"Газпром" пробва БСП за отстъпки

"Газпром" пробва БСП за отстъпки

Правителството призна с недомлъвки, че има натиск от страна на руската газова компания по параметрите на "Южен поток"

9569 прочитания

Ако на БСП им се е струвало, че в енергийния сектор поне с "Южен поток" няма да имат проблеми, то в последните две седмици би трябвало да са разбрали, че това далеч не е така. Дори напротив, ако остане достатъчно дълго на власт, върху правителството на "Орешарски" може да се стовари основният натиск на "Газпром" за нагласяне на параметрите на газопровода, така че да отговарят повече на интереса на руския газов гигант.

Първият сигнал дойде при посещението на шефа на руската компания Алексей Милер в София миналата седмица. Официално новина нямаше. За сметка на това се появиха слухове (за които първи съобщи 3e-news.net), че "Газпром" е предложил да финансира българското участие със заем с лихва от 8%. Нивото е абсурдно високо, като се има предвид, че последният консултант на далеч по-рисковия проект АЕЦ "Белене" - банката HSBC, предвиждаше за него да се намери финансиране на ниво 4-4.25%.

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев не потвърди директно предположенията, но коментира за "Капитал", че е "категорично против проектът да се случи с такава лихва".

На въпроса дали "Газпром" е оказвала натиск проектът да се строи на етапи, т.е. в първите години от експлоатацията му, той да има значително по-малък от предвидения капацитет и така България да получи доста по-малко от очакваните транзитни такси, министърът отново отговори "няма да позволя това да се случи". 

Нещата не вървят по добрия план

Предшественикът на Стойнев Трайчо Трайков предположи, че от руската компания явно поставят условия, които изглеждат абсурдни, за да получат нещо в замяна. "Важно е с какви аргументи ще им бъде отговорено", каза той за "Капитал".

Според първоначалните уверения, че този път ще бъде различно и няма да се повтори историята с АЕЦ "Белене", вече има доста сигнали, че става именно това. В началото на годината министърът на икономиката и енергетиката в правителството на ГЕРБ Делян Добрев и тогавашният шеф на Българския енергиен холдинг Михаил Андонов развиха няколко хубави идеи, които според тях са били договорени с руската страна. Първата беше, че ако след 15 години от експлоатацията му газопроводът не е изплатен към банките, остатъкът ще бъде плащан от "Газпром", а БЕХ (българският съакционер в проектната компания "Южен поток България" АД) ще си задържа дивидента изцяло за себе си. Втората беше, че ще се пусне търг за международна финансираща институция, така че да бъде намерено пазарно финансиране. После спрямо него трябваше да се определи и как "Газпром" ще финансира българското дялово участие (правителството на ГЕРБ отказа да се ангажира с пари за проекта). И накрая трябваше да бъде определена процедура за намиране на основен изпълнител, който да предостави детайлен разчет за строежа.

За да има и малко повече яснота в сметките на проекта, "Южен поток България" АД нае и независим консултант. Той трябваше да изготви финансово-икономически модел и бизнес план на компанията, тарифния модел по транзита и модела на финансиране. Това е доста важно, тъй като за седем години проектът поскъпна от около 1 млрд. долара (през ноември 2006 г., когато се говореше са пренос на 31 мрлд. м3) до сегашните 3.3. млрд. евро. Дори Румен Овчаров, министър на икономиката и енергетиката между 2005 и 2007 г., който не може да бъде обвинен в антируски чувства, се беше възмутил миналата година от надуването на цената. Само за сравнение -  газопроводът OPAL в Германия, който е почти идентичен на българския участък на "Южен поток", струва едва 1 мрлд. евро (и двата имат диаметър 55 инча, почти същата дължина, работно налягане и пренасяно количество газ - 35 млрд. м3 в германския случай, а в българския - 41 млрд. м3 между Провадия и сръбската граница). Сръбският участък на "Южен поток" пък от първоначалните 1.38 млрд. евро скочи на 1.7 млрд., а в последните месеци се разбра, че тя се повишава с още 8.8% заради поскъпване на стоманата. Според сръбски енергийни наблюдатели в крайна сметката сумата ще се закръгли на 2 млрд. евро.

И вече напомнят други проекти

Това, което се случва обаче, не върви по този план. Избраните консултанти от Portland advisors са представили само първоначални наброски, а окончателен доклад все още няма. Според източници на "Капитал" консултантът в момента не разботи активно по проекта.

В същото време, въпреки че "Газпром" настояват, че първата копка в България ще бъде направена през октомври, за търг за финансираща институция не се чува. Той ще отнеме поне шест месеца. Вместо това се подхвърлят различни проценти за финансиране от руската страна.

Колкото до т.нар. гаранция за България - че след 15-ата година от експлоатацията на проекта БЕХ ще започне да получава дивидент и няма да дължи пари, тя е записана в един от протоколите по преговорите, но все още никъде официално не е разписана. Нито пък "Газпром" е поел материални гаранции за това.  

На практика строежът отново започва, преди да има осигурено финансиране и преди да е ясна цената на проекта. Тази мач май вече сме го играли.

Брюксел недоволен, но и не казва "не"

Официално от Европейската комисия казват, че проектът "Южен поток" трябва да изпълнява европейското законодателство, т.е. да е отворен за достъп на външни доставчици. Но в същото време от доста време ЕК "изучава" междуправителственото споразумение за "Южен поток", без да даде категорично заключение по него, тъй като нямало достатъчно информация. Искането за отваряне на достъпа се оспорва от "Газпром", който смята, че щом те са построили газопровода, само те би трябвало да определят правилата. ЕК не е категорична, тъй като вече има прецедент - OPAL в Германия, беше обявен за интерконектор и освободен за 22 години от европейските правила. "Газпром" настоява, че наземните участъци на "Южен поток" също са интерконектори и трябва да бъдат изключени от либерализационните правила. Руската компания дори е заплашила Брюксел с дело в Европейския съд.

Проблемът обаче ще стане голям, ако все пак европейските институции отсъдят срещу правилата за достъп. Тъй като няма никъде гаранции, че "Газпром" поема регулаторния риск, то България ще трябва да плаща глоби или да се съди с руската компания.

Ако на БСП им се е струвало, че в енергийния сектор поне с "Южен поток" няма да имат проблеми, то в последните две седмици би трябвало да са разбрали, че това далеч не е така. Дори напротив, ако остане достатъчно дълго на власт, върху правителството на "Орешарски" може да се стовари основният натиск на "Газпром" за нагласяне на параметрите на газопровода, така че да отговарят повече на интереса на руския газов гигант.

Първият сигнал дойде при посещението на шефа на руската компания Алексей Милер в София миналата седмица. Официално новина нямаше. За сметка на това се появиха слухове (за които първи съобщи 3e-news.net), че "Газпром" е предложил да финансира българското участие със заем с лихва от 8%. Нивото е абсурдно високо, като се има предвид, че последният консултант на далеч по-рисковия проект АЕЦ "Белене" - банката HSBC, предвиждаше за него да се намери финансиране на ниво 4-4.25%.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


24 коментара
 • 1
  unknoun avatar :-|
  Чичо Ваньо

  Защо ли не съм изненадан?

 • 2
  nuzzo avatar :-|

  Южен поток е поредният лакмус, за БСП/ДПС(ако останат достатъчно дълго на власта за да се анализира), чрез който ще се види, е ли са за защита националните български интереси или са защитници на националните .... руски такива.

 • 3
  moloko_ avatar :-|
  moloko_

  Трябва да сме големи балъци за да се вържем на изнудванията на руската страна,тези които бързат и които искат на всяка цена да се случи Южен поток са те,а не ние.Така,че те трябва да правят отстъпки и да играят по нашите изисквания,а не обратното.Тя нямат интерес проекта да се бави повече заради регулациите от Брюксел и защото всяко забавяне го оскъпява допълнително,а ние можем да минем и без него,още повече,че инвестицията ще се изплаща 15 години.

 • 4
  alchemist avatar :-|
  alchemist

  А Болния къде е? Що мълчи?

 • 5
  balkantourist avatar :-|
  balkantourist

  БСП вече уверуно върви по утъпкания път на Белене? Нали Р.Овч.? Вие знаете как стават тези работи.

 • 6
  rorikabc avatar :-|
  rorikabc

  Ммм дааа,
  Големият брат си я кара по старому.
  Добре че ситуацията се поизмени , поне тия като подписват да знаят че може да са клиенти на прокуратурата.

 • 7
  jokataa avatar :-|
  Brickleberry

  По-скоро от БСП нетърпеливо чукат по портите на Кремъл, предлагайки да платим повече.
  Т.е., съвременна версия на десятъка от османското "присъствие". От благодарност, че ни се оказва такава чест трасето да минава през нашата страна ще плащаме. Колко ли - ами колкото кажат "гаспадарите"...

  Ех, какво ли щяхме да правим, ако не бяха братушките да ни спасяват постоянно. От самата свобода...

 • 8
  b777 avatar :-|
  b777

  "Според първоначалните уверения, че този път ще бъде различно и няма да се повтори историята с АЕЦ "Белене", вече има доста сигнали, че става именно това." - цитат от статията

  "хотел сделать как лучше,а получилось как всегда"
  -- древна северноазиатска поговорка

 • 9
  miho55 avatar :-|
  miho45

  Както казват, нищо ново на хоризонта.

 • 10
  dun avatar :-|
  dun

  разбира се че ЕК няма достатъчно информация! всяко споразумение с руснаците е такова - без ясни условия - за да могат да играят картата на политическия натиск ! иначе всички тези проекти са си жива финансова загуба за русия...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход