🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ценови магии

Как така цената на тока пада с 5%

Shutterstock/Капитал    ©  Shutterstock/Капитал
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Как така се получава, че след като енергийната индустрия настоява за повишение на електроенергията със средно 16%, тя изведнъж пада с 5%? Много просто - някой бива орязан, а част от разходите се поемат от друго перо. Интересно е обаче кого точно ДКЕВР е решила да удари.

1. Най-голямото единично перо, което позволява намаляване на цената на електроенергията, е заплащането на преференциалните цени на производителите на възобновяема енергия от специален фонд, а не от потребителите. От първи август за тази цел през следващата една година ще се използват 498 млн. лв. от продажбите на въглеродни квоти. Това е близо 40% от разходите за зелена енергия. ДКЕВР обаче използва и един друг трик - намалява очакваното производство от ВЕИ с 23% спрямо прогнозите на служебното правителство (които бяха леко завишени). Така се спестяват още близо 300 млн. лв. ВЕИ браншът освен това се е съгласил парите, които му бяха събирани като такса достъп през последните 10 месеца (общо 468 млн. лв.) и която беше обявена от съда за незаконна, да му бъдат връщани разсрочено.

И, хоп, за зелената енергия потребителите ще платят с близо 800 млн. лв. по-малко спрямо по-ранните прогнози (те бяха за общо 1.239 млрд. лв. за преференциални тарифи за ВЕИ).

Само че има няколко проблема. Първо, не е ясно дали ще могат да се съберат толкова много пари от продажбите на квоти. До края на април бяха събрани по-малко 60 млн. евро от началото на търговията през 2012 г. До средата на 2014 г. песимистичните дават от около 140 млн. евро. За да се получи прогнозата на правителството, цената на квотите в следващата година трябва да скочи четири пъти. Ако се окаже, че и ВЕИ производството е по-голямо, вече се очертава сериозна дупка.

2. Голям спад на разходите очаква и Електроенергийният системен оператор - от 261 млн. лв. те се свиват на 95 млн. лв. Най-вероятно част от намалението ще се компенсира с въвеждането на балансиране на ВЕИ. За тази цел те ще трябва да отделят около 150 млн. лв., което е горе-долу с колкото са намалени приходите на ЕСО.

3. Цената, на която АЕЦ "Козлодуй" продава за битовите потребители, се свива с 10.8%. От това ядрената централа ще загуби около 56 млн. лв. Т.е., за да ги компенсира, ще трябва да продава на по-високи цени на свободния пазар (което ще удари индустрията), както и ще трябва да свие ремонтната си програма (ДКЕВР смята, че амортизационните отчисления на централата са достатъчни). Това обаче не гарантира, че дружеството ще успее да натрупа достатъчно средства за предстоящата и скъпа модернизация (която трябва да удължи живота на двата реактора на АЕЦ-а).

4. ТЕЦ "Марица-изток 2" пък ще продава на регулиран пазар с 7.8% по-ниски цени. Държавният ТЕЦ също ще загуби от регулирания пазар няколко десетки милиона лева, но при него поне остава надежда, че ще може да продава повече за износ.

Дотук имаме близо 1 млрд. лв. по-малко, които ще бъдат платени на ВЕИ, АЕЦ и ТЕЦ "Марица-изток 2". На тази база цената на електроенергията би трябвало да спадне сериозно, а не само с 5%.

Защо не пада повече?

1. Първо, ДКЕВР и правителството на Пламен Орешарски не са посмели да ограничат заводските и топлофикационните централи, които продават изключително скъп ток. Само там ще отидат между 50 и 70 млн. лв. Очакваше се, че например заводските централи ще бъдат много по-сериозно ограничени - два от тецовете произвеждат електроенергия, без за това да има съответното реално производство (каквато е идеята на когенерациите).

2. Продажбите на ТЕЦ "Бобов дол" към НЕК спадат с една трета, а цената му с 21%. ТЕЦ "Марица 3" е извадена от микса изцяло. Това е силен удар за централата, чиято собственост се свързва с Христо Ковачки, но все пак е реверанс, тъй като служебното правителство предвиждаше те да не продават електроенергия на регулирания пазар. Към ТЕЦ "Бобов дол" ще отидат около 50 млн. лв.

3. Третото голямо перо са ТЕЦ "AES Гълъбово" и ТЕЦ "Контур Глобал Марица-изток 3". За тях ще бъдат платени над 250 млн. лв. за закупуване на разполагаемост - т.е. ще се плаща, без те да произвеждат, тъй като НЕК има дългосрочен договор с тях. Причината е, че тяхната квота е заета от други централи. Това оскъпява тяхната енергия много - при ТЕЦ "Контур Глобал Марица-изток 3" тя скача от 88.5 лв. за MWh, което я прави на една от евтините централи в България на 147 лв. за MWh, което вече е доста скъпо.

В общи линии най-сериозният удар - като абсолютни суми, ще понесат двете държавни централи - АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-изток 2", както и ВЕИ производителите. Последните, освен че плащат за балансиране, най-вероятно ще бъдат ограничавани и както досега, тъй като очакваните средства от продажбата на въглеродни квоти може и да не се реализират.

43 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  osudeni_dushi avatar :-|
  osudeni_dushi
  • - 24
  • + 22

  При условие, че може да падне с 40%!!!

  Нередност?
 • 2
  osudeni_dushi avatar :-|
  osudeni_dushi
  • - 14
  • + 35

  Това съвсем не е основният и съществен проблем, ако ще се разглежда темата, то нека не си мислим, че намалението от 5% решава проблема! Проблемите са дълбоки и са субективни и са свързани с цялата корупционна практика в енергетиката на България!!! Картела на трите "уж чужди инвеститора" - разпределителните дружества и ДЕКЕВР и източниците на ресурси и посредниците! Конкретизирайте проверките си в дълбочината на проблема, а не в някакви си 5%! Конкретизирайте се в средната заплата, а не в минимална! И да се прегледат разходите и дагуббите поверигата, за кого изнасяме и на каква цена и колко се краде от прихода и с плаща под масата! Другото е дрънкане, ала-бала и подобно! Много говорим, разсейваме, но нищо реално не върши министерството на енергетиката!

  Нередност?
 • 3
  xzk39309305 avatar :-|
  Иван55
  • - 2
  • + 57

  Още една гледна точка, според мен малко по-пълна и ясна: "Асен Василев: Само от зелените мерки токът трябваше да поевтинее с 15%"

  Нередност?
 • 5
  beriya avatar :-|
  beriya
  • - 9
  • + 32

  Много ще ми е интересно при един изцяло отворен пазар то кой системно ще плаща за продукт който изобщо не се произвежда, а по- конкретно въпросната „разполагаемост" обвързана с дългосрочни договори на абсурдни цени, щото ако се позовем на това, че това е един вид застраховка на мрежата, то възниква въпроса, каква е тази застраховка която дефакто струва повече от средната цена на застрахования продукт на пазара. Изобщо въпросителните в енергийния сектор са много, но като се има предвид що продажна сбирщина управлява в последните десетилетия, то изобщо няма смисъл да се търси логика.

  Нередност?
 • 7
  osudeni_dushi avatar :-|
  osudeni_dushi
  • - 9
  • + 16

  До коментар [#6] от "akl57313622": Отново бъркаш, не позна! Не съм И.Прокопиев, нито съм обвързан партийно, нито съм свързан с олигархията и големия бизнес! Аз съм един от онези простосмъртни и работещи хорица, които стоят и пред парламента! не ставаш за профайлър, не опитвай повече, че се излагаш! Не налагам мнение, а го изразявам! От налага до възприемане има само една крачка! Ти нали много знаеш, отгатни я сам!

  Нередност?
 • 8
  osudeni_dushi avatar :-|
  osudeni_dushi
  • - 10
  • + 12

  До коментар [#6] от "akl57313622": Поскъпва от много други неща, покрай тези които си посочил, само, че ги отричаш,защото сигурно си партиен! То гарван гарвну око не вади!

  Нередност?
 • 10
  bst avatar :-|
  Стефан
  • - 11
  • + 22

  До коментар [#6] от "akl57313622":

  А вие пък примерно сте един завършен егоист, който няма деца, защото "евтината" ядрена енергия е най- мръсното нещо което може да си представите и освен това като се включи цената за утилизация т.е. разглобяване на централата, която ще се плаща от децата ни, излиза че енергията от АЕЦ на практика не може дари да се изчисли в момента колко е. В същото време при непрекъснато падащите цени на ВЕИ хардуера, в момента вече е по евтино на се построй един соларен парк от колкото АЕЦ при същата мощност, друг е въпроса че с тези политики на държавата нещата както винаги се объркаха тотално от към икономика.

  Нередност?
Нов коментар