Председателят на Комисията за установяване на конфликт на интереси работил с "директиви"

Зам.-главният прокурор съобщи още, че председателят на комисията Филип Златанов (на снимката) е изпълнявал директиви за определени преписки.

Председателят на Комисията за установяване на конфликт на интереси работил с "директиви"

Филип Златанов беше обвинен в длъжностно престъпление

11681 прочитания

Зам.-главният прокурор съобщи още, че председателят на комисията Филип Златанов (на снимката) е изпълнявал директиви за определени преписки.

© Юлия Лазарова


В личен бележник на Филип Златанов прокуратурата е открила негови ръкописни бележки, в които сайтът "Дневник" и вестник "Капитал" са обявени за "вражески".

Председателят на Комисията по предотвратяване и установяване на конфликт на интереси Филип Златанов е привлечен като обвиняем за длъжностно престъпление. Взета му е мярка за неотклонение парична гаранция от 5000 лв., а днес може би вече е внесено в съда предложение за отстраняването му от длъжност. Това каза на пресконференция заместник-главният прокурор Борислав Сарафов.

Вчера Филип Златанов е бил за обвиняем за длъжностно престъпление по чл. 282 от Наказателния кодекс. Прокуратурата е направила искане до съда и за отстраняването му от длъжност до приключването на разследването. В момента Златанов е в отпуска.

Сред част от констатираните нарушения са - неотразяване на движението на преписки, забавяне на движението на преписки и масово неуведомяване на прокуратурата по преписките. По думите на Сарафов - става дума за манипулиране на тези преписки. Иззети са компютърът на обвиняемия и един "много интересен" бележник. Зам.-главният прокурор съобщи още, че председателят на комисията Филип Златанов е изпълнявал директиви за определени преписки.

"Тези директиви той записва в своя бележник, който сме иззели, и ще ви представим. Той беше намерен в бюрото му. Златанов изпълнява дадената му директива – удар, отлагане във времето, забавяне, дори укриване на преписки", каза Сарафов. А най-често срещаните инициали от кого да се чака обаждане и на кого да се ползвани са И.Ф. Зам. главният прокурор не потвърди, че става въпрос за Искра Фидосова, защото тепърва ще се проучват данните от бележника.

На пресконференцията бяха показани бележки от бележника, в които фигурира и името на президента Плевнелиев. "Плевнелиев -> недопустимо е да стане известно", пише в бележника.

Прокуратурата е установила кой е давал "директивите" на Златанов, но към момента не може да го съобщи, обяви още зам.-главният прокурор. 

В бележника на председателя на на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов прокуратурата е открила негови ръкописни бележки, в които сайтът "Дневник" и вестник "Капитал" са обявени за "вражески", съобщи dnevnik.bg. На същия ред в бележника пише, че ако има обаждане (зам. главният прокурор Борислав Сарафов не можа да уточни за какво обаждане става въпрос), "да се звъни на секундата" (не е ясно и на кого да се звъни).

Миналата седмица главният прокурор Сотир Цацаров съобщи пред журналисти, че са претърсени жилищата в София и в Перник на председателя на комисията за конфликт на интереси. Това стана, след като прокуратурата образува досъдебно производство за длъжностни престъпления, извършвани в комисията. Златанов беше предложен от ГЕРБ и избран на поста през май 2011 г. от предишното Народно събрание.

Юристи коментираха пред "Капитал", че Филип Златанов не е имало как да изпълнява "поръчките" без мълчаливото съгласие на останалите четирима членове на комисията. Сред тях само един е представител на ГЕРБ - назначеният от Бойко Борисов Паскал Бояджийски. Останалитe са назначени от президента Георги Първанов (Николай Николов), ДПС (Сабрие Сапунджиева) и АТАКА (Катя Станева). Това на практика означава, че "поръчките" са били надпартийни и съгласувани между БСП, ДПС и АТАКА. Според закона решенията се взимат с мнозинство повече от половината членове на комисията.

Извадки от бележника на Филип Златанов

Какво да правим с Ранкова и Президента;

Румен Арнаудов да се оправи;

Дела – Венета Марковска;

Апост. Апостолов – важно е, ако дойде;

Ап. Ап. не е човек на ИФ;

Н. Зеленогорски – да се удари – става приоритет;

Гугушева – готова за прекратяване;

Решенията за Ранкова и президента все още не съм ги пуснал – другата седмица ще се коментира;

Да се изкарат хората от улиците – 19.02;

ДКЕВР – бързо!!!;

Незабравка Стоева, Ситнилска;

Не е среща с Фидосова ->;

Е. Димитров – стоп;

Цеков ни е казал, че няма правомощия;

Надзорника на касата – нито по определяне на цените, нито по скл. договори;

За Ранкова във вторник;

Е. Д. ще се удари след около месец и половина (вече не е фактор в ГЕРБ);

Вяра Петрова -> м.д. да се удари;

Относно ЦИК – дали са лица, заемащи публична длъжност;

Вече се прави проверка на кабинета (служебния);

Семерджиев е ударен;

Продължават проблемите със съда;

Имаме проблеми с ВСС;

На 7 ноември от ДАНС са входирали писмо с искане за резултат от проверката с/у Ранкова. Да дам на ИФ (Делата) - 7-те, к. съм дал на Г. Колев на 7.112012 г. - списъка е при ИФ.

Срещата се имената на уволнените бивши министри на икономиката и образованието Трайчо Трайков и Сергей Игнатов; членовете на ВСС Калин Калпакчиев и Незабравка Стоева, председателят на Съюза на съдиите в България Таня Маринова и др.
В личен бележник на Филип Златанов прокуратурата е открила негови ръкописни бележки, в които сайтът "Дневник" и вестник "Капитал" са обявени за "вражески".

Председателят на Комисията по предотвратяване и установяване на конфликт на интереси Филип Златанов е привлечен като обвиняем за длъжностно престъпление. Взета му е мярка за неотклонение парична гаранция от 5000 лв., а днес може би вече е внесено в съда предложение за отстраняването му от длъжност. Това каза на пресконференция заместник-главният прокурор Борислав Сарафов.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


71 коментара
 • 1
  intergalactic avatar :-|
  intergalactic

  Недопустимо е Плевнелиев да стане известен. Че не се нрави на червените фереджета.

 • 2
  xps avatar :-(
  xps

  За съжаление и това ще затихне като записа на Б-Б, Найденов и градският.... виновни няма, отнесе го само градският прокурор дето го уволниха.... и с това всичко замлъкна... а за това какво са говорили нищо... и тук ще е така, тоя ще го отнесе, но виновни за това кой какво му е казвал, кой на кого какво е давал пак няма да има....

  За съжаление всичко се повтаря....

 • 3
  tralala2010 avatar :-|
  tralala2010

  "Прокуратурата е установила кой е давал "директивите" на Златанов, но към момента не може да го съобщи, обяви още зам.-главният прокурор."
  Защо ли зам главният се срамува да признае, че това е чистачката леля Пенка? Да го съобщи без заобиколки. СЪОБЩИ ГО БЕ, СЪОБЩИ ГО.

 • 4
  kitenik avatar :-|
  Натътрузен десебар, слуга на БСП

  Прокуратурата за пореден път се опитва да пренасочи огъня към ГЕРБ. Правителството изживява тежки моменти и периодично прокуратурата повдига обвинения на ЦЦ или вдига друга пушилка. Тоя път личен бележник с драсканици вътре. И пак без да се докаже нищо се правят внушения.

 • 5
  mickmick avatar :-|
  mickmick
  • -12
  • +143

  Кога най-после прокуратурата ще спре да се изявява в медиите и ще започне да се изявява в съда?!?!?!

  Какво стана със сортирането и броенето на бюлетини? къде е обвинителният акт?

  Какво е следствената тайна? Или прокуратурата предпочита да пуска компромати в медиите? Щото реално пускайки само част от фактите и то както прокуратурата си поиска тя реално компрометира даден човек. Мястото на прокуратурата не е пред медиите, а пред съдиите. Там трябва да съобщава не част а всички факти.

 • 6
  rhapsody avatar :-|
  Rhapsody of Fire

  До коментар [#4] от "Daniel Defoe - Аз бях на протест. А ти?":

  От изнесеното от прокуратурата ясно се вижда как функционират "независимите" органи у нас. Именно тази отвратителна форма на управление чрез "наши хора" която е на база извратено и избирателно прилагане на законите не мога, не искам и няма да приема.
  Затова и аз хода на протеста, като в него включвам и ГЕРБ.

 • 7
  skydiver avatar :-|
  Skydiver

  До коментар [#1] от "intergalactic":

  Като записките и старите новини за Ранкова - теорията ми е че по-скоро тя се е противопоставила на някакво корупционно действие, този е тръгнал да я разжалва, но президента изненадващо я е взел в екипа си и им е объркал сметките.
  В ГЕРБ винаги беше ясно че има поне 2-3 лобита, но май са повече. Примерно винаги съм си мислел че Найденов и Емо Цигарата са в комбина с "И.Ф.", но очевидно са били две различни фракции.

 • 8
  slon avatar :-|
  slon

  Буахахахаахаха , абе вие нормални ли сте ?!
  Какви бележници, какви 5 лева?
  И аз намерих един бележник на улицата пред Министерски Съвет, беше на Орешарски, защото пишеше "Орешарски" в/у бележника.

 • 9
  kaschei avatar :-|
  Kaschei Bezsmertni

  Не знам на какво се учудваме..Изобщо тая комисия е напълно измислена и паразитан структура,но истината е че новата тройна коалиция нито искат да я закриват,нито да я направят прозрачна-просто ще махнат Златанов(защото е с определен мандат и може да се освободи при определени обстоятелства) и да сложат на негово място не някой читав,а най-вероятно мюре на ДПС(не забравяйте че член на комисията с равен глас е и Сабрие Сапунджиева-ТЕЖКАТА АРТИЛЕРИЯ ПРАВОТО НА ДПС,ЗАВЪРШИЛА НА ДЪРТИ ГОДИНИ ПРАВО В ПУЦА ЮЗ ПРЕЗ 1997)...РЕШЕНИЯТА НА КОМИСИЯТА СЕ ВЗИМАТ С МНОЗИНСТВО И ТОЯ ЮНАК НЯМА КАК САМ ДА СИ НАПИШЕ РЕШЕНИЕ ).....ЩЯХЯ ДА ЗАКРИВАТ И БОРКОР..ЗА КАКВО ИДЕ РЕЧ,НИТО СПЕЦИАЛИЗИРАНИЯ СЪД,НИТО БОРКОР,НИТО ТАЗИ ИЗМИСЛЕНА КОМИСИЯ ЩЕ БЪДАТ ЗАКРИТИ ,ПРОСТО ЩЕ СЕ СЛОЖАТ НАШИ ХОРА

 • 10
  trayan.petkov avatar :-|
  trayan.petkov

  Герберска му работа. Как един свестен гербер нямаше да работи за гражданите, а всички за лични интереси и облаги.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход