Приходите в центъра на дебата за ремонта на бюджета

Опозицията поиска от правителството да се бори със сивата икономика

И управляващи, и опозиция се съгласиха, че финансовият министър Петър Чобанов (вляво) трябва да вземе спешни мерки и да противодейства на данъчните измами и контрабандата.
И управляващи, и опозиция се съгласиха, че финансовият министър Петър Чобанов (вляво) трябва да вземе спешни мерки и да противодейства на данъчните измами и контрабандата.    ©  Надежда Чипева
И управляващи, и опозиция се съгласиха, че финансовият министър Петър Чобанов (вляво) трябва да вземе спешни мерки и да противодейства на данъчните измами и контрабандата.
И управляващи, и опозиция се съгласиха, че финансовият министър Петър Чобанов (вляво) трябва да вземе спешни мерки и да противодейства на данъчните измами и контрабандата.    ©  Надежда Чипева

Проблеми с приходите има, това признаха и от опозицията, но вместо бюджетът да се актуализира, трябва приходната администрация да подобри работата си. Това беше основната тема на дебат между депутатите, докато разглеждаха ревизията на бюджет 2013 на второ четене в пленарната зала.

Дългите разисквания на приходната част обаче принудиха депутатите да оставят дебатите по разходите и поемането на нов дълг за четвъртък. Заседанието бе прекратено в 16.30 часа, преди протестиращите да обиколят плътно Народното събрание.

За пръв път от години партиите обсъждаха бюджетните параметри и опитаха да проведат и експертен дебат. Позицията на управляващите бе, че състоянието на икономиката не позволява събирането на повече приходи, а на опозицията - че държавата не смее да се бори със сивата икономика.

ГЕРБ: Бъдете по-амбициозни

Основен оратор на ГЕРБ беше бившият заместник-министър на финансите Владислав Горанов. Той посочи, че БВП, дори и при нисък реален растеж, номинално ще се увеличи с 2.4 млрд. лв. спрямо миналата година и при това положение е непростимо държавата да си намали целта за събрани приходи.

"След като имаме по-висок номинален ръст на БВП през 2013 г. спрямо миналата, защо не предвиждате никакъв ръст в приходите? Защо не си поставяте амбициозни цели. Служебното правителство коригира прогнозите. Зад номиналния БВП стои 1% реален растеж. Има ускорение на номиналния БВП. Тези анализи на база номиналните числа ни дават основание да смятаме, че твърде бързо се реализира приходната част в бюджета. След като сте си наумили да изхарчите 286 млн. лв., поне половината биха могли да отидат за социални мерки", обясни той.

Горанов очерта и основните разлики между техните предложения и инициативите на правителството. Партията на Бойко Борисов предлага приходите да се увеличат до 18.39 млрд. лв., което е почти същата стойност като в сега действащия бюджет. За сметка на това обаче идеята им е да няма увеличение на резерва за непредвидени и неотложни разходи и вноската на България към ЕС да се намали с 42 млн. лв. Горанов не обоснова твърдението си с анализ как ще се развият компонентите на брутния продукт – потребление, инвестиции и външна търговия, които директно влияят на постъпленията от най-важния данък – ДДС. Точно по него управляващите предвиждат да намалят най-сериозно очакваните постъпления – с 229 млн. лв.

Според Йордан Цонев (ДПС), който председателства парламентарната бюджетна комисия, държавата все пак ще събере повече приходи, но увеличението няма да е достатъчно, за да покрие заложените разходи.

Единомислие

И управляващи, и опозиция се съгласиха, че финансовият министър Петър Чобанов трябва да вземе спешни мерки и да противодейства на данъчните измами и контрабандата. Този призив отправи от трибуната дори лидерът на социалистите Сергей Станишев. За проблеми в НАП и митниците, както и за липсата на решения спомена и червеният депутат Георги Кадиев. По  време на дебата той се противопостави на идеята данъчни и митничари да пишат промени в данъчните закони и да прокарват репресивни мерки за повишаване на събираемостта.

По този повод пък от Министерството на финансите обявиха, че ще въведат обратно начисляване на ДДС при сделките със зърно. Досега това е било само намерение, което не могли да прокарат заради съпротива от страна на Европейската комисия, обясни заместник-министърът на финансите Людмила Петкова. От следващия месец обаче влиза в сила директива за борба с ДДС измамите, която ще позволи обратно начисляване да се въведе при сделките с рискови продукти още от септември.

Време за хитрости

След като първите три часа минаха в дебат и спорове само по приходната част на бюджета, управляващите решиха той да се прекрати и да се премине към гласуване. Това разгневи депутатите от ГЕРБ, които обвиниха БСП и ДПС, че искат да наложат волята си, без да убедят обществото в правилността на идеите, които прокарват. Те признаха, че са готови и да удължат заседанието след края на стандартния работен ден, дори и това да означава нова блокада на парламента.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


19 коментара
 • 1
  ditora avatar :-|
  ditora

  Воленчо, като някаква мишка си стои в стаята и чака господарите от дпс да му се обадят, когато им потрябва да осигури кворума ... жалка картинка.

 • 2
  ab.inferis avatar :-(
  Ab.Inferis

  защо ли ми се струва, че заглавието е доста нескопосано избрано? Опозицията не е "признала", а е отбелязала тревожно намаляване на приходите от платени такси и данъци. Тоест под управлението на БСП само за няколко месеца голяма част (нека позная - всички управители , гравитиращи към БСП) са престанали да плащат данъци - всеки е решил, че е дошло времето да се краде юнашки. Поредното доказателство, че БСП не е партия, а мафия. ОСТАВКА!!!!!!!!!!!!

 • 3
  bratdomingo avatar :-|
  bratdomingo

  И като си спомням как всяка вечер по време на предизборната кампания Орешарски излизаше по ТВ да обяснява как пари има, просто ГЕРБ не ги събира.....и един месец след изборите същия чòвек казва - пари няма, трябва да актуализираме бюджета

 • 4
  dedo_uluk avatar :-|
  Бай Благой

  ...сякаш актуализирането на бюджета само по себе си с магическа пръчка ще запълни липсите....

 • 5
  plf avatar :-|
  plf

  Възможно е да има наистина занижено събиране.

  Ситуация:

  по различни прични не си внесъл ДДС за да кажем март 2013.

  Цъфваш им на справка и веднага получаваш заплашително писмо, че ако не ги внесеш в 7-дневен срок ще ти таковат таковата.
  Теоретично намираш парите и ги внасяш.

  Само една бърза справка показва, че тези пари не са отишли за погасяване на ддс март 2013, ами например за невнесени ДОО и някакви лихви през 2008-а (даже и 2006 ако не протестираш).

  И ти пак разбира се не си внесъл ДДС-то за 2013. Така погледнато прихода очакван от постапления за 2013 е кофти...

  Причина за това е т.н. единна, обща както искате я наречете сметка.

  Ефект:
  1. Онези партизани в парламета викат - ааа заем трябва;
  2. Ти се чудиш да внасяш ли сегашните си задължения като все ще ги бутнат по стари такива;
  3. Още по-кофти излеждат нещата с осигуровките - особенно здравните.

  Разбира се в идеалната ситуация ти би трябвало да нямаш стари задължения. В идеалната...

 • 6
  razlichen123 avatar :-|
  razlichen123


  До коментар [#2] от "Ab.Inferis":

  Аз имам предложение и го пиша вече няколко пъти.
  За да се разбере и изясни, кой кой подкрепя и не, да спрем да плащаме данъци само 2 месеца и всичко ще се изясни. Тези, които са против правителството не плащаме, тези които са за правителството плащат, а ако са му фенове да плащат, ако искат и двойни данъци! Па да видим, след като се заформи една дупка от няколко милиарда, кой трябва да определя хората, които да ни управляват! Пенсионерите от Бузлуджа или реално работещите в икономиката и плащащи данъци!
  Тогава просто няма да има нужда и от протестиращи и всичко ще си дойде на място!

 • 7
  tanazius avatar :-|
  tanazius

  По време на предизборната кампания ШамФъстъков тръбеше всеки час как ГЕРБ не събирали парите от акцизи, как щял да вдигне приходната част на бюджета с 1 млрд., как щели да цъфнат налъмите... И само месец по-късно - пАри нЕма! Трябвало заем да се тегли, за да спасяваме бюджета! А за какво ще бъдат изразходвани повече от половината от парите - пак не казва.
  Значи доказано неефективен "експерт" ни принуждава да изплащаме заем, който дори не става ясно за какво точно ни е необходим... Ковачки, ще черпиш!
  ОСТАВКА!!!

 • 8
  ab.inferis avatar :-?
  Ab.Inferis

  До коментар [#6] от "razlichen123":

  тоест да разрушим тотално държавата, да я сринем изоснови, а после да градим? Хм...звучи съблазнително, но когато баба ти и дядо ти едва кретат с пенсията си, а предлагаш хиперинфлация, съответно глад...тогава имам силни съмнения дали предложения от тоя сорт са добри и дори имат нещо човешко в тях. Все пак не на нормалните хора а на комунистите принципа е "колкото по-зле, толкова по-добре". Нали? Ако не мислиш така, попитай другарят Ленин. Все пак израза е негов.

 • 9
  cinik avatar :-|
  cinik

  [quote#7:"tanazius"]По време на предизборната кампания ШамФъстъков тръбеше всеки час как ГЕРБ не събирали парите от акцизи, как щял да вдигне приходната част на бюджета с 1 млрд., как щели да цъфнат налъмите... И само месец по-късно - пАри нЕма! [/quote]

  Другото светило - Р. Гечев вече даде отговор на този въпрос: ГЕРБ оставили икономиката в толкова тежко положение, че дефакто неизпълнение "само" с 200 милиона било равнозначно на 800 милиона. Ако те не били дошли, минусът щял да е с 800

 • 10
  cinik avatar :-|
  cinik

  Миналата година към същата дата (полугодие) бюджетът е на -67 милиона лева и накрая завършва на 0,45% дефицит.

  Тази година е същата дата (полугодие) бюджетът е на -7 милиона лева и се иска 2% дефицит.

  Нещо не е наред и то не с проценти, а с цял порядък


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход