Как пет да стане едно
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Как пет да стане едно

Петър Москов, зам.-председател на "Демократи за силна България" и Йонко Грозев, секретар на "Движение България на гражданите"

Как пет да стане едно

Петима представители на партиите в Реформаторския блок пред "Капитал"

Велина Господинова
17890 прочитания

Петър Москов, зам.-председател на "Демократи за силна България" и Йонко Грозев, секретар на "Движение България на гражданите"

© Надежда Чипева


В края на миналата седмица петте партии от Реформаторския блок официално обявиха обединението си. Направиха го чрез подписването на документ, наречен "Начала на обединение на Реформаторския блок". Какво представлява Реформаторският блок, какви цели си поставя, кои са общите неща между париите в него и има ли нещо, което ги разделя, са въпросите, които възникват около създаването на новото политическо образувание. За да получим отговор, поканихме в редакцията на "Капитал" представители на петте партии, които участват в преговорните екипи по изготвянето на общите позиции на обединението. Зададохме на всеки един от тях 11 въпроса, на които те отговориха писмено.

1.Реформаторският блок е:

Петър Москов (ДСБ): Възможна обществено политическа алтернатива на мафията във властта.

Йонко Грозев (ДБГ): Обединение на пет политически партии, целящи да пренапишат правилата за правене на политика.
Андрей Ковачев ("Зелените"): Обединение и гражданско, и политическо, което цели да създаде платформа за това как трябва да изглежда България след изборите. Платформата е насочена към разграждане на олигархичния модел и връщане на гражданите в управлението. Веселин Пенев (НПСД): Възможност.

Христо Панчугов ("Синьо единство"): Ценностна алтернатива на начина, по който се прави политика през последните години. Доказателство, че политическото инженерство има алтернатива.

2. Обединихме се, за да:

Петър Москов (ДСБ): Пренапишем правилата.

Йонко Грозев (ДБГ): Променим изборните правила, структурирането на системата за сигурност, съдебната система, независимите регулаторни органи. Нефункционирането на тези институции позволи мафиотизирането на държавата. Андрей Ковачев, "Зелените": Предложим алтернатива на сегашното правителство, парламент и партиите в него, които вкупом никой не ги ще.
Веселин Пенев (НПСД): Материализираме тази възможност чрез политическа и гражданска позиция.

Христо Панчугов, "Синьо единство": Покажем, че политика в България може да се прави по различен начин. Че има политици, които поставят гражданските интереси на първо място.

3. Не съм съгласен с позицията на партията... от реформаторския блок, че...

Петър Москов, ДСБ: Знам много неща, с които да не бъда съгласен, усилието е да формулираме общото.

Йонко Грозев, ДБГ: Фокусът е върху това какво може да ни обедини. Андрей Ковачев, "Зелените": Нека партиите от десницата да не слагат каруцата пред коня и да бързат да говорят за коалиции, листи и места в парламента. Всички те са били във властта или техните лидери влагат негативите от това. Те трябва да мислят преди всичко как да убедят негласуващите, че наистина са реформатори. Веселин Пенев, НПСД: "Зелените" не са политически подготвени с оглед на собствената си мисия.

Христо Панчугов, "Синьо единство": Не съм съгласен със "Зелените", че ядрената енергетика трябва да се забрани изцяло.

4. Десницата в момента е... а трябва да бъде...

Петър Москов, ДСБ: Множество от раздробени, търсещи различията помежду си клубове на знаещите, а трябва да бъде нещо, което да може да определи параметрите и целите на следващото управление.

Йонко Грозев, ДБГ: Раздробена и загубила доверието на гражданите, а трябва да дефинира управленски проект.
Андрей Ковачев, "Зелените": Без кауза, без визия, без връзка с гражданите. Преди да мисли да се обединява, да си върне каузата и да се обедини около нея. "Зелените" нямат този проблем. Веселин Пенев, НПСД: Десницата в момента е пред голямо изпитание и трябва да бъде на нивото на собствената си значимост за промяната, която предстои да направи!

Христо Панчугов, "Синьо единство": Десницата в момента е слаба, а трябва да бъде силна, смела. Да излезе от комфорта на партийните си структури и да се обедини, за да предложи нов тип взаимоотношения на своите избиратели.

5. Грешките, които няма да повтаряме от миналото на десницата, са...

Петър Москов, ДСБ: Виж отговор 3.

Йонко Грозев, ДБГ: Недостатъчното усилие да няма съдебна реформа. Андрей Ковачев, "Зелените": Не сме част от десницата!
Веселин Пенев, НПСД: Да се надживее тежкия егоцентризъм на лидерите, които към днешна дата са в историята.

Христо Панчугов, "Синьо единство": Тези, които ни накараха да поставяме партийните структури над избирателите и гражданите

6. Какво е олигархия?

Петър Москов, ДСБ: Да избереш Борисов и да те управлява Пеевски. И да избереш Станишев и да те управлява Пеевски.

Йонко Грозев, ДБГ: Финансова и политическа власт в едно. Андрей Ковачев, "Зелените": Хората, които даром получиха народни пари, без да имат морала, образованието и правото да ги управляват. Веселин Пенев, НПСД: Срастване на икономическата част на сивата икономика с представители на политическия естаблишмънт.

Христо Панчугов, "Синьо единство": Сливане на икономическата и политическата власт.

7. Кои са олигархичните кръгове и кои политически сили прокарват интересите им?

Петър Москов, ДСБ: Виж отговор 6.

Йонко Грозев, ДБГ: КТБ и Пеевски са най-очевидния пример, който поиска да официализира олигархичния модел.
Андрей Ковачев, "Зелените": Много са. Най-страшните са ТИМ, защото са най-силни. И заедно с Цветан Василев успяха почти да монополизират държавата по времето на ГЕРБ. Веселин Пенев, НПСД: През годините публично известните бизнесмени, сдобили се под някаква форма с монопол, са били протектирани от всички политически сили на власт. Факт! Христо Панчугов, "Синьо единство": Техните имена са изписани по плакатите на софийските улици. Те са известни на всички, включително и на тези, които ги назначават на политически позиции. Това е неприемливо, подсъдно и рушащо демокрацията.

8. Посочете три конкретни стъпки как да се прекъсне връзката между олигархичните кръгове и партиите.

Петър Москов, ДСБ:

- Стриктно медийно законодателство, защото голяма част от законите са правени специално за някой олигархичен кръг. - Различен подход за начина, по който се финансират политическите партии и как те изразходват законовите механизми, по които се финансират. - Работещи контролни органи чрез промени в Закона за защита на конкуренцията и различен персонален състав на тези органи.
Йонко Грозев, ДБГ: Няма лесно техническо решение. Има нужда от осмисляне на слабите места и създаване на законодателни гаранции и политическа воля. Андрей Ковачев, "Зелените": Отделяне на съда от партийното, парламентарното влияние, закони, които да гарантират гражданския контрол и прозрачност на институциите, включително чрез пряка демокрация, гарантиране демонополизация на медиите и медийния пазар и истински обществени медии. Веселин Пенев, НПСД: Ново законодателство поради причина на тенденциозност от страна на досегашните политически партии, нов обществен договор в смисъл на присъствие на гражданския контрол, цивилизован лобизъм.
Христо Панчугов, "Синьо единство": Оставка на правителството, което в момента в най-висша форма олицетворява сливането на икономическата и политическата власт. - Гарантиране на честни, прозрачни и почтени избори.

- Гарантиране върховенството на закона и правовата държава в България.

9.Ако реформаторският блок е във властта, първите три неща, които ще направи, са:

Петър Москов, ДСБ:

- Нови правила в съдебната система и в системата за сигурност, което ще означава демафиотизацията им. - Нови правила в антимонополното законодателство. - Нови правила и законодателство, свързано с обществените поръчки.
Йонко Грозев, ДБГ: - Реформа в съдебната система. - Промяна на правилата за подбор на членовете на на регулаторните органи – ЦИК, КЗК, ВСС. Решението за мен минава през максимална публичност.
- Изработване на правила и функциониране на политическите партии. Андрей Ковачев, "Зелените": - Приемане на законите, които са включени в платформата на Реформаторския блок.
- Приемане на законите, които са включени в платформата на Реформаторския блок. - Приемане на законите, които са включени в платформата на Реформаторския блок. Веселин Пенев, НПСД: Възвръщане на доверието на обществеността към политическата система чрез икономически и политически промени.
- Ново законодателство, гарантиращо ефективен граждански контрол. - Цялостна ревизия на икономическите досиета на прехода и конституционни промени спрямо възможността за лустрация. Христо Панчугов, "Синьо единство": Реформа на съдебната система.
- Възстановяване на държавността през засилване на държавните институции, реформиране на държавната администрация и публичните услуги.

- Гарантиране на прозрачност при взаимоотношенията между държавата и гражданите и засилване на гражданския контрол върху процеса на вземане на решения.

10. Какво според вас трябва да се промени в изборните правила?

Петър Москов, ДСБ: Възможност за мажоритарен избор през задължителна преференция в листите, деполитизирана изборна администрация, правила на финансиране на медийната част от предизборната кампания.

Йонко Грозев, ДБГ: Професионална изборна администрация, активна регистрация за изборите, машинно гласуване. Андрей Ковачев, "Зелените": Деполитизация на изборната администрация, професионална ЦИК, случаен СИК от всички участващи в изборите партии, мажоритарен избор на кандидатите чрез задължително гласуване в преференциални листи без праг, отпадане на медийната реклама по време на кампанията без диспутите и безплатен достъп до обществените медии. Веселин Пенев, НПСД: Допускане на мажоритарност чрез преференциално гласуване без праг, професионална изборна администрация – ЦИК, РИК и СИК, изчистване на избирателните списъци.

Христо Панчугов, "Синьо единство": Департизиране на изборната администрация, повишаване на гражданския контрол върху изборния процес чрез регламентация на наблюдателите, въвеждане на мажоритарен елемент чрез задължителна преференция при гласуването за депутати.

11. Представете си, че предсрочните парламентарни избори бяха вчера. В парламента влизат ГЕРБ, БСП, ДПС и реформаторския блок. Ще управляваме заедно с... защото...

Петър Москов, ДСБ: Реформаторският блок ще бъде първа политическа сила и ще управлява заедно с всеки, който застава зад принципите за управление, които ни обединяват.

Йонко Грозев, ДБГ: Заедно с някой друг, ако можем да определяме управленските политики и да реализираме програмата на Реформаторския блок. Ако не – силна опозиция.
Андрей Ковачев, "Зелените": Чакайте, не сме коалиция! "Зелените" всякога сме в затруднение да кажем, че ще управляваме с която и да била партия от статуквото. БСП, ДПС, ГЕРБ са ни в забранителния списък като партии, които понастоящем активно обслужват олигархията. Партиите от Реформаторския блок тепърва трябва да докажат, че са скъсали с миналото си безвъзвратно. Бъдещето ще покаже. На този етап отговорът на този въпрос е отворен. Веселин Пенев, НПСД: Ще управляваме с ГЕРБ, защото не са БСП и ДПС.

Христо Панчугов, "Синьо единство": Сами, защото това, което реформаторския блок предлага, е управленска програма за излизане от политическата и институционалната криза.

Андрей Ковачев, съпредседател на политическа партия "Зелените"
Фотограф: Юлия Лазарова
Веселин Пенев, член на ръководството на Народна партия "Свобода и достойнство"
Фотограф: Цветелина Белутова
Христо Панчугов, председател на партия "Синьо единство"
Фотограф: Юлия Лазарова

В края на миналата седмица петте партии от Реформаторския блок официално обявиха обединението си. Направиха го чрез подписването на документ, наречен "Начала на обединение на Реформаторския блок". Какво представлява Реформаторският блок, какви цели си поставя, кои са общите неща между париите в него и има ли нещо, което ги разделя, са въпросите, които възникват около създаването на новото политическо образувание. За да получим отговор, поканихме в редакцията на "Капитал" представители на петте партии, които участват в преговорните екипи по изготвянето на общите позиции на обединението. Зададохме на всеки един от тях 11 въпроса, на които те отговориха писмено.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

54 коментара
 • 1
  pavla avatar :-|
  ПАВЛА
  • -11
  • +102

  Малко компромиси и ще се изчистят нещата. Нужно ни е това обединение, ако искаме да има дясно в следващия парламент.

 • 2
  necivrn avatar :-|
  necivrn

  До коментар [#1] от "ПАВЛА - సటోరి":

  Неоременно дясно ли?

 • 3
  zechariah avatar :-|
  zechariah
  • -124
  • +29

  "Реформаторския" блок - сбироток от хленчещи лузъри.

 • 4
  necivrn avatar :-|
  necivrn

  До коментар [#1] от "ПАВЛА - సటోరి":

  Един разговор, събеседване с дясно мислещи .... Имате ли родители с пенсиии" Просто питам Павла ....

 • 5
  necivrn avatar :-|
  necivrn

  [quote#2:"necivrn"]Неоременно дясно ли?[/quote]
  Непременно, извинявайте

 • 6
  pavla avatar :-|
  ПАВЛА

  До коментар [#4] от "necivrn":
  Да, имам родител с пенсия.

 • 7
  Bramasole avatar :-|
  Bramasole

  Отговорите на Андрей Ковачев от "Зелените" показват колко далече се намира господинът като политик в сравнение с останалите представители на партии.
  Изглежда, преценено е, че може да привлече електорат. Да не започнем по-късно да разсъждаваме "Какво загубихме, като спечелихме..."

 • 8
  event_horizon avatar :-|
  event_horizon

  Много точни въпроси от Капитал. Това което се вижда от пръв поглед:

  1) Тези 5 формации наистина искат да реформират политиката и неината зависимист от икономическите интереси.
  2) Нямат иасна идея как да го направят. На много въпроси отговарят със 'законови промени' но не казват точно какви.
  3) Имат общи идеи но и различия. Последия въпрос много добре загатва проблемите които реформаторския блок ще срещне.

  И още нещо - олигархията определя политиката и в белите държави: големите компании и банки дърпат съвсем очевидно конците в Европа и щатите. Но разликата е, че там тази зависимост е в интерес и на двете страни - държавна политика и олигархия. Тук - само на втората. Въпрос на морал.

 • 9
  naffoo avatar :-|
  naffoo

  Абсолютно нямаме нужда от дясно... толкова сме бедни, че няма на къде повече!

 • 10
  zamen avatar :-?
  Чарли Мишкин

  [quote#4:"necivrn"]Един разговор, събеседване с дясно мислещи .... Имате ли родители с пенсиии" [/quote]
  До коментар [#4] от "necivrn":

  И ако имаме какво? Нещо "умно" няма ли да споделите срещу "Реформаторския блок"?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK