Фермери ще могат да договарят колективно продажби на мляко

Законови промени предвиждат и договорите за доставка на мляко да бъдат задължителни и да се завеждат в регистър

Квотите за краве мляко ще отпаднат през 2015 г.
Квотите за краве мляко ще отпаднат през 2015 г.    ©  Георги Кожухаров
Квотите за краве мляко ще отпаднат през 2015 г.
Квотите за краве мляко ще отпаднат през 2015 г.    ©  Георги Кожухаров

Млекопроизводителите скоро ще могат да създават сдружения помежду си и по този начин да договарят колективно продажбата на сурово мляко към мандрите от името на техни членове. Това предвиждат промени в закона за общите организации на пазарите на земеделски продукти на ЕС, изготвени от земеделското министерство. Промените на практика ще транспонират разпоредби от няколко европейски регламента, които трябва да бъдат въведени преди 2015 г., когато ще отпадане на т.нар. квотна система за производство на краве мляко. Законопроектът предвижда и писмените договори между производителите и преработвателите в млечния сектор да станат задължителни и да бъдат регистрирани във фонд "Земеделие".  

Колективни договори

Промените в закона предвиждат на производителите от млечния сектор да бъде дадена възможност да създават сдружения. След като получат одобрение от земеделския министър, сдруженията ще могат да водят колективни преговори и да сключват договори за продажба изцяло или частично на продукцията на своите членове. Брюксел всъщност предвижда през новия програмен период до 2020 г. да даде възможност на фермери от няколко определени сектора да договарят колективно доставки на свои продукти. Все още всички подробности не са ясни, но по неофициална информация това вероятно ще става на регионален принцип. Идеята е да се "подсилят" пазарните позиции на фермерите, които се смятат за най-уязвимото звено по веригата производител - прекупвач - търговец. Отделно от това през 2015 г. ще отпадне т.нар. квотна система за доставка на краве мляко, която в момента налагаше ограничения при производството и продажбите.

Административен регистър на всички договори

Писмените договори между производителите и преработвателите на мляко ще станат задължителни, като са предвидени санкции до 20 хил. лв. при липсата им, пише в законопроекта. Нещо повече - договорите ще трябва да бъдат регистрирани във фонд "Земеделие" и ще могат да бъдат минимум шестмесечни, освен ако двете страни не се разберат за друг срок. В мотивите към законопроекта е записано, че на институцията ще й бъдат необходими около 300 хил. лв. годишно допълнителен бюджет, за да води въпросния регистър.

Идеята бе предложена още при кабинета "Борисов". Тогава и производители, и преработватели я одобриха с мотива, че така ще бъде намален сивият сектор. От бранша обаче имат притеснения дали новата регулация няма да накара фирмите да представят чувствителна търговска информация на фонд "Земеделие". Този въпрос ще се изясни в подзаконовите разпоредби. И в момента заради квотната система доставките на краве мляко се регистрират във фонда, но с промените в закона това ще важи за всички видове мляко. 

Биохраните ще се съхраняват и продават отделно

Земеделското министерство обмисля още и въвеждането на специални разпоредби в законопроекта за общите организации на земеделски продукти в ЕС, които ще засягат съхранението и продажбата на биохрани. Така например в складовете пакетираните биохрани ще могат да се съхраняват при останалите, но на специално обособено място. При насипните биопродукти (например плодове, зеленчуци и др.) обаче те трябва задължително да бъдат отделени от другите. Целта е да не се "смесят" различните видове продукти.

Според друг текст пък биохраните трябва да бъдат изложени на отделен щанд или на специално обозначено място в обекта. Тази практика и в момента е широко разпространена в супермаркетите. По неофициална информация първоначалните текстове са предвиждали биохраните да бъдат продавани изцяло на отделни щандове. Впоследствие след срещи с неправителствения сектор обаче е взето решение да се даде възможност и за "друго обособено място", за да могат и малките магазини да продават биопродукти.

"Предложението е съгласувано с нас и, да, смятаме, че трябва да има разделение", коментира Милен Стоянов, председател на Българската асоциация биопродукти. Според него отделните щандове и складове са необходими, за да не се сместват биопродукти с конвенционални и да се объркват потребителите. Той разказа, че преди няколко месеца са разговаряли с търговци на органични храни и са съгласували становищата си, така че и те да не бъдат ощетени, ако им се налага да правят нови инвестиции.