Президентът наложи частично вето на бюджета
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Президентът наложи частично вето на бюджета

Плевнелиев смята, че общините са забравени при ремонта на бюджета.

Президентът наложи частично вето на бюджета

Росен Плевнелиев одобрява социалния пакет, но според него има неясноти около предвидените нови разходи

7332 прочитания

Плевнелиев смята, че общините са забравени при ремонта на бюджета.

© Георги Кожухаров


Президентът Росен Плевнелиев наложи вето на актуализацията на бюджета за тази година и върна някои текстове за новo обсъждане в Народното събрание. На специална пресконферeнция държавният глава подчерта, че одобрява заложения от правителството на Пламен Орешарски социален пакет, който предвижда да се подпомoгнат най-уязвимите граждани. Според него има много неясноти около предвидените от кабинета разходи, включително около очакваното емитиране на нов дълг от 1 млрд. лв.

Днес подписах указ, с който връщам за  повторно разглеждане някои текстове от закона за актуализацията, каза Плевнелиев и посочи няколко пъти, че има текстове, с които е напълно съгласен и поради това връща частично закона (вижте мотивите в прикачения файл).

Актуализацията предвижда дефицитът тази година да се увеличи с 500 млн. лв. до 2% от брутния вътрешен продукт, а лимитът за новоемитиран дълг - с 1 млрд. лв.

С решението си днес Росен Плевнелиев изпълни заявеното намерение да върне за ново обсъждане в парламента актуализацията на бюджета, въпреки че министри и депутати от управлавщите го призоваваха да не налага вето. В началото на седмицата, след среща между Плевнелиев и финансовия министър Петър Чобанов, се стигна до размяна на становища между президентската институция и финансовото министерство за евентулното вето и ефекта от него.

"Уважавам правото на всяко правителство да осъществява политиките, за които е избрано. Нямам нищо против, ако тези политики се реализират с актуализация на бюджета и поемане на нов дълг. Но не приемем аргументите да се спекулира с нашите съграждани, които са в тежко материално положение", заяви държавният глава.

По-добра събираемост на приходите

Плевнелиев не вижда в закона сериозна заявка за политики и реформи, свързани с конкурентоспособността на икономиката. Не разходите, а икономиката трябва да расте, каза държавният глава.

Президентът очаква правителството да подобри работата на приходните администрации.

"Не мога да подкрепя автоматично занижаване на приходите, без да е направен опит да се подобри събираемостта на данъците, да се оптимизира работата на приходните агенции, да се подобри тяхната ефективност, да се преодолее административният натиск към бизнеса", се казва в мотивите на държавния глава. Според него с актуализацията единствено се снижават стандартите на работа по събираемостта и се дава лош сигнал, "че при първите признаци на проблеми сме готови да прибегнем единствено до най-лесното решение."

По-голяма прозрачност за разходите

Държавният глава обърва внимание че, в частта за разходите на бюджета се коригира само резервът за непредвидените и неотложни разходи. "Това означава, че правителството може да изхарчи разходите за каквото и да е. Коректният подход е разходите да са прозрачни и да се знае за какво ще се изразходват парите", посочи Плевнелиев.

Той подкрепя намерението на правителството да се разплаща с бизнеса навреме, но обърна внимание, че общините също са важни и зтъкна, че най-ярката липса в актуализацията е по отношение на общините. "Законът не отговаря с кой бизнес ще се разплаща държавата. Надявам се Народното събрание да разпише конкретно кой орган колко дължи на бизнеса", подчерта президентът.

И подчерта, че неговите аргументи са в полза на повече прозрачност за какво ще бъдат изхарчени средствата от 1 млрд. лв. от новия заем.

Според Плевнелиев, след като той си е свършил работата за два дни, след като е получил промените в закона, не е проблем до края на август месец парламентът да чуе неговите аргументите и да прецени.

Повече по темата по-късно на capital.bg и в "Капитал Daily"

Първи реакции

Пламен Орешарски, премиер:

С ветото президентът грубо се намеси в работата на изпълнителната власт и направи още една стъпка в поредицата от небалансирани и едностранчиви действния, които предприема напоследък в противоречие с конституционно възложените му функции на надпартиен, балансиращ и обединяващ фактор в обществения и политически живот.Йордан Цонев, председател на бюджетната комисия към НС:

"Имам готовност да свикам комисията веднага, готов съм и с контрамотиви срещу аргументите на президента(...). Може да послушаме президента и да вземем по-голям заем, който да използваме за растеж, той нали каза, че подкрепя дълг и от 5 млрд. лв."Бисер Манолов, "България на гражданите":

"Актуализацията е адекватна и необходима. Проблемът е, че правителството не се ползва с доверие, за да я прокара. Иначе бе ясно още миналата година, че ще се стигне до ревизиране на бюджета".

Десислава Николова, Институт за пазарна икономика:

Надявам се, че парламентът ще се съобрази с аргументите на президента и при прегласуването на актуализацията на бюджета и ще разпише малко по-подробно по бюджетите на съответните министерства за какво са предназначени допълнителните разходи. Ветото е добър повод да се вземат мерки за подобряване на прозрачността на разходите на държавата. Както и да започнат да се публикуват регулярни данни както за надвнесения ДДС, който подлежи на възстановяване, така и за просрочените задължения на държавата - на кои ведомства са, за какво и на каква сума възлизат.

Георги Ганев, Център за либерални стратегии

Не виждам минуси (от ветото - бел. ред.), освен ако това вето не бъде използвано като извинение от мнозинството да отложи нещата за по-късно. (...) Най-големият плюс от вето на президента би било да се разбере за какво точно ще отидат тези 200 млн. лв., които се дават в повече в пълното безконтролно усмотрение на кабинета и на финансовия министър. Ако в закона пишеше – 5 лв. за този, 10 за онзи и така до 200 млн. лв., сега е абсолютно безконтролно.Цветан Владков, собственик и управител на "Хранмеханика" – Казанлък:

"Ветото може би няма да ни се отрази пряко, а косвено и то в течение на времето, просто защото няма да плащаме сега, а след няколко месеца. Аз по принцип съм против актуализацията на бюджета. Сметките ги плащаме ние, които плащаме данъци. Просто с вето се отлагат във времето".

Петър Паунов, кмет на Кюстендил:

"Надявам се, че наложеното вето няма да ни засегне като община, защото и по признание на самия премиер, който беше в Кюстендил преди дни само 12% от публичните приходи на общините идват от бюджета. По-катастрофално състоянието на общините не е било никога. Ние осигуряваме 80% от услугите и се надявам, че няма да посегнат на ресурса ни."

Тодор Чаков, съсобственик и генерален директор на "Форт принт" - Пловдив

"Аз лично смятам, че не трябва да се теглят повече кредити и държавата да си надува раздутия щат. Не съм съгласен държавата да взема пари назаем. Мисля, че е основно правило да не харчи повече от това, което е събрала от нас като данъци и категорично съм против да се теглят нови кредити. "

Петко Вълков, изпълнителен директор на "Конкорд асет мениджмънт" Не очаквам да има сътресения върху икономиката. Ако има такова очакване, то не виждам проблем актуализацията да бъде прегласувана в най-кратки срокове. Оправданията с отпуските са несериозни. Принципно подкрепям всяка едно действие, водещо до повишаване на прозрачността при правителствените разходи, като в случая не са толкова важни отделните суми, а отношението към разходите. Надявам се и бюдежтът за 2014 г. да бъде доста по-прецизен от сегашния.

 

Прикачен файл

Президентът Росен Плевнелиев наложи вето на актуализацията на бюджета за тази година и върна някои текстове за новo обсъждане в Народното събрание. На специална пресконферeнция държавният глава подчерта, че одобрява заложения от правителството на Пламен Орешарски социален пакет, който предвижда да се подпомoгнат най-уязвимите граждани. Според него има много неясноти около предвидените от кабинета разходи, включително около очакваното емитиране на нов дълг от 1 млрд. лв.

Днес подписах указ, с който връщам за  повторно разглеждане някои текстове от закона за актуализацията, каза Плевнелиев и посочи няколко пъти, че има текстове, с които е напълно съгласен и поради това връща частично закона (вижте мотивите в прикачения файл).


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

55 коментара
 • 1
  icemax avatar :-|
  icemax
  • -36
  • +157

  Поздравления г-н Президент!

  Днес показахте, че мислите за народа и отстоявате позицията си!

  Още веднъж поздравления и благодаря!!!!!

 • 2
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat
  • -140
  • +38

  До коментар [#1] от "icemax": Тцтцтцтцтцтц, колко ли десетилетия ще Ви трябват от народ да станете граждани? Въпросът е труден, знам. Вие сте Чумни и красивиЧ :-)

  А Плевнелиев изпълни ролята на ПОЛУбременна или частично такава :-) Да се не изненада, ако му се наложи да гледа Попова как полага клетва да довърши мандата им :-)

 • 3
  superbg avatar :-P
  superbg
  • -32
  • +124

  Браво на президента!!!

 • 4
  maina100 avatar :-(

  "Президентът очаква правителството на подобри работата на приходните администрации."

  От умряла крава мляко не чакам...демек-не приходната част е слаба ,а изобщо липсата на работеща и генерираща добавена стойност икономика е проблема!

 • 5
  tzm41313897 avatar :-|
  Mark Twain

  Поради което от сабале ТВ7 говори пак за импийчмънт. Логично, нали?

  П.П. Между другото, тая дума ми звучи като "им-пич-мънт", т.е. "процедура за обявяване на президента за пич".

 • 6
  superbg avatar :-|
  superbg

  Браво!

  Тая вечер по ТВ7 ще има дързост и красота на Барекуфффф, сезон втори. Снощи по времето на мача друга тема в новините нямаше.
  Представям си днес какво ще е.

 • 7
  superbg avatar :-P
  superbg
  • -31
  • +115

  Това е най-свестният президент, който сме имали след 9-ти септември 1944 година.

 • 9
  flader avatar :-P
  Златан Дапчев

  Браво на г-н Плевненлиев! • 10
  kolyanova avatar :-P
  ръца пръца

  ветооооо, само така! респект!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK