От пълно в празно

Правителството измисли нова схема за спасяване на държавните фирми - като отложи плащането на дивидент

Управляващите отложиха плащането на дивидент от БЕХ, за да може холдингът да кредитира ТЕЦ "Марица- изток 2".
Управляващите отложиха плащането на дивидент от БЕХ, за да може холдингът да кредитира ТЕЦ "Марица- изток 2".    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Управляващите отложиха плащането на дивидент от БЕХ, за да може холдингът да кредитира ТЕЦ "Марица- изток 2".
Управляващите отложиха плащането на дивидент от БЕХ, за да може холдингът да кредитира ТЕЦ "Марица- изток 2".    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА

Схемите за спасяване на държавните фирми от новото правителство набъбнаха с още една - заради слаба ликвидност дължимият дивидент се отсрочва за средата на ноември. В дъното на проблема е Българският енергиен холдинг, става ясно от последната стенограма от заседание на кабинета. Докато иска отлагане на плащането на 80% от печалбата си от 242 млн. лв., държавният енергиен мастодонт се кани да отпусне заем от 137 млн. лв. на дъщерното си дружество ТЕЦ "Марица-изток 2". Без обяснения към публиката защо е нужно.

Така, след като почти 30 млн. лв. от приватизация се изляха непрозрачно към ВМЗ, а транспортният министър започна план да мести сгради от болни към здрави дружества, сега държавата се готви за пореден голям трансфер към затънало предприятие. Нищо че през май "Марица-изток 2" обяви, че е намерила резерв от 100 млн. лв. за намаляване на разходите си.

Отлагането на плащането на дивидента с четири месеца едва ли ще е фатално за бюджета. Освен ако ноември не се окаже, че пари в холдинга няма, и не последва опрощаване. Практиката на скрито субсидиране в БЕХ обаче е опасна. Особено в момент, когато той ще дебютира на международните пазари с облигации.

Дивидентна сметка

От стенограмата на последното правителствено заседание става ясно, че мярката се предлага от икономическия министър Драгомир Стойнев, а министърът на финансите Петър Чобанов приема държавата да отложи постъпването на дивидентите.

В отговор на въпрос от финансовото министерство обясниха, че в бюджета за 2013 г. са планирани от това перо да влязат общо 333 млн. лв. От тях вече са събрани 205 млн. лв., от които 148 млн. лв. от "Държавната консолидационна компания", в която влизат приходите от някои приватизационни продажби. Така остават да се съберат още 128 млн. лв. и постъпването им ще се отложи. "Ефектът върху бюджета ще е неутрален", отговориха от Министерството на финансите, уточнявайки, че приходите все пак ще се съберат преди края на годината, а отлагането им няма да свие фискалния резерв до степен, че да се наложи финансиране с ДЦК.

Всъщност очакваните още 128 млн. лв. е планираната сума в бюджета, изготвен през миналата година. Реално само БЕХ дължи почти 200 млн. лв. дивидент, т.е. сумата може да бъде преизпълнена.

Под повърхността

Докато БЕХ няма средства да плати дивидента си, намира пари да кредитира дъщерните си дружества. Холдингът ще отпусне заем на "Марица-изток 2" за общо 137 млн. лв., като 72 млн. лв. от тях всъщност за просрочен дивидент, съобщи "Труд" преди дни. Освен това в началото на миналия месец компанията е изтеглила и 20 млн. лв. заем от Корпоративна търговска банка, става ясно от регистъра на обществените поръчки. Няма информация за какво са тези кредити. По неофициална информация имало план с част от парите на БЕХ централата да купува квоти.

Идея за отсрочено плащане на дивидента към държавата от страна на БЕХ имаше още при служебното правителство. Но целта беше друга - да се запази добрата ликвидност на компанията до издаването на облигациите й (холдингът получи мостов заем, но предстои да издаде емисия за до 250 млн. евро на международните пазари). Идеята е била БЕХ да изплаща дивидента на месечни порции.

Източник, близък до енергийния холдинг, обясни, че към май ТЕЦ "Марица-изток 2" е имала близо 100 млн. лв. резерви, поради което се е смятало, че може да се намали цената на тока. Централата не е имала някакви големи спешни плащания, които да изискват допълнителната капитализация, допълни той.

Отново как се харчат парите

С идването си на власт ГЕРБ повиши от 50 на 80% дела от печалбата, който държавните фирми внасят като дивидент в бюджета. Мярката бе критикувана от опозицията в предишния парламент с аргумента, че така дружествата остават без средства за технологично обновление и замяна на амортизираните си активи.

Отпускането на заеми за неефективни дружества обаче не може да е решение. Дни след като беше избран за премиер, Орешарски допусна, че може от догодина да се намали делът от печалбата, който фирмите превеждат на бюджета под формата на дивиденти. Този проблем се признава от вицепремиера Даниела Бобева. "Всъщност отлагаме до ноември 2013 г., но до ноември все пак трябва да се предприемат някакви мерки, за да се намери изход от проблема, за да не се налага ноември пак да отлагаме", казва тя при обсъждането на мярката на правителственото заседание. Почти веднага след реплика на премиера тя допълва, че проблемът е концептуален и разрешаването му може да наложи законодателни промени, но допълнителни отлагания не може да се правят.

Решения обаче не трябва да се търсят само в оставане на повече ресурс на компаниите. Ключът е в по-доброто управление и прозрачност, а защо не и в приватизацията.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


10 коментара
 • 1
  dartagnan avatar :-|
  dartagnan

  Какви са тези глупости. Не може да има дивиденти и изплащане на заем на една и съща страна, което означава на една и съща сметка... Това ли се учи по икономика в бг. Може ли да преведете статията на английски, защото аз ако го направя никой няма да ми повярва в абсурдноста на тази логика. До го пратя с коментар към Брюксел до къде може да стигне наглоста на една тотализирана икономика...Интересно е и с учебна цел...

 • 2
  forumer avatar :-|
  forumer

  Авторът е написал защо се прави - заради облигационния заем. Но явно, за да е по-интересно за читателя, е включил тец-а в статията и заем към него. Но ако това е да се оправдае нова критика към правителството - защо не? Целта оправдава средствата

 • mvv

  ей това е специалитет на крадливите комунета от БСП и ДПС - държавни фирми и холдинги, менкат пари на хартия и покрай това има за крадене и цоцане. Сметката на края да я плаща данъкоплатеца или "приватизация". Демек съзнателно докарване до фалит на всичко дето мърда.

 • 4
  dr_t avatar :-|
  dr_t

  Поредната глупост на правителството Орешарски...
  Просто нямам думи...

 • 5
  dartagnan avatar :-|
  dartagnan

  Имам чуството, че някои имат понятие за икономиката от времето когато маймуните са си разменяли бели камъчета... Пътя е един: дебат, съд, затвор. Всичко останало е подигравка с народа... Тук не става дума за партии, а за общоприети демократични правила... Ненаказаните змоупотреби узаконяват която и да е тоталитарна система...

 • 6
  xps avatar :-|
  xps

  Стъкмистика, статистика... от пълно в празно....
  затова сме на това дередже, защото за толкова години никой не помя да реже до кокал, а се влачим и влачим всяка година.... ще пазим топлофикацията, ще пазим тока, ще пазим губещи предприятия, ще пазим на тоя ТЕЦ, на другия ВЕЦ, на третия рудника, ВМЗ-то - били работни места... е работни места ама ни излизат от джоба тия работни места вече 20 години... а тия дето ги управляват им откраднаха и керемидите.

 • 7
  trayan.petkov avatar :-|
  trayan.petkov

  Важното е кабинета да започне да функционира нормално, защото кашите на ГЕРБ са много и са необходими спешни мерки.

 • 8
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51

  Това експертно правителство ще ни довърши – в буквалния и разбира се финансовия смисъл. Хем пари ще раздава налево и десно, хем ще спира нарастването на възрастта за пенсиониране (особено юначния Ангелчо в МО), хем ще подпира държавните предприятия, чрез преразпределение от печеливши към губещи (техника добре позната от социкономиката).
  Мерките в енергетиката ( така наречената „вълшебна“ формула) е като да лекуваш източния човек, с гладна диета. Или ще умре или така ще освирепее от глад, че следващите че се чудат как да оправят дивотиите на калинката Стойнев § Ко. За министерството на инвестициите, заради което ще се изменят над 70 закона ( по думите на като че ли компетентната министърка на МРБ) , до какво ще доведе и как после ще се оправят бакиите – пак да му мислят следващите, да не говорим за личността на министъра. За Южен поток – спукаха се да говорят за 3.2млрд средства които ни идват „даром“ и как ще раздвижат икономиката, а пропускат да кажат, че всичкото оборудване ще бъде руско производство и по този начин те си стимулират икономиката, а за нас ще останат трохите – максимум 25-30% ниско квалифицирана строително-монтажна работа, при това за сега и това е голо обещание.. В замяна на това, губим по 50млн евро годишни приходи от пренос, за следващите 15 години. Някой да знае каква ще е лихвата на този заем? Ще видите, че след някоя година, ще искаме да видиме договора, с безкрайните анекси (модела Белене), както пролетта искахме да видим договорите със ЕРП.
  Та затова е важна бързата оставка, за да не успеят да завършат всичките глупости и/или обмислени идиотщини, които всички ние ще трябва

 • 9
  han.asparuh avatar :-|
  han.asparuh

  Все едно, че чета статия от 1989г. На времето така комунягите въртяха бизнеса, че да се искарат винаги на печалба с преизпълнен план и да си раздадат премии... Хората му викаха наливане от пусто в празно...

  Ами защо ли се учудвам, нали същите тези, които се учеха как се прави далаверата тогава, сега прилагат наученото. Пък какво ще стане след няколко години и кой ще плаща сметката не е тяхна грижа.

 • 10
  daks avatar :-|
  ДАКС

  До коментар [#7] от "trayan.petkov":

  Траяне, ще започнеш ли някога да мислиш ТИ нормално?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход