Новият брой: Магистрален грабеж

Оперативно-тактически измерения на некадърността

Оперативно-тактически измерения на некадърността

МВР носи основната вина за ескалацията на напрежението около парламента във вторник през нощта

18792 прочитания

© Георги Кожухаров


Минава три часа сутринта в сряда. Полицията започва да изтласква протестиращите, които вече десети час са обградили парламента и не пускат депутатите от ДПС и БСП да излязат навън. Единици влизат в конфликт с полицаите, други седят с вдигнати ръце, а трети се оттеглят.

Някои полицаи бутат с щитовете, други се опитват с добро да убедят оставащите да се оттеглят, а трети налагат с палките си, без да подбират – чупят камери, бият журналисти и дори протестиращи, които са изпълнили разпореждането им и се изнасят. Полицейски началник крещи: "Малко те биха!"

С колкото и от присъствалите на обсадата на парламента да говорите, толкова и различни версии ще чуете за случилото се и поведението на органите на реда. Едни ще разкажат за добрата полиция, която е направила всичко възможно, за да не използва сила, други – за полицейските палки, срещнали телата на нищо непредизвикалите ги мирни протестиращи.

Във вторник вечерта вечерта около парламента имаше от всичко по много. За безпрецедентните за последните години сблъсъци между правоохранителните органи и протестиращите има един основен виновник и това е щабът, който е взимал решения за действията на службите за ред и сигурност. Според главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, цитиран от вестрик "24 часа", щабът е бил ръководен от вътрешния министър Цветлин Йовчев. Сблъсъкът постави сериозни въпроси за експертния капацитет на професионалното и политическото ръководство на вътрешното министерство (без изключение с контраразузнавателни биографии), което дори отказа да признае грешките си.

Епизод 1: Да си подложиш конфликт

Има два факта, които правоохранителните органи не е имало как да не знаят в късния следобед във вторник. Първият е, че парламентът се подготвя да заседава по-късно от обичайното, и вторият, че протестиращите смятат да обградят сградата на парламента, така че да не допуснат депутатите да излязат. От уважение към институциите ще изключим възможността а) полицията да не е знаела за тези две събития и б) не е могла да направи логична връзка какви ще са последствията, ако искащите да излязат от парламента се срещнат с тези, които не искат да ги пуснат – протестиращите.

С напредването на времето, след пет часа, хората около парламента и няколкото възможни изхода (с автомобил) се увеличаваха и задачата по извеждането на народните представители ставаше все по-трудна. Наред с увеличаването на протестиращите се подобряваше и тяхната координация. Много дошлите с колела сновяха около парламента, а протестиращите сами се ориентираха къде е необходимо подсилване на барикадите. След като на няколко пъти се подлъгаха от прегрупирането на полицейските сили отвъд огражданията и тръгнаха на бегом от един изход към друг, окупиращите се научиха и да не реагират първосигнално и да не допускат оголване на изходите.

Епизод 2: Бял автобус ме преследва в живота

Когато в 22 часа беше направен опит депутатите и министрите да бъдат изведени с придобилия международна известност бял автобус, беше трудно да се повярва, че в него въобще има някой и че това е нещо различно от отвличаща вниманието маневра. Дългогодишен служител от службите за сигурност и охрана на обществения ред, пожелал анонимност поради естеството на темата, анализира случилото се пред "Капитал" така: "Не мисля, че има смисъл да коментираме несъстоятелността от каквато и да била гледна точка да се изкарат депутатите по този начин, по това време и от това място. Абстрахираме се от това и ще видим, че дори и самото изпълнение не беше подсигурено по никакъв начин."

Според източника ни по разстановка (на разположение) е имало 2300 служители на МВР (толкова са били и през януарските събития през 1997 г.): "Прави се полицейски клин, тълпата се разделя на две и по средата се получава коридор, по който минава автобусът. Какво видяхме? Плътно прилепени автомобили на жандармерията, които ограничиха маневрите на автобуса допълнително и плътно прилепнали до автобуса полицаи, които единствено можеха да отблъскват протестиращите."

Престоят на автобуса и невъзможността му да премине нажежи обстановката и не след дълго полетяха и първите камъни срещу него. Заради разположението на полицаите (близко до автобуса и от двете страни му страни) протестиращите също бяха близко до автобуса и от двете му страни. А камъни се хвърляха и отляво, и отдясно, така тези, които прелитаха от едната страна, удряха хората от другата. Интересното в случая беше, че имаше полицейски сили, които бяха зад протестиращите. Имаше и цивилни полицаи, които лесно биха могли да установят кой точно мята предмети по автобуса. Парадоксалното в случая е, че най-ефективната превенция в случая дойде от самите протестиращи – някои от тях правеха всичко възможно да спрат тези, които мятаха камъните. Други събираха в торби камъните наоколо.

Първият по-остър сблъсък между полиция и протестиращи се случи в края на обиколката на автобуса покрай източната страна на "Александър Невски". Рейсът премина възможно най-близко до църквата и така хората останаха притиснати до стената и конфликтът стана по естествен път.

Ювелирната операция съвпадна с вечерните новини на централните телевизии и така случващото се беше видяно от цяла България. След като автобусът се върна обратно зад загражденията, протестиращите вече изграждаха барикади. Тези, които искаха да си тръгнат, останаха, а към тях идваха нови.

"Продължавам да твърдя, че решението, което взехме, беше правилно с оглед на анализа на информацията, с която разполагахме към този момент. Предприетите тактически действия не сработиха 100% и поради тази причина не беше постигнат желаният резултат" коментира, цитиран от "24 часа", главният секретар на МВР Светлозар Лазаров.

Епизод 3: Бой!

Следващият опит за извеждане на депутатите се случи към 3 часа сутринта. Тогава полицията започна да изблъсква със сила протестиращите около парламента. В градинката до художествената академия полицаи удряха абсолютно безпричинно (такива, които изпълняват полицейското разпореждане) протестиращи, дори и в гръб и в слабините, поваляха протестиращи на земята и ги ритаха.

Любопитен факт е, че част от тях бяха с маски на лицето. Тези маски бяха различни – някои бяха шалове, покриващи само долната част на лицето, други бяха с маски за ски, трети с полицейски маски. Временно изпълняващият длъжността директор на СДВР Ивайло Спиридонов коментира пред "Капитал", че не е имало разпореждане служителите да прикриват самоличността си. Полицай, участвал в "операцията", също потвърди подобно нещо и разказа: "Който си слага маска, донесена от вкъщи или направена на място, е ясно защо го прави - за да може да бие, без да бъде разпознат. Тези колеги ни правят лоша услуга на нас, защото ако има разпознаване, ще разпознаят нас, а не тях. Това е самоинициатива на някои колеги, с която се опитваме да се борим и ние. "Сред полицаите имаше и въоръжени с други домашни средства – спрейове и ръкавици с протектори на кокалчетата.

Почти всички полицаи бяха махнали и значките си и така разпознаването става на практика невъзможно.

Според Закона за МВР прикриване на самоличността е позволено "при освобождаване на заложници, при задържане или обезвреждане на извършители на особено опасни престъпления, когато те оказват или са склонни да окажат въоръжена съпротива". Тази разпоредба се отнася до Специализирания отряд за борба с тероризма (баретите) и групите за задържане към областните дирекции. Не случайно използването им става само със заповед на главния секретар.

България вече веднъж била осъждана именно заради нерагламентираното "маскиране" на полицаи, чрез което се прикрива полицейско насилие. По делото "Христови срещу България", Европейският съд по правата на човека приема: "Когато обстоятелствата са такива, че властите са задължени да използват маскирани служители за извършване на задържането, съдът счита, че последните следва да бъдат задължени да покажат видимо някакви анонимни знаци за идентификация – например число или буква, като по този начин дадат възможност да бъдат идентифицирани и разпитани в случай на оспорване на начина, по който е била проведена операцията." Две години след решението България продължава да нарушава закона.

Вината за "маскираните" полицаи е на преките им началници, които много добре виждат, че са екипирани с подръчни средства, но въпреки това ги оставят в строя. Началниците хем трябва да повдигат духа на подчинените си, някои от които са там от часове, хем да упражняват контрол и да разпознават тези, които са агресивни. Малко са тези, които ще кажат: "Ако съм видял някой да удря без причина, ще има наказания."

Така например при опит на авторът на този текст (получил непредизвикана с нищо палка в гръб, без предупреждение) да се оплаче на ръководителя на Специализираните полицейски сили към СДВР инспектор Семков за действията на някои от полицаите, получи отговор: "Малко са те били тебе." Сигналът, който дава с това поведение на подчинените си е ясен.

Епизод 4: Последиците

До четвъртък сутринта в Софийска районна прокуратура (СРП) не бяха получили сигнал от МВР за инцидентите в нощта на вторник срещу сряда - нито за случаи на полицейско насилие, нито за хулигански действия. Според Наказателно-процесуален кодекс разследващите органи уведомяват "незабавно, но не по-късно от 24 часа" прокурора за образуваното досъдебно производство. Това на практика означава, че МВР или е нарушила закона, или въобще не е образувала досъдебни производства за случилото се в нощта на вторник срещу сряда. Няколко часа по-късно стана ясно, че СРП се е самосезирала и ще извърши проверка. Главният прокурор Сотир Цацаров разкритикува "тактиката" на полицията.

Решението на прокуратурата е обратно на позицията на Българския хелзинкски комитет, който настояваше за "пълно разследване", а не за проверка на "отделните" случаи. Директорът на БХК Красимир Кънев обяснява, че ще е много трудно разпознаването на отделните полицаи, скрити под каските. Те ще бъдат прикривани от колегите си. Затова настоява прокуратурата да извърши проверка, която да установи, че е имало неправомерни действия на полицията, за да могат увредените да търсят обезщетение от МВР.

От речитатива на вътрешния министър Цвелтин Йовчев и главния секретар Светлозар Лазаров обаче по-скоро става ясно, че няма покаяние, и те не признават полицейското насилие, а по-скоро тласкат дебата в посока, че протестиращите са участвали в незаконно мероприятие и полицията е била в правото си да използва сила, за да ги разпръсне.

Каквото и да казват те обаче, едно е ясно – ако МВР не се беше оплело в тактиката си, едва ли в три часа сутринта щеше да има сблъсък по този начин, едва ли щеше да има пострадали и едва ли щеше да има неоправдано използване на сила.

А прецизното планиране на операциите е дължим стандарт от МВР. Когато това не се случи, полицията носи солидарна отговорност за последиците.

Минава три часа сутринта в сряда. Полицията започва да изтласква протестиращите, които вече десети час са обградили парламента и не пускат депутатите от ДПС и БСП да излязат навън. Единици влизат в конфликт с полицаите, други седят с вдигнати ръце, а трети се оттеглят.

Някои полицаи бутат с щитовете, други се опитват с добро да убедят оставащите да се оттеглят, а трети налагат с палките си, без да подбират – чупят камери, бият журналисти и дори протестиращи, които са изпълнили разпореждането им и се изнасят. Полицейски началник крещи: "Малко те биха!"


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


86 коментара
 • volrath

  Не МВР. Или поне не онези полицаи, които се опитваха да си свършат работата без да бъдат груби към хората.

  Правителството измисли тази провокация. Йовчев я разпореди. А онези "мъже" с маските на лицата я изпълниха.

  Основната вина за окупацията са самите окупатори. 240 бройки в парламента. И остатъците извън него.

 • 2
  georgi960 avatar :-|
  КМЕТ В СЯНКА

  зорлем беля !

 • 3
  izabell avatar :-|
  izabell

  Някои мислим,че е Фандъкова.

 • 4
  dartagnan avatar :-|
  dartagnan

  Не е важно кой, кога и дали е планувал провокация ! Ясно и ОЧЕБИЙНО е, че правителството с всеки дъх, с всяка секунда провокира със своето упорство, безочие и лицемерие... Всички наблюдатели първо си задават въпроса, как при тези обвинения един народ може мирно да протестира ??? И тогава има два отговора ! Или обвиненията не са основателни или народа е много робски. Всеки народ ако чуства, че която и да е власт потъпква демократичните свободи има право да се надигне като не спазва абсолютно никакви бюрократични правила щом е въпрос за неговото оцеляване !!!

 • 5
  sirkastik avatar :-|
  sirkastik

  "не е имало разпореждане служителите да прикриват самоличността си. Полицай, участвал в "операцията", също потвърди подобно нещо и разказа: "Който си слага маска, донесена от вкъщи или направена на място, е ясно защо го прави - за да може да бие, без да бъде разпознат. "

  Излиза, че част от полицията е неуправляем башибозук.

  "Това е самоинициатива на някои колеги, с която се опитваме да се борим и ние. "

  Това е пълна липса на дисциплина и професионализъм, която би трябвало да води до уволнение.

 • Чарли Мишкин

  [quote#5:"sirkastik"]Това е пълна липса на дисциплина и професионализъм, която би трябвало да води до уволнение. [/quote]

  И до много сериозни реформи в милицията!!!
  Част от тези хора (милиционерите) не си прави сметка и не приема, че както е започнал работа в МВР-то той е станал "слуга" на народа си.
  Всяко тяхно беззаконие трябва да бъде наказвано двойно спрямо наказанието за нормален човек.

 • 7
  dartagnan avatar :-|
  dartagnan

  До коментар [#5] от "sirkastik": ако това е вярно, което казва полицая, тези негови колеги се за съд, ако ли не, целенасочената заблуда също е подсъдима ! Думите са до тук ...

 • 8
  osudeni_dushi avatar :-|
  osudeni_dushi

  ДОЛУ ПРАВИТЕЛСТВОТО, некадърниците и нарушителите на законите! Как може да очаквате обществото да зачита законите, след като това правителство не го прави и не уважава народа!
  Призовавам прокуратурата, съдебната власт и конституционния съд да се сезират веднага по абстрактното разбиране за добро управление и прилаганата политиката чрез целенасочени действия срещу хората и за ситуацията, в която ни въвличат с неадекватни решения и действия от страна на задкулистното правителство!
  Налагането на воля за разруха, обременяване, въвличането във финансови зъдължения от страна на правителството е достатъчно основание да се захванете за работа, а не да търсите под вола теле! Обективна е омразата им към хората на България! Търсене на средства за облагодетелстване на определени субекти и групи е дискриминационно и осъдително! Неблагоразумно и недостатъчно основателно разхищаване на държавните средства също е наказуемо! Да се осъдят действията на БСП и ДПС! Неморално и неетично към суверенът също е наказуемо! Воденето на подобна политика е наказуема! Защо си затваряте очите! Конституционния съд да се сезира веднага и представи решение възможно най-бързо! Бездействието и протакването на решения и действия е осъдително! Нашата дума е първа и най-важната и стои пред думите на тези, които се натресоха! СЪД! СЪД! СЪД ЗА БСП И ДПС! Това са нелегитимни политически организации!
  Грубо нарушаване на Закона за устройство на държавния бюджет:

  Най-напред държавният бюджет се обсъжда и се съгласува с Националния съвет за тристранно сътрудничество! Това не беше направено!
  Нека да ви напомня:
  чл.3 (2) Дефицитът по републиканския бюджет се покрива със средства от емитиране на държавни ценни книжа и други операции на финансовия пазар
  Чл. 10. (1) С държавния бюджет се определят и предоставят необходимите парични средства за изпълнение на държавните функции и задачи при спазване на принципите за законосъобразност, целесъобразност, икономичност и публичност.

  Веднага на съд!

 • 9
  gl_avatar avatar :-|
  gl_avatar

  Не стреляйте по пианиста , той толкова може.
  Некадърнициии.
  " Еничари бродят мамо...
  Мъжки рожби сбират"

 • 10
  tedimar35 avatar :-|
  tedimar35

  Поздравления! Много задълбочен и верен анализ, придружен от съответните изводи! Лошото е, че националсоциалистическото, оцветено в турско синьо управление не показва никаква способност за вслушване, както в гласа на обикновените хора, така и на специалистите в съответните области. Последният пример е от днес - с рестарта на проекта "Белене"...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход