Вето за бюджета
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Вето за бюджета

Президентът Росен Плевнелиев обясни, че ветото, което налага е по целесъобразност - с призив за повече прозрачност и дебат за какво са новите разходи и дали е нужен още дълг.

Вето за бюджета

Президентът поиска повече прозрачност за новите разходи и поемането на един милиард дълг

Стефан Антонов
6776 прочитания

Президентът Росен Плевнелиев обясни, че ветото, което налага е по целесъобразност - с призив за повече прозрачност и дебат за какво са новите разходи и дали е нужен още дълг.

© Анелия Николова


Въпреки силният натиск от страна на управляващото мнозинство през последните дни, президентът Росен Плевнелиев наложи вето върху актуализацията на бюджета за тази година. То е частично – държавният глава връща само някои текстове за ново обсъждане в Народното събрание. Те са на параграфите, с които се залагат по-ниски приходи, увеличават се разходите и предвиждат емитирането на допълнителен дълг от един милиард лева над сегашния лимит.

По същество ветото не е на актуализацията по принцип, а на липсата на прозрачност – за какво ще се похарчат новите разходи и какво ще е предназначението и ефектът върху икономиката от нов едномилиарден заем.

"Задължение на правителството е да подготви актуализацията на бюджета в условия на прозрачност и открит диалог с представителите на бизнеса, синдикалните организации, местните власти и обществото. Това задължение не беше спазено и такъв диалог не беше проведен. Ако целта на тази актуализация е коректното изплащане на просрочени плащания от държавата, особено към малкия и среден бизнес, то конкретните механизми трябва да бъдат ясно заложени и гарантирани в бюджета", обоснова се президентът. Той на няколко пъти подчерта, че одобрява заложения от правителството на Пламен Орешарски социален пакет, който предвижда да се подпомогнат най-уязвимите граждани. Така президентът отговори на управляващите партии БСП и ДПС, че ще е виновен за сериозното забавяне на плащанията към хората с най-ниски доходи.

Като цяло реакциите (виж карето) на ветото и от страна на бизнеса, и на много икономисти, са че то ще има повече плюсове, отколкото минуси. Най-вече ще има повече отчетност по промените в бюджета. Управляващите логично не останаха доволни. "Наложеното вето ще има неблагоприятни последици върху социално-икономическото развитие на страната", заяви премиерът Пламен Орешарски.

Бъдете по-амбициозни

"Не мога да подкрепя автоматично занижаване на приходите, без да е направен опит да се подобри събираемостта на данъците, да се оптимизира работата на приходните агенции, да се подобри тяхната ефективност, да се преодолее административният натиск към бизнеса. С актуализацията на бюджета единствено се снижават стандартите на работа по събираемостта и се дава лош сигнал, че при първите признаци на проблеми сме готови да прибегнем единствено до най-лесното решение". Така президентът мотивира защо връща за прегласуване параграфа, с който павителството залага да събере с 555 млн. лв. по-малко данъчни приходи. Той допълва, че е очаквал ясни стъпки за изпълнение на заявените от правителството политики за борба със сивия сектор в икономиката, контрабандата и за повишаване на събираемостта.

Повече яснота за разходите

Президентът поиска новите разходи (почти 290 млн. лв.) да се впишат не в бюджетите на съответните министерства, за които са предназначени. С актуализацията допълнителните пари са записани в резерва за непредвидени и неотложни разходи. Това позволява на правителството да разпределя средствата в него, без да е нужна санкцията на парламента. По този начин се губи отчетността и тези пари могат да бъдат изразходени и за други дейности. Между другото подобна критика вече беше отправена и от много анализатори. Президентът даде и още един аргумент: "Не споделям подхода за автоматично увеличаване на разходите, без да се потърсят възможности те да се оптимизират и да се подобри тяхната ефективност. Редица сектори продължават да са нереформирани въпреки огромните си бюджети. Не виждам решителни действия в тази посока".

И още веднъж за дълга

"В актуализацията на бюджета е предвидено намерение за допълнителен държавен дълг в размер до 1 млрд. лв. Този дълг, обаче, отново не е насочен към подкрепа на активна политика за повишаване на конкурентоспособността, растежа и подобряването на бизнес средата. Нещо повече, въпросите относно неговата необходимост, предназначение, ефект върху икономиката, обществото и бъдещото поколение останаха без убедителни отговори", се посочва в мотивите към ветото на президента. Резонно той повдига и въпросът за необходимостта от буфери и размера на фискалния резерв, както и за липсата на анализ и дебат по този въпрос. "Освен че тези буферни резерви ще струват на българските данъкоплатци допълнителни плащания по лихви, липсва и информация кои точно политики ще се финансират и по какъв начин те ще бъдат осъществявани", допълва Плевнелиев.

Какво произлиза от ветото

Указът на президента ще забави прилагането на актуализирания бюджет, но това не спира правителството да извърши просрочените плащания към бизнеса, както и да възстановява ДДС в срок, защото те не зависят от промяната на закона. А и отсега нагласите на управляващите са ветото да бъде отхвърлено. Депутатът от БСП Антон Кутев вече обяви, че партията започва преговори и ще свика извънредно заседание на парламента. Председателят на парламента Михаил Миков обаче обяви, че ще свика извънредно заседание на Народното събрание на 30 август, петък, от 10.00 часа, т.е. едва един работен ден преди края на редовната им отпуска.

При желание от страна на управляващите социалните плащания също няма да се забавят - средствата могат да се набавят чрез преструктуриране на сегашния бюджет. По подобен начин служебното правителство осигури за тези политики 41 млн. лева, без да се налага актуализация на бюджета.

Държавата ще  може да привлече още максимум 550 млн. лв. нов дълг., което е записано в сегашния закон. Дали правителството ще се затрудни да изпълнява дълговата си политика от тук нататък пък ще зависи само от волята на депутатите от управляващото мнозинство да изгласува по-бързо ветото на президента.

Първи реакции

Пламен Орешарски, премиер:

С ветото президентът грубо се намеси в работата на изпълнителната власт и направи още една стъпка в поредицата от небалансирани и едностранчиви действия, които предприема напоследък в противоречие с конституционно възложените му функции на надпартиен, балансиращ и обединяващ фактор в обществения и политически живот.Десислава Николова, Институт за пазарна икономика:

Надявам се, че парламентът ще се съобрази с аргументите на президента и при прегласуването на актуализацията на бюджета и ще разпише малко по-подробно по бюджетите на съответните министерства за какво са предназначени допълнителните разходи. Ветото е добър повод да се вземат мерки за подобряване на прозрачността на разходите на държавата. Както и да започнат да се публикуват регулярни данни както за надвнесения ДДС, който подлежи на възстановяване, така и за просрочените задължения на държавата - на кои ведомства са, за какво и на каква сума възлизат.

Георги Ганев, Център за либерални стратегии

Не виждам минуси (от ветото - бел. ред.), освен ако това вето не бъде използвано като извинение от мнозинството да отложи нещата за по-късно. (...) Най-големият плюс от вето на президента би било да се разбере за какво точно ще отидат тези 200 млн. лв., които се дават в повече в пълното безконтролно усмотрение на кабинета и на финансовия министър. Ако в закона пишеше – 5 лв. за този, 10 за онзи и така до 200 млн. лв., сега е абсолютно безконтролно.Николай Гаджев, собственик и управител на консервна фабрика "Контракт":

"Няма да ми се отрази по никакъв начин нито ветото, нито актуализацията на бюджета, ако има такава."

Цветан Владков, собственик и управител на "Хранмеханика" – Казанлък:

"Ветото може би няма да ни се отрази пряко, а косвено, и то в течение на времето, просто защото няма да плащаме сега, а след няколко месеца. Аз по принцип съм против актуализацията на бюджета. Сметките ги плащаме ние, които плащаме данъци. Просто с вето се отлагат във времето."

Петър Паунов, кмет на Кюстендил:

"Надявам се, че наложеното вето няма да ни засегне като община, защото и по признание на самия премиер, който беше в Кюстендил преди дни, само 12% от публичните приходи на общините идват от бюджета. По-катастрофално състоянието на общините не е било никога. Ние осигуряваме 80% от услугите и се надявам, че няма да посегнат на ресурса ни."

Тодор Чаков, съсобственик и генерален директор на "Форт принт" - Пловдив

"Аз лично смятам, че не трябва да се теглят повече кредити и държавата да си надува раздутия щат. Не съм съгласен държавата да взема пари назаем. Мисля, че е основно правило да не харчи повече от това, което е събрала от нас като данъци, и категорично съм против да се теглят нови кредити."

Бисер Манолов, "България на гражданите":

"Актуализацията е адекватна и необходима. Проблемът е, че правителството не се ползва с доверие, за да я прокара. Иначе бе ясно още миналата година, че ще се стигне до ревизиране на бюджета."

Йордан Цонев, председател на бюджетната комисия към НС:

"Имам готовност да свикам комисията веднага, готов съм и с контрамотиви срещу аргументите на президента. (...) Може да послушаме президента и да вземем по-голям заем, който да използваме за растеж, той нали каза, че подкрепя дълг и от 5 млрд. лв."

Петко Вълков, изпълнителен директор на "Конкорд асет мениджмънт"

Не очаквам да има сътресения върху икономиката. Ако има такова очакване, то не виждам проблем актуализацията да бъде прегласувана в най-кратки срокове. Оправданията с отпуските са несериозни.

Принципно подкрепям всяка едно действие, водещо до повишаване на прозрачността при правителствените разходи, като в случая не са толкова важни отделните суми, а отношението към разходите. Надявам се и бюджетът за 2014 г. да бъде доста по-прецизен от сегашния.

Въпреки силният натиск от страна на управляващото мнозинство през последните дни, президентът Росен Плевнелиев наложи вето върху актуализацията на бюджета за тази година. То е частично – държавният глава връща само някои текстове за ново обсъждане в Народното събрание. Те са на параграфите, с които се залагат по-ниски приходи, увеличават се разходите и предвиждат емитирането на допълнителен дълг от един милиард лева над сегашния лимит.

По същество ветото не е на актуализацията по принцип, а на липсата на прозрачност – за какво ще се похарчат новите разходи и какво ще е предназначението и ефектът върху икономиката от нов едномилиарден заем.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

37 коментара
 • 1
  martin132 avatar :-|
  martin132

  Ибах, и са кво? И тоя и ония си правят бъзици с държавата, в която живеем. Слави правилно възпя "Нема такава държава". А искам да остана тук, но как?

 • 2
  too_many avatar :-|
  too_many

  До коментар [#1] от "martin132":

  за това Мартине , ОСТАВКА...другото е продължаваща агония , която е неизбежна когато те управляват хора с няколко лица ... Ако не си го разбрал този факт , време е да го осъзнаеш .. и веднага ще ти се появят мното отговори на въпросите които си задаваш...

 • 3
  ei avatar :-?
  ei

  Забрана на ДПС и БСП като противоконституционни партии.
  ДПС е етническа партия - това е забранено в конституцията.
  ДПС в интервюта в чужди медии представя себе си като "турската партия в България"! Няма "турска партия в Германия" и никога няма да има, не че няма турци.
  БСП е НЕбългарска партия. С действията си активно работи за НЕбългарски интереси. Освен това БКП е забранена, а БСП продължава да организира конгресите на БКП (48-ми конгрес), значи признава че е БКП.
  Когато има място ще дойдат други партии - в момента престъпници са седнали на столчетата и не мислят да си заминават.
  Забрана на ДПС и БСП.

 • 4
  han.asparuh avatar :-|
  han.asparuh

  Цитат: "Задължение на правителството е да подготви актуализацията на бюджета в условия на прозрачност и открит диалог"

  Точно за това става дума!

 • 5
  demonoid avatar :-|
  demonoid - чао тирани!

  [quote#3:"ei"]Забрана на ДПС и БСП. [/quote]

  А защо не върнете направо чл.1 и в него да пише, че ГЕРБ управлява и трябва да управлява?

 • 6
  didco avatar :-P
  didco

  НЕма такъв кеф! :)

 • 7
  gorbachov82 avatar :-|
  Горбачов

  На война, като на война... Истината умира първа.
  Нали така, господин Президент?
  Нищо не може да купи чиста съвест и спокоен сън

 • 10
  web_2.0_vs._dc avatar :-|
  web_2.0_vs._dc

  Поздравления г-н Плевнелиев. За пореден път показахте, че сте достоен за държавен глава.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK