Снимка за спомен

Функционалният анализ на прокуратурата показа емпирично част от проблемите на държавното обвинение

Когато ВСС изслушваше Сотир Цацаров за избор на главен прокурор, той заяви, че една от първите му задачи ще бъде да изпълни препоръката на ЕК и да анализира държавното обвинение. "Пълна снимка на действителното състояние на българската прокуратура, от кадровото й осигуряване до последния действащ договор, система за финансово управление и контрол и извършен одит", така Сотир Цацаров се опита да представи идеята си и заяви, че докладът, изготвен от независими експерти, ще е готов през април. След незначително забавяне документът беше качен на страницата на държавното обвинение миналата седмица.

Обширният (заедно с приложенията над 1000 страници) доклад доказа емпирично структурните и организационните проблеми на държавното обвинение, за които и неправителственият сектор, и ЕК алармират от години.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  peterman avatar :-|
  Смърт на peterman! - Да живее "Икономедия"!
  • - 4
  • + 13

  "Друг извод е, че делата се водят кампанийно и след като разследваният падне от власт. "

  Прокуратурата е туморът на съдебната система, който трябва да бъде безпощадно изрязан. Вместо да бъде коректив на изпълнителната власт, тя се превръща в орган за политическа репресия и изнудване. "Главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори." (чл.126, ал.2 КРБ). Следователно, той няма право да кадрува в прокуратурата, въпреки текстовете на ЗСВ в обратния смисъл. С действията си Цацаров и подчинените му прокурори доказаха, че четат закона както дяволът - евангелието. Вместо да се грижат за точното и ЕДНАКВО приложение на закона спрямо всички, прокурорите се задълбочават в обслужване на олигархични интереси в самата съдебна власт и в слугинаж на управляващите, които държат в подчинение с предупреждението "Днес властник, а утре - затворник". Навсякъде в страната прокурорите са местни феодали с неограничена власт. Като се видят разходите на бюджета за поддръжка на прокуратурата (в статията горе) ни излиза доста скъпо удоволствие да си ги имаме, нали?

  Нередност?
 • 2
  mi4o avatar :-|
  mi4o
  • + 10

  Във всяка нормална държава прокуратурата е скъпа система за издръжка.

  Въпросът е в това дали си връща парите като възстановява на обществото загубите от престъпленията, които разкрива и санкционира чрез наказания.
  В България едно е сигурно - Прокуратурата, освен собствената си издръжка, товари обществото със собствената си корупция, поръчкови разследвания, политически машинации, а често пъти и некомпетенстност.

  Има много честни и съвестни прокурори в цялата страна, само че лошото е когато колегията ги подтиска и мачка, за да влязат в общия тон на останалите.

  Струва ми се, че един силен и решителен гл. прокурор, заедно с мотивиран екип може да изрине тези авгиеви обори.

  Другия начин е да я караме по старому, само дето това не е на добро.

  Хубавите неща стават бавно и..... трудно.

  Нередност?
Нов коментар