Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

От ведомството на финансовия министър Петър Чобанов твърдят, че причината за отменения аукцион не е нисък интерес, а стремеж да не се допусне неравнопоставено третиране заради техническите проблеми.

Първи негативен сигнал

Финансовото министерство отмени търг за 10-годишни ДЦК след рязко повишаване на доходността до над 4%

Стефан Антонов, Вера Денизова
13271 прочитания

От ведомството на финансовия министър Петър Чобанов твърдят, че причината за отменения аукцион не е нисък интерес, а стремеж да не се допусне неравнопоставено третиране заради техническите проблеми.

© КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ


Първи сигнал, че политическата обстановка в страната и готвената актуализация на бюджета могат да се оценят негативно и от пазара, дойде във вторник. Тогава стана ясно, че Министерството на финансите е отменило аукциона за държавни ценни книжа (ДЦК) в понеделник, на който държавата предложи 10-годишни дългови инструменти за 50 млн. лв. От ведомството на Петър Чобанов твърдят, че причината за отменения търг е техническа, като две от най-големите банки първични дилъри не са успели да подадат своите поръчки.

От обявените от БНБ параметри по емисията обаче става ясно, че постигната средната доходност по приетите поръчки е 4.01% - т.е. най-високата, постигана по тази емисия от началото на годината досега. Интересът също е бил слаб - презаписването е едва 1.17 пъти. За сравнение - при предишни отваряния на емисията доходността е сравнително по-ниска - между 3.26% и 3.63% (виж графиката), а заявките са били два до три пъти над предложените книжа.

Участници от пазара сега твърдят, че интересът се е очертавал слаб още преди аукциона и настроенията са били за доходност около 3.90-4%.

Какво означава отмяната

Инвеститорите обясняват предпазливостта си с политическата несигурност и готвената актуализация на бюджета, която предвижда емитирането на нов дълг в размер на 1 млрд. лв. Това е точно толкова, колкото е и планираната нетна емисия ДЦК съгласно действащата емисионна политика за 2013 г.

"Дори и да не съществуваше този технически проблем и заявките бяха повече, ефектът нямаше да е значително по-различен. Най-вероятно коефициентът на покритие щеше да се повиши до 1.4-1.5 и доходността да се понижи с 4-5 базисни точки, но при 85% участие (11 от 13 първични дилъри) ефектът наистина е сравнително пренебрежим", коментира дилър в банка.

От друга страна, отмяната на аукцион не е прецедент. Подобна практика имаше и предишното правителство, особено когато става въпрос за бенчмаркова емисия за дългосрочния лихвен процент, който се следи от Европейската централна банка, каквато е тази в момента. Затова е възможно и сега МФ да е решило да откаже емисията, за да не дава лоши сигнали навън. Още повече че правителството не изключва възможността през тази година да излезе и на международните пазари. 

"Подобни действия са се случвали и в миналото, като според мен причините са две. От една страна, е техническият проблем, а от друга страна -  покачването на доходността. Тя се покачва от 3.6% на 4%. Тя съответства на намеренията на Министерството на финансите, но и на политическата нестабилност", коментира Емил Аспарухов, ръководител на трежъри отдела в Банка ДСК.

Той обяснява, че досега е имало малко предлагане на ДЦК, но всички вече очакват след актуализацията на бюджета да се предложи още един милиард. "За вътрешния пазар това е много голяма сума и всички са играли много предпазливо в очакване на нова по-голяма емисия", допълва Аспарухов.

Той припомня, че и миналата година е имало емисии с постигната по-висока доходност, които дори са с по-кратък матуритет от сегашната.

Слаб ли е интересът

От Министерството на финансите обясняват отменения аукцион не с нисък интерес от страна на инвеститорите, а със стремеж да не се допусне неравнопоставено третиране, като определени банки се отрежат от възможността да наддават. Затова и се обмисля нова дата, на която да бъде предложена емисията.

Инвеститорите обясняват още, че по принцип лятото е по-слаб период за пазара на дълг. От друга страна обаче, не е нормално МФ да не могат да продадат един аукцион, и то съвсем скоро преди падежа на ДЦК за 800 млн. лв. Става въпрос за извънредната емисия, която пласира правителството на ГЕРБ с цел да плати по-рано евросубсидиите на земеделците. Тя падежира през август, а парите за плащанията бяха преведени от Брюксел на България няколко месеца по-рано.

Други пазарни анализатори пък коментират, че тези ДЦК се купуват основно от пенсионни фондове и сделката за "Доверие" също може да оказва някакво влияние, може да се преструктурират портфейли.

Има ли технически проблем

В съобщението си Българската народна банка, която е агент по емисиите на ДЦК и провежда самите аукциони, не съобщава за техническия проблем. Споменава се обаче, че са подадени поръчки от 11 първични дилъри, а в сайта на Министерството на финансите се вижда, че през тази година броят им е 13. Първичните дилъри са банки, които купуват ДЦК за своя сметка и по заявки на свои клиенти – институционални и индивидиуални инвеститори. Практиката пък показва, че има случаи, в които не всички дилъри участват на аукциони.

На въпрос на "Капитал" от какво естество е бил техническият проблем, от пресцентъра на БНБ отговориха, че е имало проблем при подаване на заявките при някои от участниците и те не са стигнали до БНБ, съответно не са били обработени. Но грешката не е била в системата на централната банка.

"Поръчки за всеки аукцион се подават до 10 сутринта. Около 9 часа имаше оплаквания от участниците на пазара, че има проблем с основната система за подаване на заявки. Затова някои участници подадоха своите заявки по алтернативния канал - чрез SWIFT", разказва дилър.

Така или иначе при желание МФ можеше да одобри дори и част от поръчките. "Обаче не е одобрил нито една, защото всички са с висока доходност", твърди Георги Ангелов от "Отворено общество". Според данните на БНБ най-добрите от приетите заявки са били при 3.82% доходност.


27 коментара
 • 1
  volrath avatar :-@
  volrath

  Цял свят знае, че това е ненужно в момента.

 • 2
  han.asparuh avatar :-|
  han.asparuh

  Така се започна и в Гърция, Португалия и Испания. После трябваше да ходят да просят пари от Меркел...

  Едно е сигурно - парите никога не лъжат!

 • 3
  xsc07311823 avatar :-@
  xsc07311823

  Незабавна оставка на тази сган

 • 5
  chegobarat avatar :-|
  ЧеГоБараш

  "От Министерството на финансите обясняват отменения аукцион не с нисък интерес от страна на инвеститорите, а със стремеж да не се допусне неравнопоставено третиране, като определени банки се отрежат от възможността да наддават."
  Коалиционните народоотстъпници продължават да се самозалъгват, но финановите пазари няма как да бъдат манипулирани! Естествено, че при политическа криза, която се разраства вече 40-ти ден е нормално доходността да расте, а търсенето на облигации да намалява! Дано да не успеят да актуализират бюджета с дълг от 1 млрд., но ако го направят е много интересно при каква лихва ще го изтеглят.

 • 6
  k_ avatar :-|
  k_

  Ти защо си въобразяваш, че високите лихви ги притесняват?
  Социалиста когато губи, губи цял народ. Когато печели пецели лично той. На тях задачата им е да постегнат поне 8.5% поп дългосрочния дълг, за да може руснаците да пробутат на 8% кредита за потока, както си поискаха.
  Целта трябва да бъде постигната за няколко месеца.

 • 7
  ss avatar :-P
  SS

  Чобака изплаши инвеститорите !

  Уж и той е с очилца (като Дянков) ама ...

 • 8
  serafin avatar :-|
  serafin

  Хм... имам едни социалистически спомени от съвсем близкото минало....
  И едни лихви..... и едни мораториуми....

 • 9
  stanislav_yankov avatar :-P
  Станислав Янков

  Тия БСП-ари били големи лъжци!!! Уж щяха да управляват различно от ГЕРБ, нямаше да увеличават дефицити и заеми, щяха да увеличават данъците за богатите и събираемостта на данъците в сравнение с ГЕРБ... Сега измамника Станишев излиза да мрънкори, че, видите ли, ГЕРБ също били планирали заеми, затова и Орешарски да не остане по-назад - милиард нови задължения! Къде остана "различното" управляване в сравнение с ГЕРБ?! Защо беше нужна смяната на Борисов, след като и Орешарски ще управлява по същия начин, та даже и по-зле?!!! Защо лично Орешарски и Станишев не изплащат новите данъци, с които смятат да ни дозагробят в посока - намеса на МВФ за спасяването и на нашата държава?!

 • 10
  tolex avatar :-|
  tolex

  Подобно бламиране отлично подсказва какво очакват всички.
  Колкото по-рано си замине този "експертен" кабинет - толкова по-малко ще са щетите. Иначе - чакат ни много лоши времена.
  Дано да греша!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK