България ще иска от Брюксел по-нисък акциз на горивата за земеделие

На този етап не се планира по-ранно изплащане на агросубсидиите

България отново ще поиска разрешение от Брюксел, която да даде възможност за намаление на акцизната ставка върху горивата, ползвани от селскостопанската техника. Искането в момента се готви и трябва да важи за 2014 г. В последните две години такава помощ бе нотифицирана, но не бе прилагана по решение на кабинета "Борисов". Сега земеделският министър Димитър Греков казва, че ще постави въпроса за обсъждане в правителството и в парламента. Евентуалното намаление на акциза би изисквало и промени в два закона – за акцизите и данъчните складове и за подпомагането на земеделските производители.

Искане в Брюксел за по-нисък акциз

На среща във вторник с асоциацията на зърнопроизводителите агроминистърът Димитър Греков е обещал да се поиска в Брюксел нова нотификация на държавна помощ, която ще позволи прилагането на по-ниска акцизна ставка за горивата за селскостопанска техника. Настоящото разрешение за прилагането на такава помощ изтича през тази година, като обаче през 2012 и 2013 г. такава държавна помощ не бе прилагана по решение на предходното правителство. Агроминистърът Димитър Греков е съобщил пред зърнопроизводителите, че в момента се готви ново искане до Брюксел България да има възможност да дава намалена ставка за горивата през следващата 2014 г. Не се очаква да има някакви затруднения при получаването на такова разрешение, тъй като помощ за акциза има и в други страни от ЕС, включително за 2014 г.

Греков е обещал още, че заедно с председателя на парламентарната комисия по земеделието Светла Бъчварова ще представят въпроса за по-ниската ставка пред кабинета и депутатите. За евентуално прилагане на такова подпомагане са необходими промени в законите за подпомагане на земеделските производители и за акцизите и данъчните складове. Необходимо е още в бюджета да се заложи и промяна чрез намаление на очакванията за приходи от акцизи.

Субсидиите - до февруари

Междувременно стана ясно, че на срещата със зърнопроизводителите е било обсъждано и тяхното искане за по-ранно изплащане на субсидиите. Заради по-ниските изкупни цени на житото и растящите разходи в сектор селско стопанство зърнопроизводителите обявиха, че ще искат от кабинета субсидиите на площ да бъдат изплатени през есента, а не в първите месеци на следващата година, каквато е обичайната практика. Такова изтегляне на плащанията е възможно според европейските регламенти, но не е заложено в бюджета. Очевидно обаче правителството не планира на този етап да приеме искането на фермерите, тъй като според прессъобщение на земеделското министерство субсидиите (малко над 1 млрд. лв.) ще бъдат платени "както всяка година през февруари".

В началото на тази година предходното правителство не спази обещанието си към фермерите да им плати субсидиите до януари, а впоследствие зърнопроизводителите започнаха да се подготвят за национална стачка. Тогава, за да потуши предстоящите протести, кабинетът взе извънредно решение да емитира дълг от 800 млн. лв., за да плати евросредствата. Покрай казуса бе уволнен и тогавашният финансов министър Симеон Дянков.