ВЕИ асоциация: Не може 3.5% ток от слънцето да навредят на конвенционалните централи

Производителите подчертават, че работят в най-прозрачния сектор в енергетиката

Производството на "зелена енергия" от фотоволтаични централи e около 3.5% и затова не е възможно да изземе дела на конвенционалните централи. ВЕИ производителите не са причината за проблемите в енергетиката и не са пречка за развитието на конвенционалните производства на електрическа енергия. Това пише в писмо до медиите на Българската фотоволтаична асоциация в отговор на заявеното от синдикатите в сряда предупреждение, че ще трошат соларни панели, за да запазят миньорски работни места.

Производителите на зелена енергия заявяват, че в последните седмици са обект на агресивен черен пиар и атаки от синдикатите и електроразпределителните предприятия, които пък се оплакват, че заради изкупуването на зелена енергия трупат загуби. Това според тях е изместване на дебата "от болната на здравата глава".

"Необходимостта от спешни реформи и премахване на системни неефективности в енергетиката, както и предприемането на първи стъпки за изпълнение на мерките препоръчани в докладите на Европейската комисия и Световната банка от май тази година, явно нарушиха доскоро комфортно съществуващите корупционни практики и непрозрачни интереси в сектора", се посочва в декларацията. 

Производителите подчертават, че работят в най-прозрачния сектор в енергетиката, като се аргументират с факта, че има обществено достъпни регистри на ВЕИ производителите, а търговските параметри на договорите им са публични за разлика от голяма част от останалия енергиен сектор.

Призивите на синдикални лидери "миньорите да чупят фотоволтаични панели", за да запазят работата си, приемаме като провокация към тежкия труд на миньорите и изключително тежките условия на труд, в които са принудени да изкарват прехраната за семействата си. Така се отместват първостепенните въпроси като - решаването на социалните проблеми и създаването на цивилизовани и сигурни условия на труд за работещите в мините, полагащите им се социални придобивки, осигуряването на работно облекло, изчистване на сивия сектор от енергетиката и други, се казва в писмото на браншовата организация.

Те изказват уважението си към труда на миньорите, подкрепа и съчувствие към семействата на миньорите, загубили живота си и пострадали при срутване в мина "Ораново".