Обръчът на ДПС

Хората от Рибново все още вярват, че само ДПС може да защити правата им

Обръчът на ДПС

Хората в Рибново са разделени наполовина "за" и "против" движението

Велина Господинова
22470 прочитания

Хората от Рибново все още вярват, че само ДПС може да защити правата им

© Надежда Чипева


"ДПС е в обръч, не може да мръдне. Ей така е завързано в обръч", обобщава мъж на средна възраст. Питаме го в центъра на Рибново, където е застанал с група други мъже, защо гласува все още за ДПС, особено след като е станало ясно, че важният фактор там вече е Делян Пеевски, дори не Лютви Местан. Той обаче ни изненадва с доста неочакван отговор. На въпроса как приемат лошия имидж на хора от върхушката на ДПС отговаря, че "върхушката в ДПС е както във всичките партии". В което, трябва да признаем, има голяма доза истина.

Рибново е известно с уникалния си автентичен обичай, по който се правят сватбите в селото, и тогава централните медии изобилстват с репортажи. Вторият случай, при който селото влезе в обектива на централните вестници и телевизии, беше през март 2009 г., когато служители на ДАНС арестуваха кмета на община Гърмен Ахмед Башев и учителят по религия Мурат Бошнак по обвинения в разпространение на радикален ислям. Сигналът до агенцията беше подаден от лидера на РЗС Яне Янев, но два дни след показното влизане в домовете на двамата те бяха освободени, а обвиненията останаха недоказани. Тогава почти цялото село излезе на протест в тяхна защита.

В селото живеят около 2500 души, всичките българо-мохамедани. Повечето работят на малките си нивички, разпокъсани по склоновете наоколо. "Тука е така – всеки има по най-много половин декар и земята е разделена една нива тук, друга там на 3-4-5 км от селото. Не може да се полива и единственото, което расте на нея, са тютюнът и картофите", казва жена на средна възраст. "Другото е събирането на гъби и двата шивашки цеха в селото", допълва тя. Срещаме я по тесния планински път между селата Осиково и Рибново в 30-градусовата жега около 11 часа преди обед, водеща кон, натоварен с окосена трева. Всяка сутрин става в четири часа, защото на полето не може да се работи в жегата.

Казва още, че хората, които миналата година гледали тютюн, останали доволни от изкупната му цена. Затова тази година повечето хора от селото се ориентирали към тютюна, защото картофите трудно се продавали. "Тази година народът засади доста тютюн – ще видим. Те гледат количеството. Ако има по-голямо количество, мачкат хората, ако е по-малко, дават по-висока цена. И с гъбите е така, и с всичко", добавя тя. И обобщава: "Всички сме безработни, да ти кажа. Ако няма тютюн, къде ще идеме. Вярно, работим тютюн, но нямаме стаж." Казва още, че никой почти не идва в селото. "Идват, щракат с фотоапарати и камери само когато са сватбите", добавя тя.

"Повечето избират ДПС"

"Тука в нашия край повечето избират ДПС", казва жената. А на въпроса защо гласуват за ДПС отговаря така: "Ами откъде да знам. И да ме питаш – не знам. Един като гласува за тях, и всичките гласуваме за тях. Така е открай време. Откакто се почнаха избори, гласуваме за ДПС. Обяснява, че по-възрастните гласуват така, както им кажат младите. "Старите слушат младите, каквото кажат младите. Моите родители са стари, възрастни хора и сега, ако им кажа ще гласуваш за еди-кой си, и те ще гласуват. И затова тук ДПС има болшинство", казва тя. Добавя обаче, че сред младите има и такива, които гласуват и за други партии. Признава, че тя е гласувала за ДПС. От депутатите от движението в района не познава никого. Единствено бившият кмет на община Гърмен Ахмед Башев, който, след като на последните местни избори спечели поста за четвърти път, се кандидатира за народен представител и сега е депутат от движението.

Башев е родом от Рибново. Жената обаче бърза да уточни, че гласовете на съселяните са му помогнали да спечели само първия мандат. "Първия път може да се каже, че Рибново го избра. Ама сетне другите мандати Дебрен и Гърмен го избраха. Рибново тука се раздели на две части. Имаше раздвоение на селото, някои бяха за него, други против него", пояснява тя. Макар че не познава никой друг от ДПС освен Башев, жената е доволна от движението. "Ето тоя път те го направиха преди 4-5 години. Иначе преди нямаше асфалт", казва тя.

Малко след табелата на селото обаче асфалтът свършва и тясната улица, по която се стига до кметството, си е черен път. Там пред сградата са седнали петима мъже, а малко встрани са се спрели две жени. Едната възрастна, а другата около 30-годишна.

"С ДПС-то сме, щото сме мюсюлмани"

"Ние сме с ДПС-то, щото сме мюсюлмани. Ние гоним на Аллах задължението. Подкрепяме Орешарски и ДПС-то. Това мислим, цялото село това говорят", казва 65-годишната жена. А на въпроса дали е чувала за протестите в София срещу правителството на Пламен Орешарски и дали знае кой е Делян Пеевски отговаря така: "Не, не го познавам. Той може да е от новото ДПС." Младата жена, която до този момент само кима одобрително да думите на по-възрастната, уточнява: "От друга партия иска да каже."

Възрастната жена няма притеснения и от факта, че зад подкрепяното от БСП и ДПС правителство стои и националистическата партия на Волен Сидеров. "Те управляват с "Атака", ама нещо ще изменят. Не ма плаши Волен Сидеров, той каквото дойде, няма да дойде от "Атака", от Господ ще дойде. Какво друго да ви кажа. Да се хвърля на гербаджиите ли? Това няма да стане. Гербаджиите ги махни, това са комити. Съсипаха държавата. По-рано Станишев пенсийката ще повдигне и пак е нещо, сега е ужас, сега гербаджиите нищо не направиха", казва жената.

"Само ДПС-то ли е виновно?"

За ДПС, против ГЕРБ и срещу протестите в София са и насядалите мъже до входа на кметството. "Фирмата чия е, дето им плаща на тези, дето рюкат", пита 80-годишният мъж. Чул по телевизията, че протестите в столицата са платени. В същото е убеден и около 50-годишен мъж. "За да станат тези протести, причината е г-н Борисов и никой друг. Няма начин Борисов да няма общо с протестите. Ние тук се чудим как да изкараме два лева за хляб, а те там се карат кой да управлява. Какво ще търся аз там, ако цял ден съм работил и уморен от работа, какво ще вися аз там. За какво? Не искат Орешарски. За какво не го искат? Ние още не сме видели дали той може нещо или не може", казва мъжът.

И продължава: "Какво пречи примерно Муса Палев? Че бил помак, турчин или мюсюлманин? Ето Барак Обама е президент на цяла Америка, два мандата го избират. Добре, тук протестират срещу Муса Палев, като е мюсюлманин, да го унищожим. Ами в Пловдив, като е християнин, там защо искат да го махнат", възмущава се той по повод протестите, които има срещу областните управители на Благоевград и Пловдив. "Или искат напълно да унищожат ДПС да не съществува или борба за власт", обобщава той.

На въпроса дали знае кой е Делян Пеевски, заради чието назначение започнаха протестите в София, мъжът отговаря: "Ние не сме политици, но като слушаме, или ги е страх от него, понеже им знае работите, или е наистина от тези, които крадат. Той беше депутат от ГЕРБ, защо сега не го искат", пита мъжът. На забележката, че и в предишния мандат Пеевски беше народен представител от ДПС, отговаря: "Аз не знам че е бил винаги депутат от ДПС."

"ДПС не решава нищо, защото е в обръч"

Мъжът обяснява, че на последните избори не е успял да гласува. Работил в Пловдив и когато тръгнал за Рибново, се усетил, че си е забравил личната карта. "Ако бях гласувал, щях да гласувам за ДПС", казва той. Недоволен е от управлението на Борисов, защото е увеличил годините за пенсия, а на него му предстои пенсиониране. "Тоя ГЕРБ трябва да го махнем. Един път ако го сложим, ща запросим като циганите. Как един път пенсията не я увеличи, а как другият даде двойна пенсия, откъде намери това", добавя друг мъж. Към тях срещу ГЕРБ се присъединява и 80-годишният им съселянин. "Бойко Борисов е голяма комита. Той обра държавата. На бедните хора нищо не даде", казва мъжът.

На въпроса защо гласуват за ДПС мъжете дават няколко обяснения. "Ние сме мюсюлмани и изпълняваме друга вяра. Вие изпълнявате друга вяра", казва 80-годишният мъж. Към това 50-годишният му съселянин прибавя: "Гласуваме за ДПС поради простата причина, че този на ВМРО - Красимир Каракачанов, този от Сандански (Яне Янев) и Сидеров говорят срещу мюсюлманите в България. Бойко Борисов също ни напада. Всички ни нападат. Затова гласуваме за ДПС. ДПС има една цел – просто да защитава мюсюлманите. Това е, друго няма", казва той. Признава обаче, че ДПС не им решава проблемите. "ДПС е в обръч, не може да мръдне. Ей така е завързано в обръч. В смисъл че ние сме малцинство. Ако ние бяхме като ГЕРБ 120 депутати, щяха да ни изведат", обобщава мъжът. Той дори оправдава съюза между ДПС и "Атака". "Абе ако трябва, нека ДПС да управлява с всички партии. И с ГЕРБ, и с други. Стига да има разбирателство", казва мъжът.

Докато тече разговорът, от високоговорителя на селската джамия ходжата започва да пее. Мъжете се извиняват, че трябва да отидат в джамията, но ни молят да изчакаме половин час, докато се върнат.

"Има членове, които негодуват от ДПС"

"Има членове на ДПС, които негодуват от ДПС. Имаше отлив сега и от ДПС", казва мъж, който се присъединява към групата след посещението на джамията. Казва, че в община Гърмен на предишните избори ДПС е имало около 6000 гласа, а сега е получило едва половината - около 3000. "Разочаровани са от много работи", казва той. Разказва, че е един от учредителите на движението, но се е разочаровал от ДПС и на тези избори и по тази причина не е гласувал. Като причина мъжът посочва политиката на Ахмед Башев. "Лично Башев си доведе негови хора в ДПС, които са на ясла при него, а нас, учредителите, ни изгони. Когато проверихме в офиса на партията в Гоце Делчев дали съществуваме в списъците като членове, се оказа, че не съществуваме като членове. Нас, всичките 256 учредители, ни изритаха като мишки", казва той. Другата причина за недоволството срещу бившия кмет на Гърмен, сега депутат, е, че има досие на сътрудник на ДС. На въпроса защо не се е обърнал към ръководството на движението за изключването им от партията мъжът отговаря: "Той лидерът ще каже ами и аз съм такъв, агент на ДС. Какво друго ще каже. Приемам Лютви Местан като един от група на ДПС с досиетата", добавя мъжът.

Подобно обяснение за разочарованието на част от членовете на ДПС дават и от партията на Касим Дал. Резултата си от парламентарните избори от 187 гласа те определят като пробив, въпреки че партията се учреди малко преди изборите. Към обясненията за разочарованието на хората те прибавят и това: "Когато беше избран за трети път, Башев се яви като независим кандидат за кмет и беше изключен от ДПС. След това обаче се върна отново в партията. Ето това хората не могат да приемат", казват симпатизанти на Народната партия "Свобода и достойнство".

Учредителят на ДПС обаче прави разлика между местните лидери на ДПС и партията. "Ние знаем какво направи ДПС – ето, докато управляваше, асфалтира пътя до селото, докара и вода до Рибново от 16 км", казва той. И пояснява защо може да се е разочаровал от ДПС и да не гласува, но продължава да симпатизира на партията: "При вас е друго. При нас вярата ни приближава до ДПС. Ние сме притискани, притискани по възродителния процес и това кара хората да са към ДПС. ДПС ни подаде ръка в началото. Последно време обаче някои хора се усетиха, че се изместват работите, и не гласуват за тях", заключава учредителят на движението в Рибново.

"ДПС е в обръч, не може да мръдне. Ей така е завързано в обръч", обобщава мъж на средна възраст. Питаме го в центъра на Рибново, където е застанал с група други мъже, защо гласува все още за ДПС, особено след като е станало ясно, че важният фактор там вече е Делян Пеевски, дори не Лютви Местан. Той обаче ни изненадва с доста неочакван отговор. На въпроса как приемат лошия имидж на хора от върхушката на ДПС отговаря, че "върхушката в ДПС е както във всичките партии". В което, трябва да признаем, има голяма доза истина.

Рибново е известно с уникалния си автентичен обичай, по който се правят сватбите в селото, и тогава централните медии изобилстват с репортажи. Вторият случай, при който селото влезе в обектива на централните вестници и телевизии, беше през март 2009 г., когато служители на ДАНС арестуваха кмета на община Гърмен Ахмед Башев и учителят по религия Мурат Бошнак по обвинения в разпространение на радикален ислям. Сигналът до агенцията беше подаден от лидера на РЗС Яне Янев, но два дни след показното влизане в домовете на двамата те бяха освободени, а обвиненията останаха недоказани. Тогава почти цялото село излезе на протест в тяхна защита.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


62 коментара
 • 1
  edin131 avatar :-|
  Bai nik

  хората си мислят много логично и са правилно ориентирани ,само не им е зададен въпроса ,защо гласуват за ченгетата от ДПс ,които ги предаваха навремето за пари , та те са същите хора

 • За да останат ХОРА в България.
  • -21
  • +187

  добре, са си свършили работата турците преди 200-300 години.. дори отлично !

  Промити мозъци, никакво образование, сменена вяра, пълно покорство и робство..

 • 3
  high_heels avatar :-|
  Cherrie

  Трагедия....
  Тия хора живеят в друга вселена,изоставени на произвола на съдбата,донори на гласове,борещи се за два лева...
  Ако у техния Аллах има поне малко справедливост ще овъзмезди мракобесните им агенти-лидери.

 • 4
  kireto avatar :-?
  Кирето

  Направи ми впечатление в какъв аспект използват съгражданите ни мюсюлмани, думата "комита".
  В отрицателен...
  Защо ли?

  Иначе по темата :
  Нищо ново, по тези места времето е спряло .Единствената надежда е по-младите да "прихванат" и внесат малко светско мислене и поведение, като се връщат от гурбет.

 • 5
  twinsdz avatar :-|
  Баба Ванга

  "Ние сме притискани, притискани по възродителния процес и това кара хората да са към ДПС. "

  А ДПС управляват винаги с, тези които проведоха възродителния процес. Само дето, мюсулманите които бяха малко по-умни избягаха направо за Щатите. Цялото ДПС са бивши сътрудници на ДС, но тъй като хората по тези места очевидно не четат много и съответно не знаят, така ще са след още 100 години.

 • 6
  sinergy avatar :-|
  Sinergy

  До коментар [#4] от "Кирето":

  В интерес на истината съм срещал думата "комита" в отрицателен смисъл и в народното творчество - като бандит, разбойник. Мен в училище са ме учили друго, но знае ли човек...

  При всички положения съжалявам тези хорица. Но като четях статията ме хвана яд на всички останали милиони българи, които не гласуваха и оставиха такива хора да решават съдбата ни.

 • 7
  gl_avatar avatar :-|
  gl_avatar

  „Кажи ми, кажи, бедний народе, - кой те в таз робска люлка люлее?"

 • 8
  perperikon avatar :-|
  perperikon

  Шизофренията на България е пълна,уж сме членове на ЕС, а ни управлява клика, която открито обслужва интересите на Москва и Анкара, а е хокана от европейските посланици. Пълзящата турцизация върви подмолно от 24 години. Нормално върнаха имената на турците, но оттам нататък натискът върху помаците да си върнат турските имена бе огромен и в крайна сметка успешен.Целта беше да ги отграничат от българите и да ги направят електорат на ДПС, както и се случи. Сега във ход е процес на турцизация на циганите, пак със същата цел. Цели цигански квартали, като Столипиново в Пловдив, в Пазарджик, Казанлък,Кърджали,Ст.Загора и много други градове заявяват, че са турци,за срам на истинските турци. Поне от 5 години статистиката е безпощадна - над 50% от децата в България се раждат в семейства, които не се определят, като етнически българи. Ако този процес на турцизация не спре веднага, то след 15 год. ДПС няма да има нужда да се коалира с когото и да било за ни управлява и то законно. Как да спре процеса, обаче като БСП не може да си представи да управлява с когото и да било друг освен с ДПС и му дава пълен толеранс за корупционните му и антибългарски практики. Какво да ги правиш - национални предатели от основаването си та досега. Героят им Г.Димитров беше радетел за дебългаризацията на Македония,а сега има "достойни" наследници в Партията. Дали са национални предатели Станишев и Сидеров, ще кажат вероятно историците на България след 15-20 год. Вероятността, обаче тогава да има такава държава намалява със всеки изминал ден, поне докато тези са на власт.

 • 9
  mi6ail1234 avatar :-|
  mi6ail1234

  Ето заради това не харесвам ДПС и турците.Защото мислят,че ние сме лошите и злодеите.Ние ще ги изтрепем и заради това гласуват за една партия,която защитава само това малцинство и противопоставя мнозинството от българи.Така се създава усещането за окупиране или направо съвременно поробване.Интеграция и сплотяване не се прави с изучаване на турски език,а с по-доброто научаване на български(колко ли от тези хора знаят български на прилично ниво?).Това е по-скоро дезинтеграция и капсулиране.

 • 10
  sql_dude avatar :-|
  PMK

  Не само в Рибново, а във всички села от региона останаха само старите, простите и мързеливите хора. Другите са по чужбина. А онези се манипулират лесно. В моето сели през 1997 година почти всички гласуваха за СДС. Поске пак за десните въпреки, че емиграционната вълна беше започнала. ДПС започна да набира скорост едва през 2009 година и сега имат мнозинство при ниската избирателна активност. Просто градивният елемент на обществото вече го няма или е толкова отвратен от политиката, че се стига до такова положение ДПС да печелят изборите.

  Публикувано през m.capital.bg


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход