Половин километър под кота "нормалност"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

Половин километър под кота "нормалност"

Единствената минно-спасителна служба е частната към "Бобов дол". 36-те човека от нея са били денонощно в "Ораново", със стара техника и с риск за живота.

Половин километър под кота "нормалност"

Хората носят не по-малка вина от природата за трагедията в мина "Ораново".

Огнян Георгиев
10284 прочитания

Единствената минно-спасителна служба е частната към "Бобов дол". 36-те човека от нея са били денонощно в "Ораново", със стара техника и с риск за живота.

© Надежда Чипева


Било е 9:45 сутринта, но това има малко значение, когато си на половин километър под земята. Слънцето там е заменено от малки лампи, а свежият въздух - от вентилатори, които понякога се развалят. Шестима миньори работят в края на една дълга галерия, до която се стига след час и половина ходене пеша. Единственият асансьор сваля на около 100 метра под повърхността. Оттам нататък си пеш, с оборудването на гръб, на температура от 36-37 градуса, първо надолу, после нагоре. Само че този път за четирима от тях няма нагоре.

Чува се свистене, последвано почти веднага от срутването на стотици тонове земя, омесени с вода. Резултатът е кал, толкова гъста, че когато я напълниш в кофа и я обърнеш, тя не изтича. По-късно, един от двамата оцелели миньори ще разкаже, че се е чувало все едно пада някъде много отвисоко. Някои от късовете скала, ще разкажат от спасителния екип, са били с големината на автомобили. Планината, под която е издълбана мина "Ораново", буквално се е срутила върху главите на миньорите.

Двама от тях са работили в първото разклонение на края на галерията - В. Те са били изтласкани на около 50 метра назад от срутването и са намерени мъртви почти веднага. Други двама обаче са били в последното разклонение - А. Тъй като срутването е станало там, където основният коридор се пресича с второто разклонение - Б, тези двама са били приклещени между стотици тонове кал и задънения край на галерията. Там и са загинали - моментално, надяват се тези, които са ги намерили две седмици по-късно.

Трагедията във въглищна мина "Ораново", която стана на 16 юли, е един от най-тежките минни инциденти в България в последните години. Миньорството, разбира се, не случайно е една от най-тежките и опасни професии в света, но случилото се дълбоко под Симитли далеч не изглежда плод само на природно бедствие. Ситуацията около "Ораново" е достатъчно съмнителна, за да може да бъде отмината просто като поредното нещастие.  

Обрушила се планината

Отец Величко от село Крупник познава доста от миньорите, работещи в мината, и отслужи опелото за двама от тях. Той припомня, че на входа на мината в съседно Брежани, която сега е затворена, навремето имало надпис "Пази ни, Боже". По-късно комунистите го замазаха, усмихва се той, но посочва, че само висшите сили те пазят под земята. Това е природно бедствие, каква вина, казва отецът.

Минното дело обаче се е променило доста в последните 50 години и висшите сили далеч не са единственото, на което разчитат хората под земята. Като начало, вярват на себе си. "Тия работници не са от вчера. Те знаят, че като работят, гърба им трябва да е сигурен", казва отец Величко. Бившият миньор и настоящ кмет на село Полена Венци Валеов също казва, че никой не може да застави миньорите да работят някъде, където не искат. "Ако забележат нещо, казват на началника на отсека", казва той. Единият от загиналите - Николай Михайлов, е имал 12-13 години опит в мината, казва Валеов. Това обаче води до интересния въпрос защо миньорите са работили в последния отсек - А, ако предният - Б, не е бил разработен докрай и затворен, както обикновено се прави. Така те са позволили земята да ги затисне в място без изход, което в мина е сигурна смърт.

Над мината ясно се вижда как хълмът е тръгнал да се сляга върху безбройните галерии отдолу.
Фотограф: Надежда Чипева

Но този въпрос е много по-маловажен от другите, които заобикалят "Ораново". В рудника се добиват въглища от 1972 г. Както сами се досещате, с напредването на годините, влизането във въглищния пласт става все по-дълбоко, за да стигне днешния половин километър под планината. Тогава е избрана технология на добив, която се прилага и до днес. Това, което де факто правят миньорите, е да дълбаят дълги галерии през въглищния пласт, изземват пластовете отгоре, а после затварят галерията и я оставят да се "обруши" - т.е. планината да я засипе по естествен път. Ако погледнете склона над "Ораново", ще видите, че той се е свлякъл наполовина - следствие от тази техника. Това упражнение миньорите там са правили досега 63 пъти. Фаталната галерия е била 64-ата. Както бивши миньори, така и спасителите казват, че това е нормално за тази мина, защото така била планирана от самото начало.

