Заменки под прикритие
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Заменки под прикритие

Заменки под прикритие

Емил Иванов е дал почивната станция на областната управа в Белчин баня с терен от 17 дка срещу 3 дка в "Обеля" на частна фирма

Йово НИКОЛОВ, Росен БОСЕВ
24199 прочитания

© Надежда Чипева


"Анализът показа липса на икономическо обосноваване за изгодата на държавата при някои от извършваните разпоредителни сделки."

Когато преди десетина дни парламентарната група на БСП не спази решението си да не подкрепи номинацията на депутата от ДПС Емил Иванов за областен управител, изглеждаше, че са се примирили с диктата на коалиционните си партньори. Оказа се, че не е това причината.

Областният управител на София и бивш представител на ВИС-2 в Своге Емил Иванов е вършил бизнес услуги и на хора от червената партия, както и на бизнесмени, свързани с бившия президент Георги Първанов. Той е заменил  държавен имот в курорта Белчин баня от 17 дка и сграда с разгъната площ от 2.4 дка срещу три декара празен терен в столичния квартал "Обеля". Става въпрос за терена на луксозния сега хотел "Белчин гардън". А човекът, който е спечелил от тази заменка, е бизнесменът Владимир Лазов, за когото журналистът Иво Инджев твърди, че е близък до бившия президент Георги Първанов. "Лазов е дарител на "Българската Коледа" под егидата на президента. Първанов е бил на рождения му ден през 2005 г., на сватбата на сина му през 2010 г., засичани са заедно и на други публични места, едно от които е в студиото на "Шоуто на Слави", когато седи до Георги Първанов в публиката, а съпругата на президента Зорка е гост на шоуто", казва Инджев в своя публикация.

За заменката се разбира от пълния текст на одитния доклад на Сметната палата за периода от 1 януари 2005 г. до 31 декември 2009 г. - периодът, през който Емил Кирилов Иванов е бил начело на областната администрация на Софийска област по време на управлението на тройната коалиция. Тази сделка е показателна за стила на новия-стар областен управител, който му позволява да печели на своя страна политици от управляващите партии независимо от скандалното му минало. Отделно от нея според одитния доклад през предишния мандат на Иванов на този пост са били извършени и други заменки на собственост, при които държавата е била ощетена.

Замяната на терена в Белчин баня е посочена толкова завоалирано в резюмето на одитния доклад, който е качен на сайта на Сметната палата, че трудно може да бъде разшифрована. В резюмето на одитния доклад е посочено само: "През 2008 г. е заменен имот частна държавна собственост в кк Белчин бани срещу имоти, собственост на търговско дружество в гр. София, кв. "Обеля. Мотивите на областния управител за извършване на замяната са инвестиционни намерения – да проектира и строи офис и жилищни сгради на двата терена."

Според пълния текст на одитния доклад на сметната палата на дейността по управлението и разпореждането с недвижимо имущество - държавна собственост, в областна администрация - Софийска област, раздел трети - "Разпореждане с недвижимо държавно имущество, процедури за замени на недвижимо имущество", е посочено обаче, че през 2008 г. е "Извършена замяна на имот частна държавна собственост... с площ 17 815 кв.м в кк Белчин баня срещу имоти, собственост на търговско дружество... кв. 5 в кв. Обеля" от 917 кв.м и кв. 5 от 2321 кв.м.  При проверка на документите в досието на сделката се установи следното:

- в преписката се съдържат две заповеди за замяна на областния управител с един и същ номер, но с различни дати

- липсват акт за държавна собственост за новопридобитите имоти, с което не е спазен правилникът за прилагане на Закона за държавната собственост

- липсва обосновка за икономическа изгода от сделката..."

Видно от имотния регистър, през май 2008 г. "Ведас къмпани" (в която участва и съпругата на депутата от БСП Кирил Добрев държи 34%) продава на "Тера инвестмънт" два парцела в София с обща площта от 3.2 декара на стойност от 50 хил. лв. Във фирма "Тера инвестмънт" акционер е пернишкият бизнесмен Владимир Лазов, който според разследването на Иво Инджев, публикувано в книгата "Президент на Ръ Бъ", е близък приятел на бившия държавен глава Георги Първанов.

През октомври 2008 г. "Тера инвестмънт" сключва договор за замяна с областната управа. Фирмата дава терена от 2.3 декара (който вече е оценен на 1.1 млн. лв.) в София, а областната управа - няколко имота в Белчин баня – поземлен имот от 17 декара и сграда с РЗП 2.4 декара, които са оценени на 1.09 млн. лв.

Въпросният имот днес е преустроен в луксозния хотел "Белчин гардънс", който се стопанисва именно от "Тера инвестмънт", собственост на Владимир Лазов. (Посетители на хотел "Белчин гардън" твърдят, че в хотела има специална стая, в която се намират подарените на президента Георги Първанов книги.)

Страната редакция на одитния доклад показва, че Емил Иванов очевидно има от какво да се притеснява по въпросната сделка, тъй като в съкратения вариант има посочени шокиращи нарушения, които обаче са конкретно посочени. Като например замяната на частен имот в планинското селище Говедарци от 3000 кв.м срещу два апартамента, при което стойността на държавния имот е намален 12 пъти, или държавен имот 5.5 дка в комплекс "Жерково" срещу един апартамент, където разликата с пазарната стойност е 13.5 пъти и друг терен от 1954 кв.м  в Боровец срещу 3 апартамента, където цената на държавния имот е занижена 563 пъти под пазарната цена.

В доклада има и констатации, които вероятно ако ставаше въпрос за друг управник, веднага щяха да бъдат изпратени в прокуратурата. Като например това, че "областният управител е вземал решения за предоставяне на държавни имоти без търг или конкурс, т.е., без да е спазил нормативно определената процедура за назначаване на комисии за разглеждане на исканията за предоставяне на имотите... Анализът показа липса на икономическо обосноваване за изгодата на държавата при някои от извършваните разпоредителни сделки." Странно защо обаче одитният доклад потъва в архивите на Сметната палата и не е изпратен в прокуратурата.  

Бивши служители на областната администрация заявиха пред "Капитал", че са били разпитвани за сделката по предварителна проверка на Софийската градска прокуратура. Опитите на "Капитал" да разбере дали наистина има предварителни проверки по казуса с почивната станция на областната управа в Белчин баня не бяха успешни. До редакционното приключване на броя от Софийската градска прокуратура не отговориха дали Емил Иванов е разследван за тази заменка.

Но това, което става ясно от изнесените факти, показва, че бившият висаджия е поставен добре и в средите на БСП, което му дава комфорта отново да управлява държавното имущество в Софийска област. Освен ако прокуратурата все пак не се самосезира по изнесените нарушения, констатирани от Сметната палата.

"Анализът показа липса на икономическо обосноваване за изгодата на държавата при някои от извършваните разпоредителни сделки."

Когато преди десетина дни парламентарната група на БСП не спази решението си да не подкрепи номинацията на депутата от ДПС Емил Иванов за областен управител, изглеждаше, че са се примирили с диктата на коалиционните си партньори. Оказа се, че не е това причината.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

50 коментара
 • 1
  lizzard avatar :-|
  лизард

  Тоя така си е постлал, че само старомодни методи на правораздаване вършат работа

 • ПАВЛА
 • 3
  plf avatar :-|
  plf

  Споко,
  Другарите са с него!

 • 4
  pontiac avatar :-?
  pontiac

  Някой каза по тв скоро, че има хора, които само като ги видиш, трябва да ги арестуваш! Та и този!

 • 5
  demon5 avatar :-|
  demon5

  имаше една страхотна ловна хижа строена от бай Тошо под каб.лифт на Боровец, която се стопанисваше от Соф.област, нея кой пък я е заграбил, че ми стана интересно?

 • 6
  quilmes avatar :-|
  Quilmes

  Заменям пакет Арда срещу кутия пури Коиба - имам инвестиционен интерес и към двете.

 • 7
  high_heels avatar :-|
  Cherrie

  Сволоч противна ненаядена, на оня свят не се плаща с пари.

 • 8
  k_ avatar :-|
  k_

  Дайте линк към доклада на сметната палата и който иска да го праща на ШАРАНА са двойното дъно като сигнал.
  Може и на Болния в Парламента.
  Длъжни са да отговорят писмено на неанонимните сигнали.

 • 10
  andiamo avatar :-|
  andiamo

  До коментар [#9] от "gordon_gekko":

  коментарът ти гледам си стои за бъдните поколения - както и линка, който си сложил към тази гениална медия където има заглавия като следното:
  "Софийска вода е снабдила с павета за погрома край парламента" ...
  Трудно ми е с думи да опиша - това, което мисля за теб, за казаното от теб и за медията, която си цитирал ... Една единствена дума - 'погром' ме информира и за медията и за теб ....
  Размътените глави никога не могат да застанат кротко отстрани - и скромно да се погледнат, за да получат обективна представа за познанията и възгледите си ... Знаеш ли защо ?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK