Неминимален осигурителен натиск
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Неминимален осигурителен натиск

Компаниите от текстилния бранш са преназначавали служители на длъжности, за които праговете са по-ниски, за да намалят разходите си за труд

Неминимален осигурителен натиск

Повечето фирми отговарят на повишаването на праговете с понижаване на заплатите или с уволнения

Стефан Антонов
6707 прочитания

Компаниите от текстилния бранш са преназначавали служители на длъжности, за които праговете са по-ниски, за да намалят разходите си за труд

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ


Увеличението на минималната работна заплата ще усили ефекта.

Не повишаването на минималната работна заплата, а покачването на минималните осигурителни доходи потиска заетостта. Този извод правят експерти на Министерството на финансите в проучване, публикувано на сайта на ведомството.

"На агрегирано ниво не се наблюдава значимо негативно влияние на увеличението на минималните осигурителни прагове върху броя на лицата, осигурени на минимален праг", се казва в доклада.

Удар по заетостта

Изводът обаче не съвпада с установения до голяма степен подход, с който работодателите отговарят на тази мярка - в много случаи, ако един работодател държи на работа хора с ниска заплата и ги осигурява на минималното допустимо равнище, при повишаване на осигурителния праг е по-вероятно да ги освободи, отколкото да започне да плаща повече за труда им.

Предупреждения в тази насока вече отправиха Европейската комисия и Международният валутен фонд в последните си коментари за българската икономика. Техните експерти посочиха, че праговете, макар и да са замислени като средство за борба със сивата икономика, може да вредят и на заетите, когато повишаването им не е следствие от по-висока производителност.

Така основният ефект от повишаването на минималните социално-осигурителни прагове се очертава като далеч не минимален натиск върху фирмите и вследствие на него намаляване на заетостта. Този ефект ще бъде усилен още повече, ако правителството реши да изпълни намеренията си да увеличи минималната работна заплата до 450 лв. За сравнение, към момента нейната стойност е 310 лв.

Проблемът е изключително важен за България, защото преобладаващата част от икономиката е съставена от компании, които създават продукти с ниска добавена стойност и наемат на работа служители, които не са конкурентни на международните пазари.

Така освен кризата повишението на осигурителните прагове могат да попречи на хора да си намерят работа в дейности, за които притежават квалификация.

Обратно – минималните прагове, на които се осигуряват нискоквалифицираните работници, имат малко влияние в експортноориентираните сектори, защото са изложени на международна конкуренция и влиянието на праговете върху средния осигурителен доход е незначително. Повишаването им пък не подлага на сериозен натиск компаниите, защото те по принцип поддържат по-високо ниво на доходи за квалифицираните си служители, а останалите не са толкова много.

Изключение е текстилният бранш, който спада към групата на строителните компании, хотелите и ресторантите. Там минималните прагове влияят на средните разходи за единица труд и това стимулира компаниите да осъществяват дейността си в сивата икономика.

Адаптация в кризата

Интересна реакция в условия на криза показват компаниите от туристическия сектор. След като през 2010 и 2011 г. минималният осигурителен доход за нискоквалифицираните служители се повишава с 4.8% и 12.7%, броят на лицата, които се осигуряват на него, също се увеличава съответно с 13.8% и 10.3% за двете години. Като възможно обяснение от МФ посочват преструктуриране на компаниите, при което служители се преназначават на длъжности, за които осигурителните прагове са по-ниски, и така компаниите реагират на кризата с понижаване на заплатите, които плащат, вместо с уволнения на служители.

При текстилните компании се наблюдава сходно поведение, но в по-ранен период – от  2008 до 2010 г. За това време намалява броят на нискоквалифицирани лица, а служители на по-високи длъжности с високи минимални прагове се назначават на по-ниски длъжности, където и осигурителните прагове притискат фирмите в по-малка степен.

Увеличението на минималната работна заплата ще усили ефекта.

Не повишаването на минималната работна заплата, а покачването на минималните осигурителни доходи потиска заетостта. Този извод правят експерти на Министерството на финансите в проучване, публикувано на сайта на ведомството.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

11 коментара
 • 1
  thermobee avatar :-|
  Thermobee

  Сполука!

  Публикувано през m.capital.bg

 • 2
  han.asparuh avatar :-|
  han.asparuh

  Интересен анализ. Още веднъж се доказва, че борбата със сивата икономика не става чрез принуда - по-високи мин. работна заплата и осигуровки, а чрез промяна на бизнес средата където ще е по-лесно и евтино на бизнес субектите (работодатели и работници) да са честни.

 • 3
  osudeni_dushi avatar :-|
  osudeni_dushi

  Към финансовото и министерството на труда, синдикатите

  Безработицата и заетостта се определят от липсата на развитие на малкия и среден бизнес, актуален единен класификатор на длъжонстите, което да определи реална средна работна заплата. Практика е в България и особено във фирми, свързани с политическата класа, че нямат интерес от повишаването на минималната работна заплата, вие също, закото тава ще ви принуди да увеличавате и парите за социални!
  Толерирането на монополните, картелни бизнес организации, паради броя работници и служители няма интерес от увеличението на мин.раб.заплата, така те използват цялото си влияние върху вас, злоупотребяват с предтекста, че дават работа и оказват натиск върху правилната политика!Така, че ако се основавате на тезата, че не повишавате доходите заради безработицата и заетостта, то оправданието е глупаво и на практика не облекзача мнозинството от фирми с по 10 работника, а увеличава пачалбата! Създава дълбоко разслоение в обществото!

  Погледа ви трябва да е насочен точно към средната класа, работещите и плащащите по голямятя част от данъците в тази държава, онази класа, която пълни бюджета, носи доходите за издръжката ви и осигурява средствата за разпределение за останалите групи, очаква да подходите и към нея да има талерантно и справедливо поведение от вас политиците!
  С въвеждане и установяване на минимална средна работна заплата, след като не искате тя да бъде минималната вие имате по-високи фискални приходи, увеличва се интереса и моттивацията към заетост, към предприемачества и развитие не само на малките и средните, а и развитие на качества, интелектуалн продукт, увеличение на производството и производителността, увеличава се -ВЪТРЕШНОТО ПОТРЕБЛЕНИЕ В РЕЗУЛТАТ, ПОКУПАТЕЛНАТА СПОСОБНОСТ и тогав идва ред на големия бизнес, който ще печели от по-високия оборот и продажби! В същото време ще има достатъчно средства от фиска за социалните групи! Колко лесно, само трябва да се направи и реализира отбележете -ТРУДОВАТА ПОЛИТИКА! европейските страни имат достатъчно практика! Може да се консултирте в това отношение, ако не може да го разберете и осмислите!

 • 4
  osudeni_dushi avatar :-|
  osudeni_dushi

  Много е елементарно, Уотсън!
  Могат всички да бъдат доволни!

 • 5
  cinik avatar :-|
  cinik

  Аз викам да не си играем на шишарки, направо вместо МРЗ, осигурителни прагове, вместо Закон за младежката заетост, вместо Закон за иновациите направо да гласуваме един "Закон за позлатяването на всеки български дом" и работата да се оправи. Няма работа за младежите - решението било Закон за младежката заетост. Никой не инвестирал в наука - бичим един Закон за иновациите и работата заспива, зеленчуците ни са най-скъпите в района: има внесени 5-6 законопроекта за овощарството и градинарството. Аз викам, направо да пишем един Закон за позлатяването на нацията, който снема нуждата от всички останали. 2-3 кила злато на семейство минимум. Може БСП да предложат 2 кг., а опозицията да контрира с 3-4.

  ПС. За жени най-много се говори в затвора и в казармата...Нещо като го няма, мечтите и фантазиите поне са безплатни....

 • 6
  i_petrov avatar :-|
  i_petrov

  До Cinik Ами то си има причина да е така.Малко прашасали книжки требе да прочетеш нищо повече.А иначе текстил в европа не е останал.Който иска да произвежда - Бангладеш или Камбоджа.На робите мога да кажа едно - на 1000 км на запад за миене на кенеф дават повече който иска да бачка, който иска да не бачка.ВЪПРОС НА ИЗБОР

 • 7
  cinik avatar :-|
  cinik

  [quote#6:"i_petrov"]Mалко прашасали книжки требе да прочетеш нищо повече.[/quote]

  Aгитпроп книжките ги оставям за теб. За себе си предпочитам едни по-дебели. Почвайки с една, която 45 години се опитвахте да изкорените - тя е основата на къщичката.....Който се разбунтува срещу нея, стига винаги до едно и също място: киреча!

 • 8
  theteaserboy avatar :-|
  theteaserboy

  Момчета ако прочетете внимателно държавната статистика ше разберете, че брутния оперативен излишък (печалбата) на нефиннсовите дружества в рекордно висока...проблемът е, че просто потъва в нечии джобове, а на работещите се дават мизерни заплати...колкото да оцелеят, а за вноските за ДОО изобщо да не говорим...това е простата истина.

 • 9
  stoiank avatar :-|
  stoiank

  В България на колко се осигуряваш няма никаква разлика. Просто на минимален ли си или на максимален доход няма никаква разлика. Нито като услуги в здравеопазването, нито каква ще ти е пенсията след време. Показателно е, че имаше години когато беше по-изгодно да скриеш част от трудовия си стаж и ще получаваш по-голяма пенсия!? Отделно и банките приемаха и сега приемат декларация за доход с малко по-странен произход. След това може да караш кола за 100 хил. и да си безработен, е как тогава хората да се осигуряват на истинските си доходи? А Работодатели които не могат да плащат дори МОД или са некадърници, или по-вероятно са мошеници, така че ако се махнат праговете ще стане още по-зле. Тогава хора ще работят и на 100 лв. заплата, както е и в момента с тези водещи се на 2 -часа. Просто и Държавата и хората се надлъгват. Вземете примерно футболистите, мърди на терена с големи заплати и невнесени осигуровки, после МОД пречел на бизнеса. Абсурд просто средата го позволява и всеки свикна да е така.

 • 10
  judgeright avatar :-|
  LegalEagle

  Може ли някой да ми обясни какво е това "минимален осигурителен доход"? Аз доколкото знам има два вида: доход и липса на доход...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK