Вивиан Рединг: Пожелавам ви правителство, на което вярвате
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вивиан Рединг: Пожелавам ви правителство, на което вярвате

Мониторингът над България ще остане, докато няма напредък в съдебнта реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност, заяви Вивиан Рединг.

Вивиан Рединг: Пожелавам ви правителство, на което вярвате

На срещата си с европейския комисар по правосъдието български граждани настояваха за по-строг мониторинг на ЕК върху управляващите

8961 прочитания

Мониторингът над България ще остане, докато няма напредък в съдебнта реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност, заяви Вивиан Рединг.

© Надежда Чипева


Анкета в залата

Общо 90.1% от присъстващите в залата на дебата заявиха, че ще гласуват на следващите избори за Европарламент. "Много съм горда от вас. Кажете и на своето семейство и съседи също да гласуват. Европарламентът приема закони, които впоследствие трябва да бъдат прилагани и в България", заяви зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по правосъдието, основните права и гражданството Вивиан Рединг.

В същото време 68.8% от участниците в дебата коментираха, че председателят на Еврокомисията трябва да се избира директно от гражданите. В момента той се номинира то държавите членки в рамките на Съвета на ЕС и се  одобрява от Европарламента. За да се направи промяна ще са нужни поправки и в договора за ЕС, но е важно да знаем мнението на гражданите, заяви Рединг.

"Искам да ви чуя!" Това бяха думите, изречени на български, с които зам.-председателят на Европейската комисия Вивиан Рединг се обърна към дошлите на публичния граждански диалог – инициатива, която се провежда в цяла Европа през 2013 г. във връзка с Европейската година на гражданите. Това, което чу, е, че в България корупцията  "е навсякъде", съдебната система  не работи, медиите са зависими. Очаквано срещата беше доминирана и от темата за протестите срещу правителството, които продължават вече 40 дни, макар че предварително като основни теми бяха поставени икономическата политика, правата на гражданите и бъдещето на Европа.

"Европа няма правомощията да иска оставката на правителството. Хората са тези, които трябва да създадат правителство, на което да вярват, а то институции, на които хората да вярват", коментира Рединг във връзка с исканията за някаква форма на европейска намеса в сегашната ситуация. Тя заяви, че Механизмът за сътрудничество и контрол, с който се следи напредъкът на страната в сферата на съдебните рефоми и борбата с корупцията и организираната престъпност, ще продължи да действа, докато не бъде отчетен нужният напредък.

Провокиран от активността на участниците в дискусията президентът Росен Плевнелиев пое ангажимента, че ще продължи диалога с гражданите и обеща да организира дебат по най-проблемните теми – пазарната икономика, медийната среда и правосъдната система. "Демокрацията се базира на 3 основни принципа – пазарна, а не олигархична икономика, независими медии, а не медиен монопол, правосъдна система, която правораздава за всички, а не за близки и приятели", коментира Плевнелиев при закриването на дебата.

Енергията на залата

"Благодаря ви за музиката, с която ме посрещате. За положителната енергия, която усещам. Точно от това имат нужда политиците", заяви Рединг при откриването на публичния граждански диалог. 

Атмосферата остана емоционална по време на целия дебат, който продължи близо два часа. Хората, които искаха да се видят с нея и да зададат въпросите си, започнаха да се редят на опашка час преди началато на събитието. Голяма част от тях дори не успяха да влязат в залата на Военния клуб.

"Доволни сме. Имаше някои странни изказвания, но успяхме да бъдем чути", коментираха участници в края на дебата. През цялото време в залата имаше гора от ръце, искащи думата. Някои от участниците от време на време вдигаха плакати с надписи "Не искам Борисов да се върне" и "Save Gery". Част от тях излязоха от залата още по време на дебата, което някои разтълкуваха като "за толкова им е платено" или "било е важно да влязат, за да не се допуснат други хора". Като цяло обаче хората бяха активни и задаваха въпроси по всякакви теми. Нито едно питане  не беше върнато, а тези, за които времето не стигна, за да им бъде отговорено на място, ще получат коментар от Рединг впоследствие чрез службата на Еврокомисията.

Поредният месия

"Извинете, че ви занимаваме с вътрешни проблеми за България. И че във вас или друга европейска институция ние просто виждаме поредния месия, който може да ни спаси", коментира един от присъстващите в залата. Изказването му беше посрещнато с бурни аплодисменти. Действително хората искаха да чуят най-вече коментара на еврокомисаря по политическата криза в страната.

"Българското правителство и парламент са тези, които трябва да ви изслушат на първо място", заяви Рединг по време на дебата, на който протестите срещу правителството се превърнаха в централна тема. Акцентът в изказванията й беше, че Европа наблюдава какво се случва, но промяната зависи от самите граждани. "Ние не можем да заменим правителството ви, но имаме отговорността да наблюдаваме как се развиват нещата", коментира тя.

"Не искам европейските граждани да плащат за нашето корумпирано правителство. Ние сме независими, но те не са", заяви един от присъстващите. "Казвате ми, че не одобрявате правителството, но кой е отговорен за него? Вие, българите, вие сте гласували за него. Ако искате промяна, трябва да промените изборната система", заяви еврокомисарят.

"Ние, които сме на улицата, не сме избирали това правителство", заяви друг  участник в дебата.

"Накарайте политическите си партии да ви чуят, преди да вземат важни решения. Всяка демокрация има нужда от силни институции", коментира още Рединг. А посланието й към политиците беше: "Забравете за миналото, мислете за бъдещето. Търсете решения, които да придвижат страната напред. Спрете политическите спорове"[email protected]@galwidg:[email protected]@"Българите са доста емоционални в момента, но това не е срещу вас, просто такова е положението в страната в момента ", заяви участник по повод бурните възгласи в залата и емоционалния тон на по-голямата част от изказванията. "Систематично се налагат манипулации в медиите, плаща се на хора да протестират, нарушават се правата на гражданите. Аз не мога да кажа, че съм европеец", продължи коментара си същият младеж, който в представянето си заяви, че е на 21 години и работи за неправителствена организация.

"Съдебната система е силно зависима от политиците и олигарсите. Вторият голям проблем са зависимите медии, които манипулираха по време на предишното правителство на ГЕРБ, манипулират и сега по отношение на кабинета Орешарски", заяви друг от гражданите в залата. След него и друг участник в дебата коментира, че "всеки ден се назначават лица, които са свързани със съмнителни структури от миналато".

"Това, което чувам е корупция, олигархия, липса на справедливост от страна на институциите. Чувам да се казва с много страст и тъга. Демокрацията не може да съществува по този начин", заяви Рединг, изтъквайки 33-годишния си опит в политиката. Тя няколкократно коментира и, че "политиката е, за да служи на хората, а не на тези, които са във властта".

Гражданите отново призоваха за помощ отвън. "Корупцията е навсякъде, защо Европа не се намесва в България, както направи това в Унгария и Румъния", попита един от присъстващите. В отговор Рединг заяви, че ситуацията в тези държави е била доста по-различна, защото там е имало сериозни посегателства върху съдебната система.

По-силен контрол за евросубсидиите

Общо 65.5% от присъстващите в залата заявиха по време на интерактивната анкета (виж карето), че за тях Европа означава "солидарност". Рединг изтъкна, че България е получила значителни субсидии за изграждането на метрото, на Дунав мост 2, много хора са получили професионално обучение, платено от еврофондовете и т.н. Страната ще получи и повече средства през следващия програмен период. "Надявам се, че ще бъдете способни да инвестирате тези средства", каза еврокомисарят.

Редица граждани обаче заявиха, че наблюдават нередности в начина, по който се изразходват европейските субсидии в България. "Европейските пари не стигат до малките фирми заради изключително тежките финансови условия към тях", заяви собственик на компания, който е опитал да кандидатства, но не е успял да пребори бюрокрацията. Рединг обеща да предаде въпроса му, както и този на друго предприятие, чийто мениджър е имал подобно оплакване, но във връзка с изследователски проект. 

"Трябва да има стриктен контрол върху европейските фондове. В България се злоупотребява при проектите в сферата на пътното строителство, земеделието и парите за комуникация", посочи блогърът Асен Генов, с което постави акцент върху друг от съществените проблеми.

Вярваме, но не ни чуват

Анкетата в залата показа и че само 26.4% от хората смятат, че гласът им се чува в Европейския съюз, което е малко под средното за ЕС – 28%. Мнозинството - 68%, смятат, че остават нечути. В същото време България е една от държавите с най-голямо доверие в европейските институции, като то е доста над това в националните институции. Затова хората се обърнаха към "месията" Рединг и с още въпроси извън основните, като например как да се насърчи диалога с ромските граждани или какво е мястото на жените в политиката.

Повдигната беше и темата за бъдещето на "Белене" и нагласите на новото правителство за възобновяване на проекта. "Европа не налага на държавите членки в какъв вид енергия да инвестират. Ние просто отправяме предупреждение – не поставяйте всички яйца в една кошница. Не позволявайте 97% от газа да идва от един и същ източник. Това, което ЕС може да направи е да контролира дали атомните централи са безопасни. Решението да изградите или не такава е изцяло ваше", коментира еврокомисарят.

Оттук нататък остава обещанието, че дебатите продължават. 89.5% от хората в залата заявиха, че политиците трябва по-често да общуват с гражданите. Но също толкова важно е това, което се говори да бъде чуто, а не просто да остане част от голямата говорилня.

Анкета в залата

Общо 90.1% от присъстващите в залата на дебата заявиха, че ще гласуват на следващите избори за Европарламент. "Много съм горда от вас. Кажете и на своето семейство и съседи също да гласуват. Европарламентът приема закони, които впоследствие трябва да бъдат прилагани и в България", заяви зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по правосъдието, основните права и гражданството Вивиан Рединг.

В същото време 68.8% от участниците в дебата коментираха, че председателят на Еврокомисията трябва да се избира директно от гражданите. В момента той се номинира то държавите членки в рамките на Съвета на ЕС и се  одобрява от Европарламента. За да се направи промяна ще са нужни поправки и в договора за ЕС, но е важно да знаем мнението на гражданите, заяви Рединг.

"Искам да ви чуя!" Това бяха думите, изречени на български, с които зам.-председателят на Европейската комисия Вивиан Рединг се обърна към дошлите на публичния граждански диалог – инициатива, която се провежда в цяла Европа през 2013 г. във връзка с Европейската година на гражданите. Това, което чу, е, че в България корупцията  "е навсякъде", съдебната система  не работи, медиите са зависими. Очаквано срещата беше доминирана и от темата за протестите срещу правителството, които продължават вече 40 дни, макар че предварително като основни теми бяха поставени икономическата политика, правата на гражданите и бъдещето на Европа.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

58 коментара
 • 1
  pavla avatar :-|
  ПАВЛА

  Тя право говори, но нашите политици като са глухи...

 • 2
  galla avatar :-?
  Γαλλα

  "...Демокрацията се базира на 3 основни принципа – пазарна, а не олигархична икономика, независими медии, а не медиен монопол, правосъдна система, която правораздава за всички, а не за близки и приятели..."
  Това го пише във всички учебници, но изглежда, ние челите сме сгрешили, че сме си губили времето в учене...да бехме станали барем едни "застрахователи"...така щехме да имаме шансове поне в областната управа да се позиционираме...

 • 3
  rage_against avatar :-P
  Rage Against

  "Рединг: Европа няма правомощия да иска оставка на правителство"

  т.е. ако имахме правомощия, дори хипотетични, бихме поискали оставката на Олигарски.

  ОСТАВКА !

 • 4
  info111 avatar :-|
  info111

  "Рединг: Европа няма правомощия да иска оставка на правителство."

  Да, както правилно отбелязва зам.-председателят на Европейската комисия и еврокомисар по правосъдието Вивиан Рединг с баналната си дипломатична констатация, Европа може и да няма правомощията да иска оставката на едно правителство, но Европа и ЕС, както и комисиите им имат правомощията, ВСИЧКИ ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ ДА СЕ РАЗГРАНИЧАТ ОТ ЕДНО ПРАВИТЕЛСТВО, КОЕТО Е КОРУМПИРАНО И ЗАВИСИМО, КОЕТО СЕ УПРАВЛЯВА ОТ НЕЛЕГИТИМНИ, ЗАДКУЛИСНИ, ПРЕСТЪПНИ ИНТЕРЕСИ, КРЪГОВЕ И ОБРЪЧИ НА МАФИЯТА!
  И за тази цел и ЕС, и комисиите и комисарите им имат целия необходим арсенал от средства и пълномощия, защото ако за момент предположим обратното, това означава подценяване и обезмисляне на тези комисии и на целия Европейски Съюз, ОСОБЕНО АКО ИМЕТО НА КОМИСИЯТА Е: "ЕВРОПЕЙСКА КОМИСИЯ ПО ПРАВОСЪДИЕТО"!

  Не са достатъчни вече само констатации, г-жа зам.-председател на Европейската комисия и еврокомисар по правосъдието Вивиан Рединг! Точно и заради доминиращите пасивност и голи "деликатни" дипломатически констатации при много дълга поредица от нарушения, мафиотски обвързаности, пресъпления и корупционни практики, с които са пропити българските управления, правораздавателна система - и особено прокуратурата - МВР и служби се стигна до положението в България мафията да си има държава!
  И това е безспорна, категорична и необорима констатация!
  И така - ако Европа, ЕС и комисиите и комисарите й НЕ МОГАТ ДА ПОИСКАТ ОСТАВКАТА НА ЕДНО ПРАВИТЕЛСТВО НА КОРУПЦИЯТА, ЗАВИСИМОСТИТЕ ОТ НЕЛЕГИТИМНИ ИНТЕРЕСИ И МАФИЯТА, ТО КАКВО ТОГАВА ТЕ МОГАТ ДА НАПРАВЯТ ПРИ ТОЗИ СЛУЧАЙ!
  И не ни казвайте - много години се наслушахме на констатации и съвети - А НИ ПОКАЗВАЙТЕ, ако обичате, просто си свършете работата, за която получавате възнагражденията си от европейските данъкоплатци!
  Иначе моите уважения за г-жа Рединг, добрият й външен вид и приятно поведение и дипломатичност.

 • 5
  dartagnan avatar :-|
  dartagnan

  Европа няма правомощия да поиска оставка на което и да било национално правителство. И това е добре и така трябва да бъде ! Но Европа може да осъди демократичния геноцид, който беше практикуван в България от 23 години ! И да осъди престъпниците които са го извършвали ! Осмо място по смъртност !!! Свободния пазар в бг беше практикуван по този начин ! Който досега беше постигнал важна позиция в обществото или бизнеса, ако не се поклони на мафията имаше два варианта, или да бъде убит, или да напусне България ! И досега в България ако конкурираш мутрите във важни отрасли, идват при теб и ти заявяват, че ако искаш да продаваш под тяхната цена, просто трябва да се простиш с живота си !!!

 • 6
  kaizersoze avatar :-|
  kaizersoze

  Довечера Кутев ще излезе и ще каже, че Рединг всъщност е подкрепила правителството....и много хора ще му повярват.

 • 7
  demos avatar :-P
  demos

  До коментар [#6] от "kaizersoze":

  Но ще има основание,защото Рединг "обеща" да помага на това правителство да се бори с корупцията?!Как обаче управляващите ще се борят сс самите себе си-не каза.

 • 8
  info111 avatar :-|
  info111

  До коментар [#5] от "xdl27309842":

  Именно!

  Европа повече не може, няма право да си затваря очите пред геноцида и демографската катастрофа, съпътствани с планомерно тотално разграбване на държавата и хорските съдби в резултат на олигархо-монополистичната диктатура на червената ДС мафия в България през последните 24 години!
  В живота когато се стигне до един момент, когато "ножът е опрял наистина до кокала", вече не може да си неутрален формален, дипломатичен, изборът е ИЛИ СИ НА СТРАНАТА НА НАРОДЪТ, ПОДЛОЖЕН НА ГЕНОЦИД, ИЛИ СИ НА СТРАНАТА НА МАФИЯТА!
  Среден път просто няма!Тук вече обтекаеми,дипломатични, иносказателни, внимателни и двусмислени изказвания не вървят, няма място за прозаични фрази и истини.
  Ниокой не се интересува какво Европа и Евсопейският Съюз НЕ МОЖЕ ДА НАПРАВИ, госпожа Вивинг, зам.-председател на Европейската комисия и еврокомисар по правосъдието, при цялото ни огромно уважение и почитания към вас и Европейския съюз,

  А ОТ ТОВА КАКВО ВИЕ МОЖЕ ДА НАПРАВИТЕ И РЕАЛНО ПРАВИТЕ, приказките, декларациите и констатациите настрана, И КАКЪВ Е КОНКРЕТНИЯТ РЕЗУЛТАТ!

 • 9
  dicon avatar :-|
  Димитър Димитров

  "Рединг: Европа няма правомощия да иска оставка на правителство"
  И българите не могат да свалят правителството нямат никакви правомощия. И какво излиза накрая тези в парламента по никакъв начин не можеш да ги изкараш от там освен насила, като пиявици са.

 • 10
  event_horizon avatar :-|
  event_horizon

  Ако някой знае телефонните номера, или и-мейли на управляващите - изпретете им линка на ББС:
  EU Commissioner Viviane Reding backs Bulgarian protests
  http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-23418593

  Особено на онази дето искаще да гони посланниците. Толкова е противна!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK