Предвижда се облекчен режим за ДДС

Финансовото министерство въвежда "касова отчетност" на косвения данък за малкия и среден бизнес

Касовата отчетност по ДДС ще помогне и за намаляване на междуфирмената задлъжнялост, коментира заместник-финансовият министър Людмила Петкова.
Касовата отчетност по ДДС ще помогне и за намаляване на междуфирмената задлъжнялост, коментира заместник-финансовият министър Людмила Петкова.    ©  Красимир Юскеселиев
Касовата отчетност по ДДС ще помогне и за намаляване на междуфирмената задлъжнялост, коментира заместник-финансовият министър Людмила Петкова.
Касовата отчетност по ДДС ще помогне и за намаляване на междуфирмената задлъжнялост, коментира заместник-финансовият министър Людмила Петкова.    ©  Красимир Юскеселиев

Облекчаване на процедурите по внасяне на ДДС ще въведе правителството от началото на 2014 година. То ще позволи на компаните да внасят дължимия данък, едва, когато получат от доставчиците си плащане за продадената от тях стока, а не както е в момента задължението да възниква в момента, когато издадат фактура.

"Процедурата се нарича касова отчетност на ДДС и цели да облекчи режима за малките и средни предприятия и от нея ще могат да се възползват фирми, чийто оборот за последните 12 месеца е бил под 500 хил евро", уточни заместник-министърът на финансите Людмила Петкова.

Тя допълни, че на критерия за годишен оборот се покрива от близо 200 хил. фирми с регистрация по ДДС, или почти 90% от всички регистрирани по ДДС компании. До момента подобен режим се прилага в 20 държави от Европейския съюз, като във всяка са предвидени различни условия, за покриване, преди да се възползват от касовата отчетност.

В България този режим беше поискан още в началото на миналата година от специализираните счетоводни асоциации.

Под ръководството на Симеон Дянков обаче Министерство на финансите отказа да го въведе. Мотгивът е, че при касовата отчетност фирмите могат да отложат плащанията помежду си и така да не внасят ДДС, въпреки, че стоката е стигнала до крайните потребители и те са платили дължимия за нея ДДС.

"При касовата отчетност на ДДС държавата отлага събирането на дължими задължения, като отказва и приспадането на данъчен кредит, докато фирмата не внесе дължимия от нея данък. За това на теория бюджетът не би трябвало да губи приходи. В действителност обаче продажбите винаги завършват с доставка до крайните потребители, които плащат целия ДДС. Ако фирмите по веригата на доставки се договорят, те ще могат да отложат внасянето на данъка, като по този начин ползват безлихвен кредит от държавата", обясни Владислав Горанов, който бе заместник-министър в екипа на Симеон Дянков. Той допълни, че идеята като цяло е добра, но поражда много въпроси за това как ще се администрира.

Мерки за контрол

Това тълкуване бе потвърдено от заместник-министър Людмила Петкова. За това и касовата отчетност ще е режим, по който фирмите ще могат доброволно да се регистрират, или да продължат да оперират при сегашния ДДС режим. "С въвеждането му от първи януари 2014 година всяка компания ще може да съгласува със своите клиенти как предпочита да води отчетността си", поясни Петкова.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


16 коментара
 • 1
  balyk avatar :-|
  batak

  Това:
  "Процедурата се нарича касова отчетност на ДДС и цели да облекчи режима за малките и средни предприятия и от нея ще могат да се възползват фирми, чийто оборот за последните 12 месеца е бил под 500 хил евро"
  и това:
  "Така например от него ще могат да се ползват компаниите, само ако плащанията по продажбите им се осъществяват по банков път и по този начин паричните потоци са прозрачни. Други изисквания са компаниите да не са набелязани като рискови от НАП,"
  нямат ама абсолютно нищо общо

  Както ги виждам нещата, големите фирми ще си влачат данъци колкото си искат,банките ще си прибират комисионните по транзакциите,а малките и средни предприятия да го духат, както винаги

 • 2
  toshiro avatar :-|
  Lazar Petrov

  е с този ход вече ще довършат хазната! вярно е, че облекчават финансово фирмите, но отварят възможност за гигантски далавери. По добре да реформират съда, така че длъжниците да бъдат бързо осъждани, а не да може да отлагаш внасяне на ДДС заради некоректни длъжници.

 • 3
  toshiro avatar :-|
  Lazar Petrov

  е с този ход вече ще довършат хазната! вярно е, че облекчават финансово фирмите, но отварят възможност за гигантски далавери. По добре да реформират съда, така че длъжниците да бъдат бързо осъждани, а не да може да отлагаш внасяне на ДДС заради некоректни длъжници.

 • 4
  limbize avatar :-|
  limbize

  те ви буфера от 500 млн. къде ще отиде.

  В крайна сметка кое е данъчното събитие - издаването на фактура или плащането по нея?

  Възможен е и обратният вариант, при който фирмите ще издават фактури, чак в момента на плащане, а междувременно ще осчетоводяват вземанията си на база на друг тип документи.

  Те тук е заровено кучето.

 • 5
  cocaigne avatar :-|
  cocaigne

  Такъв батак ще оставят за новото правителство, че свят да ти се завие.

 • 6
  kardinalat avatar :-P
  kardinalat

  Мали, колко спецове се изказали по темата :-) и съдейки по аргументите - кой от ВИФ, кой от Симеоново, кой от Утре Носете Съответната Сума :-)

  Де някой от тях да е обърнал внимание на факта, че към настоящият момент в 20 страни-членки на ЕС функционира този модел, а от 01 януари 2014 и останалите 8 :-) Ама то трябва и да се чете, а у нас - Чумните и красивиЧ са все "писатели" :-)

 • 8
  dr_t avatar :-|
  dr_t

  Със сигурност няма да се подобрят приходите от ДДС, дори напротив, очаквам да намалеят...

 • 9
  pag avatar :-?
  pag

  Фирмите, които се възползват от въпросното "облекчение", ще загубят клиентите си, ако са с по-голям оборот и не могат да участват в схемата. Кой би се съгласил да не си ползва данъчния кредит за неопределено време?
  Предстои пълен батак с ДДС-то, празна хазна и нови заемчета от по няколко милиарда за "социални" цели......
  Ама "така било в ЕС". Абе само аз ли забелязвам известни разлики между нас и тях? В Германия ако забавиш междуфирмено плащане с повече от 30 дни контрагента може да ти блокира сметките и обяви в несъстоятелност за половин час и никакви съдебни ваканции, неявяване на вещи лица, болнави адвокати, вещи лица и пр. не могат да те отърват.......

 • 10
  aeropostale avatar :-|
  aeropostale

  С това ще се пресекат много далавери. Например извършваш услуга за 10к , на 14-то число плащаш 2к на държавата и после клиента ти те подпалва - и не стига че са те прекарали, ами и държавата си е взела нейното от цялата работа.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход