Министерство на простото делене

За по-малко от час парламентът напомпа с правомощия новото ведомство на арх. Иван Данов

На 18-ия ден от втория месец на кабинета "Орешарски" парламентът с магическа скорост, без изказвания, дебати или въпроси гласува промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ). Тяхната цел бе да разпределят правомощията на министъра на регионалното развитие и благоустройство между неговите приемници в кабинета "Орешарски" - министъра на регионалното развитие и министъра на инвестиционното проектиране.

Така следва да се изпълни със съдържание и новото Министерство на инвестиционното проектиране, което от създаването си е определяно като куха и изкуствена структура. При гласуването отделните текстове бяха единодушно подкрепени от между 60 и 75 народни представители, а самото то отне по-малко от час.

С това операцията по разпада на  Министерството на регионалното развитие и благоустройство приключи. Според разделението на функциите под шапката на Министерството на регионалното развитие остават Агенция "Пътна инфраструктура" и Национална компания "Стратегически инфраструктурни обекти", също ВиК секторът и управлението на средствата по Оперативна програма "Регионално развитие". Под разпореждане на министъра на инвестиционното проектиране пък минават дирекция "Национален строителен контрол" и Агенцията по кадастъра.

В допълнение към това избраният на този пост арх. Иван Данов поема и някои от задълженията на главните архитекти на общините. Така например бъдещето на столичното метро ще зависи именно от неговия подпис, тъй като през Министерството на инвестиционното проектиране ще мине одобрението на проекта, разрешението за строеж, а впоследствие - и въвеждането му в експлоатация.

Всъщност метрото е единичен пример. Тези правила ще се прилагат във всяка  община, която изпълнява проекти над 10 млн. лв. - за пътища, сметища, ВиК проекти, язовири, различни проводи, стадиони, болници и др. По този начин върху големите проекти на местните власти ще се упражнява централизиран контрол. А това е и удобен механизъм за натиск в определени ситуации.

Започнатите до момента производства по съгласуване и одобряване на инвестиционни проекти, устройствени планове или промени в тях, както и за издаване на разрешения за строеж ще бъдат довършени от министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева. Причината е проста: администрацията е все още в нейното министерство. Това на инвестиционното проектиране на практика не работи, няма служители, нито одобрен бюджет. Но пък има правомощия. И то големи (виж инфографиката).

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


8 коментара
 • 1
  yotata avatar :-|
  йотата

  Е нали трябва да се сглоби средата за далаверата на сега управляващите.
  Че нямат много време.

  Схемите на предишните няма как да се ползват, ерго трябва да се вдигне пушиляк да замъгли новата им схема, пък и да се подсигури размиване на бъдещата отговорност, че да може и следващите да установят, че те видиш ли "много искат да ГИ вкарат предишните в затвора", ама на - "всичко е законно"!

  Точно както при ГЕРБ. Най-много да си тръгнат от добра воля някои станали междувременно няколко десетки кила по-тежки.

 • 2
  cinik avatar :-|
  cinik

  Сега 2 години ще пишат вътрешни правилници, наредби и др. нормативни подактове, като през цялото време ще са ръчна спирачка за строителния процес и усвояването на евросредствата. Такова наглед недомислено нахендряне с трайни негативни последици във времето за строителния бранш много ми прилича на твърде добре обмислен ход на Ахмед Доган, стил Делян Пеевски, с цел пълното компроментиране на коалиционния си партньор. Най-големите 20-30 строителни фирми са с тъмночервен произход на капиталите, накрая и те ще намразят майка си.

 • 3
  mrtosh avatar :-|
  mrtosh

  Хайде сега 3 зам министри, 200 служители на щат, и 100 милиона бюджет и пуцай куме.

 • 4
  bbc09312974 avatar :-?
  bbc09312974

  ИНВЕСТИЦИОННИЯ ПРОЦЕС НЕ Е ЗА ТЪПИТЕ ВИ ГЛАВИЦИ- ДРАСКАЧИ!

 • 5
  bbc09312974 avatar :-|
  bbc09312974

  Инвестиционния процес е съвкупност от - задание за проектиране виза обществена поръчка идеен технически или работен проект разрешение за строеж финансиране строителство авторски надзор строителен надзор инвеститорски контрол акт15 и 16 разрешение за ползва не и чак тогава бойко реже лентите НЕГРАМОТНИ ДРАСКАЧИ ИНТЕЛИГЕНТНОСТТА ВИ Е ОБРАТНО ПРОПОРЦИОНАЛНА НА РЕЙТИНГИТЕ ВИ И КЛОНИ КЪМ НУЛА НЕГРАМОТНИ ДРАСКАЧИ ОСОБЕНО ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 4 ГОДИНИ ПРОЕКТИТЕ СЕ ВЪЗЛАГАХА ОТ БОЙКОВИ МУТРИ КОИТО И ДО СЕГА НЕ СА НИ ЗАПЛАТИЛИ ПРОЕКТИРАНЕТО КОЕТО СМЕ ИЗВЪРШВАЛИ СМЕ ПОЛУЧАВАЛИ ОТ ВЕРИГА ПОСРЕДНИЦИ БЕЗ ДОГОВОРИ И АВАНСИ

 • 6
  sulio_parvi avatar :-P
  sulio_parvi

  Kapitaltsite gas pikaiat che niama da uchastvat v dalaverata i za tova jujat kato osi. Nishto niama da im kapne ot tova ministerstvo i sega shte go kleimiat kato v Rabotnichesko delo. Ako se oblajvaha, shtiaha da pishat "Kakyv inovatsionen podhod,kakva ideinost, grija za investitora...".
  Bezprekoslovnoto viarvane na Kapitaltsi e vredno za dushevnoto zdrave i iasnia razsydyk.
  I da si opraviat kirilitsata, ot teblet ne raboti.

 • Чичи (Ice Man's fan)

  До коментар [#5] от "bbc09312974":

  Блаблалба! Форумни тролове на хранилка в Пловдив, ни обвиняват в некомпетентност?
  Бегом-марш у лево! Направете си държава и там си създавайте колкото искате безумия Това е тук е България и не смятаме да ви я подаряваме изобщо! Руски подлоги жалки и сгърчени
  Предай това на началниците си от дунава!

 • 8
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Правилно решение на Правителството. Отдавна трябваше, от опит знам, големите инфраструктурни проекти искат специална подготовка и умения, както и специално отношение....
  Затова досега се мотаехме с разни магистралки, АЕЦчета, газови връзчици с Турция Гърци и други подобни...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход