Бюджет под обсада
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Бюджет под обсада

Финансовият министър Петър Чобанов не можа да избегне журналистическите въпроси след неуспешното извеждане

Бюджет под обсада

Какво се случваше в Народното събрание по време на блокадата

Стефан Антонов
10688 прочитания

Финансовият министър Петър Чобанов не можа да избегне журналистическите въпроси след неуспешното извеждане

© Ромео Чолаков


Скучаещи на жегата полицаи оглеждаха акредитационните пропуски на журналистите, които отразяват актуализацията на бюджета. Това беше към 16:30 часа на 23 юли вторник. Тогава нито органите на реда, нито медиите, а навярно и управляващите не са очаквали, че часове по-късно пред парламента ще се надигне вълна от недоволство и сблъсъци, подобни на тези от 1997 г.

Близо 16 години и половина по-късно граждани и полиция отново щяха да влязат в сблъсък, който пак има шанс да влезе в учебниците по история.

Следващите редове ще разкажат преживяното вътре в сградата.

Повод за събирането бе подготвената актуализация на бюджет 2013. "Първото четене" на всеки закон се коментира и гласува в цялост и по принцип. За това по традиция разглеждането става на съвместно заседание между ресорните парламентарни комисии – по бюджет и финанси, по икономически въпроси и по труд и социална политика.

Към 17 часа започна заседанието, на което присъстваха и съответните министри – Петър Чобанов, Драгомир Стойнев и Хасан Адемов. Заседанието започна в 17:00 часа, време близко до края на нормалния работен ден и около час и половина по късно традиционният протест започна под прозорците на зала "Изток" на Народното събрание, където се бяха събрали комисиите. Звукоизолацията на парламента притъпяваше звука от виковете и тромбите на протестиращите, но не бе достатъчно силна, за да ги заглуши напълно и всеки от участващите знаеше, че заседава с протестиращи граждани под прозореца.

Заседанието все пак приключи към 20 часа. Ресорните комисии одобриха актуализацията, а навън бе още светло. Макар да бяха свършили задачата си за деня, депутатите и министрите не излизаха, защото при първия опит да се покажат следваха освирквания, колата на Георги Кадиев, който напусна залата по-рано, бе замерена с чаша кафе и имаше опит пътят й да се блокира.

По това време бе казано на журналистите също да не напускат сградата, защото не може да се гарантира и тяхната сигурност.

Министри и депутати от управляващите партии, както и от ГЕРБ, които за първи път от месец участваха в пленарно заседание, изчакваха специалистите по сигурността да им предложат решение. Човек с цивилно облекло и радиостанция в ръката започна да преброява присъстващите. Впоследствие се разбра, че в сградата се намират 109 души, без да се броят ангажираните с тяхната охрана служители на полицията и НСО.

Очакванията на затворените висши чиновници бяха да се намери бързо решение и поради това атмосферата бе ведра. Депутатите от ГЕРБ се шегуваха, че с управлението си кабинетът "Орешарски" не смее да се покаже на улицата на четиредесетия ден след като взима властта.

От БСП пък отговаряха, че още първата поява на ГЕРБ е довела до блокада на Народното събрание.

"Публичните финанси са в много тежко състояние. Ако този бюджет не се актуализира, който и да дойде следващ, ще управлява зад барикади от протестиращите. Ако трябва, и четири години може да работим при този режим на работа", коментира извън шеговития тон Йордан Цонев, който е депутат от ДПС и председателства бюджетната комисия към парламента.

Скоро след това беше решено да се отделят висшите държавници – министри, техните заместници и народните представители, от всички останали. Журналистите, представители на работодателските организации и синдикатите, както и сътрудниците към Народното събрание бяха помолени да влязат в бюфета на парламента, където да изчакат решение за евакуация. Сред тях бе и Димитър Чобанов – брат на финансовия министър Петър Чобанов, който е експерт към парламентарната комисия по икономически въпроси (назначението му в парламента е от 2011 г. или две години преди брат му да стане министър – бел. авт.). Сред гражданските лица, помолени да чакат в бюфета, се оказа и подуправителят на БНБ Димитър Костов, който изказа становището на институцията относно обсъжданата по-рано бюджетна актуализация. По ирония на историята той бе финансов министър в правителството на Жан Виденов и подобна окупация изживява за втори път след събитията от януари 1997 г.

По същото време в парламента започнаха да се забелязват здрави, късо подстригани мъже, облечени с джинси и тениски. Те общуваха само помежду си и по никакъв начин не демонстрираха отношение към случващото се в парламента. За разлика от служителите на Националната служба за охрана те нямаха и слушалки за радиостанции в ушите си.

Към 21:00 часа стана ясно, че разделението, подготвено от охраната, не проработи. Депутатите започнаха да влизат в бюфета и да общуват с познатите си. На свой ред журналистите също търсеха възможност да разговарят с представителите на властта. Игнорирани откъм внимание се оказаха експертите, за които се приема, че не са склонни да коментират политически въпроси. Те заеха част от креслата в бюфета, докато останалите присъстващи започнаха отново да общуват и да се движат из коридорите.

Промяна в плановете

Това промени плановете на охраната и тя въведе ново ограничение – забрани на всички, които не са депутати и министри да пристъпват към северния кулоар, където е и северният изход на парламента. Целта беше медиите да не знаят плановете за евакуация, които се обсъждат.

Половин час по-късно, вече при запалени лампи управляващи и опозиция започнаха да правят совалки между стаите на парламентарните си групи, които се намират в противопожните крила на Народното събрание – тази на ГЕРБ в източното, а БСП и ДПС в западното. Бившият заместник-министър на финансите в правителството на ГЕРБ Владислав Горанов се присъедини към разговор на тримата министри в сградата – Петър Чобанов, Драгомир Стойнев и Хасан Адемов. Горанов тъкмо приключи с разказа на виц, когато около групата им се събраха и други народни представители.

"Ето, вече имаме консенсус и диалог", пошегува се някой от присъстващите. Председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев общуваше с депутати от опозиционната в момента ГЕРБ, като не отказваше коментари и за медиите.

"Това може да се превърне в стандарт за натиск над парламента, защото всяка от представените в момента партии може да изкара по няколко хиляди души. Какво, всеки път ли ще се подава оставка", попита той.

Телевизорът в западното крило, на който журналистите наблюдават пленарните заседания, този път показваше новинарски емисии и отразяването на протеста от площадите около парламента.

Вече бе минал втори час от края на заседанието и неочакваната блокада не притесняваше хората. По това време общото настроение бе по-скоро на отегчение, отколкото на страх и притеснение.

Т.нар. Клуб на парламентариста (бюфетът на НС) бе с пуснати ролетни щори и нямаше възможност да се купи напитка или хапване. Заключена бе и столовата, поради което депутати поканиха журналистите в стаите на парламентарните си групи, за да си правят кафе или да си налеят вода от работещите там машини.

"Какво искате в замяна – гласа ми или журналистическата ми етика", пошегува се журналист с депутат на левицата. Без да чака отговор, допълни майтапа си с обяснение, че ще потърси и контраоферта от депутатите на ГЕРБ.

Единствените дистанцирани и безразлични към суетата бяха мълчаливите атлетични младежи, които кротко си седяха до пресцентъра и също гледаха телевизия, без да говорят. Малкото разменяни реплики бяха тихи и невъзможни за чуване от околните.

Около 22 часа започна и подготовката за извеждане на народните представители и министрите със специален автобус. През следващия час цялото внимание на тези, които останаха в парламента, бе насочено към телевизионните екрани. Осветлението в кулоарите на парламента бе умишлено изключено, светлина имаше само в бюфета. В парламентарната група на ГЕРБ имаше запалена свещ. Точно отварянето на вратата към леко осветената стая показа, че депутатите на ГЕРБ са отказали да се качат на автобуса, който евакуира левицата, ДПС и министрите.

Като причина за отказа да се качат на автобуса Владислав Горанов обясни, че е било неприемливо да се излиза от парламента по начина, който е бил избран, и представителите на ГЕРБ са отказали да участват в подобна операция.

Половин час по-късно в бюфета на Народното събрание отново се появи финансовият министър Петър Чобанов. Видимо афектиран, с омачкани дрехи и зачервено лице, той зае място в едно от креслата и бе първият от управляващите, който се показа пред представителите на медиите. Воден от желание да види брат си, който не бе сред евакуираните, Чобанов веднага бе наобиколен от журналисти, но отказа коментар с обяснението, че работният ден е приключил и отказва да говори за преживяното в автобуса.

След като журналистите не приеха да оставят министъра, без да даде коментар за случилото се, той отговори: "Какво общо има правителството с това, което се случва и с какво провокира това, което се случва." След това, помолен да коментира поведението на полицията и протестиращите, министърът каза: "Как да обясня поведението на някой друг?" Накрая отказа да сподели как се чувства след преживяното в автобуса, като обясни, че е в сградата по служба и за това не може да коментира личните си усещания.

И време за завой

След неуспешната евакуация и очевидната ескалация на напрежението президентът на КНСБ Пламен Димитров направи изказването си, че организацията му застава зад протестиращите.

"Абсолютно ненужно този рейс беше насочен към хората и това предизвика справедливия им гняв. КНСБ реши да се присъедини към протестиращите и очакваме президентът да започне консултации за оставка на кабинета, предсрочни избори и служебно правителство. Въпросът не е дали това правителство ще падне, а кога", каза той пред медиите.

Представители на ГЕРБ пък се разхождаха из кулоарите с видимо доволен вид, че не са били в автобуса, който не можа да напусне периметъра на протеста. Те бяха извлекли политическа победа от факта, че заради тях хората не са били бити. Също и поради факта, че управляващите бяха подготвени за евакуация преди обикновените хора – експерти, персонал и журналисти. Поради това те бяха и по-склонни да дават изявления за медиите, докато представителите на БСП и ДПС говореха предимно неофициално, без да бъдат цитирани.

През първия час след полунощ се заговори за отваряне на столовата на Народното събрание. Тя се намира в подземния етаж и беше заключена, а депутати се шегуваха, че трябва да се обадят на председателя Михаил Миков, който е на посещение в Сърбия, за да поискат разрешение даразбият ключалката. Същата мисъл вече бе минала през ума на всички присъстващи, а не само на политиците.

Появиха се и шеги кой ще се подпише, че разбива вратата, за да не бъде винен във вандализъм, а да е готов да плати обезщетение.

Няколко минути по-късно около един след полунощ столовата бе отворена. Жените, които продават ястията, бяха зад щанда, както в нормален работен ден, като не стана ясно как са стигнали до работното си място. Веднага изникна въпросът откъде са влезли те и кому е било нужно изпълнението с автобуса, след като очевидно има начин да се мине през барикадите.

Почти моментално се образува дълга опашка, а скоро след това на нея застанаха и полицаи, които са отстъпили от смяна, за да се освежат. За да не губят излишно време от почивката си, останалите чакащи им отстъпиха своя ред, така че служителите на реда първи да закупят храна или напитка. Сред постоянно влизащите и излизащи полицаи имаше и такива с маски на лицата, които ги сваляха едва при влизане в столовата. Изпотени, задъхани, със зачервени лица униформените обособиха втора опашка. Избор можеше да се направи между кренвирши с кашкавал, шницели, наденички и сандвичи с шунка и кашкавал. Ситуацията бе интересна поради факта, че на едно място в продължение на часове са събрани известните хора, тези, които предопределят и взимат политическите решения и групите за натиск – тези на работодателите и синдикатите.

Там бяхме и ние журналистите, но сядайки на маса с напитка или сандвич, темите за разговор не бяха работни. Липсваха въпросите от работния ден, липсваха и високопарните отговори.

Просто хора, които обстоятелствата бяха се събрали, коментираха нещата от живота. А професионалният им живот така или иначе е свързан, така че всеки изказваше лични мнения, критикуваше или питаше, но не като представител на институцията си, а като човек, който иска да потърси отговор, който в други обстоятелства не би получил.

В първите часове след полунощ бе подготвена и втората операция по евакуиране на обсадените управляващи. Стана ясно, че този път няма да се използва пътнически автобус, а превозни средства на полицията, с незаличения надпис на закритата жандармеристка служба.

При нея бяха изведени желаещите депутати и министри. Репортерът от BTV Димитър Анестев и операторът, с който работи, опитаха да отразят извеждането на финансовия министър Петър Чобанов, но бяха спрени от охранителите на Народното събрание. Мотивът им беше, че заснемането може да компрометира операцията по извеждането им, но при отказ да изгасят камерата на Димитър Анестев бе отнета акредитацията за достъп в Народното събрание.

Представителите на ГЕРБ отказаха да участват и при втория опит за евакуация. Изчаквайки в кулоарите, в стаите на парламентарната група или в столовата на Народното събрание те си тръгнаха към 4:30 сутринта. По това време около парламента вече нямаше много протестиращи. Изходът от север и подстъпите към улица "Раковски" бяха освободени. На излизане можеха да се видят стотици полицаи, изчакващи също края на работния си ден. Седнали по тротоарите, на стъпалата към на храм паметника "Св. Александър Невски" хора с обикновени униформи или с бойно снаражение – жилетка, каска и щит, маскирани служители на вътрешните работи наблюдаваха последните излизащи. Това бяха депутатите на ГЕРБ, граждански лица – експерти към Народното събрание и министерствата, представители на работодателски организации и синдикати. С тях бяха също подуправителят на БНБ Димитър Костов и журналисти.

Докато мнозинството от хората се отправи ходом към чакащите таксита под Военния клуб, а депутатите на ГЕРБ потеглиха с паркираните в обезопасената зона автомобили, празни полицейски коли започнаха да прииждат към парламента. Празни, само с един шофьор, минути по-късно потегляха напълнени с по трима-четирима пътници – униформени служители на МВР.

Така приключи и първото разискване на актуализирания бюджет за 2013 г.

Скучаещи на жегата полицаи оглеждаха акредитационните пропуски на журналистите, които отразяват актуализацията на бюджета. Това беше към 16:30 часа на 23 юли вторник. Тогава нито органите на реда, нито медиите, а навярно и управляващите не са очаквали, че часове по-късно пред парламента ще се надигне вълна от недоволство и сблъсъци, подобни на тези от 1997 г.

Близо 16 години и половина по-късно граждани и полиция отново щяха да влязат в сблъсък, който пак има шанс да влезе в учебниците по история.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

13 коментара
 • 1
  chievo avatar :-|
  Chievo

  Чобанов, стана ли ти ясно, къде си се насадил?

  Кой те би по главата да влизаш в този пропаднал кабинет?

  А за Цонев, всичко бих дал да видя уплашената му комунистическа мутра, докато е седял в автобуса.

 • 2
  georgi960 avatar :-|
  КМЕТ В СЯНКА

  уплах

 • 3
  osudeni_dushi avatar :-|
  osudeni_dushi

  ДОЛУ ПРАВИТЕЛСТВОТО, некадърниците и нарушителите на законите! Как може да очаквате обществото да зачита законите, след като това правителство не го прави и не уважава народа!
  Призовавам прокуратурата, съдебната власт и конституционния съд да се сезират веднага по абстрактното разбиране за добро управление и прилаганата политиката чрез целенасочени действия срещу хората и за ситуацията, в която ни въвличат с неадекватни решения и действия от страна на задкулистното правителство!
  Налагането на воля за разруха, обременяване, въвличането във финансови зъдължения от страна на правителството е достатъчно основание да се захванете за работа, а не да търсите под вола теле! Обективна е омразата им към хората на България! Търсене на средства за облагодетелстване на определени субекти и групи е дискриминационно и осъдително! Неблагоразумно и недостатъчно основателно разхищаване на държавните средства също е наказуемо! Да се осъдят действията на БСП и ДПС! Неморално и неетично към суверенът също е наказуемо! Воденето на подобна политика е наказуема! Защо си затваряте очите! Конституционния съд да се сезира веднага и представи решение възможно най-бързо! Бездействието и протакването на решения и действия е осъдително! Нашата дума е първа и най-важната и стои пред думите на тези, които се натресоха! СЪД! СЪД! СЪД ЗА БСП И ДПС! Това са нелегитимни политически организации!
  Грубо нарушаване на Закона за устройство на държавния бюджет:

  Най-напред държавният бюджет се обсъжда и се съгласува с Националния съвет за тристранно сътрудничество! Това не беше направено!
  Нека да ви напомня:
  чл.3 (2) Дефицитът по републиканския бюджет се покрива със средства от емитиране на държавни ценни книжа и други операции на финансовия пазар
  Чл. 10. (1) С държавния бюджет се определят и предоставят необходимите парични средства за изпълнение на държавните функции и задачи при спазване на принципите за законосъобразност, целесъобразност, икономичност и публичност.

  Веднага на съд!

 • 4
  djb95 avatar :-|
  djb95

  Като студент в началото на 90-те участвах активно в митингите на СДС срещу комунистите.След това вече в частния бизнес през 1997 се борих да запазя бизнеса си от същите комунисти.Никога не съм си представял, че днес синът ми , който е на 18 години ще продължава борбата с комунистите , които уж свалихме през 1989.Пълен абсурд.Като добавим към БСП и ДПС комбинацията става направо нетърпима.Очевидно трябва да започнем всичко отначало.

 • 5
  borabora54 avatar :-P
  borabora54

  Май повечето са слънчасали от юлските жеги... Нали бяхте против Дянков... Ами сегашния е неговия некадърен бюджет. Е, какво трябва ли да се променя или не трябва? Глупостите нямат край... Същото както с прословутия милиард... Вместо да се дебатира, как да се използва заема или какви механизми да се разработят за да не може парите да отидат в "някои другари" или поне за някакъв обществен контрол... смешници икономисти така рипнаха, сякаш България едва ли не ще се затрие... Ами затворете тогава банките и карайте на фотосинтеза... Или садете картофи в двора както учеше любимия ви вожд от Банкянско...

 • 6
  orchis avatar :-|
  orchis

  някак лигава ми се видя статията

 • 8
  forumer avatar :-|
  forumer

  Как реагираха останалите в парламента при прякото предаване на опита за извеждане с автобуса?

 • 9
  osudeni_dushi avatar :-|
  osudeni_dushi

  До коментар [#8] от "forumer": разкажи, моля! Явно знаеш нещо повече от нас. Към какво ни насочваш?

 • 10
  osudeni_dushi avatar :-|
  osudeni_dushi

  ?????
  "По същото време в парламента започнаха да се забелязват здрави, късо подстригани мъже, облечени с джинси и тениски. Те общуваха само помежду си и по никакъв начин не демонстрираха отношение към случващото се в парламента. За разлика от служителите на Националната служба за охрана те нямаха и слушалки за радиостанции в ушите си."
  ????


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK