Торнадо в екологията

Министър Искра Михайлова от ДПС уволни наведнъж всички директори на национални паркове, басейнови дирекции и регионални инспекции по околна среда и води

За разлика от своите предшественици, които са изчаквали повече време и са предпочитали постепенни промени, Искра Михайлова със един замах премахна всички ръководители на РИОСВ, националните паркове и басейновите дирекции
За разлика от своите предшественици, които са изчаквали повече време и са предпочитали постепенни промени, Искра Михайлова със един замах премахна всички ръководители на РИОСВ, националните паркове и басейновите дирекции    ©  Мария Съботинова
За разлика от своите предшественици, които са изчаквали повече време и са предпочитали постепенни промени, Искра Михайлова със един замах премахна всички ръководители на РИОСВ, националните паркове и басейновите дирекции
За разлика от своите предшественици, които са изчаквали повече време и са предпочитали постепенни промени, Искра Михайлова със един замах премахна всички ръководители на РИОСВ, националните паркове и басейновите дирекции    ©  Мария Съботинова

Осъщественото в един ден уволнение на всички ръководители на 23-те регионални звена в системата на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) отговаря на всички характеристики на "политическата метла".

В четвъртък  всички ръководители на 16-те регионални екоинспекции (РИОСВ ), директорите на трите национални парка – Рила, Пирин, Централен Балкан, и на четирите басейнови дирекции са получили заповеди за освобождаване. За това съобщиха около обед Тома Белев от сдружението "Зелени Балкани" (бивш директор на парк "Витоша"), и Борислав Сандов, съпредседател на партия "Зелените".

Пред "Капитал Daily" някои от уволнените ръководители на потвърдиха, че същия ден са им били връчени заповедите. Председателят на управителния съвет на Югоизточното горско предприятие Румен Желев също е бил освободен, стана ясно от думите му пред Novinite.bg.

Чрез БТА екоминистърът Искра Михайлова посочи като причина за масовата чистка "неефективно изпълнение на проекти по оперативна програма "Околна среда", довели до налагането на финансови корекции, забавяне в изработването на плановете за управление на парковете и на плановете за речните басейни". По думите й в МОСВ са били получени много сигнали и жалби срещу работата им.

Ако покажат лоялност

Уволнените директори, с които успяхме да разговаряме, не пожелаха да бъдат разкрити имената им, но посочиха, че връчените им документи не съдържат ясни мотиви за това. По неофициална информация заповедите са изпратени до всички, но се обмисля преназначаването на част от тях, ако "покажат лоялност към новата власт". Михайлова е обяснила, че през септември ще бъдат обявени условията за конкурсите, с които ще се избират новите ръководители, а назначенията им щели бъдат "прозрачни". До редакционното приключване на броя не успяхме да се свържем с министерството за коментар.

Дългогодишни служители в системата на МОСВ коментираха, че подобни смени са ставали и при други правителства, но обикновено постепенно и не толкова демонстративно. По думите им проблемите с кадровата въртележка на ръководните постове са започнали още при  правителството на НДСВ, когато тогавашният министър Долорес Арсенова е променила начина, по който се назначават шефовете на РИОСВ, парковете и басейновите дирекции. Дотогава те са били държавни служители, назначени по Закона за държавния служител. Арсенова обаче е променила това и всички те са били назначени по Закона за администрацията. Според бивш ръководител назначенията по чл. 19 и 19а от този закон ги превръщат в почти членове  политически кабинет - те не се ползват със защита по Кодекса на труда и нямат право да оспорват уволненията, за които не се изисква предварително уведомяване. "Тя (Долорес Арсенова, бел. ред.) искаше да назначи хора, които не можеха да бъдат назначени, защото не отговаряха на изискванията. И промени цялата структура", коментира засегнат от "чистките" на предишни правителства.

При следващите правителства смяната е протичала по различни начини – например по времето на тройната коалиция и Джевдет Чакъров заповедите за уволнение са пристигали в 16.30 часа в петък. По времето на Нона Караджова (ГЕРБ) също е имало масови промени, като новите ръководители са били назначавани с конкурс.

Служители от структурите на МОСВ предполагат, че вероятно и сега ще се направят някакви конкурси, но изискванията по тях не са разписани нормативно и могат да бъдат заложени образование и опит, поискано от сегашното ръководство на министерството.

Окопаване на власт

"Такива метли са не просто реваншизъм, а "окопаване" във властта. На тези постове е нужно да има експерти, които не се влияят от смяната на правителства, а от изпълнението на задълженията съгласно закона", коментира Борислав Сандов. Той също допуска, че някои директорите ще бъдат преназначени, а "метлата" ще премахне само неудобните.  

"Големите губещи отново ще са природата и обществото", добави Сандов. Думите му споделят и бивши директори на държавните еко и водни структури, които са били засегнати от политическите промени. "Трагично е, защото в момента се правят плановете за управление на националните паркове и как ще се управляват те в следващите 10 години. Тези промени може да попречат на работата по тях", коментира бивш служител в МОСВ.

Нови на хоризонта

Вече изплуваха неофициално и фаворити за освободените постове. Във Варна например за шеф на екоинспекцията се спряга областният председател на ДПС Ерджан Ебатин, съобщи сайта "Днес+". Ебатин е в партийните структури от няколко години, като е бил член на съвета на директорите на общинския Дворец на културата и спорта в града от 2007 до 2011 г., а преди това е работил като учител. Според сайта той е завършил химия и биология в Шуменския университет.

По информация на "Асеновград онлайн" Тамер Бейсимов, шеф на общинско звено "Паркинги и гаражи" в община Асеновград, ще бъде назначен за директор на РИОСВ в Пловдив на мястото на Валя Атанасова. По времето на тройната коалиция Бейсимов е бил главен секретар на Министерството на околната среда и водите .

В Хасково за шеф на РИОСВ се коментира бившият директор на ОЦК Славея Стоянова по информация на сайта Kardjali.bgvesti.net. Досегашният – инж. Димитър Илиев, е на поста си от 1992 г., но от четвъртък е освободен. Пред сайта той е заявил, че няма да обжалва заповедта, но ще се яви на новия конкурс. От регионалната медия са направили опит да се свържат със Стоянова, която обаче внезапно е спряла да чува след въпроса за евентуалното й назначение в екоинспекцията и е затворила телефона. ОЦК е сред най-големите замърсители в региона, през годините има наложени множество глоби за това, а самият завод затвори след месеци протести на служителите му за лоши условия на труд и неплащане на заплати. Той беше собственост на Валентин Захариев, а в момента негови активи са притежание на фирми, свързани с ПИБ.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


44 коментара
 • 1
  paxah avatar :-P
  paxah

  Някой е гледал "Кръстникът"

 • 2
  kireto avatar :-|
  Кирето

  Г-жа Михайлова ми прилича на Жерар Депардйо...:)
  Сега по темата :
  Очаквам съвсем скоро да се продължат всички замразени и започнати-недовършени строежи в природни паркове и защитени местност.
  То е ясно, че комунистите ще паднат от власт, ясно е и също, че това което ще сътворят докато са на власт, ще трябват години след това за да се поправи.
  Мръсници!

 • 3
  maks avatar :-|
  clearly

  ,, По неофициална информация заповедите са изпратени до всички''Няма такова нещо .Вчера са им съобщили да се явят за днес всички в министерството и са им били връчени заповедите за уволнение.

 • 4
  nixonanim avatar :-P
  Nixonanim

  Капитал, дали не трябва да се направи списък на всички назначения и уволнения, които се правят от "властта" в момента? Защото имам чувството, че даже и да си тръгнат утре, техните къртици ще седят с години и ще мажат ли мажат....

 • 5
  today avatar :-|
  today

  Те да си назначат набързо свои хора за да подпишат правилните договори с правилните фирми, и да дадат разрешителни на когото трябва, пък после и да се смени властта и да ги уволнят - все тая. Както схемата със заменките, пак по време на управлението на същите ДПС+БСП.

 • 6
  cinik avatar :-|
  cinik

  ДПС изцяло са изучили ратайския манталитет на българина (отчасти защото са слушали за него от своите дядовци). По едно време във Враца и Перник бяха се натрупали 5 000 молби за членство, само защото ДПС стана патерица на НДСВ. И като ги питаха от какви подбуди, следваха отговори "От БСП не ме взеха за инспектор, от СДС не ме взеха, хем ми обещаха, сега остава с тези да опитам...". Та сега нищо чудно едно 30% от народа, който определено изповядва подобен начин на мислене, не само да не подкрепи никакви протести, но и да почне да се увърта около кебапчийницата.....

 • 7
  juliano95 avatar :-|
  Julian Mall

  Лоялноста наистина е ключова дума когато става въпрос за етномафиотската партия ДПС и тя трябва да се доказва непрекъснато с осигуряване на източването на паричните потоци към банковите сметки на обръчите от фирми на ДПС.

 • 8
  info111 avatar :-|
  info111

  Тамер Бейсимов ще бъде назначен за директор на РИОСВ-Пловдив, Ерджан Ебатин - на РИОСВ-Варна, ...

  Дин Онбаши, Тамер Бейсимов, Ерджан Ебатин,...все хубави български имена!
  В този парламент и това правителство явно истински българи няма!
  А онзи капут Сидеров къде ще живее, когато народът им разтури седянката на тези родоотстъпници!

  (При цялото ми уважение към обикновените турци и всички други народности..!), освен към прикритите проводници на руски, украински, турски и други интереси в делата на българската държава и държавността!

 • 9
  djb95 avatar :-|
  djb95

  Не напразно за зам министър по програма " Околна среда " е назначен турчин от Делиормана. Цялото правителство е хванато за топките от ДПС , но Станишев май му е куф ДПС да го подпира.

 • 10
  leda avatar :-|
  Прекрасница

  Какви изроди...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход