Не 5%, а четири и нещо надолу

От АЕЦ "Козлодуй" ще се купува повече за сметка на скъпите частните тецове, за да се гарантира повече работа за "Мини Марица-изток"

Електроразпределителните дружества започват извънредно отчитане на електромерите заради новите цени на тока
Електроразпределителните дружества започват извънредно отчитане на електромерите заради новите цени на тока    ©  Красимир Юскеселиев
Електроразпределителните дружества започват извънредно отчитане на електромерите заради новите цени на тока
Електроразпределителните дружества започват извънредно отчитане на електромерите заради новите цени на тока    ©  Красимир Юскеселиев

Вместо очакваното намаление на цените на бита със средно 5%,окончателното решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) ги смъква с една идея по-малко. От 1 август тарифите за бита средно се намаляват с 4.54% за абонатите на ЧЕЗ, с 4.21% за ЕВН и с 4.21% за "Енерго-Про". Подобни са намаленията и за стопанските потребители.

На проведеното закрито заседание на регулатора е решено цените да бъдат малко по-високи от тези, които бяха предложени преди седмица на обществено обсъждане. Основно това идва от мрежовите услуги по доставката на електроенергия. Трите ЕРП-та получават увеличение на средствата за поддръжка на мрежите, като то се изчислява в части от процента. Малко по-високо е то за НЕК и Електроенергийния системен оператор. Другото увеличение е нарастването на цената на въглищата, което е отразено в себестойността на електроенергията от ТЕЦ.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


15 коментара
 • 1
  interrobang avatar :-P
  Питанка

  Сън няма да спя от радост, че ще спестявам по 2-3 лв на месец, а зимата 7-8...

 • 2
  tulsa avatar :-|
  тулса

  "Сумарно с редукцията на АЕЦ,това дава количеството, с което е завишена квотата на американските централи."
  Сега кумунистите ..американски агенти ли ще ги изкарваме?:)

 • 3
  djb95 avatar :-|
  djb95

  Схемата е направена така ,че централите на Ковачки , Домусчиев и др подобни да си получат своето , а в същото време играчите за износ да има евтин ток от АЕЦ , защото няма друг производител с конкурентна на международния пазар цена.В същото време комунетата ще тръбят наляво и надясно как намалили тока.Пълна порнография.

 • 4
  today avatar :-|
  today

  Това ви го писах още през зимата, проблема идва основно от дългосрочните договори с висока цена за разполагаемост (припомнете си кой ги е подписал!).
  Същата схема се подготвяше и за АЕЦ Белене, всъщност тя още си е в ход. И винаги могат да кажат "ама той тока от АЕЦ е евтин" като просто пропуснат цената за разполагаемост, която ще е ужасна. И ще се плаща независимо дали се ползва тази енергия или не.

 • 5
  nuzzo avatar :-|

  До коментар [#3] от "djb95":

  Ех, колега! Повтаряте чуто - четени(от къде ли ?!?) НЕистини.
  Я, прочетете това (съвсем прясно е ) и пак дайте мнение:

  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2013/07/26/2111227_enter_5_namalenie/

 • 6
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Никой, драги вестникописатели, не е обещавал 5% намаление на "тока на народа", а "ДО 5%", което и беше спазено от управляващите 100%...
  4.8% напълно се покрива с "ДО 5%".
  Ако бяхте слушкали в час по алгебра, нямаше нужда да ви обяснявам ....

 • 7
  kuty avatar :-|
  Къти

  Истинските проблеми и предизвикателства пред АЕЦ-а са много повече и много по-големи, но защо ли ни ги спестяват? Ето само част от тях:

  Огромна задлъжнялост (много над 300 милиона лева) на НЕК към АЕЦ-а. Самата НЕК се разглежда също от месеци като фалирала.

  Драстично намаляване на приходите от продажба на електроенергия, заради намалената консумация в страната и липса на интерес в региона. Това доведе до понижаване на мощностите и на двата действащи енергийни блока през април т.г.

  Провал на последния търг за ток, в края на юни т.г., на т.нар. „свободен пазар”, по признанията на настоящия изпълнителен директор Иван Генов. Следват по-малко приходи, по сравнение с предходни години.

  Изплащане на стари задължения, за „модернизацията” на същите блокове в периода 1998 – 2008 години (500 милиона евро без лихвите), а не е изключено и все още да се погасяват и кредитите по „спасяването” на затворените в края на 2006-та блокове 3 и 4 (300 милиона щатски долара без лихвите). Ефекта и от двете мероприятия е отрицателен, но виновни и наказани няма.

  Драстичното поскъпване на ядреното гориво за действащите блокове 5 и 6 (над 500%, за последните 6 години), както и поет ангажимент от настоящия шеф на АЕЦ-а Ив. Ген. този тренд да продължи и през настоящата година. (Из официално съобщение на АЕЦ-а, от 2 юли 2013 г.: До края на 2013 г. предстои да бъде договорена цената за доставка на свежо ядрено гориво за АЕЦ “Козлодуй” за периода 2014-2016 г., като не се очаква тя да бъде увеличена.)

  Със сигурност през последните години в това предприятие е поскъпнало не само ядреното гориво, но и почти всички други разходи, като се започне от кухите и раздути обществени поръчки, ремонтни дейности, „консултантски” услуги и доходите на персонала, за да си затваря устата за престъпленията зад оградите.

  Реализирани и планирани разходи за строителството на нов 7-ми блок, който никога няма да бъде построен но ще помогне за „усвояването” на още стотици, а може би и милиарди, левчета.

  Реализирани и планирани разходи за нова „модернизация” на действащите блокове 5 и 6, от около 266 милиона евро без лихвите. Очевадно напълно ненужно и абсурдно мероприятие, на фона на резултатите от предната „модернизация”. Ако последното се реализира то периодите за погасяване на кредитите по двете „модернизации” ще се застъпят.

  Списъкът може да бъде продължен. Но това едва ли е нужно. Ясно е, че АЕЦ-а може да оцелее финансово само ако намери начин да повиши приходите си от продажба на продукцията си. Затова нека видим, как се развива натовареността на блокове 5 и 6 в хронологичен ред, по данни на самата АЕЦ.

  .............................

  Продължението е в оригиналния материал, където има и фото документи.

 • 8
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#3] от "djb95": и ккави циферки ще приведеш като доказателство? Или просто поредната мантра в медийното пространтво?

 • 9
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#7] от "Къти":

  И като се събудиш ръчичката ти се приска в топлия канал на АЕЦ козлодуй..... нал тъй?

 • 10
  brtuck avatar :-|
  br Tuck

  До коментар [#9] от "boby1945":

  коментарите ти заслужават само едно - ignore


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход