Корпорацията ДПС

С икономическата си власт и политическите протекции на Доган Делян Пеевски се превърна във фактор в ДПС без да е член на партията

Корпорацията ДПС

Със засилването на позициите си във властта партията на Ахмед Доган укрепва и корпоративния модел на политиката

Люба Йорданова, Велина Господинова
63257 прочитания

С икономическата си власт и политическите протекции на Доган Делян Пеевски се превърна във фактор в ДПС без да е член на партията

© Надежда Чипева


Всеки, който е гледал официалното откриване на работата на новия парламент, няма как да не му е направило впечатление една сцена. На първия ред в пленарната зала до новия лидер на ДПС Лютви Местан беше седнал Делян Пеевски, а до него близкият до медийния магнат негов колега и член на централното оперативно бюро (ЦОБ) на партията Камен Костадинов.

Тогава подредбата на тройката предизвика леко учудване, усмивки сред депутатите от ГЕРБ и един резонен въпрос. Учудване, защото като народен представител от ДПС в предишното Народно събрание Пеевски почти не идваше на работа в парламента и нито веднъж не взе думата за изказване в пленарната зала. Усмивки, защото контролираните от ДПС депутата вестници от "Нова българска медийна група" в продължение на повече от три години безрезервно подкрепяха политиката на предишните управляващи от ГЕРБ, но малко преди изборите се обърнаха срещу тях. До степен, че раздуханият скандал с намерените в печатницата в Костинброд бюлетини в деня за размисъл преди вота, ако не промени съществено изборния резултат, със сигурност оказа влияние върху разпределението на мандатите в новия парламент.

Отговорът на въпроса пък за демонстративната близост между новия лидер на ДПС Лютви Местан и народния представител беше даден много скоро с избора на Делян Пеевски за председател на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС), което стана причина за продължаващите вече месец и половина протести на граждани в София. Нещо повече – оказа се, че Пеевски е и един от ключовите архитекти на правителството на Пламен Орешарски чрез част от назначенията на близки до него хора в изпълнителната власт.

От тях най-видим е случаят в министерството на младежта и спорта. За началник на кабинета на министър Мариана Георгиева (от квотата на ДПС) беше назначен Николай Боршуков. По времето на управлението на тройната коалиция той беше директор на държавния резерв и пряко подчинен на тогавашния зам.-министър на бедствията и авариите Делян Пеевски, в чийто ресор попадаше структурата. За директор на "Националната спортна база" пък беше назначен отново Марио Приджамов, който по времето на управлението на Симеон Сакскобургготски започна приватизацията на столичната зала "Универсиада" от близка до Пеевски фирма, която впоследствие продаде дела си на фирма на Корпоративна търговска банка (КТБ).

Въпреки че хората по улиците изсипват гнева си предимно срещу Орешарски, Станишев, Мая Манолова и като цяло представители на левицата, всъщност сериозна част от скандалните назначения в новата власт идват от ДПС. През годините движението успя да изгради уникален модел, който не само не се повлиява от обществените настроения срещу него, но по всичко личи, се засилва. Отстрани изглежда, че логиката, по която ДПС избира голяма част от хората си във властта, е обърната - има значение дали някой е компрометиран, но това е аргумент за назначението, не за оттеглянето му от публична длъжност.

Политиката на знака

В ДПС обичат знаците. Когато Ахмед Доган беше все още председател на движението, по това кой от заместниците му следва лидера и как се подрежда след тях ръководството на партията при официалното му появяване в парламента или на някой от партийните форуми политиците от останалите партии журналистите и дори редовите членове на ДПС се ориентираха кое от крилата в партията е изпаднало в немилост пред лидера и кой в момента е силният човек до Доган.

Знакът с демонстративното сядане на Делян Пеевски до Лютви Местан при откриването на парламента имаше няколко адресата.

Първо, демонстрацията на близостта между депутата и лидера беше насочена към коалиционния партньор от БСП. Посочването на Пеевски като силната фигура след Местан трябваше да покаже на социалистите, че кръгът около Корпоративна търговска банка (КТБ) и неговото политическо представителство в лицето на Делян Пеевски ще бъде решаващ при определянето на правилата на играта в коалицията БСП - ДПС. Затова и почти нямаше депутат от БСП, който да не беше шокиран от предложението Делян Пеевски да оглави ключовата Държавна агенция по национална сигурност, но само малцина дръзнаха да гласуват открито "против" кандидатурата му в пленарната зала. Това е и причината в БСП да роптаят срещу други назначения на ДПС в изпълнителната власт като това на областния управител на Софийска област Емил Иванов, но да нямат механизми да се противопоставят. Гласове против имаше и за новото министерство на инвестиционното проектиране, за което се твърди, че е предложено от движението и е под негов контрол, но те също си останаха само на ниво възмущение сред някои от депутатите на БСП.

Няма как обаче социалистите да не са наясно и най-вече лидерът им Сергей Станишев, че в случая въпросът опира до това дали да направят компромис и да се съобразят с властовите апетити на ДПС и по-специално на икономическия кръг "КТБ - Пеевски", или да се противопоставят, което обаче би им струвало загуба на властта. Станишев вече има опит с партньорството с ДПС от времето на тройната коалиция. Именно на него му се наложи в качеството си на премиер да уволни Делян Пеевски като зам.-министър на бедствията и авариите заради съмнения за корупция и само няколко седмици след това да го назначи отново на поста.

В БСП със сигурност са наясно и с шутовете, които обича да раздава ДПС и раздаваше на коалиционните си партньори през последните 20 години. Примерите от недалечното минало никак не са малко. И винаги са поставяли коалиционния партньор пред тежката дилема – или да се раздели с властта, или да се съобрази с исканията на ДПС. През 1992 г. тогавашния премиер Филип Димитров и кабинетът на малцинството на СДС загуби подкрепата на депутатите от парламентарна група на ДПС. В резултат на това при поискания от Димитров вот на доверие правителството му падна с помощта на ДПС, част от сините депутати и БСП. Показателен беше фактът, че след това мандатът отиде в ДПС и с подкрепата на социалистите беше съставено правителството на Любен Беров. Именно от него тръгна възходът на една друга икономическа групировка, чиито интереси дълги години защитаваше ДПС - "Мултигруп".

Гневът на Доган изпита и Симеон Сакскбургготски. Малко преди края на мандата на правителството му заради отказа му да смени земеделския министър Мехмед Дикме, от когото движението оттегли подкрепата си, и заради опита за приватизацията на "Булгартабак" ДПС предизвика политическа криза в коалицията. Дясната и лявата опозиция заедно с отцепилите се от царската формация депутати от "Новото време" свалиха тогавашния председател на парламента Огнян Герджиков със задкулисната помощ на ДПС и заплашиха с бламиране на собственото си правителство. И само смяната на Дикме и спирането на приватизацията на тютюневия холдинг спаси кабинета "Сакскобургготски" от падане. При продажбата на "Булгартабак холдинг" по времето на управлението на Бойко Борисов на руската ВТБ бнк чрез инвестиционното й поделение VTB Capital, сделка, зад която обаче се твърди, че стои КТБ, от ДПС нямаше никаква реакция. Даже напротив - продажбата на тютюневия холдинг беше подкрепена от депутатите от движението.

Очевидно решението на лидера на БСП Сергей Станишев сега е да запази властта на всяка цена, без да е ясно какви последици ще има това за социалистическата партия. Покрай скандала около избора на Пеевски той се опита да обясни решението с това, че депутатът от ДПС преживял "катарзис" и едва ли не само той можел да се противопостави на ГЕРБ. Такова обяснение дават и от ДПС. Едва ли обаче само това е причината. Антонина Желязкова от Международния център за развитие на малцинствата - изследовател, който следи от близо процесите в турското малцинство, е на друго мнения. Според нея през целия период на прехода ДПС и БСП са имали зад гърба си едни и същи икономически субекти. Подобна връзка вижда и социологът Антоний Гълъбов. "Единственият партньор, който ДПС традиционно избира, е БСП. Представата за това, че ДПС може да се коалира и наляво, и надясно, не е вярна. Като произход и дизайн на структуриране то е прекалено тясно свързано с БСП", смята той.

Знак за вътрешнопартийна употреба

Освен като знак към коалиционния партньор от БСП показното сядане на Пеевски редом до лидера на партията имаше и още един адресат. То имаше вътрешнопартийна цел и беше знак както към депутатите от движението, така и към партийните членове на ДПС кое е силното крило в партията. Пеевски не е член на движението, но до него в пленарната зала седи членът на ръководството на движението Камен Костадинов, човекът, който в предишните два парламента често защитаваше икономическите интереси на кръга около КТБ. И ако допреди четири години на предпоследната конференция на ДПС, когато Пеевски се появи в залата, седна на третия ред и от ръководството демонстрираха отношението си към него, като му дадоха да си сложи бадж с надпис "Гост", за да се знае, че той не е един от тях, сега едва ли вече някой ще си позволи така открито да прояви неодобрението си към него. След парламентарните избори в редиците на депутатите от ДПС даже секна и приглушеното мърморене срещу присъствието на Пеевски, което в неофициални разговори си позволяваха народните представители в предишния парламент.

За икономическата власт и политическите протекции от най-високо ниво в ДПС за Делян Пеевски, както и за това, че той ще е силната фигура зад кадър в правителството на Орешарски, първи се усетиха областните председатели на ДПС. Показателен беше фактът, че при номинациите за листите на движението за парламентарните избори именно Пеевски беше пожелан да оглави листите от най-много местни структури на ДПС. Вероятно има нещо знаково и в това, че освен в Пазарджик, откъдето той беше избран за депутат в предишното Народно събрание, за тези избори той беше начело и на листата в Стара Загора – откъдето през 2009 г. се кандидатира лидерът Лютви Местан.

"Познавам елитни политици и депутати от ДПС, които са ми споделяли, че изпитват ужас да участват в една и съща предизборна кампания с Пеевски, че се срамуват от предстоящото им присъствие заедно с него в парламента. Когато започнаха протестите срещу Пеевски, същите тези хора ме обругаха, че протестираме срещу "единствената личност, която е обещала гарантиран достъп на представители на малцинствата в службите за сигурност". Моите аргументи, че той е олигарх и директна мутра, бяха отхвърляни с мотива, че няма доказателства. Все едно, че бяха подменили хората, които аз познавам от години", разказва Антонина Желязкова.

Трансформацията

С официализирането на Делян Пеевски като политическото "лице" на икономическата групировка КТБ всъщност окончателно приключва трансформацията на ДПС от политико-корпоративна структура в изцяло корпоративна. Ако допреди няколко години симбиозата между ДПС и "Мултигруп" беше по схемата политическо лобиране срещу финансиране и осигуряване на корпоративен вот по време на избори, без обаче представители на холдинга да се намесват пряко в политиката (като се изключи Стоян Денчев, който обаче напусна 37-ото Народно събрание, след като стана вицепрезидент на "Мултигруп"), сега в случая с Пеевски икономическата група около КТБ определя политиката на партията.

Иначе казано, ако преди "Мултигруп" използваше партията, за да печели обществени поръчки или да участва в приватизацията, сега икономическия конгломерат от банка, структуроопределящи предприятия и медийна империя си има партия. През 1993 г. БСП използва ДПС като прикритие за стабилизирането си във властта, сега БСП е само прикритие на ДПС.

Симптомите за тази трансформация на ДПС се появиха още преди три години с изключването на тогавашния зам.-председател на ДПС и дългогодишна дясна ръка на Ахмед Доган в партията Касим Дал, който беше противник на лобито около Пеевски в лицето на депутата Камен Костадинов. Дотогава Доган винаги е спазвал баланса между различните лобита в партията, независимо от това кое от тях е в силна позиция. Отстраняването на силна фигура в партията като Дал на практика разчисти терена за овладяването на движението от хората, близки до Делян Пеевски и КТБ. Сега в партията има и други лобита, но те са слаби, разединени и едва ли могат да застрашат с нещо икономическия кръг.

Политиката на обръча

"Има нещо символично в това, че първоначално ДПС е регистрирано като сдружение със стопанска цел, а не като политическа партия. След регистрацията си по закона за политическите партии то не престава да бъде сдружение със стопанска цел и тази хибридност на модела ДПС е една от неговите основни характеристики", казва историкът Михаил Груев.

Няколко са нещата, които превърнаха модела ДПС във фактора, който сваля и избира правителства, и партията, която най-дълго е участвала в управлението на страната под различни форми – неофициално като подкрепяща правителството на Филип Димитров, като мандатоносител, но с определяща роля при управлението на кабинета "Беров" и официално чрез директното участие със свои представители в правителствата на Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев и сега при кабинета на Пламен Орешарски. Накратко схемата е следната: твърд електорат+желязна партийна дисциплина+обещания за протекции в бизнеса както на местни бизнесмени, така и на големи икономически групировки срещу осигуряване на корпоративен вот. Допълнителен плюс е стабилността на ръководството на движението, което му позволява да осъществява дългосрочно покровителство на ключови фигури в съдебната власт, държавната администрация и бизнеса - това със сигурност намалява разходите на последните да търсят нов политически гръб на всеки четири години. Съвкупността от тези фактори на практика осигурява на движението достатъчен брой депутати, които могат да оказват влияние върху политиката, дори и когато движението не е в правителственото мнозинство.

Плашилото "възродителен процес"

Първият и основен фактор това са гарантираните около 250 хиляди гласа на българските турци и българомохамедани, които ДПС има от турското етническо малцинство без значение дали движението се е провалило във властта. "Лепилото на тази партия поне в самото начало беше възродителният процес и съпротивата на турското население. Майските събития и "Голямата екскурзия" бяха един травматичен момент за цялата мюсюлманска общност, който беляза до голяма степен и характера на ранния преход и установяването на стереотипа на заплашената етничност, на репресираната другост, който беше в основата на ДПС", казва Михаил Груев. Според етнолога Евгения Иванова страхът, особено у по-старите поколения, от някаква форма на "възродителен" процес продължава да е актуален и днес. "Той се нагнетява непрекъснато от непремерените изявления на различни (не само националистически) политически лидери, от показните арести, обиски и процеси срещу духовни водачи на вероизповеданието. Нагнетява страх, разбира се, и самото ДПС – за да легитимира ролята си на страж срещу посегателствата върху правата и свободите. И кръгът се затваря. Мюсюлманите все повече се капсулират, все повече се отнасят с подозрение не само към тази или онази партия, а към българите въобще", смята Иванова.

"Електоратът на ДПС, малцинствата като цяло нямат доверие на нито един друг политически субект в България. Етническият фактор е основополагащ структурен, икономически и демографски фактор. Не мисля, че който и да е от българите или ромите, които участват в движението, са привлечени от платформи и политики", добавя и Антонина Желязкова.

Политиката на анклавите

За Антоний Гълъбов определящ фактор е невъзможността или по-скоро отказът на останалите партии да разбият монопола на ДПС в смесените региони на страната. "Още през 90-те години стана ясно, че ДПС до голяма степен е оставено да се движи самостоятелно в районите, където има влияние. Основният му конкурент спрямо профила на избирателите е БСП. И до момента се вижда много ясно, че това са двете партии, които разчитат на по-нискообразовани хора, с по-висока средна възраст, живеещи в по-малки населени места, най-често с деградирала социална структура, изцяло зависими от публични плащания. Десните не намериха начин да се конкурират с ДПС в малките населени места", казва той. И допълва: "Корпоративният характер на ДПС е много важен, за да се разбере как в една територия, когато позволите дълго време една и съща политическа партия да печели избори, имате ефект на вкореняване на тази партийна структура в съответната територия. Имате трайно усядане на една партия, която се просмуква във всички стопански и административни процеси на ниво на съответната територия, на всичко, което е свързано със стопанския живот."

Не случайно местните избори са изключително важни за ДПС. А малките населени места са превърнати в нещо като анклави на ДПС. Чрез партийните си структури в тези региони и чрез кметовете и представителите си в местната власт ДПС оказва натиск върху избирателите си, защото в тези райони обикновено безработицата е висока и на много места общините са и основните работодатели. "Движението има много функции в мюсюлманските селища, то не е просто политическа партия. То е едновременно и синдикат, и културен клуб, и икономическа структура, която дава работа и поминък, и въобще инстанция, която би могла да реши социалните и икономическите проблеми на обикновените турци и мюсюлмани. И избирателно ги решава. Онези, които са лоялни на движението, са получили нещо. Лоялността към движението се превръща в персонален ключ на един обикновен човек за сигурност и успех. Виждаме създаването на зависимост от власт в това население в една квазисоциалистическа форма - форма, в която партията-държава, т.е. комунистическата партия, е заместена от ДПС. То изпълнява именно тази функция на партия-държава и на инстанция, към която обикновеният турчин може да се обърне, за да му бъдат решени проблемите. Избирателите им не знаят кой е Пеевски и не ги и интересува", казва Михаил Груев.

Опитите за мимикрия

През годините Ахмед Доган няколко пъти се опита да промени имиджа на ДПС и да наложи представата за движението като за национална, а не етническа партия. Първият опит беше с отварянето на партията за българи.  Антоний Гълъбов обяснява, че чрез тоталния контрол на движението върху цели региони една територия се затваря напълно. "Както външните инвеститори, които искат да правят бизнес в регионите под контрола на ДПС, трябва да минат през движението, така и всеки, който иска да прави кариера или да се развива професионално, трябва да установи някакъв контакт на отношения с местната структура на ДПС", казва той. Според него това е и причината много млади българи да се ориентират към движението.

"Те разбраха, че всъщност ДПС е един ефективен асансьор към властта. ДПС не е търсила подкрепата на избирателите заради либералните си ценности или за защита на правата на човека. ДПС демонстрира и държи на това, че е ефективен инструмент на достъп до властта.", смята Гълъбов. Вследствие на това по-голямата част от българите влязоха в ДПС или за да градят кариера, или за да осигурят политическа протекция за бизнеса си. Еманацията на този процес беше приемането в редиците на ДПС на компрометираните фигури от други политически партии като Христо Бисеров и Йордан Цонев, които бяха изключени от СДС. Нещо повече - те не само че бяха реанимирани от Доган, но и в момента са в ръководството на ДПС и заемат ключови позиции в парламента. Йордан Цонев е председател на бюджетната комисия в Народното събрание, а Бисеров – зам.-председател на парламента.. "Те нямат тежест в структурите на ДПС. Имат един господар – бившият лидер Ахмед Доган, подчинени са дирекно на него и са само едни изпълнители", казва бивш член на движението.

В края на управлението на Симеон Сакскобургготски Доган се опита да сформира Либерален алианс с НДСВ и под тази формула двете партии да се явят на изборите през 2005 г. След отказа на царската формация обаче този опит се провали.

Последната мимикрия на ДПС се оказа оттеглянето на Доган от лидерския пост и замяната му с Лютви Местан. "Имаше някаква надежда, че е възможно Лютви Местан да наложи свой почерк в управлението на ДПС по време на предизборната кампания. Но последните събития след формирането на парламента показаха, че управлява Доган с всичките си обръчи от фирми и олигархически структури, както и със силовите си методи", казва Антонина Желязкова.

А след това накъде?

Колкото и обаче от движението да се опитват да представят резултатът от парламентарните избори като добър със сигурност вотът беше червена лампичка и за ръководството на ДПС. Макар че движението има почти същия брой депутати като в предишния парламент и отново е в управлението резултатът от вота показа, че партията е загубила около 200 000 гласа. А на много места се оказа, включително и в бастиона на ДПС – Кърджали, че сред разочарованите от политиката на движението са традиционните избиратели на ДПС. Те изразиха протеста си, като просто не отидоха да гласуват. "Най-драстичен е отливът сред членовете на младежката организация на ДПС", казват от структурата, която се радваше на изключителното внимание от страна на бившия лидер на ДПС Ахмед Доган. "Младите хора в ДПС са чували за възродителния процес от родителите си и не можеш чрез този страх да ги държиш", казват членове на движението. Скандалите около сформирането на правителството на Пламен Орешарски пък показаха, че въпреки смяната на лидера политиката на ДПС с нищо не се е променила. От известно време в движението се лансира вероятността преди следващите парламентарни избори сегашният лидер Лютви Местан да бъде заменен от евродепутата и зам.-председател на движението Филиз Хюсменова. Ако обаче не бъдат сменени натоварените с доста негативи членове на ръководството на ДПС, както и не бъде прекъсната обвързаността на движението с икономическите структури, това ще е поредната мимикрия на ДПС. На корпорацията, която се представя за партия.

Всеки, който е гледал официалното откриване на работата на новия парламент, няма как да не му е направило впечатление една сцена. На първия ред в пленарната зала до новия лидер на ДПС Лютви Местан беше седнал Делян Пеевски, а до него близкият до медийния магнат негов колега и член на централното оперативно бюро (ЦОБ) на партията Камен Костадинов.

Тогава подредбата на тройката предизвика леко учудване, усмивки сред депутатите от ГЕРБ и един резонен въпрос. Учудване, защото като народен представител от ДПС в предишното Народно събрание Пеевски почти не идваше на работа в парламента и нито веднъж не взе думата за изказване в пленарната зала. Усмивки, защото контролираните от ДПС депутата вестници от "Нова българска медийна група" в продължение на повече от три години безрезервно подкрепяха политиката на предишните управляващи от ГЕРБ, но малко преди изборите се обърнаха срещу тях. До степен, че раздуханият скандал с намерените в печатницата в Костинброд бюлетини в деня за размисъл преди вота, ако не промени съществено изборния резултат, със сигурност оказа влияние върху разпределението на мандатите в новия парламент.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


123 коментара
 • 1
  today avatar :-|
  today
  • -15
  • +369

  Реално управляват ДПС+КТБ, иначе се води, че мандата е на БСП.

 • 2
  yotata avatar :-|
  йотата
  • -11
  • +142

  "И ко шъ прайм сига?" пита протестът, па отсреща нящо са разсейват.

 • 3
  cinik avatar :-|
  cinik
  • -13
  • +154

  А, добре отворихте темата Догантабак. Окончателно се изясняват странните маневри около раздържавяването на това дружество. Както и забраната за производство на филтри за цигари в последната секунда преди второ четене, сигурно и за нея ще изнамерим някое тефтерче "да се удари - на Цецо му трябва на половин цена!"

 • 4
  vesko_dechev avatar :-|
  Веселин Дечев
  • -13
  • +122

  Няма как да не укрепва корпоративният модел в политиката, особено с тези предложения да с еорежат субсидиите на партиите.
  Ако една партия, особено малка, няма субсидия откъде ще си намери пари да се издържа?От членски внос?Стига бе! Вие знаете ли колко е членския внос и на колко възлиза!
  Това налага да се искат пари от бизнеса и то от едрия бизнес, от трафиканти и всякаква паплач.Естествено срещу поемане на ангажименти, нали се сещате??

 • 5
  vesko_dechev avatar :-P
  Веселин Дечев

  [quote#2:"йотата"]"И ко шъ прайм сига?" пита протестът, па отсреща нящо са разсейват. [/quote]
  Да позная:20 лева? :)

 • 6
  cinik avatar :-|
  cinik

  [quote#1:"today"]Реално управляват ДПС+КТБ, иначе се води, че мандата е на БСП.[/quote]

  Или ако използваме обобщителни категории, управлява ни ДС (но като франчайз на КГБ)

 • Питанка

  [quote#3:"cinik"]Догантабак[/quote]

  Догантабак, пък за нас - батак!

 • 8
  nshopov avatar :-|
  Kobra

  Вече могат да се пускат заявления за Канадски визи от София!

 • 9
  moloko_ avatar :-?
  moloko_

  Ако бяха само ДПС това са бели кахъри,слагаме си някой друг да ни управлява и изведнъж се превръщаме в райска градина.Същото може да се напише и за корпорацията СДС,БСП,НДСВ,ГЕРБ и който още искате може да добавите.Не ДПС са измислили корупцията,а това че техния електорат си гласува за тях независимо от всичко,пък ние вместо да гласуваме ходим за гъби си е изцяло наш проблем.А сега ще ни спуснат поредния месия,който като царя ще ни обещае да ни оправи за еди колко си дни,само че ще ни оправи в друг смисъл.Проблема е в манталитета на българина,който като се добере до властта и гледа да си оправи живота,както и на родата си до девето коляно,пък другите да се оправят както могат.

 • 10
  djb95 avatar :-|
  djb95

  В шоуто на Слави, когато коментираше обръчите от фирми, Доган каза нещо изключително важно , което е в основата на ДПС:"Ако си мислите ,че един политик има по-малки възможности от един банкер , то дълбоко се заблуждавате ".ДПС е изцяло основана на безнес интереси. Например , бизнесмен , близък до ДПС иска да ползва обрагите на властта най-общо. Първо той си плаща на ДПС за това да бъде лансиран бизнеса му. При наличието на обществени поръчки , европейски програми или други обществени парични потоци тези фирми се толерират и получават своя дял. За да стане това , обаче партията изгражда кадрови потенциал и назначава на възлови места свои кадри.Независимо дали имат необходимата квалификация. Обърнете внимание къде се назначават кадри - околна среда , кадастър, горски стопанства , управление на води , общински контролни органи.Например вчерашното уволнение на всички началници на регионалните инспекции по околна среда и води. Преди това е назначен кадър на ДПС като зам по европеската програма " Околна среда .След това едват местните чиновници .След тях изчакват фирмите от обръчите.И ситемата се отпушва. С годините , поради алчността , жаждата за власт или его , бълграските политици позволиха ДПС да се превърне в политико- икономически октопод с банка , политическо лоби и кадрови потенциал , който завладява в момента цялата държава. Затова трябва пипалата му да се отрежат много бързо на всяка цена.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход