Зависимият регулатор
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Зависимият регулатор

Стоян Мавродиев заяви, че ако има и капка съмнение в новия собственик на "Доверие", той няма да бъде одобрен

Зависимият регулатор

Или как Комисията за финансов надзор и целият небанков сектор могат да се превърнат в пленници на миналото и слабостите на председателя й Стоян Мавродиев

Николай Стоянов
13574 прочитания

Стоян Мавродиев заяви, че ако има и капка съмнение в новия собственик на "Доверие", той няма да бъде одобрен

© Надежда Чипева


Теорията е ясна. За да осигуриш функциониращ финансов пазар, е нужен независим регулатор и това е изключително лесно на хартия. Трябват само несменяем дългогодишен мандат на ръководството, компетентност, отчетност пред парламента и адекватен бюджет. И българската Комисия за финансов надзор (КФН), която контролира небанковия сектор с многомилиардните му активи, има всичко това.

На практика обаче се оказва, че законово разписаната независимост не само не е достатъчна, но може и да стане изключително опасна, ако е поставена в ръцете на зависим човек. Тогава става изключително лесно да се ползват необятните правомощия на регулатора да санкционира за разправа с политически или икономически опоненти или за лична облага – неща, известни с трудно преводимото словосъчетание regulatory capture.

КФН е в плен именно на зависимостите на председателя си Стоян Мавродиев, който постепенно организира цялата структура на институцията около себе си. И ако в нормална ситуация това е голям проблем, той става огромен, когато покупката на ключов играч като пенсионната компания "Доверие" (с нейните над 1.8 млрд. лв. активи от вноските на 1.25 млн. осигурени) от неясен инвеститор и с неясни капитали зависи само от регулаторното одобрение. Тогава залогът се вдига и зависимостите започват да изкристализират на повърхността. Най-очевидната от тях е

по политическа линия

Председателят на КФН се избира от парламента и това при изтичането на всеки мандат неминуемо води до безкрайни партийни совалки за слагане на приближен човек. Така беше в последните дни на мандата на тройната коалиция, когато на поста беше избран сегашният финансов министър Петър Чобанов.

Следващото правителство на ГЕРБ обаче стигна една стъпка по-далеч, като чрез законови промени, изменящи структурата на комисията, предсрочно прекрати мандата на Чобанов и го замени с Мавродиев – съосновател и икономически секретар на ГЕРБ, който като депутат от партията е вносител на поправката в Закона за КФН, позволила собственото му издигане начело на регулатора.

Тази смяна сериозно подкопава независимостта на институцията. Тя ясно показва, че всяко следващо правителство може с аналогични законови мерки да смени неудобен председател на КФН, като основната спирачка е, че Брюксел не гледа с добро око на подобни директни намеси в работата на независимите регулатори.

Според информация на "Капитал" сегашните управляващи имат подобни идеи. А това прави Мавродиев двойно зависим – от една страна, от ГЕРБ, на която продължава да е член на контролния съвет, а от друга, на тандема БСП - ДПС, които вече дадоха заявка, че ще правят законови промени, с които да отнемат на Мавродиев правото да номинира членове на КФН.

Политиката обаче е само върхът на айсберга, а по-дълбоките

зависимости изплуват от миналото

Преди да влезе в политиката, Стоян Мавродиев е адвокат и консултант, като основната част от бизнеса му е регистриране на офшорни компании. Само по себе си това не е нито незаконно, нито непременно неморално. Или както самият той обяснява в интервю пред списание VICE още преди изборите през 2009 г.: "През годините множество българи, които са излезли от сенчестия сектор или от бившите специални служби, активно работеха, използвайки подобен инструмент, за да извършват незаконни дейности, включително пране на пари и придобиване на активи, скривайки действителните им собственици. Ние никога не сме работили с такива клиенти, защото сме спазвали ясен код на поведение, познаваме своите клиенти и знаем произхода на техните средства и начина, по който те са правили бизнес."

