Орешарски предлага Владимир Писанчев за председател на ДАНС

Парламентът ще гласува предложението в петък

Парламентът се очаква да избере Владимир Писанчев в петък.
Парламентът се очаква да избере Владимир Писанчев в петък.
Парламентът се очаква да избере Владимир Писанчев в петък.    ©  Анелия Николова
Парламентът се очаква да избере Владимир Писанчев в петък.    ©  Анелия Николова
Бюлетин Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Премиерът Пламен Орешарски е предложил парламентът да избере Владимир Писанчев за председател на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС). Предложението е постъпило преди минути, обяви в кулоарите на Народното събрание председателят на парламентарната комисия за контрол на службите за сигурност и ползването на СРС Димитър Дъбов (БСП). От администрацията на Народното събрание потвърдиха, че кандидатурата на Писанчев е заведена в 11.41 ч. в деловодството, а Дъбов съобщи, че кандидатурата на Писанчев ще бъде гласувана в петък от Народното събрание.

Дъбов обясни, че забавянето на избора, който беше предвиден за днес, с това, че премиерът Пламен Орешарски и вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев имат ангажименти в Бургас, където се отбелязва една година от атентата на летище Сарафово, съобщи dnevnik.bg.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
16 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  info111 avatar :-|
  info111
  • - 2
  • + 12

  Аз имам няколко много прости въпроса по отношение на този избор.

  Каква е дефиницията на Писанчев, а и на Олигарски за "НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ"?
  Какво включва, според тях, това понятие И КАКВИ СА ПРИОРИТЕТИТЕ - ПО ДЕФИНИЦИЯ?
  Как тази дефиниция И ПРИОРИТЕТИ могат да се апликират съобразно реалната действителност в България - СЕГА И ТУКА?
  С оглед на това, което стана и става в България през последните 24 години?
  Има ли в България МАФИЯ И АКО ДА - ТОВА ПРИОРИТЕТ ЛИ Е В ОПАЗВАНЕТО НА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ?
  Има ли в България (виж дефиницията за нац. сигурност от закона) "МУЛТИНАЦИОНАЛНИ КОМПАНИИ И КОРПОРАЦИИ", КОИТО ЗАСТРАШАВАТ НАЦИОНАЛНАТА НИ СИГУРНОСТ, наркокартели, организирани престъпни групи, вкл.застрашаващи околната среда,...И КАКВО ДОСЕГА Е НАПРАВЕНО И СЕ ПРАВИ В ИДЕНТИФИЦИРАНЕТО И НЕУТРАЛИЗИРАНЕТО НА ПОДОБНИ ЗАСТРАШАВАЩИ НАЦИОНАЛНАТА НИ СИГУРНОСТ ЛИЦА?
  Какво отношение имат службите за ОГРОМНИТЕ РАЗМЕРИ НА ПРАНЕ НА ПАРИ В БЪЛГАРИЯ, КАТО ВАЖНА ЧАСТ ОТ БОРБАТА ЗА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ И "БЛАГОДЕНСТВИЕТО НА БЪЛАГАРИТЕ"?
  Какво правят службите ЗА ШИРОКО РАЗПРОСТРАНЕНИТЕ ПРЕСТЪПНИ ГРУПИ С МНОГОГОДИШНИ ТРАЙНИ ПРАКТИКИ В УПРАВЛЕНИЕТО, ПАРЛАМЕНТА, ПРОКУРАТУРАТА, СЛУЖБИТЕ, МВР?
  Те знаят ли какво значи ПРЕВАНТИВНА ДЕЙНОСТ и ЗАЩО ИЗОБЩО СЕ Е СТИГНАЛО ДО ТУК?
  Защо службите ни СА ТОЛКОВА ПРОБИТИ И ИНФОРМАЦИЯ ТЕЧЕ ОТВСЯКЪДЕ?
  Как процедират Писанчев, Олигарски, Йовчев С ДОКАЗАНИ ПРЕДАТЕЛИ, С ХОРА, КОИТО ДОКАЗАНО ИЗНАСЯТ СТРОГО СЕКРЕТНА ИНФОРМАЦИЯ И Я Я ПРЕДАВАТ НА ПРЕДСТАВИТЕЛИТЕ НА ЧУЖДИ ДЪРЖАВИ?
  Ясно да заявят - това предателство на националната ни сигурност ли е, или не? И ако да - КАКВО СА ПРАВИЛИ И ПРАВЯТ, ЗА ДА СПРАТ ПОДОБНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ?
  Има ли геноцид в България, има ли всички изградени предпоставки за демографска катастрофа - ЗАЩО, КОЙ, КОГА, КАК...- трябва ли да потърсят и намерят отговорите на тези въпроси И ТЕ ИМАТ ЛИ НАЙ-ПРЯКО ОТНОШЕНИЕ КЪМ НАЦИОНАЛНАТА НИ СИГУРНОСТ?

  Те смятат ли, че назначените ДС бизнесмени СА ЛЕГИТИМНИ И НЕ СА ЗАПЛАХА ЗА НАЦИОНАЛНАТА НИ СИГУРНОСТ, А ИСТИНСКИЯ СМИСЪЛ НА ДУМАТА? ОНЕЗИ, КОИТО СЕ ЗАНИМАВАТ С ГЕННО ПОЛИТИЧЕСКО ИНЖЕНЕРСТВО, И ПРИ ТОВА НЕПРИКРИТО - ТЕ ЗАПЛАХА ЛИ СА ЗА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ НА БЪЛГАРИЯ, ИЛИ НЕ?
  Ако има сливане на властите - ТОВА ЗАПЛАХА ЛИ Е ЗА НАЦИОНАЛНАТА НИ СИГУРНОСТ? НАРУШЕНИЕ НАКОНСТИТУЦИЯТА НЕ Е ЛИ ЗАПЛАХА ЗА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ?
  Един премиер да назначава ... президент, един министър-председател или вицепремиер да посочват ... главния прокурор, главният прокурор да посочва ... председателя на тайна служба, например на ДАНС - ТОВА НЕ СА ЛИ ОТКРОВЕНИ ПРИМЕРИ ЗА НАРУШАВАНЕ НА КОНСТИТУЦИЯТА, Т.Е. ЗА РАЗДЕЛЕНИЕТО НА ВЛАСТИТЕ, НЕ СА ЛИ ЗАПЛАХА ЗА НАЦИОНАЛНАТА НИ СИГУРНОСТ?
  Една бивша държавна служителка да стане собственост на едър бизне за стотици милиони, вкл. медийна империя, за да провежда медийната политика на ръководителя на ЕДНА ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННА ЕТНИЧЕСКА АРТИЯ, ДА ПЕРЕ ПАРИ И ДА ПОСТАВЯ СИНА СИ НАЧЕЛО НА ДАНС - това не е ли пряка и откровена атака на свободата и неприкосновеността награжданите, НЕ Е ЛИ ЗАПЛАХА ЗА НАЦИОНАЛНАТА НИ СИГУРНОСТ - ПО ОПРЕДЕЛЕНИЕ...
  И още, и още...
  Къде и как сеурежда, с какъв нормативен документ и закон работата на ДАНС? Кой и как ще след и контролира работата и резултатите им а- С ОГЛЕД НА ПЛАЧЕВНОТО ИМ СЪСТОЯНИЕ ДОСЕГА?

  Кой и как ще носи отговорност при провал, зашото е повече от очевидно, че това правителство и трите банди зад него провеждат интересите на олигархията и организираната престъпност и са пътници?

  Нередност?
 • 2
  info111 avatar :-|
  info111
  • - 2
  • + 12

  Между другото с оглед на цирка около спускането на перача Пеевски за шеф на ДАНС преди седмици, Олигарски да отговори с думи прости -това сега негова кандидатура ли е, или отново му е спусната.
  (Не че има някакво значение, ниеотговорътгознаеме,защоо Олигарски е абсолютна марионетка, послушен,,,, но нали имитират някаква демокрация и чуваемост...)
  И следващият въпрос е - и защо точно Писанчев? Каква е стратегията ми и знае ли Олигарски подвизите на този - напр. около делото "Галерия"?
  Ако и този сепровали, ако и този излезе очеводно нефелен,непригоден, ОЩЕ КОЛКО ОПИТА ИМА ПРАВО ДА НАПРАВИ ОЛИГАРСКИ, ПРЕДИ ДА РАЗБЕРЕ, ЧЕ В КАЧЕСТВОТО СИ НА МАРИОНЕТКА И НА ЛАКЕЙ НА РАЗНИ ИНТЕРЕСИ Е АБСОЛЮТНО НЕПРИГОДЕН ЗА ТОЗИ ПОСТ И ВРЕДИ И НА ДЪРЖАВАТА, И НА ... НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ?

  Нередност?
 • 3
  dunga avatar :-(
  georgi yankov
  • - 2
  • + 11

  Явно протестите не постигат нищо. Тези хора продължават да си правят, каквото си искат. Брутално и безскрупулно нагли. Къде е надеждата?

  Нередност?
 • 4
  info111 avatar :-|
  info111
  • - 2
  • + 5

  След като кандидатът на Олигарски за председател на Държавната Агенция за Национална Сигурност Писанчев обяви за приоритет в работата на ДАНС увеличаване на приходите в бюджета, и след като той, министърът на МВР и главният прокурор Цацаров - вкл.при изнасянето на данни за конфликта на интереси на председателя на Комисията за конфликт на интереси обявиха, че държат на публичността и откритостта, идва и логичният въпрос:

  В светлината на разкритията за сериозни загуби на българи, вложили си парите в офшорни сметки, и по-точно в Кипър и че съпругата на Станишев - Моника е изгубила около 12 милиона евро там, ДАНС и Писанчев ще разследват ли и запознаят обществеността дали върху тези пари са начислени съответните данъци и такси към приходната част на бюджета и какви са източниците, т.е. произходът на тези пари?
  След като това е изведен техен приоритет в работата им?
  И не само на Станишевица, и на останалите лица на високи позиции в държавата и управлението й? И да - вкл. и на президента Плевенлиев, заедно с бившите и настоящите му съпрути,близки, роднини,партньори - за да не се опитанякое червенотиквениче да репликира с "А вие защо биете негрите".
  На всички. И на Масларова,и на Румен Овчаров, и на Румен Петков, и на Премянов,....и на пасмината от и около ДПС...
  И на основните играчи в огромните кражби в българската енергетика...

  Нередност?
 • 5
  info111 avatar :-|
  info111
  • - 1
  • + 4

  На вниманието на ДАНС - след като приоритет им е приходната част на бюджета:

  "ЕРП: Дружествата ни са пред фалит

  News.dir.bg - 18 юли 2013, 08:48

  Представители на трите електроразпределителни дружества отчетоха на заседанието на парламентарна енергийна комисия, че очакват големи загуби.

  За година загубите на "Енерго про" ще достигнат 143 млн.лева, прогнозира Пламен Стефанов от компанията. Загубите на ЧЕЗ до края на годината се очаква да достигнат близо 200 млн. лева. EVN отчита загуба от 300 млн. лева...

  От компаниите категорично декларираха, че не изнасят печалбите си. Магдалена Ташева /"Атака"/ ЦИТИРА ДАННИ, СПОРЕД КОИТО ТРИТЕ ЕЛЕКТРОРАЗПРЕДЕЛИТЕЛНИ ДРУЖЕСТВА СА ИЗНЕСЛИ ОТ СТРАНАТА ПРЕЗ 2011 г. НАД 3, 8 млрд. лева ПОД ФОРМАТА НА АУТСОРСВАНЕ НА ДЕЙНОСТИ."

  http://banks.dir.bg/2013/07/18/news14475431.html

  Не искам да давам акъл на великите специалисти в ДАНС и на Писанчев и Йовчев, но предполагам, че и на най-големия лаик е пределно ясно, че ако тези данни са верни - А ТЕ СА МНОГО ЛЕСНО ПРОВЕРИМИ, МЕЖДУ ДРУГОТО, АКО НАИСТИНА ИМАМЕ СЛУЖБИ, КОИТО СИ ВЪРШАТ РАБОТАТА, И ТЕ ОТДАВНА ТРЯБВАШЕ ДА СА НАЯСНО - то тогава е повече от очевидно, че е необходима спешна интервенция в този сектор за защита на националните интереси. Защото очевидно става дума за огромни злоупотреби и кражби!
  А ако изнесените от Атака данни не са верни, (но от други отчети на въпросните дружества, вкл. "инвестирани според тях милиарди в България, които са фиктивни..." май излиза, че са...), то тогава някой трябва да бъде подведен под отговорност за клевета и заблуда във важна за националната сигурност сфера!

  Нередност?
 • 6
  info111 avatar :-|
  info111
  • - 1
  • + 4

  Ето кой е новият шеф на ДАНС - без коментар:

  "Във файла "Галерия" публикуван от ДАНС имаше заличена информация чрез наслагване на картинки върху PDF. Те се премахват елементарно. Виждат се имената на оперативните работници, лични и служебни данни.

  Кандидатите за председател на ДАНС Владимир Писанчев и приятелят му Недялко Недялков бяха изслушани формално в парламентарната Комисия за контрол на службите за сигурност. Комисията председателствана от Димитър Дъбов, известен още като Дъбката - покровител на производители на безакцизен алкохол. В четвъртък предстои гласуване на кандидатурата предложена от премиера Орешарски в пленарна зала.

  Писанчев се прочу покрай делото "Галерия", в което бяха подслушвани, наблюдавани, записвани журналисти и техните контакти. Причината - теч на информация от ДАНС. Тогава Писанчев е шеф на отдела, който се занимава с лоялността на служителите на агенцията. Вместо да подходи професионално, да стесни кръга от служители, които имат достъп до изтеклата информация и да им провери контактите, той нарежда да бъдат закачени и следени крайните получатели на информацията, които са я обнародвали.

  Забележете, че изтеклата информация е от обществен интерес. В нея няма данни за терористични или други заплахи срещу нацията и нейните партньори. Има данни за икономически престъпления и злоупотреба с власт. Журналистите просто си вършат работата, а не водят някаква подривна дейност срещу националната сигурност. НО Писанчев ГИ ПОДСЛУШВА НАРЕД С ЧИСТО ПОЛИТИЧЕСКИ МОТИВ: "негативни внушения в обществото, относно дейността, функциите и ръководството на страната". Полиция на мисълта и мракобесие пар екселанс.

  (Това напомня ли ви онази заповед на Цацаров към подчинените му прокурори да "обезкостят" един журналист от Медияпул, защото си е позволил да напише статия за безобразията на главния прокурор (подписа му за незаконни СРС-та, когато е билсъдия?), и дава ли още по-ясна представа защо точно публично представеният ужсобственик на медийната империя Пеевски бе титулярът на организираната престъпност и мафията в България за шеф на ДАНС - за да може да "затворят" кръга и окончателно да се разправят с малцината останали не зависими ОТ ТЯХ медии и журналисти от четвъртата власт...-бел. моя Нещата се пределно, цинично и до болка ясни - мафията, подчинила напълно всички власти в България се опитва да направи същото - чрез останалите сивласти и най-вече чрез прокуратурата и службите! Както и да сложи ръка над информационните масиви за престъпленията СИ и да ги покрие,както направи "родителят" й - Държавна Сигурност в началото на "прехода")

  Международната правозащитна организация "Репортери без Граници" реагира остро на номинацията на Писанчев. Без да го споменава поименно. Но от текста е кристално ясно каква е препоръката към правителството и депутатите: "не трябва да има и капчица подозрение, че новият шеф на агенцията е бил пряко или косвено замесен в шпионирането на журналисти".

  Същата организация подкрепи призива на десетки български журналисти да бъде разсекретено делото "Галерия". Което се случи и Писанчев може да си го отбележи като "предизборен" актив. Има обаче няколко дребни подробности. Разсекретените страници са грижливо подбрани. Липсва план за разработката, липсват и разпечатките, от които стават ясни мащабите на следенето - десетки журналисти и политици са говорили със "закачените" журналисти и съответно са били прихванати.

  От разсекретените страници обаче се разбира, че резултатът от цялата тази скъпо струваща шпионска активност е нулев. Не е намерен източникът на теча. Агенцията обаче гръмко се похвали, че е разкрила и затворила сайта "Опасните новини", в който се появяват въпросните "негативни внушения в обществото, относно дейността, функциите и ръководството на страната". Дни по-късно съдържанието на сайта възкръсна от кеша на Гугъл, което обезмисли тези мракобесни усилия. Нулев беше и резултатът на ДАНС в разкриването на зверския опит за убийство на журналиста Огнян Стефанов. В крайна сметка имаме "Нула цяло, нула десети от процента" резултат от разработката "Галерия", както се изразява главния прокурор.

  Днес Писанчев иска да бъдат забравени тези нули, които никак не говорят добре за собствения му професионализъм, но пък ще го следват докато е на работа. "Няма да коментирам повече "Галерия", защото е това, което е" - каза той пред журналистите. Така е. "Галерия" е това, което е: паметник на некадърното мракобесие на българските служби.

  Некадърност, която се доказва черно на бяло с един пресен факт, пак свързан с "Галерия". Разсекретеното дело беше публикувано на 12 юли 2013 г. в ранния следобед под формата на PDF файл. В публикувания файл се съдържаха заличавания на лични и служебни данни под формата на картинки, насложени върху думите, които трябва да бъдат цензурирани. По този начин са прикрити имената на оперативните работници, на отдела, в който се води разработката и личните данни на разработваните журналисти.

  Това е огромна издънка, защото файлът не е заключен и картинките се премахват за секунди от всеки, разполагащ с програма за редактиране на PDF файл. Под тях прозират имена, телефони и адреси, зачеркнати с черен маркер, но отлично видими и четливи. Биволъ разкри и публикува нецензурирания файл в 15 ч., а в 18 ч. той изчезна от страницата на агенцията и тихомълком беше подменен с друг файл, в който данните са изтрити по правилата.

  Става дума за вопиюща некадърност в опазването на информацията, това ще ви каже всеки специалист. Освен, че има издънка, тя е наказуема и прокуратурата трябва да се самосезира. А кой трябва да носи отговорност? Правилно: началникът на отдела за защита на класифицирана информация Недялко Недялков. Вместо отговорност, той носи тежкото бреме на поддържащ вокал в надпреварата за шефското място в ДАНС.

  След изслушването Писанчев и Недялков заявиха, че който и да бъде избран, ще назначи другия за свой заместник. Така ще се затвърди вечната дружба на мракобесието и некадърността във висшето ръководство на службите, от която явно и след Пеевски няма отърване."

  https://www.bivol.bg/dans-pisanchev-nedialkov.html


  От статията мисля става пределно ясен и "професионализмът" на тези...

  Нередност?
 • 7
  info111 avatar :-|
  info111
  • - 2
  • + 4

  Обърнете внимание въпросният Писанчев с какво се е занимавал в ДАНС:

  "НО Писанчев ГИ ПОДСЛУШВА НАРЕД С ЧИСТО ПОЛИТИЧЕСКИ МОТИВ: "негативни внушения в обществото, относно дейността, функциите и ръководството на страната". Полиция на мисълта и мракобесие пар екселанс."

  Нали е пределно ясно, че с тези мотиви на великия професионалист -да се подслушват хора заради "негативни внушения в обществото, относно дейността, функциите и ръководството на страната" тенапрактика могат да разпоредят подслушването на милиони българи?
  Докато господарите им от организираната престъпност и олигарсите - Т.Е. МАФИЯТА СА ИСТИНСКАТА ОПАСНОСТ ЗА ДЪРЖАВАТА И НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ОГРАБВАТ ХОРАТА И ДЪРЖАВАТА И ДА РУШАТ ДЪРЖАНОСТТА И НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ, КАКТО СА ДЕФИНИРАНИ И В ЗАКОНИТЕ НА ДЪРЖАВАТА!

  Нередност?
 • 8
  boby1945 avatar :-P
  boby1945
  • - 9
  • + 3

  Е като гледам коментарите най подходящ за шеф на ДАНС е info111..... най-много info112...... !!!
  Не щете Делянчо щото небръснат, непрофесионалист в ДАНС, богат и дебел, не щете и Писанчев ако да е строен, бръснат и професионалист!!!

  Затав предлагам info111....... :-)

  Нередност?
 • 9
  enterfornone avatar :-|
  enterfornone
  • - 1
  • + 9

  Боби, ако наистина си мислиш, че не сме искали Пеевски защото бил "небръснат, непрофесионалист в ДАНС, богат и дебел", си много... хайде да кажа... заблуден... че да не ме баннат.
  Ако пък не си го мислиш, си трол по дефиниция...

  Ти си избери.

  Нередност?
 • 10
  osho avatar :-|
  osho
  • + 2

  До коментар [#4] от "info111": Не, уважаеми, нищо подобно няма да правят. Писанчев ще прави това, което се очакваше от Пеевски (да овладява контрабандните канали и паричните потоци), но не толкова агресивно и безпардонно. Иначе целта е същата - повече приходи в държавата, което преведено на задкулисен език означава да се овладеят дебелите парчета от баницата и да се сложат връз тях правилните хора.

  Нередност?
Нов коментар