Енергийната миграция на бизнеса

Малките и средните фирми имат два месеца, за да си изберат търговец на свободния пазар на ток

За битовите потребители вълненията около началото на новия регулаторен период приключиха с обявеното от енергийния регулатор (ДКЕВР) и обещано от управляващите намаление на цената на тока. За малкия и средния бизнес обаче вълненията тепърва започват. От 1 август клиентите на мрежата средно напрежение - предприятия, по-големи хотелски комплекси, търговски центрове и други, вече трябва да договарят сами доставките си на ток на свободния пазар, вместо както досега да купуват електроенергията си на фиксирани от държавата цени. Ако не се договорят до два месеца с търговец обаче, те служебно ще бъдат разпределени към т.нар. доставчици от последна инстанция (ДПИ), за каквито имат лиценз разпределителните дружества и НЕК. В тази ситуация те ще плащат по-скъп ток, но именно това е стимулът, който да ги накара да договорят с търговци доставките си на ток. 

От обявените тарифи на ЕВН например става ясно, че когато дружеството доставя в качеството му на ДПИ, токът за фирмите, присъединени към мрежата на средно напрежение, или няма да се промени (в много редките случаи на еднотарифни електромери), или ще поскъпне с около 25%. Причината е, че ако за бита и стопанските потребители на ниско напрежение Националната електрическа компания (НЕК) продава на електроразпределителните дружества ток на цена 95.85 лева на мегаватчас, за ДПИ цената е 109.37 лв. По този начин предприятията ще имат силен мотив да излязат на свободния пазар. Там сега цената на енергията заедно с добавките е доста по-ниска и на провежданите напоследък търгове е под 80 лв./Мвтч.

И ако увеличението на цената на тока е несъмнено неприятна новина за потребителите на средно напрежение, то алтернативата с излизането на свободния пазар за някои от тях звучи още по-стряскащо, защото е непозната за тях територия. В следващите два месеца обаче те трябва да изберат своят търговец.

Време за размисъл

Отдавна се знаеше, че от 1 август малкият и средният бизнес вече няма да купуват тока си на регулирани цени и излизат на свободния пазар. През последната година електроразпределителните дружества проведоха информационни кампании, за да запознаят стопанските потребители на средно напрежение с предстоящите промени на структурата на пазара. От средата на юли клиентите им вече получиха известие, че до 1 октомври трябва да си намерят търговец на свободния пазар, от който да купуват тока си. Така се спазва изискването на Закона за енергетиката потребителите да имат два месеца преходен период, преди да бъдат служебно разпределени към новите участници на пазара – доставчиците от последна инстанция (ДПИ). Лицензии за такива доставчици имат електроразпределителните дружества (и НЕК) и така на практика потребителите, които не са избрали своя търговец след 1 октомври, ще продължат да купуват тока си от тях, но на значително по-висока цена.

На 2 август от НЕК обявиха цената си от 109.37 лв. за мегаватчас, към която ДПИ ще добавят и разрешената им от ДКЕВР 3% надценка за извършваната от тях услуга. От ЕВН вече обявиха тарифите за стопанските си потребители, предстои и другите дружества да го направят. В средата на миналата седмица от ДКЕВР излязоха със становище, че за преходния период от два месеца ЕРП трябва да продължат да снабдяват клиентите си по досегашния ред. Това означава, че се запазват сключваните договори, в т.ч. предвидените в тях тарифни структури. Затова още два месеца ще продължи да има тарифи от една, две и три скали – последната е с върхова, дневна и нощна тарифа. След изтичането на този период обаче желанието на доставчиците е да има само една цена за тока – както е за останалите участници на свободния пазар.

Миграция

Един от съществените въпроси, на които трябваше да отговори настоящият регулаторен модел, е как да се мотивира малкият и средният бизнес да излезе на свободния пазар. От електроразпределителните дружества изразиха опасения във връзка с промените в Закона за енергетиката, които задължиха ДПИ да купува ток не на свободния пазар, а от НЕК "по свободно договорени цени". Опасенията бяха, че ако цената, на която НЕК продава, бъде прекалено ниска, стопанските потребители няма да имат мотивацията да потърсят услугите на търговците и това ще блокира либерализацията.

Целта на тази мярка беше да се заздрави финансовото състояние на НЕК. ЕРП-тата тогава предложиха, ако не да отпадне, то поне да се фиксира краен срок за тази пазарна аномалия да се договаря с монополист по "свободно договорени цени", както е записано в закона. В крайна сметка това беше записано като валидно до 30 юни 2015 г. Сега, след като от НЕК съобщиха с писмо цената, на която ще продават през август тока си на ДПИ, вече е явно, че тя ще бъде мотивираща за потребителите да излязат на свободния пазар. 

След като стана ясно, че цената, на която НЕК доставя ток на ДПИ, е по-висока от цената, на която се продава електроенергията на свободния пазар, въпросът вече не е дали, а кога потребителите на средно напрежение ще се ориентират към търговците. Освен с по-добра цена, търговците на електроенергия привличат бъдещите си клиенти и с комплексна услуга, която включва не само доставка на ток, но и изготвяне на графици и баланси, които със сигурност не са в компетентностите на по-голямата част от малкия и средния бизнес.

Част от притесненията на потребителите на средно напрежение са свързани именно с тези неспецифични спрямо основната им дейност задължения. Затова тази отговорност, както и съпътстващите я рискове от лошо планиране, трябва да бъде поет от търговците. Интересен е въпросът каква част от потребителите ще предпочетат да продължат да бъдат обслужвани от ЕРП чрез техните търговски поделения, тъй като електроразпределителните дружества имат лицензии и за търговия с електроенергия.

Прогнозата

Представители на електроразпределителните дружества прогнозират, че след 1 октомври от ДПИ ще продължат да купуват ток само  клиентите на издръжка от държавния бюджет, тъй като те трябва да проведат обществени поръчки по ЗОП и това ще забави избора им на търговец. Към ДПИ ще останат и онези потребители, които не са изрядни. Причината е, че за да издадат разрешение за достъп до свободния пазар на всеки клиент, от Електроенергийния системен оператор изискват ЕРП, към което прилежи кандидатът, да издаде удостоверение за липса на задължения. Вероятно и голяма част от производителите на зелена енергия също ще останат клиенти на ДПИ, защото потребяват твърде малко количество енергия за собствени нужди.

От ЕВН съобщават, че към момента над 50% от техните клиенти на средно напрежение вече са на свободния пазар или в процес на регистрация и подготовка. От клиентите на "Енерго-про" досега 25% са потърсили услугите на търговците, но очакванията са до 1 октомври те да нараснат на 75%. Според търговците обаче тази прогноза е твърде оптимистична, защото процедурите отнемат време, а и август е отпускарски месец и вероятно ще има известно забавяне в миграцията от служебния доставчик към търговеца на свободния пазар. Едно е сигурно – за малкия и средния бизнес навикът да са под крилото на защитените от държавата цени ще изчезне. Предстои да се разбере дали отговорността сам да договаряш цената си за електроенергия ще бъде за тяхно добро. 

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


38 коментара
 • 1
  superbg avatar :-?
  superbg

  Какви са тези глупости за 2 месеца срок?
  Всеки трябва да може да избира когато си иска и да си сменя избора когато си иска според промяната на параметрите и качеството на услугите.

  Социалистически недомислици и депесарски престъпни похвати. Продължават да се държат с нас все едно сме крепостни селяни на БСП и ДПС.

 • 2
  ivanko77 avatar :-|
  ivanko77

  До коментар [#1] от "superbg":

  Това не е нещо, което сега се пръква, от около година е тази промяна. Явно голяма част от фирмите, които засяга, просто не са направили необходимото.

 • 3
  aussie avatar :-P
  aussie

  До коментар [#1] от "superbg":

  Колкото време на теб ти трябва да си избереш откъде да си купиш хладилник, толкова е и да си избереш доставчик на ток. Не е голяма философия ама нали някой трябва да мрънка. Същото и с пенсионното осигуряване - не е трудно да си подадеш молба за преместване от Доверие в друг фонд но малко го правят. И после ще има пак въпроси че държавата му била виновна че той пак спал и пропуснал момента :)

 • 4
  today avatar :-|
  today

  Ако има конкуренция м/у търговците те сами ще ще ходят при потребителите да им предлагат изгодни оферти. Друг вариант е да се създаде борса. Но понеже в България в енергетиката нищо не е наред, едва ли можем да очакваме, че това ще е.

 • 5
  ivanko77 avatar :-|
  ivanko77

  До коментар [#4] от "today":

  Защо мислите, че тъгровцитене ни обикаляха, лично при мен идваха от 4 фирми, а не съм някой огромен консуматор.

 • 6
  schlupf avatar :-|
  Нищо лично

  [quote#1:"superbg"]Какви са тези глупости за 2 месеца срок?
  Всеки трябва да може да избира когато си иска и да си сменя избора когато си иска според промяната на параметрите и качеството на услугите. [/quote]

  Всеки може да прави каквото си иска. Ако не си намериш доставчик, плащаш 25% повече. Вие прочетохте ли изобщо статията?

 • 7
  today avatar :-|
  today

  [quote#5:"ivanko77"]лично при мен идваха от 4 фирми, а не съм някой огромен консуматор.[/quote]
  Това е една добра новина, значи наистина има конкуренция, а не само м/у фирмите на сина на чиновника Х и жена му. Съответно цените може и да паднат по някое време.

 • 8
  abadobata avatar :-?
  Distributed

  Ако НЕК направи най-важното - да пусне тока от ВЕИ на борсата с цена минус(!) 10 лева/MWh, както трябва да е, всички за нула време ще отидат на свободния пазар.

  Това е смисълът на преференциите - домакинствата да субсидират индустрията чрез добавката за Зелена Енергия:

  - ВЕИ бидват с нула на борсата
  - Цената на тока на борсата спада, защото най-скъпите не могат да си продадат тока (Merit Order)
  - Бизнесът ползва по-евтин ток
  - както и домакинстват, защото и за тях тока пада.

  Но НЕК са тъпаци.

 • 9
  gost22 avatar :-P
  gost22

  До коментар [#8] от "Distributed":
  Надали са чак такива тъпаци, по скоро някой някъде има изгода, това да не се случва, че да не "увисне"... ;)

 • 10
  ivanko77 avatar :-|
  ivanko77

  До коментар [#8] от "Distributed":

  Защо мислите, че тока от ВЕИ е безплатен? Явно за вас инвестиции, поддръжка и амортизации са непознати думи! Лично за себе си съм си правил сметката как ще ми се върже ако използвам ВЕИ за задоволяване на собствените ми нужди, картината е ужасяваща - при сегашните цени на тока, ще се изплатят, малко след като се амортазират напълно! Н коментирам, че и индустрията плаща надбавка зелена и кафява енергия, както и акциз, в който има резон да бъде малко завишен, за да се стимулира енергоефективните решения, но преди това, трябва да получаваме и отстъпки, когато са въведени такива, защото и тяхната възвращамост не е никак нормална!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход