В търсене на "забравения" шпионски сървър

Остава неясна историята на проследяващия софтуер FinSpy, който бе засечен да се ползва в техника на закритото вече Министерство на държавната администрация и административната реформа

Докато в САЩ и Европа една от водещите теми е шпионският скандал за подслушванията, които предприема Агенцията за национална сигурност на САЩ, разкрити от бившия сътрудник на ЦРУ Едуард Сноудън, в България се появи подобна и дори по-мистериозна история. Изследователски екип на Citizen Lab към университета в Торонто откри в нашата страна дейтващ команден и контролен сървър за шпионския софтуер FinSpy, който е инсталиран в техника на закритото преди четири години Министерство на държавната администрация и административната реформа (МДААР).

Ведомството беше закрито от кабинета "Борисов" малко след като дойде на власт. Според изследването на Citizen Lab обаче сървърът още се използва, независимо че министерството вече е закрито. Това се дължи на факта, че през май, когато е правено тяхното изследване, той е бил активен, а активите на ведомството просто са преминали под шапката на друга държавна институция, без да бъдат пререгистрирани. Докато всички посочиха бившият министър на държавната реформа Николай Василев за човека, по времето на когото е инсталиран шпионският софтуер, оказа се, че той работи от март тази година, много след като ведомството вече е било закрито.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се