🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Токът поевтинява с до 5%, проблемите остават

Разходите на тецовете за закупуване на права за вредни емисии не са вкарани в цената

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Електроенергията ще поевтинее с до 5% от 1 август, стана ясно от публикуваните разчети на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за тарифите до юли следващата година. Те ще бъдат публично обсъдени в понеделник, а на 29 юли се очаква да бъдат окончателно приети. По този начин правителството на Пламен Орешарски спази обещанието да намали цената на тока, но проблемите в отрасъла остават, след като за следващия регулаторен период беше прехвърлена голяма част от натрупания финансов дефицит в системата.

В сегашните разчети не са вкарани разходите на тецовете за закупуване на права за замърсяване на въздуха, както и всички дължими от НЕК на електроразпределителните предприятия (ЕРП) суми за изкупената от юли миналата година досега енергия от възобновяеми източници (ВЕИ). Поради тази причина ЕВН заведе арбитражно дело срещу България, а от "Енерго-про" обявиха в петък, че ще сторят същото заради ценовия модел на ДКЕВР, който не защитава инвестициите им. Това е второто за тази година намаление на цените на тока след извънредното от 5 март, когато те бяха свалени с 6-7 на сто.

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев заяви пред журналисти, че "с новия ценови модел гарантираме работа за всички и постигаме възможния компромис". Още в началото на нашето управление ясно казахме, че основната ни цел в сектора е да не се увеличава цената на тока и го постигаме, каза още той. На практика битовите абонати и бизнес клиентите на ниско напрежение ще плащат средно с 4.4% по-ниска консумираната ел. енергия през деня с близо 4.5 на сто тази през нощта. В София и Западна България цените ще са най-ниски, а в Североизточната част - по-високи.

"Задължения към обществото" влиза в цената

С малко над 20% пада и таксата за износ на ток, след като от нея са извадени добавките за зелена и кафява енергия и невъзстановяемите разходи, но е вкарана цена "задължения към обществото", която пак ще отива за купуване на зелена енергия. С въвеждането й обаче хората няма да знаят колко ще плащат за по-скъпия ток от ВЕИ и от когенерации на топлофикации и заводски централи.

От анализа на ДКЕВР става ясно, че в цените не са вкарани разходите, които топлофикациите и въглищните централи трябва да направят за закупуване на парникови квоти. Те ще бъдат отразени в цените от 1 юли догодина на база на действително изхарчени пари, а не по прогнози. Сметките на регулатора показват, че с новия модел на ценообразуване от 1 август до 31 юни 2014 г. общите разходи за производство на ток от възобновяеми източници ще намалеят с близо 499 млн. лв.

 

Новите цени от 1 август

Според плановете на ДКЕВР от следващия месец дневната тарифа за обслужваните от ЧЕЗ домакинства ще струва 0.15073 лв./кВтч без ДДС, а нощната – 0.09415 лв. Намалението в дневната цена е 4.4%, а в нощната – 6.02 на сто. Фирмите ще плащат по 0.20404 лв./кВтч без ДДС денем и 0.115 лв. - нощем. Живеещите в Югоизточна България, където ток доставя ЕВН, ще плащат 0.15456 лв./кВтч без ДДС за дневна енергия и 0.0946 лв. - за нощна. Понижението е 4.13% през деня и 6.83% през нощта. При бизнес клиентите тарифите са съответно 0.19977 лв. и 0.12016 лв. без ДДС. В Североизточна България, където работи "Енерго-про", от следващия месец цените стават 0.1603 лв./кВтч без ДДС за дневна енергия и 0.09752 лв. - за нощна. Това е поевтиняване съответно от 4.5 и 3.42 процента. За фирмите цената става 0.20708 лв. без ДДС през деня и 0.11212 лв./кВтч – през нощта.
5 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  kirko08 avatar :-|
  kiril petrov
  • + 9

  бла бла бла

  но наесен ще им светне крушка

  Нередност?
 • 2
  djb95 avatar :-|
  djb95
  • - 2
  • + 12

  Пет процента са нищо.Високите сметки от зимата няма да паднат. Проблемите с отчитането и неефктивонстта на отоплението с тока на неизолирани сгради остават.По тази схема тока трябваше да падне с над 15 %. Разликата отиде в неефективните производства на централите на Ковачки , Домусчиев , ТЕЦ -а във Видин и други псевдо когенерации.Всичко това е за сметка на НЕК , АЕЦ и ТЕЦ Марица 2 , които ще се декапитализират и в крайна сметка ще дойде момента , " Ние казахме ли ви , че ни трябва Белене ".Ако разгледаме цената на международния пазар на ел. енергия се вижда и от самолет, че единствената централа , която може да продава навън е АЕЦ.На нея обаче се разчита да поевтинее микса за населението.Е тогава , г-н Стойнев , за какво " отпушване " на износа става въпрос , след като всички оставали производители са с яко запечена цена.

  Нередност?
 • 3
  today avatar :-|
  Изо Дзадзе
  • + 6

  Тоя Стойнев е много семпло момче, и освен че трудно разсъждава, е прекалено зает да се кефи, че и на него са му дали да управлява нещо. Лошата новина е, че проблемите в енергетиката се натрупват много бързо, и последствията са изключително тежки, а ще ги плащат не Стойнев и БСП, а цялото общество. Цените на тока скочиха, защото НЕК има огромни задължения, натрупани по едни договори от същите типове, които сега са на власт.

  Нередност?
 • 4
  goblenka avatar :-|
  goblenka
  • + 5

  Не остават! Задълбочават се!

  Нередност?
 • 5
  doctor_v_ispania avatar :-?
  doctor_v_ispania
  • + 5

  В Испания цените на тока скочиха с над 60 процента за последните 5 години сега Квч е 15 цента и отделно се плаща такса мощност Не знам как мислят комуноидите , че ще държат цената на тока Ще натрупат дългове и може и до режим на тока да се стигне Те ги могат тези работи Евтин популизъм и лъжи Проблемът са основно ниската производителност и заплати Държавните намеси, особено от корумпирани типове като тези сегашните , ще ни вкарат скоростно в Батака

  Нередност?
Нов коментар