Протестът показа и зъби на властта
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Протестът показа и зъби на властта

Първият опит да бъдат изведени част от намиращите се в блокираната сграда на Народното събрание над 100 души претърпя провал след сериозни, но не и реално кървави сблъсъци между полицаи и протестиращи

Протестът показа и зъби на властта

И след нощните сблъсъци около парламента управляващите отказват да чуят мотивите, които го възпламениха

12037 прочитания

Първият опит да бъдат изведени част от намиращите се в блокираната сграда на Народното събрание над 100 души претърпя провал след сериозни, но не и реално кървави сблъсъци между полицаи и протестиращи

© Георги Кожухаров


Решението на БСП и ДПС ударно да прокарат през парламента гласуването на исканата от финансовия министър Петър Чобанов актуализация на бюджета за тази година с 1 млрд. лв., преди парламентът да излезе във ваканция, осигури възможност, с която навършилият 40 дни във вторник протест до този момент не разполагаше.

Всички призиви в социалните мрежи мирният му и често описван с ирония "карнавален" характер да се трансформира в по-твърди действия и основно блокада на Народното събрание, докато в него депутатите заседават, оставаха без резултат заради факта, че основната част от участниците във всекидневното многохилядно шествие ходят на работа, а привечер протестират, включително водейки и децата си, които няма на кого да оставят. По тази причина и познатото от предишни подобни ситуации блокиране на парламента би било безпредметно занимание, доколкото за разлика от тях работното време на депутатите свършва значително по-рано.

Спешното свикване във вторник от 17 ч. на три комисии, които едновременно да одобрят на първо четене актуализацията на бюджета в присъствието на трима министри и представители на т.нар. тристранка, даде шанс за подобна блокада, от който протестиращите се възползваха, за да заявят и по-твърдо искането си за оставка на правителството на Орешарски. Целта им беше да не допуснат влезлите в сградата депутати и министри да си тръгнат и макар и частично тя беше изпълнена.

Първа бурна нощ

Провал претърпя първият опит част от тях да бъдат изведени късно вечерта с автобус, чийто път през множеството осигуряваха бронирани камионетки на жандармерията и изключителен брой полицаи. След продължилото доста време меле, в което гражданите възпираха с телата си - прави и седнали, движението на превозните средства, в крайна сметка автобусът с представители на управляващия елит се прибра отново в отцепената зона за сигурност пред парламента, а протестиращите се поздравиха с победата си. Чувството за нея не беше помрачено от изкарването към 3.30 през нощта на "заложниците" с помощта на мощна полицейска обсада на четирите изхода, пресекла възможността на протестиращите да взаимодействат помежду си.

@@galwidg:[email protected]@

Въпреки няколкото окървавени глави на протестиращи и много повече хора, пострадали от полицейски юмруци и ритници, сблъсъците трудно могат да бъдат наречени кървави. По-интересното в случая е, че на другия ден не пострадалите, които пред камерите коментираха със спокойствие ситуацията, а управляващите заляха публичното пространство с изявление за насилие. В коментарите си те продължиха да избягват основите теми, които провокираха и поддържат продължителния протест срещу правителството - скандалните назначения в централната власт и актуализация на бюджета, за която протестиращите заявяват, че не желаят да плащат без ясни и убедителни аргументи за какво ще бъдат похарчени парите им.

Няма да има оставка. Dixi*

Правителството няма намерение да подава оставка, обяви на пресконференция в сряда Сергей Станишев. Според него случилото се през нощта е провокирано от определени хора, внедрени в протеста. "Няма нужда кабинетът да подава оставка, защото работи за гражданите", повтори Станишев. По думите му "не е редно едно правителство, както и депутатите да работят в условията на ултиматум и натиск от външна страна". Лидерът на управляващата в съюз с ДПС и подкрепата на "Атака" социалистическа партия помоли МВР да вземе мерки за това депутатите да вършат нормално работата си.

На пресконференцията журналистите нямаха възможност да задават въпроси.

"Няма да подадем оставка под натиск", заяви за пореден път и Йордан Цонев от ДПС, шеф на бюджетната комисия, чиято инициатива е свикването на спешното заседание в парламента във вторник от 17 ч., отчетено от вътрешния министър Цветлин Йовчев като грешка.

В интервю за вестник Wall Street Journal, дадено във вторник (преди нощта на сблъсъците), премиерът Пламен Орешарски казва, че протестите не могат да продължат до безкрайност и че няма да подаде оставка.

Орешарски коментира и противоречивите назначения в правителството и администрацията, заради които първоначално избухна протестът, с думите, че "що се касае до качествата на назначените, той също има възражения", но парламентарната политика включва и постигането на компромиси с партньорите. "Много от тези хора заемаха същите позиции и при предходните правителства и тогава нямаше протести", посочва Орешарски и уверява, че продължава да бъде "верен на демократичните принципи".

"Разделените" власти: Избори няма да променят нищо и проблемът е в обществото

След нощните сблъсъци около сградата на Народното събрание не само представители на управляващата коалиция от правителството и законодателната власт, но и ключова фигура от независимата съдебна система обявиха в хор, че нови избори няма да доведат до никаква промяна.

На споменатата пресконференция лидерът на БСП посочи, че "избори в този момент няма да променят ситуацията", и отново разви тезата, че някой цели с протеста да постигне предсрочни избори час по-скоро.

"От поведението на Бойко Борисов ясно личи кой би бил печеливш от този сценарий", каза Станишев и призова гражданите да се замислят кого обслужват волно или неволно. По думите му сценарият е или избори веднага, или включване на ГЕРБ на всяка цена. "Това няма как да бъде прието от БСП", каза той. Според коментара на депутата от същата партия Георги Кадиев единствената промяна от скорошни избори би била БСП и ГЕРБ да разменят местата си.

Изненадващо в обсъждането дали да има или не избори се включи и главният прокурор Сотир Цацаров, според когото "избори сега по този изборен кодекс означава, че ще постигнем същите резултати и същите протестиращи". "Време е много да помислим, че има проблем. Проблемът е в самото общество, но не можем да кажем, че протестът дестабилизира обществото и се нарушава масово общественият ред", заяви още главният прокурор, без да посочи в какво конкретно се изразява "проблемът в самото общество".

ГЕРБ и КНСБ: Оставка и избори веднага

Заради събитията пред парламента важни фигури от ГЕРБ поискаха "оставка и избори веднага". Към искането на бившите управляващи се присъедини и един от двата големи синдиката, които до този момент запазиха безразличие към протеста. Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) подкрепи искането на ГЕРБ за свикване на Консултативния съвет по национална сигурност, на който да бъде договорена дата за предсрочни парламентарни избори. 

Плевнелиев: КСНС не е самоцелно упражнение

След поисканото в нощта на сблъсъците чрез агенция "Фокус" от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов спешно свикване на Консултативния съвет за национална сигурност, президентът Росен Плевнелиев припомни в разпространено становище, че на последния съвет, проведен също в ситуация на протести и на криза, участниците не са показали желание за конструктивен дебат, който да доведе до важни решения. "Следя внимателно всичко, което се случва, и съм готов да свикам съвета по всяко време", заяви Плевнелиев, като допълни, че КСНС не е самоцелно упражнение по политическа конфронтация, а инструмент за постигане на съгласие и за разрешаване на кризи на най-високо политическо ниво.

По повод сблъсъци между протестиращите и полицията президентът призова и двете страни да съхранят мирния и цивилизован начин, по който е протичал протестът срещу правителството през изминалите 40 дни. Той настоява също, ако анализът на правителството показва, че е имало агресивни групи, провокиращи протеста към насилие, те да бъдат посочени и подведени под отговорност, а спрямо мирно изразяващите своята позиция граждани охраняващите полицаи да запазят досегашното си поведение.

В сряда от президентството опровергаха информацията в The Wall Street Journal, че Плевнелиев е готов да назначи служебно правителство, ако сегашното подаде оставка. В съобщението се уточнява, че то споменава единствено служебното правителство, назначено от него през март 2013 г.  На сайта на президентството беше публикуван и пълният аудиозапис на интервюто за изданието.

Dixi* - от латински - казах. Популярен израз, използван като "последна дума", както и "казах всичко, което имам да кажа".

Деян Кюранов, социолог: Много се насъбра

Обяснението на снощните събития се крие в онази дума, която обясни и явленията на площад "Таксим" в Истанбул - насъбра се. Много се насъбра. Първо, дълги дни нечуване на протеста в София, някои казаха "нагло нечуване". После новите назначения на "пеевскоиди", кулминирали в отново прибързаното, непрозрачно и недоказало смисъла си назначаване на Владимир Писанчев за шеф на ДАНС. И трето - вероятно е имало значение и идването на Вивиан Рединг с двойнственото ѝ послание - от една страна, на подкрепа, което може би е дало енергия на част от протестиращите, от друга - липса на подкрепа, което е озлобило друга част от хората и също ги е подтикнало към по-радикални действия.

Юрий Асланов, социолог: 

Може да се стигне до по-големи крайности

Може да се стигне до по-големи крайности, ако полицията го допусне. Проблемът е, че в България общественото мнение не е подготвено да подкрепи полицията, ако тя прилага закона. След 22 ч. тя има право да употребява сила и това не е само в България. От една страна, тя не смее да го прави, от друга страна, общественото мнение не е склонно да ѝ разреши.

Реформаторският блок: Всички на протест

Всички български граждани, независимо от политическата им принадлежност, да се присъединят още в сряда към протестите, обединени под националния трибагреник,  се казва в позиция на Реформаторския блок, който обединява ДСБ, "Движение България на гражданите", "Синьо единство", "Зелените" и партия "Свобода и достойнство". "Избори през 2014 г. не са решение нито на политическата криза, нито на икономическите проблеми на българските граждани", се казва още в общата позиция на петте партии, които настояват за избори още през есента. Според тях правителството на Пламен Орешарски е зависимо от личните интереси на малка група хора, а държавата е заложник на олигарси.
Стотици свещички и пълна тишина пред храм-паметника "Св. Александър Невски" - един от най-вълнуващите и красиви моменти на протеста във вечер 40. След тишината следва химна
Фотограф: Георги Кожухаров
Вечерта във вторник протестиращи и полицаи заеха позиции край загражденията около парламента
Фотограф: Георги Кожухаров

Решението на БСП и ДПС ударно да прокарат през парламента гласуването на исканата от финансовия министър Петър Чобанов актуализация на бюджета за тази година с 1 млрд. лв., преди парламентът да излезе във ваканция, осигури възможност, с която навършилият 40 дни във вторник протест до този момент не разполагаше.

Всички призиви в социалните мрежи мирният му и често описван с ирония "карнавален" характер да се трансформира в по-твърди действия и основно блокада на Народното събрание, докато в него депутатите заседават, оставаха без резултат заради факта, че основната част от участниците във всекидневното многохилядно шествие ходят на работа, а привечер протестират, включително водейки и децата си, които няма на кого да оставят. По тази причина и познатото от предишни подобни ситуации блокиране на парламента би било безпредметно занимание, доколкото за разлика от тях работното време на депутатите свършва значително по-рано.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

74 коментара
 • 1
  web_2.0_vs._dc avatar :-|
  web_2.0_vs._dc
  • -12
  • +102

  Ден 41. Народа срещу наглите! Борбата срещу чумата Бсп=Дпс69Атака продължава! И зъби се показаха и ЕС и Сащ и целия свят подкрепи протеста. Какво още искат, за са пуснат кокала?

  Публикувано през m.capital.bg

 • 2
  m_s777 avatar :-|
  m_s777

  За разлика от предното правителство на ГЕРБ това - не е избрано от народа, но ще бъде свалено от народа!

  Много добре знаят, че са за малко и целят да опоскат всичко пък да му мислят следващите...абсолютни разсипници!

  НЕЗАБАВНА .......О С Т А В К А....

 • 3
  tsyrvulan avatar :-|
  tsyrvulan

  До коментар [#1] от "web_2.0_vs._dc":

  Комунист сдава власт само когато ножа е опрял до кокала.

 • 4
  dzmey avatar :-P
  dzmey

  Незабавна оставка няма да има, просто парламента и правителството ще работят, а "протестиращите" ще дефилират с новите си дрехи, заработени на улицата и ще обменят опит и тактики на ходене и висене по огради и парапети.

 • 5
  georgi960 avatar :-|
  КМЕТ В СЯНКА

  сложни времена !

 • 6
  kaizersoze avatar :-|
  kaizersoze

  Правителството всеки ден се самоунищожава.

 • 7
  petar_georgiev avatar :-(
  petar_georgiev

  Всъщност, въпреки твърдоглавото Доганово-Станишеско инатене ("Няма, пък! Моя си е Играчката/властта!"), времето вече работи срещу тях и оттук нататък само ще губят. Каквото и да се напъват да прокарат, всичко ще се посреща, ако не "на нож", то с толкова недоверие, неприязън и подозрения, че... на тях самите няма да им издържат главите и ще започнат да "окапват." На някои "другари", отсега им личи по лицата... А за всички нас: "Имала глава да пати" ... за ЕН-ти път!

 • 8
  afca avatar :-|
  Afca

  До коментар [#7] от "petar_georgiev":

  много точно написано.

 • 9
  dr_t avatar :-|
  dr_t

  Правителството да подава оставки и избори веднага - това е решението!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK