Tуристически фирми обмислят консорциум за концесия на летище Балчик

По думите на вицепремиера Бобева в бранша има нагласи за обединение, което да кандидатства за стопанстване на аеропорта

Вицепремиерът Даниела Бобева се срещна с туристическия бизнес по Черноморието през уикенда.
Вицепремиерът Даниела Бобева се срещна с туристическия бизнес по Черноморието през уикенда.    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Вицепремиерът Даниела Бобева се срещна с туристическия бизнес по Черноморието през уикенда.
Вицепремиерът Даниела Бобева се срещна с туристическия бизнес по Черноморието през уикенда.    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ

Има изявени намерения да се формира консорциум от представители на туристическия бранш, който да  кандидатства за концесия на летището в Балчик, обяви през уикенда  вицепремиерът Даниела Бобева от Черноморието. По време на мандата на ГЕРБ бившата военна аерогара бе апортирана в летище София с идеята да бъде развита като алтернативно летище на това във Варна. Бившият премиер Бойко Борисов дори бе дал "срок" на министрите си то да заработи през пролетта на миналата година. До развитие обаче така и не се стигна. Сега по думите на Бобева се правят предконцесионни анализи.

Идеи за консорциум

Даниела Бобева, която проведе няколко срещи с хотелиери и туроператори по Черноморието, съобщи в Албена, че "има нагласа да се формира консорциум от представители на туристическия бизнес". Целта на обединението, в което тя не уточни кои точно фирми биха искали да влязат, е да участва в концесионирането на летище Балчик. Бобева каза още, че искането на бизнеса е аеропортът да излезе от летище София.

Преди няколко седмици транспортният министър Данаил Папазов съобщи в интервю за в. "Капитал", че процедура за предконцесионни анализи вече е започната - за летище София и летище Балчик, като очакванията са резултатите от анализите да бъдат готови до ноември.

Замразен проект

Летището в Балчик по план трябваше да приема туристически полети още през миналата година. През 2011 г. тогавашният премиер Бойко Борисов беше разпоредил на правителствено заседание, че иска през пролетта на 2012 г. "това летище да заработи". Според оценките на тогавашния транспортен министър Ивайло Московски за реконструкцията са нужни между 30 и 40 млн. лв. Впоследствие то бе прехвърлено от Министерството на отбраната към това на транспорта, а след това и апортирано в летище София.

След това обаче проектът замръзна. Засега не е ясно дали новото правителство ще обяви концесионна процедура за него. На срещата през уикенда вицепремиерът Даниела Бобева коментира, че експлоатацията на пистата в Балчик от нискотарифни самолети би дала тласък на развитието на туризма в региона.

 

Бизнесът иска плажните концесии да започват от ноември

Туристическият бизнес е поискал от вицепремиера Даниела Бобева процедурите по концесионирането на плажове да започват през ноември и да приключват до началото на активния сезон. В момента те стартират през март и обикновено се проточват и до след старта на летния сезон. Правителството е решено да прилага "диференциран подход при отдаване на пясъчните ивици", стана ясно от думите на вицепремиера. Предвижда се експерти да проучат опита с концесионирането на плажовете в други държави и той да се пренесе у нас.