ръководител на правната програма на Центъра за изследване на демокрацията.

По-късно бившият вицепремиер се намери с още едно обвинение – че е отказал да разпореди подслушване на близък до него бизнесмен (Петър Христов от Велико Търново), въпреки че то е било разрешено от съда.

Бяха възобновени още две дела, които пряко засягат бившия вътрешен министър – за прочетените от трибуната СРС-та на лекарите от Горна Оряховица и проверката за имущественото му състояние, която преди три години и половина завърши с отказа на зам. градския прокурор Роман Василев да образува дело.

По време на служебното правителство към медиите изтекоха няколко оперативни дела, водени в края на 90-те срещу директора на ГДБОП Станимир Флоров, който е един от най-приближените на Цветан Цветанов. Прокуратурата моментално поиска отстраняването му от длъжност, а по-късно Флоров стана обвиняем за корупция.

От два независими източника – в държавното обвинение и в службите за сигурност, "Капитал" научи, че разривът между отношенията на Сотир Цацаров с предходните управляващи е резултат от среща на бившия директор на ГДБОП Станимир Флоров с главния прокурор. На тази среща Флоров е представил справки от записани разговори на окръжен прокурор със Сотир Цацаров (от първите седмици след встъпването му в длъжност), на които били обсъждани бъдещите му действия.

Именно част от тези разговори изтекоха преди две седмици и станаха причина за атака срещу члена на ВСС и бивш зам. главен прокурор Камен Ситнилски.

Костинброд – черешката на тортата

С уточнението, че "шест месеца са кратък срок за цялостен анализ, който да отчита всички посочени параметри, а може да обхване главно известните в общественото пространство действия и изяви на главния прокурор и на ръководената от него прокуратура", Мария Йорданова коментира, че "действията на главния прокурор издават похвален стремеж към публичност и засилена активност на прокуратурата по актуалните скандали и проблеми". Според нея обаче "се създава усещането за прекомерна активност по конкретни поводи, неизбежно водеща до пряка намеса в политическия процес и недобър баланс между усилията на прокуратурата да е по-публична и допустимата публичност с оглед обосноваването на обвинителните тези и защитата на законността".

В навечерието на предсрочните парламентарни избори Сотир Цацаров допусна държавното обвинение да се намеси в изборния процес. След внесен сигнал от Мая Манолова от БСП прокурори и следователи влязоха в печатницата в Костинброд, собственост на общински съветник от ГЕРБ, където се печатат бюлетините. Информацията за процесуално-следствените действия изтече към изпълнителния директор на свързаната с Делян Пеевски и банкера Цветан Василев ТВ7. Темата за опита за фалшификация на вота от страна на ГЕРБ озвучи деня за размисъл.

Впоследствие прокуратурата даде шумна пресконференция, на която обяви предварителни резултати от проверката. Под зоркия поглед на Цацаров дори беше извършено процесуално-следствено действие, за което журналисти дори бяха поканени за поемни лица.

Два месеца по-късно от държавното обвинение заявиха, че няма данни за подготвяни манипулации и че са по-скоро скептични, че ще се стигне до обвинения по делото. Зам. главният прокурор Борислав Сарафов заяви, че прокуратурата няма да търси самоцелно свидетели.

След парламентарните избори Цацаров намери бързо общ език с управляващите. Така например само няколко часа след скандалния избор на Делян Пеевски той го прие в кабинета си, за да обсъдят бъдещата съвместна работа. Впоследствие щеше да стане ясно, че Пеевски реално не е бил председател на ДАНС, защото не е встъпил в длъжност.

След масовото обществено недоволство към избора на сина на Ирена Кръстева в разрив с практиката си от февруари да отговори на обществените очаквания главният прокурор не намери за необходимо дори да инициира проверка на изнесените многократно смущаващи факти около личността на Пеевски – за разработките срещу него, за нереално бързата процедура, по която му е издадено разрешение за достъп до класифицирана информация, за имущественото му състояние.

Обвързаност на управляващите на Цацаров се видя и тази седмица, след като dnevnik.bg разкри, че главният прокурор е предложил на своя заместник Борислав Сарафов да оглави ДАНС. Пред сайта самият Цацаров отрече, но информацията беше потвърдена от самия Сарафов, който обаче отказал с обяснението, че иска да остане в екипа на главния прокурор. Как Цацаров е получил мандат да преговоря от името на правителството и парламента, така и не стана ясно.

"Поведението на прокуратурата по повод на  два от големите публични скандали – бюлетините от Костинброд и незаконните подслушвания,  дава основание за заключението, че опитите за демонстриране на политическа независимост не означават непременно политическа безпристрастност", коментира още Мария Йорданова.

Много мерки и два важни избора

В следващите дни главният прокурор е поел ангажимент и да внесе плана си за действие по констатациите от функционалния анализ на прокуратурата. През следващите две седмици ВСС ще трябва да проведе два изключително важни избора за държавното обвинение – на градски и на апелативен прокурор на София. Това са ключови структури в прокуратура, защото през тях минават едни от най-важните разследвания в държавата. От това зад какви кандидатури ще застане Цацаров ще стане ясно дали той наистина е готов да реформира прокуратурата през доказали професионализма си магистрати, или по-скоро иска да се обгради с послушни и спуснати от неясни властови кръгове обвинители. Както и дали ще бъде прокурорът на всяка власт, или ще бъде наистина независим.

От "Капитал" потърсихме Сотир Цацаров за интервю, но отговор от пресцентъра на прокуратурата така и не получихме.

"Некоректно ще е да ви обещая всички чудеса" - с тези думи на 10 януари Сотир Цацаров се закле и така стана третият главен прокурор след падането на тоталитарния режим. Изборът на бившия председaтел на окръжния съд в Пловдив беше предизвестен - за него се знаеше от година и половина по-рано, а новият състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) беше подбран внимателно (от БСП, ДПС и ГЕРБ) така, че да го обезпечи.

През шестте месеца, откакто е начело на единната, централизирана и подчинена само на него прокуратура, Сотир Цацаров направи всичко възможно за да покаже, че иска да бъде незаобиколим фактор в икономическите и политическите процеси в България.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

112 коментара
 • 1
  leko_uchuden avatar :-|
  leko_uchuden

  хубава и напълно вярна статия.
  дело за "престъплението" надпечатване на бюлетини няма да мине, няма да мине и дело за допустителство, след като няма престъпление (установено с влязла в сила присъда), което да е допуснато. нищо няма.

  Определени личност трябва да са много доволни от действията на любимия масон на българия, той доставя резултат и при това го прави с артистичност и фойерверки, което оправдава надеждата" в него изцяло.

 • 2
  kitenik avatar :-(
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  • -11
  • +213

  Не случайно прекръстиха прокуратурата на цацаратура. Толкова явно обслужване на интереси никога не е имало. Няма ли един читав, та все на мафиоти попадаме :(. Явно всички здраво са оплетени в червената паяжина. Правосъдието - кучета го яли.

 • 3
  popocatepetl avatar :-|
  rotos

  Не е "третият" Дебелата Цаца - четвъртият е: след Татарчев, Филчев и Велчев. На тоя пост винаги избират скрити лимонки!

 • 4
  mamarinov avatar :-|
  Marinov Martin

  До момента Трицонов се проявява единствено като полит-прокурор. За съжаление се чувства толкова недосегаем, че счита за нужно да върши някаква друга работа - за парлама.

 • 5
  amodomio avatar :-P
  AModoMio

  И този няма да е по-различен от предишните.

 • 6
  jivkodimitrov avatar :-|
  Димитров

  Браво! Много добра и информативна статия. Добрата журналистика борави с факти.

  Жалко, че не е включено изказването на Цацаров по отношение на Волен Сидеров, в което той казва, че нямало да си "играем" на имунитети. Аз не чух сериозно отношение по този въпрос и това е смущаващо. А от юридическа гледна точка, изявленията на Цацаров за хулиганството и тежките престъпления не дадоха да се разбере, че всъщност Цацаров даде "индулгенция" за идиотско поведение. Резултатът не закъсня в речта на Сидеров...

 • 7
  info111 avatar :-|
  info111

  Макар и да са минали само 6 месеца от встъпването на длъжнот на настоящия главен прокурор, при динамиката на времето, в което живеем и низа от събития и на фона на неспирните граждански протести вече може да се направят някои сериозни изводи за Цацаров.

  Първият - както се посочва и в статията - много ярко изразени, дразнещи и непрофесионални двойни стандарти.
  Например прокуратурата правилно разследва незаконните СРС-та и обвини Цветанов, но остава и да представи годни за ефективна присъда доказателства, но в същото време се разбра от публикация в "МЕДИАПУЛ", че самият Цацаров
  е подписвал, т.е. оторизирал назаконни СРС-та по изцяло измамна обосновка, изготвена от Роман Василев.
  Второ - Цацаров не е последователен в поведението и действията си и почтен и искрен в изказванията си.
  В по-горния пример излязоха куп подробности, които говорят много за характера и личните качества на Цацаров.
  А) Той е непочтен и склонен да използва позицията си и служебното си положение. Когато журналистът Борис Митев разкри с документи, обявени за публични от стда, Цацаров ПРЕСТЪПНО нареди на явно зависими прокурори да извършат явно престъпление, да - цитирам - "обезкостят" журналиста, като го шантажират и заплашват.
  Б) Нападките си Цацаров извърши по доста гаднярски начин, като стигна дотам, че да обяснява, че Митев не бил никакъв журналист, а Медиапул не била надеждна медия.
  Б) Цацаров няма проблем очевидно да говори публично лъжи, неистини, манипулации.
  Така след като опитът му за саморазправа с Митев не успя заради нетипично солидарната реакцив на журналисти и други възмутени, Цацаров малодушно, но мигновено призна за незаконното разписано от нрго СРС, но веднага обвини Роман Василев, че бил го подвел. След това излезе с нови лъжи и манипулации...

 • 8
  ivailoa avatar :-|
  Ivailo Asparouhov

  Татарчев показа какъв трябва да е главния прокурор
  Филчев показа какъв НЕ трябва да е главния прокурор
  Велчев показа че може и БЕЗ главен прокурор
  Цацаров - поживем, увидем

 • 9
  wizard avatar :-P
  Wizard

  - Че бегам. Накиснал съм боб.
  - Да те е*а. Как си се изтупал! :-)

 • 10
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  "Обвързаност на управляващите на Цацаров се видя и тази седмица, след като dnevnik.bg разкри, че главният прокурор е предложил на своя заместник Борислав Сарафов да оглави ДАНС. Пред сайта самият Цацаров отрече, но информацията беше потвърдена от самия Сарафов, който обаче отказал с обяснението, че иска да остане в екипа на главния прокурор. Как Цацаров е получил мандат да преговоря от името на правителството и парламента, така и не стана ясно."

  Ами то за всеки непредубен е вече ясно, че Цацаров е четвъртият партньор в Тройната коалиция.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK