Петър Чобанов: Президентът има нагласа да наложи вето върху бюджета (обновена)

До два дни държавният глава ще се произнесе по промените

Според финансовия министър Петър Чобанов, президентът няма други аргументи освен политически за налагането на вето върху актуализацията на бюджет 2013.
Според финансовия министър Петър Чобанов, президентът няма други аргументи освен политически за налагането на вето върху актуализацията на бюджет 2013.    ©  Надежда Чипева
Според финансовия министър Петър Чобанов, президентът няма други аргументи освен политически за налагането на вето върху актуализацията на бюджет 2013.
Според финансовия министър Петър Чобанов, президентът няма други аргументи освен политически за налагането на вето върху актуализацията на бюджет 2013.    ©  Надежда Чипева

Президентът Росен Плевнелиев има нагласа да наложи някакъв тип вето върху актуализацията на бюджет 2013, която беше одобрена на второ четене миналата седмица. Това съобщи пред Българското национално радио финансовият министър Петър Чобанов, който по-рано днес се срещна с държавния глава и е аргументирал мотивите на кабинета да ревизира бюджета.

По-късно вечерта от президенството обявиха, че до два дни държавният ще се произнесе по бюджетната актуализация.

"Винаги по отношение на подобен въпрос имаме политически аргументи, имаме и чисто бюджетни аргументи. Така че от тази гледна точка целта не може да се каже, че е била толкова да го убедя той да си промени мнението, ако вече е формирал такова. Просто идеята беше да се запознае с това каква е нашата мотивация, да си поговорим двамата на четири очи, за да може той да формира своето мнение. Като цяло той сподели с мен, но аз няма да говоря от негово име, че у него съществува известна нагласа да наложи някакъв тип вето на бюджета. Президентът има право по Конституция да налага вето. Въпросът е обаче - това вето няма как да бъде в чистия смисъл на ветото противоконституционно. Тъй като текстовете са изрядни, текстовете са изчистени. Той може да наложи вето по отношение на целесъобразност, което обаче това е директна намеса във фискалната политика, т.е. той дава една заявка и той да участва в правенето на фискална политика", коментира министърът пред държавната медия.

Според него подобно вето би могло да се наложи единствено с политически аргументи.

"Просто срещата беше достатъчна, така че двете страни да си изложат ясно аргументите и от там нататък той каза, че продължава да мисли. Възможно е да имаме и нова среща, когато той получи текстовете. Не знам, може да са дошли вече от Народното събрание. Когато получи конкретните текстове, когато прецени дали това, което иска да направи като вето, е приложимо и какво ще му е влиянието върху бюджета. Аз си позволих да му обясня, че частично вето върху бюджета няма", допълни Чобанов пред БНР.

Президентът е на ход

Още миналата седмица Росен Плевнелиев обяви в телевизионно интервю, че обмисля възможността да наложи вето. Това породи и широк дебат до къде трябва да се простира намесата на президента в подобни случаи, като дори и експерти по публични финанси от ГЕРБ смятат, че фискалната политика на едно правителство изразява нейните управленски намерения, и ако тя не нарушава основни правила на финансовата дисциплина, не е редно държавният глава да налага вето.

Късно в понеделник от президенството разпространиха изявление на държавния глава, в което се казва, че до два дни той ще се произнесе по бюджетните промени.

Не бива да се правят опити с нуждите на социално слабите българи да се оправдава поемането на 1 милиард лева нов дълг, отбелязва Плевнелиев. Той подкрепя, че с промените на бюджета са предвидени допълнителни 40 млн. лв. за тези уязвими групи. Но обръща внимание на факта, че "тези средства са 4% от предвидения нов дълг. Логично е да се постави въпросът за останалите 96%, за какво са те?"

Държавният глава обръща внимание, че напоследък става практика законите да се променят в последния момент, без обществено обсъждане и без да се спазват сроковете в Закона за нормативните актове.

Плевнелиев не приема и аргумента, че евентуално вето на президента ще стане причина бизнесът да не получи забавени разплащания. "Трябва да е ясно, че приетите от НС промени на бюджета не водят автоматично до разплащане на тези задължения. Необходимите средства не са разписани конкретно по бюджетите на задължените органи. С приетия закон се увеличава Резервът за непредвидени и неотложни разходи и се дава възможност с предвидените средства да се разпорежда Министерски съвет без санкция на Народното събрание. Единствено това!", се кава в позицията на президента.

Какво предвижда актуализацията

Намеренията на управляващите са да променят бюджетните параметри, като заложат консолидиран дефицит от 1.6 млрд. лв. или 2% от брутния вътрешен продукт, при 1.1 млрд. лв. дефицит в бюджета приет от ГЕРБ, които се равняват на 1.3% от БВП.

До по-големия дефицит се стига заради прогнозирано неизпълнение на приходната част – около 300 млн. лв., и увеличение на разходите с други 200 млн. лв.

Извънредни приходи от продажбата на емисии парникови газове може да намалят неизпълнението на приходната част, но правителството планира да ги използва като компенсатор за големия дял на възобновяемите източници в крайните сметки за ток и така да понижи цената с между 4 и 5%.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


53 коментара
 • 1
  dicon avatar :-|
  Димитър Димитров

  А пък народа има нагласа да ви накара да си подадете ОСТАВКАТА.

 • superbg

  Няма значение какви са аргументите.
  Важното е че все още има някой който от време на време да ви поспъва и позабавя мероприятието по източването на България и обедняването на българите.

  Все повече и повече българи се мобилизират срещу мръсниците от БСП и ДПС, които с помощта на Русия постоянно източват България.

  Вече твърдо над 70% са против управление на мафиотите от БСП и ДПС. Продължавайте да упорствате другари, краят ви приближава. С протакането си ще направите провала си само по-голям, по-грандиозен и за по-дълго време.

 • 3
  gorbachov82 avatar :-|
  Горбачов

  какво става, президентът не се кефи, че някой може да води левичарска, или кейнсианска, или просто дискреционна политика, и решава да наложи вето.
  или какво, да оставим неразплатени задължения, да депресираме икономиката, като режем разходи до неизпълнението на приходите ли?
  Нека се изкаже все пак, да видим какво ще излезе.

 • 4
  kykyyy avatar :-|
  kykyyy

  [quote#3:"Горбачов"]да депресираме икономиката[/quote]

  да депесираме икономиката

 • 6
  info111 avatar :-|
  info111

  Ето го и следващият умник, поредният велик експерт от това правителство, който очевидно не може да върже добре логиката си и сам си противоречи.
  От една страна казва, че няма да говори от името на президента, което е безмислено заявление, защото не може и никой не го е упълномощил (имам предвид президента) да го прави и това е повече от ясно.
  И веднага след това ... де факто го прави, или се опитва, макар и по-прикрито.
  Забележете - този декларира, както се полага на велик експерт от това правителство, че е запознат с Конституцията поне дотолкова, че да знае, че "Президентът има право по Конституция да налага вето". (ново паразитно изречение, доколкото това е всеизвестно...)
  И веднага след това обяснява, че аргументите за подобно президентско вето ( и тук пак напомням уверението на очилаткото, че нямало да говори от името на президента и - правейки точно това, обяснява иначе липсата на смисъл на това предварително "презастраховане". Много умно, браво Петре, евала Чобанов!) хипотетично са само 3 възможни:

  - (противо)конституционност на(в) изменията, което според него отпада, "Тъй като текстовете са изрядни, текстовете са изчистени...";
  - политически - което намеква, че не са по същество, не са обективни; и
  - "чисто бюджетни аргументи", което обаче според този гений на конституционната мисъл и президентските права означавало, че "Той (президентът) може да наложи вето по отношение на целесъобразност, което обаче това е директна намеса във фискалната политика, т.е. той дава една заявка и той да участва в правенето на фискална политика", коментира министърът пред държавната медия."

  От всички тези невчесани съждения и умозаключения обаче възниква един много прост въпрос - извод:

  Ако това, което този заявява е точно така, ТО ТОГАВА КАК ПРЕЗИДЕНТЪТ МОЖЕ ДА УПРАЖНИ ЗАКОННОТО СИ ПРАВО НА ВЕТО, СПОРЕД НЕГО - изобщо, по принцип и не е ли израз на върховна наглост, цинизъм и безочие да обвиняваш някого (президента), че упражнявайки конституционно свое право МОЖЕ да ти наруши независимостта, докато ти самият същевременно грубо нарушаваш ... НЕГОВИТЕ ПРАВА!

  Авторите на подобна наглост не може да се объркат - това е запазена марка на червените боклуци и престъпниците. От БСП, ДПС и ДС!

 • 8
  info111 avatar :-|
  info111

  Финансовият министър Петър Чобанов "има нагласа да предложи някакъв тип актуализация на бюджет 2013, която беше одобрена на второ четене миналата седмица". А "президентът има право по Конституция да налага вето".
  Поради конституционното изискване президентът няма право да се намесва в работата на изпълнителната власт, но и изпълнителната власт няма право да се намесва в работата и правомощията на президента, а още по-малко пък да се опитва да говори от негово име.
  Аз не знам откъде точно този капут черпи самочувствието и наглостта си, но изречения като това:
  Аз си позволих да му обясня ( на президента Плевенлиев ) че частично вето върху бюджета няма", допълни Чобанов пред БНР." !!! са обида и подигравка не само за президента лично, но и за всички българи, и особено за тези, които подкрепят президента на РБългария.!
  Аз няма да говоря от името на този, с овчарската фамилия, но ако бях на негово място, с тази грозна физиономия, недодялана фигура и нелеп изказ, щях да си събера партакешите и папките в чантичката и да се скрия там, където хората да не ме виждат и чуват. А ако пътем забере и другия "специалист" от седянката им - Олигарски, може и да остави след себе си нещо добро, с което да го запомнят хората.
  И да не се напъва да говори повече публично, освен на Позитано или пред мутрите от ДПС.

 • 9
  info111 avatar :-|
  info111

  понеделник, 5 август 2013 | Публикувано от Боян Петракиев

  Ето за колко пари се продаде Сидеров!?


  Олигарсите напазаруваха политици, за да си осигурят удобно правителство и „Планът Сидеров“ е една от техните изгодни придобивки
  Олигарсите потриват доволно ръце, че с 10 милиона за Сидеров, спокойствието във власта им излиза доста евтино. Това разкри декларация, пусната от централата на РЗС преди време.

  Днес политическият разврат добива ново измерение с платения кворум в парламентарната зала. Досега се играеше на дребно с купуване на гласове, депутати или министерски кресла. Политическата търговия се издигна на следващото ниво с новата схема, приложена от „Атака“ и ДПС – купеният кворум. По този начин те смятат, че биха могли да хвърлят прах в очите, заблуждавайки всички, че не са първи дружки.

  За тяхно нещастие, номерът не минава. Гражданското общество отдавна разбра, че политическият микс от БСП, „Атака“ и ДПС, е най-отровната пяна, носена от мътните води на прехода.

  Видя се, че с това правителство БСП и ДПС подмененят вота и подсигуряват отново монопола на приближените им обръчи от фирми.

  Кабинетът на „новата тройна коалиция“ ще има пагубни последици за държавата, и ще приключи съществуването си още по-катастрофално, както и предходните два, писа burgas-podlupa.com. Заплахата е съвсем реална, защото уродливият модел ще продължи да произвежда политически недоразумения, работещи винаги в ущърб на хората и в изгода на олигархията. Смяната на системата е належаща и това може да стане с нова Конституция, категорични са от РЗС.

  Новите правила в политическия живот, от които има нужда гражданското общество, могат да се наложат единствено от Велико народно събрание и то ще бъде отправната точка за смяна на дълбоко покварената политическа система.


  Боян Петракиев

 • 10
  galio avatar :-|
  galio

  До коментар [#9] от "info111":

  откъде дойде това за 10-те милиона? според мен са много за идиот, който вероятно може да бъде притискан и с копромати и насилие.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход