Пясък в очите

Забраната за строежи върху държавни крайморски имоти е неадекватна

В следващите месеци може да се окаже, че нов ваканционен комплекс край брега или голф игрище също са от "голяма полза" за туризма
В следващите месеци може да се окаже, че нов ваканционен комплекс край брега или голф игрище също са от "голяма полза" за туризма    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
В следващите месеци може да се окаже, че нов ваканционен комплекс край брега или голф игрище също са от "голяма полза" за туризма
В следващите месеци може да се окаже, че нов ваканционен комплекс край брега или голф игрище също са от "голяма полза" за туризма    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА

В разгара на протестите, в които участват и много еко настроени хора, правителството се разбърза да налага мораториум за строителството по Черноморието. Но не съвсем. След това да прави Национален парк "Българско Черноморие". Но не сега.

Парламентът гласува миналата седмица едногодишна забрана за разпоредителни сделки и строителство върху държавни имоти в зони А и Б на черноморското крайбрежие. За това време ще е приключило заснемането и нанасянето в кадастъра на всички дюни и други природни образувания край брега, чието опазване е важно за екосистемите. Дванайсет месеца е и срокът, в който МОСВ трябва да подготви предложение за създаване на Национален парк "Българско Черноморие". "Става дума за държавна политика, става дума за бъдещето на българското Черноморие, на българската природа и за това какво нашите деца и внуци ще получат като наследство", обяви преди гласуването на мораториума лидерът на БСП Сергей Станишев.

Tова звучи като смела и адекватна стъпка към овладяване на бетонната вакханалия по морето и спасяване на последните несъсипани места край брега. Но вместо с ентусиазъм и ръкопляскане екозащитниците посрещнаха новината с повдигане на веждите. Причините са няколко. Първата е думата "държавни имоти", каквито почти не са останали по морето (или поне не такива, които да са атрактивни за инвеститори). Втората е, че мораториумът не се отнася за проекти от национално, регионално и общинско значение, а те може да са всякакви. Третата е, че вече шеста година държавата (три правителства плюс едно служебно) бави обявяването на заповеди за защитени зони от екомрежата "Натура 2000" по Директивата за местообитанията - базов механизъм за опазване на природата, но пък с готовност да симулира воля за справяне с презастрояването по морето. Четвъртата е, че чрез излишна и неадекватна мярка се "принуждава" изпълнителната власт да си изпълни задълженията си според Закона за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК), а именно да отрази дюните в кадастъра.

Нещо като нищо

Всъщност окончателният текст на мораториума не е съвсем ясен, тъй кaто втора седмица не се публикува в Държавен вестник. Председателите на парламентарните комисии по околна среда и регионално развитие Петър Курумбашев (БСП) и Димчо Михалевски (БСП) казаха пред "Капитал", че не знаят защо се бави обнародването на забраната.

Курумбашев коментира още, че няма никаква представа каква територия заемат държавните имоти по крайбрежието. На въпрос съгласувана ли е забраната с кметовете на черноморски общини той отговори: "Срещнах се с представители на Шабла, Поморие, Бургас. Те бяха притеснени, но аз ги успокоих, че става въпрос само за държавни терени, а не за общински и частни. Хората от Поморие се пошегуваха с мен, че ще ми изпратят една торба с последната останала държавна земя по морето."

"До голяма степен е вярно това – че държавни имоти по морето почти не са останали", каза пред "Капитал" Силвия Димитрова, директор на дирекция "Държавна собственост" в областната управа на Бургас. Тя каза още, че не може да ни предостави справка за терените в зони А и Б на черноморското крайбрежие, тъй като в регистрите за държавната собственост не е отразено в коя от тях попадат точно. Голяма част от държавните имоти в област Бургас са собственост на държавни предприятия ("Пристанищна инфраструктура") и министерства и ние не се разпореждаме с тях, каза още Димитрова. Тя се сети за един-единствен имот, който ще бъде засегнат от мораториума - теренът под изгорелия кораб - атракция "Фрегатата", който се готвеше за продажба, а интерес към него беше заявен от собственика на "Грандхотел Приморец" Димитър Караненов. Имотът е облицован с плочки и застроен от години и няма особено отношение към опазването на околната среда.

"Проблемът е, че най-големите ни запазени плажове вече не са държавна собственост, примерно Камчийски пясъци с цялото разнообразие от дюни (още Карадере, Корал, Ропотамо, Несебър и др. - бел.авт.). Те се замениха при правителството на тройната коалиция и все още са частни", коментира пред "Капитал" природозащитникът Тома Белев. По думите властта трябва да се върне една крачка назад и да си възстанови собствеността, особено по отношение на плажовете, където има дюни. "Така ще се изпълни Законът за устройство на черноморското крайбрежие, който казва, че дюните са държавна собственост. За да можем да създадем качествен парк, който да има няколко ядра, който да опазва представителни екосистеми, тези най-съхранени плажове трябва да се върнат в полза на държавата, а това го няма в решението на парламента", каза Белев. Той припомни, че заменените държавни гори и земи, извършвани на занижени цени до 2009 г., могат да бъдат обявени от земеделският министър за неправомерна държавна помощ, но и за това четвърто поред правителство не намира воля.

Изключения на килограм

Димчо Михалевски успокои разтревожени кметове, че мораториумът нямал за цел да блокира инвестиционни планове от местно значение, а е стимул за попълването на кадастралните карти за черноморското крайбрежие. "Вчера имахме пример, когато бях на приемен ден в Бургас. Община Поморие с частен инвеститор иска да изгради един кей в района на Ахелой. В мораториума е записано, че национално значими обекти и обекти от местно и общинско значение не са засегнати. Този обект няма да бъде засегнат, защото това е сериозна инвестиция, която е от полза за туризма", каза пред "Капитал" депутатът от левицата. В следващите месеци може да се окаже, че нов ваканционен комплекс край брега или голф игрище също са от "голяма полза" за туризма.

"Това не е целта на мораториума (да се спре презастрояването на крайбрежието? - бел.авт.), целта е много проста: да задължим изпълнителната власт да изпълнява закона (за устройство на черноморското крайбрежие - бел. авт.)", каза Михалевски. "Трябваше да стане още преди четири години – да създадат специализираните карти, за да няма оглушки това дюна ли е или не. В края на август, началото на септември миналата година след третото ми питане на парламентарен контрол възложиха (ГЕРБ - бел. авт.) изработката на специализираните карти. Става въпрос за част от плажовете, в момента картите за тях се преглеждат в дирекция "Държавна собственост" на Министерството на регионалното развитие (МРР) и следващата седмица предстои окончателното им приемане. Другите природни дадености, за които трябва да направим карти, са дюните. В момента тече процедура от Агенцията за кадастъра, но е спряна заради обжалване. Ако я разделят на повече лотове, геодезистите могат да свършат работата до началото на есента. Така че това, което сме обещали, до началото на 2013 г. мораториумът да падне, ще бъде изпълненo. А и текстът е така направен, че при всяка приета специализирана карта за съответните държавни имоти мораториумът спира своето действие", обясни Михалевски.

Срещу забраната за разпоредителни сделки с държавни земи по морето се обявиха редица кметове, чиито аргументи обаче са сходни с причините Черноморието ни да е в този неугледен вид - "да не пречим на бизнеса". Кметът на Царево Георги Лапчев (ГЕРБ) коментира пред "Капитал", че не разбира целта на мораториума. "Изтъква се причината – да няма презастрояване, но това е добре отрегулирано в закона за Черноморието. Ако законът не се спазва и няма контрол – едва ли този мораториум ще го промени това. Това е едно презастраховане, нищо не променя. Създават се рестрикции, които пречат на бизнеса. Бизнесът има нужда от ясни и прости правила, колкото повече рестрикции има, толкова по-сложно става и за двете страни. За мен това е една необмислена стъпка. Каква е нейната цел? Ако е популистки ход, по-добре да не се прави. Усложнява се още повече ситуацията", каза Лапчев.

Ами парк "Черно море"?

Идеята за Национален парк "Българско Черноморие" на този етап изглежда като единственото разумно нещо в текста на мораториума, гласуван миналата седмица. Но и недомислено. "Има около 200 готови, но неподписани заповеди за обявяване на защитени зони от мрежата "Натура 2000" по директивата за местообитанията. На фона на този факт идеята, че някой ще създаде Национален парк "Черно море", е леко съмнителна. Иначе аз ще бъда много щастлив, ако се случи", коментира Тома Белев. Той припомни, че идеята за парка е дошла от движението "Да спасим Иракли" и е била подкрепена от коалицията от неправителствени организации "За да остане природа в България", а впоследствие и от опозиционната тогава БСП. Малко преди правителството на ГЕРБ да подаде оставка, левицата предложи на парламента да одобри включването на над 10 плажа по Черноморието в национален парк. Идеята беше отхвърлена. Предложението намери място в дневния ред на новия парламент, но в променен вид. МОСВ ще подготви "проект" на черноморския парк от защитени територии в срок от една година. Народното събрание може да го приеме, да го отхвърли или да го промени, уточни миналата седмица Петър Курумбашев.

"Ако в действителност имаше политическа воля, всичко това може да стане за два месеца. Имаме кадастър на територията, имаме картиране на "Натура 2000", в момента се извършва картиране на дюните, т.е. цялата необходима информация към момента е налична. Ако имаше политическа воля, щяха и заповедите за зони от "Натура" по директивата за хабитатите да са обявени, а не да се чакат 6 години", каза Тома Белев. А ако паркът обхваща само държавни имоти - както мораториумът за строежи, той няма да изпълнява функциите си качествено заради споменатата вече причина - такива не са останали много.

От коалиция "За да остане природа" са на мнение, че първата стъпка е спешно обявяване на 19 заповеди за защитени зони от "Натура" по Ччерноморието. Така ще се гарантира поне минимална защита на природата в последните останали диви места по Черноморието, тъй като режимите в "Натура" зони важат за цялата територия независимо от нейната собственост - държавна, общинска, частна. Частните собственици на земи и гори в "Натура" зони могат да бъдат компенсирани от еврофондовете за пропуснати ползи от разписаните в заповедите ограничения. "Липсата на ограничения води до липса на компенсации в момента. Тези пари, които бяха за компенсации на собственици на земи в "Натура", отидоха в производителите на зърно по простата причина, че никой не обяви защитените зони", каза Тома Белев. Според коалицията мораториумът би имал смисъл, ако обхващаше не само държавните имоти, но и тези от мрежата "Натура". Природозащитниците настояват още да отпаднат изключенията в ЗУЧК и Закона за устройство на територията, които позволяват застрояване на дюни (за инфраструктурни обекти от национално значение и др.). След гласуването на забраната "За да остане природа" призова за пореден път да отпаднат ограниченията в ЗУТ за обжалване на общи и подробни устройствени планове от страна на граждани. Така, освен да се "погрижат" за опазването на околната среда, управляващите ще докажат, че имат воля да върнат гражданското участие и контрол в градоустройствения процес и строителството в България. Това може да се окаже много по-мощен инструмент срещу хаотичното и грозно застрояване и неограничените възможности за коруппция, създадени в момента.

 

Имотите на военните

От Министерство на отбраната, крупен собственик на държавни имоти, казаха за "Капитал", че подготвят търгове за имоти в Балчик, Варна, Несебър, Созопол, Китен, Царево, Обзор, както и такива до самия бряг – в местността Приморски парк, Варна, местност Прибой в Китен, местност Урдовиза в Поморие, местност Кротиря в Царево. Имотите са с отпаднала необходимост за армията, но процедурите по продажбата им не са започнали, така че МО не разглежда бъдещите сделки като "блокирани". Любопитен обаче е отговорът на военното министерство на въпроса кои от имотите им попадат в зони А и Б на черноморското крайбрежие. "Забраната е за 12 месеца, в които Министерството на регионалното развитие (МРР) трябва да изготви всички специализирани кадастрални карти на плажове, дюни, лагуни и други природни образувания по морето. След като се изготвят специализираните карти на черноморското крайбрежие, ще може категорично да се твърди кой имот в коя зона се намира." Тоест не е ясно къде са имотите на военните, въпреки че зони А (100 м от плажа) и Б (2 км от плажа) са регламентирани още през 2008 г., нито се знае къде са дюните, които ще се опазват с мораториум.