Тези силни думи обаче звучат леко поразклатени, след като в началото на 2013 г. покрай делото за пране на пари от трафик на наркотици срещу Евелин Банев-Брендо стана ясно, че подписи на Мавродиев седят под документи на две от фирмите, през които обвинението твърди, че са минали съмнителни финансови потоци. Мавродиев беше призован като свидетел, но не се яви, като представи болничен лист, а пред медиите обясняваше, че е станала грешка и няма нищо общо с делото. При втория опит не беше открит за връчване на призовка и прокуратурата се отказа да го търси повече като свидетел. По делото обаче бяха разпитани бившите служители на Мавродиев Андон Георгиев (сега главен секретар на КФН) и Свилен Исаев (който продължава да вписва промени по партидите в Търговския регистър на все още притежаваната от Мавродиев "Рийл естейт венчърс" и на други фирми, на които допреди влизането му в ГЕРБ е бил собственик или управител).

Няма яснота каква е била ролята на Мавродиев в сделките на Банев, който беше осъден на първа инстанция както в България (за пране на пари - 7 години), така и в Италия (20 години за ръководене и финансиране на международна група за трафик на кокаин от Южна Америка за България). Но дори самото му участие повдига въпроса какви други клиенти е имал и каква информация може те да имат за Мавродиев. Така например покрай бизнес миналото си за кратко Мавродиев стана обект на атака и от иначе приятелски насочените към него медии на Делян Пеевски и банкера Цветан Василев. Името му беше замесено в компроматите с "офшорките на президента", които според изтеклите първоначално в анонимен сайт документи са били регистрирани от основаното от Мавродиев "Окра консултинг Болканс".

Този любопитен обрат в редакционната политика на издания, телевизии и сайтове, за които има богата история как се използват срещу политически или бизнес конкуренти, застрашително прилича на натиск. Още повече че нямаше никаква реакция от Мавродиев, въпреки че TV7 "разкри" и вече публикувани от разследващия сайт "Биволъ" данни, че през 2006 г. той е купил апартамент от основателя на СИК Румен Николов-Пашата за 200 хил. лв., финансирани с ипотечен заем от Пиреос банк, който неизвестно защо е за 219 хил. евро. Няколко седмици по-рано Мавродиев праща право на отговор до сайта, в което обяснява, че имотът е купен на пазарна цена чрез агенция и той не познава Николов и не е водил разследване от кого купува. Там той обяснява и че в рамките на процеса срещу Банев прокуратурата, съдът и защитата "единодушно стигнаха до извода, че нямам и не бих могъл да имам нищо общо с това дело, и в открито съдебно заседание ме заличиха като свидетел" (до разпита му не се стигна, защото Мавродиев представи болничен лист). Същевременно обаче председателят на КФН предпочита да замълчи, когато същата информацията се появява в медия с по-голяма аудитория от "Биволъ".

Източници в държавното обвинение, пожелали анонимност поради естеството на темата, разкриха за "Капитал", че в синхрон с "разкритията" на TV7 срещу Мавродиев по темите "офшорки" и "Брендо" е имало "офанзива" от страна на ръководството на Софийската градска прокуратура (СГП).

Всички тези зависимости от миналото могат да поставят всяко по-спорно решение на регулатора под съмнение. Доверието в него (а с това и в пазара) от години плавно ерозира, след като той периодично се пропуква при защитата на миноритарни акционери в публични компании и осигурени от източване.

Но тук вече въобще не става дума за експертност, защото един мистериозен инвеститор с неясни капитали, който се опитва да прокара голяма сделка и се домогва до спестяванията за пенсия на 1.3 млн. български граждани, едва ли ще се посвени да бръкне в компроматното минало. Засега официалната реакция и позиция на управляващите към сделката е тя да бъде спряна, но да не забравяме, че това са същите хора, които избраха Делян Пеевски за шеф на ДАНС. А и регулаторът е удобно независим, нали? При това е избран от ГЕРБ и негативите от скандала за почти 2 млрд. лева за втора пенсия ще паднат лично върху Бойко Борисов. Направо 3 в 1.

Кашата съвсем се сгъсти, когато през седмицата от средите на КФН удобно "изтекоха" към медиите на Делян Пеевски и Цветан Василев грубо манипулирана информация от проверки и административни актове срещу пенсионна компания "Доверие" и подалия оставка в знак на протест срещу непрозрачната й продажба мениджмънт. Подобен ход има доста ясна цел. Той се опитва да подготви общественото мнение, че новият офшорен купувач ще е по добър от сегашния собственик. Медийната атака косвено доказва и интереса на Цветан Василев точно офшорката United Capital да бъде одобрена за купувач на "Доверие". Василев се нуждае спешно от ликвидност, за да покрие евентуалното изтегляне на държавни средства от Корпоративна търговска банка. Срокът за прилагане на новите правила за депозити на държавни фирми изтича на 4 декември.

Единственият шанс на шефа на КФН Мавродиев да докаже, че не е скъпо платен бушон, е да тушира подозренията около сделката за "Доверие", като максимално бързо, прозрачно и аргументирано защити вложителите на пенсионния фонд от посегателствата върху парите им.

Самият Стоян Мавродиев заяви, че "ако има и капка съмнение в новия собственик, той няма да бъде одобрен". До момента съмненията за обявения купувач на "Доверие" – офшорката United Capital, приличат по-скоро на язовир.

Теорията е ясна. За да осигуриш функциониращ финансов пазар, е нужен независим регулатор и това е изключително лесно на хартия. Трябват само несменяем дългогодишен мандат на ръководството, компетентност, отчетност пред парламента и адекватен бюджет. И българската Комисия за финансов надзор (КФН), която контролира небанковия сектор с многомилиардните му активи, има всичко това.

На практика обаче се оказва, че законово разписаната независимост не само не е достатъчна, но може и да стане изключително опасна, ако е поставена в ръцете на зависим човек. Тогава става изключително лесно да се ползват необятните правомощия на регулатора да санкционира за разправа с политически или икономически опоненти или за лична облага – неща, известни с трудно преводимото словосъчетание regulatory capture.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

31 коментара
 • 1
  golda_meir avatar :-|
  golda_meir

  Хубаво,че отворихте темата за Доверие покрай Мавродиев та да ви питам защо не коментирате това и имали нещо общо с кампанията която започнахме срещу продажбата на Доверие? :
  "Пенсионно-осигурителна компания "Доверие" е превърнала бизнеса си в спомагателна каса за Иво Прокопиев. В последните 3 години задлъжнелият олигарх е успял да усвои чрез обръча от свои фирми близо 100 млн. лв. от парите, предвидени за втора пенсия на осигуряващите се. Това сочи разследване на Агенция БГНЕС."
  http://news.bgnes.com/view/1100876

 • 2
  pa_pa avatar :-|
  pa_pa

  Пълна смехория :) Само спекулации :) Актовете на Доверие потвърдени в съда са от времето на Бисер Петков - тогава той ясно заяви, че мениджърите на ПОК "Доверие"не полагат грижата на добрия търговец при защитата на интереса на осигурените. Болката на собствениците на "Капитал" е, че изворчето ще пресъхне. Но това показва, че тежки зависимости е имало в Доверие преди. Странни са и офшорките на част от мениджмънта.

  Има само една истина в цялата статия, новия купувач рязко ще влоши нещата в Доверие в частност и в ДЗПО като цяло. Което само потвърждава тезата на всички, които искаме закриването на ДЗПО - некомпетентен мениджмънт, с неморално поведение, силни олигархични зависимости и апетити и тотална щета за осигурените. Доверие е еманация на проблемите в ДЗПО.

 • 3
  daliznam avatar :-|
  daliznam

  Тия "Сто милиона" според мен ги вижда само подлогата Бареков и другите платени журналя. Някой яко е ядосан, че сделката с Доверие не става точно както на него му се иска. И понеже се нитересувам от факти, а не от празни приказки а подлоги, кажете ми моля, къде по-точно се намират тия "100 милиона"

  https://www.poc-doverie.bg/files/VTK%202013/table.pdf
  https://www.poc-doverie.bg/?cid=14&p=&id=437

  Има ги и портфейлите към 30.06.2013 г. и 31.12.2012 г. и за години назад, хайде някой да ми обясни как се получават прословутите "100 милиона"...

 • 4
  offshore avatar :-|
  Offshore Banking

  golda_meir, няма смисъл от твоите платени коментари в този сайт. Само си губиш времето. По добре дай интервю във вестник "Уикенд", там ще те разберат.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 6
  daliznam avatar :-|
  daliznam

  До коментар [#5] от "pa_pa":

  Точно така, не са "100 млн.", а по-малко когато гледаме факти. За Алианц липсва текуща информация към 30.06.2013 г., така че няма как да коментираме. Дали с т.нар. репа изложението към групата Прокопиев по някое време е било 40-50-60 или други млн. можем само да гадаем. Така като гледам таблицата парите и към трите групи са били различни по различно време (защото пропусна Софарма) и варират между 1% и 2.4% от фондовете, което всъщност май не е чак толкова много колкото се опитват да го изкарат медиите на един неуспял и недоволен купувач

 • 7
  meg.barutchieva avatar :-|
  Meglena

  Пенсионно-осигурителна компания "Доверие" е превърнала бизнеса си в спомагателна каса за Иво Прокопиев. В последните 3 години задлъжнелият олигарх е успял да усвои чрез обръча от свои фирми близо 100 млн. лв. от парите, предвидени за втора пенсия на осигуряващите се. Това сочи разследване на Агенция БГНЕС.

 • 8
  meg.barutchieva avatar :-|
  Meglena

  В нова офшорна схема е на път да се забърка държавният глава Росен Плевнелиев. По-малко от месец, след като категорично отрече да е имал взаимотношения с офшорни фирми, Плевнелиев скандално лъсва в партньорството на Иво Прокопиев в схема при продажбата на мажоритарния пакет акции в “Каолин”. Връзката между двамата ясно показват две кипърски компании, спечелили милиони в рамките на един ден покрай прехвърлянето на големи пакети акции от добивната компания през борсата. Като резултат Прокопиев успява да отклони средствата от собствената си “Алфа финанс холдинг” към офшорки, а кредиторите му стреснати свикват общо събрание на облигационерите, за да решат какви мерки да предприемат.

 • 9
  pa_pa avatar :-|
  pa_pa

  До коментар [#6] от "daliznam": За мене е неприемливо да се финансират кръговетекато тези на Прокопиев и Цветан Василев и не мисля, че суми като 40-50-60 милиона могат да бъдат категоризиране с думата "само". Всъщност една поправка - неприемливо е това да се случва с държавни или публични средства събрани по принуда от гражданите. Факт е, че "принципният" мениджмънт на Доверие не е гарант срещо апетитите на тъмни кръгове. Така, че сега е малко късно да се правят на принципни. Плюс това олигархични зависимости има в почти всички пенсионни дружества.

  За това стотици, вече хиляди са тези, които искаме закриването на ДЗПО. И противно на мнението на Петкова и форумните и копои - искаме го безплатно. Мразим ДЗПО безплатно. Именно защото сме принудени да участваме в една схема, която носи само вреди на гражданите за сметка на кръговете в България.

 • 10
  daliznam avatar :-|
  daliznam

  До коментар [#9] от "pa_pa":

  Да де, сега плещения много и всякакви, ама като яде к'ифтетата от ДЗПО-то в пенсионното дружество на Алианц, не рива, нали?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK