Задкулисието си назначава председател на ДАНС: Епизод 2

Двамата кандидати ще бъдат "изслушани" в непрозрачна процедура

Времененният председател на ДАНС Владимир Писанчев е един от двамата кандидати за титуларния пост на агенцията.
Времененният председател на ДАНС Владимир Писанчев е един от двамата кандидати за титуларния пост на агенцията.    ©  Анелия Николова
Времененният председател на ДАНС Владимир Писанчев е един от двамата кандидати за титуларния пост на агенцията.
Времененният председател на ДАНС Владимир Писанчев е един от двамата кандидати за титуларния пост на агенцията.    ©  Анелия Николова

Народното събрание е започнало нова процедура по избор на председател на ДАНС, изненадващо стана ясно от дневния ред на парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност.  От страницата на комисията разбираме, че във вторник от 15.30 часа в зала "Изток" на парламента ще има "изслушване" на кандидатите за председател на агенцията. Кои са те остана тайна до 20.00 часа снощи, когато от правителствената информационна служба все пак съобщиха, че Пламен Орешарски е номинирал за поста Владимир Писанчев и Недялко Недялков.

Нито в съобщението на правителството, нито на сайта на парламента има каквито и да било биографични данни за тях. Общоизвестен факт е, че Писанчев е и.д. председател на ДАНС. "Капитал" научи, че Недялков в момента ръководи Дирекция "Защита на класифицираната информация" в агенцията.

От дневния ред разбираме, че на изслушването са били поканени "да вземат участие" - президентът, председателят на парламента, председателят на Върховния касационен съд, главният прокурор, заместник министър-председателят и министър на вътрешните работи, председателите на парламентарно представените партийни групи и председателите на парламентарните комисии по вътрешна сигурност и обществен ред, отбраната и външната политика.

От начина по който започна изборът, през неясната процедура, по която той ще протече, до профила на кандидатите и тези, които ще "проверяват" професионалните и моралните им качества, личи, че управляващите ни най-малко не са си взели бележка от избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС.

Ъ-ъ-ъ -процедура?

Още по време на предишния парламент, - покрай скандалите, предизвикани от избора на конституционни съдии и членове на Висш съдебен съвет (ВСС), неправителственият сектор предложи въвеждане на правила при вземане на подобни кадрови решения. Нарочна комисия следва да организира процедурата, така че да се реализират следните цели:

- да се освети процеса по номинация - кой и защо (с какви мотиви) предлага кандидата; да се даде възможност за външни номинации. Между другото такава инициатива, неформална (във facebook) се появи още след фиаското на схемата "Пеевски шеф на ДАНС".

- да се въведе изискване за задължителен набор на документи, свързани с професионалната биография на кандидата, имотното му състояние, справки за съдимост, за висящи дела в следствието и прокуратурата и др., които да се публикуват на сайта на парламента;

- да организира активната проверка на всички позитивни и негативни факти и обстоятелства около кандидата - както за притежаваните качества, така и относно всички публично известни съмнения около неговия морал и професионализъм;

- да въведе изискване кандидатите да подготвят и представят управленска концепция;

- да даде възможност неправителственият сектор да зададе въпроси;

- да проведе публично изслушване на кандидатите;

Миналата година мнозинството на ГЕРБ не пожела да припознае тази процедура и проведе публични, но непрозрачни избори, засягащи управлението на съдебната система и конституционния съд. Това ставаше винаги в коалиция с ДПС, БСП, РЗС и "Атака". 

Празни обещания, гости - асорти

Покрай всички катарзиси и извинения, последвали избора на Пеевски, актуалната коалиция (БСП, ДПС и "Атака") се закле, че вече ще има публичен избор на председателя на ДАНС. "Следващият избор на шеф на ДАНС ще се случи напълно прозрачно", каза зам.-председателят на парламента Мая Манолова.

В новия парламентарен правилник беше записано, че при подобни избори, ресорните комисии "могат" да приемат процедурни правила. Въпреки обещанията на Манолова и Орешарски депутатите от БСП и ДПС явно са преценили, че няма нужда от правила за избор на председателя на ДАНС.

Изслушването ще бъде проведено от комисията по контрол на службите за сигурност в парламента. Нейн председател е депутатът от "Коалиция за България" Димитър Дъбов. Негови заместници са народните представители Десислав Чуколов от "Атака" и Камен Костадинов от ДПС.

Името на Дъбов нашумя покрай изслушването на бившия директор на ГДБОП ген. Ваньо Танов в парламента през 2008 г. Тогава Танов заяви, че депутатът от "Коалиция за България", споменат с прякор Дъбката, е осуетил проверка срещу производител на алкохол. Засечен бил разговор на бизнесмена, който се похвалил: "Аз отидох при Дъбката и той реши въпроса".

На сайта на ръководената от Дъбов комисия няма публикувани нито процедурни правила за избора, нито каквито и да е било други документи.

Принципът, по който е станал подборът на присъстващите на процедурата, остава неясен. Сред официално поканените не виждаме например вицепремиера и правосъден министър Зинаида Златанова (а тя носи пряка отговорност по редица въпроси от сферата на националната сигурност, каквито например са защитените свидетели), председателя на правната комисия Христо Бисеров, директора на националното следствие Бойко Найденов. Не е поканена нито една неправителствена организация.

Някои от "официално" (според сайта на парламента) поканените институции са разбрали за събитието от медиите и до края на работния ден в понеделник все още не бяха получили покана от парламента за изслушването. Други институции нямаха информация кои ще са кандидатите, които ще се изслушват.

Писанчев - бащата на "Галерия"

Номинацията на актуалния и.д. председател на ДАНС Владимир Писанчев не е изненада. За нея беше намекнато след провала с избора на Пеевски, както и от премиера Пламен Орешарски, така и от самия Владимир Писанчев.

Дългогодишен служител на контраразузнаването, името на Писанчев нашумя покрай разработката "Галерия", иницирана от него през 2008 г., заради изтичане на информация от ДАНС. Според източници на "Капитал" името идва от начина, по който служителите в агенцията наричали кабинета на Веселин Марков (директор на дирекция "Икономическа и финансова сигурност"), заради множеството картини в него.

По информационното дело бяха подслушвани журналисти и издатели и бяха събирани данни за комуникацията на депутата Татяна Дончева. След като разработката стана публично достояние, зам.-председателят на ДАНС Иван Драшков беше уволнен, а приближените му шефове на дирекции и отдели Веселин Марков, Георги Велков и Владимир Писанчев напуснаха службата. Когато Бойко Борисов освободи Петко Сертов като председател на ДАНС и назначи на поста Цветлин Йовчев, групата се завърна обратно в ДАНС.

Най-компрометиращият факт около Писанчев е именно начинът, по който е водена разработката "Галерия". Наскоро Цветлин Йовчев (вече като вътрешен министър) се опита да го оправдае, като обясни, че Писанчев всъщност е изпълнявал разпореждания на Петко Сертов. Пред журналисти самият Писанчев отказва да коментира "Галерия", препращайки всички въпроси към прокуратурата.

Мотивирани от твърдението на Цветлин Йовчев, че "Галерия" е декласифицирана, в началото на юни поискахме от Владимир Писанчев достъп по делото по реда на закона за достъп до обществена инфромация. Една седмица след законоустановения срок от там ни отговориха, че препращат запитването към прокуратурата, тъй като разработката се намира там. От прокуратурата отговориха, че "току-що" били върнали "Галерия" в ДАНС. Какво е правило делото три години в държавното обвинение (от 2010 до 2013 г.) така и не стана ясно.

Миналият петък ДАНС реши да публикува избрани моменти от делото. На сайта на агенцията бяха качени документи, декласифицирани през 2009 г. Сред 30-те обнародвани страници са предложението за образуване на информационното дело и искания за разкриване на трафични данни и прилагане на СРС-та. От номерацията на страниците на публикуваните документи разбираме, че разработката е поне три пъти по-голяма. Зад завесата  например остава описът на делото и планът за провеждане на разработката.  Нито ДАНС, нито прокуратурата намериха за необходимо да разкрият докладите от проверките по казуса и да така да убедят обществото в правотата на изводите си.

От качените документи разбираме, че разработката "Галерия" е образувана с идеята да се открие как така в определени медии изтича информация от агенцията. Вместо обаче да бъде стеснен кръгът от служители, които са имали достъп до изнесените данни, Писанчев предлага директно да бъдат подслушвани издателите и журналистите работили в медиите, където се публикува информацията. 

Порочните практики на Писанчев станали известни покрай скандала "Галерия", както и идеята той да бъде определен за и.д. председател на ДАНС предвизвикаха реакцията на международната организация "Репортери без граници" и група журналисти преди няколко седмици. Нито премиерът Орешарски, нито прокуратурата намериха за необходимо да отговорят или поне коментират темата.

Недялко Недялков - подставения кандидат

Другият кандидат за председател на ДАНС, предложен от Пламен Орешарски,  е шефът на дирекцията за защита на класифицирана информация Недялко Недялков (по ирония на съдбата съименник на единия от подслушаните в "Галерия" издатели). Името му не е публично известно. По време на тройната коалиция той е ръководил сектор, който отговарял за корупцията в... Министерството на земеделието и храните (тогава продоволствието) и Държавната агенция по горите. Негов пряк началник тогава е бил зетят на бившия зам.-министър на вътрешните работи Камен Пенков - Светослав Лазаров, който беше харесан от Цветлин Йовчев за главен секретар на МВР. 

Служители на ДАНС, с които "Капитал" разговоря и пожелали анонимност поради естеството на темата, определиха кандидатурата на Недялков като неочаквана и коментираха, че в случая по-скоро става дума за симулация на състезателност. Така предизвестеният избор на Писанчев няма да прилича на състезание с един кон.