Не на това мнение са от инспекцията по труда. В писмо до "Капитал" от инспекцията казаха, че с навлизане в дълбочина този метод става все по-рисков за работещите под земята. "Мнението на специалисти от Минпроект и МГУ, участвали в разработването на проекта за експлоатацията на находището, е, че е предвидено добив по тази технология да се извършва до кота 0 (в момента добив се извършва на Кота -18). По геоложки проучвания въглищни запаси има на 600 м под кота 0, което налага да се прокарат нови минни галерии и вертикална шахта и да се внедри нова безопасна технология, при която иззетите пространства се запълват", се казва в мнението на инспекторите. Може да се запитате защо тогава инспекторите не са казали нищо, когато са проверявали мината. ГИТ не може да влияе на работодателя по отношение на инвестициите в развитието на мината, се казва в писмото.

През 2007 г. е имало подобен инцидент, десетина шахти по-нагоре. Тогава отново се е изсипала кална маса, но доста по-малко, и хората са били спасени, казват спасителите от Бобов дол, които са единствената подобна служба в региона и са частна структура към мините там. Тоест в рамките на 6 години една и съща авария се е случила два пъти. Колкото по-надълбоко се слиза, толкова по-вероятно е тя да се повтори. Както констатират от инспекцията, миньорите се движат пеша на дълго разстояние, под голям наклон, което заедно с екстремните условия ги натоварва допълнително. На 1 август, докато доста от миньорите работеха заедно със спасителите, за да откопаят изгубените, в забоите на мината от инфаркт почина Асен Грънчаров, също от село Крупник.

Ад под земята

Единствената минно-спасителна служба е частната към "Бобов дол". 36-те човека от нея са били денонощно в "Ораново", със стара техника и с риск за живота.
Фотограф: Надежда Чипева

"Ако ви вкарам вътре, ще сънувате кошмари", казва Вальо Костадинов - шеф на минно-спасителната служба, която работи долу в мината. Той разказва за големи, силни мъже, които години наред работят в мини, но след като са стигнали до дъното на 64-а галерия, не искат да слизат повече там. "Това е най-сложната операция, която не само аз, но и хора, доста по-отдавна тук, помнят". Спасителната галерия, която са прокопали, била непрекъснато под напора на скалите, а в затрупаната не може да се прочисти, защото избива още вода. Костадинов и хората му я затворили, след като се озовали до колене във вода. В момента там не могат да слязат и разследващите полицаи, защото е твърде опасно (един прокурор го нарича "жив ад"). Как тогава ще се върнат миньорите?

Самите миньори не говорят. Нито пред рудника, нито в селата наоколо. Вместо тях говорят съседите им и бивши колеги. Кметът на Полена Венци Валеов казва, че причината да се връщат хората е, че се пенсионират рано и на повечето им остава малко до пенсия. Нови миньори не се приемат, а тъй като преходният период за ранно пенсиониране изтича в края на другата година, повечето бързали да натрупат стаж и точки. Самият Валеов, който е напуснал мината малко преди да получи необходимия за пенсиониране стаж, имал идея да напусне кметското място, за да се върне за няколко месеца в мината. Не го притеснява, че "единственото обновено в рудника е надписът", както сам казва.

На площада в Крупник разказват на ухо, че едно от момчетата в мината, което се разговорило пред медии, било посетено от три джипа, които го посъветвали да си държи устата затворена. В селата наоколо, както и сред билите вътре в мината, се изпускат различни думички - концлагер  например. Или подхвърлянето, че в горните галерии се махат подпори, за да се свалят надолу. Собственикът Красимир Михайлов (чийто племенник управлява мината) не е особено симпатичен герой. 

Подобно на много други рудници в България и тук разрухата цари навсякъде, където се вижда
Фотограф: Надежда Чипева

Оперативният директор на мината Валери Манов (който е и общински съветник от партия ЛИДЕР) и инженерът Бонислав Попов също не говорят. "Капитал" се чу и с двамата миналата седмица, но когато тази отидохме до рудника, чакахме безплодно Манов отпред. Той се оправда с "проверки". За щастие проверяващите говорят. За периода от 2007 г. до 2013 г. в мината има констатирани 163 нарушения, като най-много са тези по безопасност на процесите и оборудването и по осигуряване на безопасни условия на труд. Най-често те са свързани с крепежа на минните галерии, ефективността на вентилационната система и подържане на транспортните средства. Според инспекцията по труда от 25 години в мината не са правени никакви инвестиции освен за текущата работа. Изпълняват се минималните изисквания за работа, но не се прави нищо за по-малко рискова среда.

Окръжната прокуратура - Благоевград, е започнала работа по случая с двама наблюдаващи прокурори и трима разследващи полицаи, казват оттам. Посочват, че ще разследват всичко: от липсата на инвестиции до това дали е имало необходимите подпори. По нареждане на Върховната касационна прокуратура се прави инстанционен контрол и на затворените поради липса на доказателства за виновност предни два случая - на газова експлозия и свличане през 2007 г. Министърът на икономиката Драгомир Стойнев съобщи, че се проверява и приватизацията на рудника.

Надраскано с молив

Но ако инспекцията по труда е установявала толкова нарушения, ако е имало два предишни тежки случая в "Ораново", ако мината наистина трябва да промени изцяло начина си на работа, за да отговаря на елементарните условия на труд, то къде е този най-висш орган за контрол в държавата - министерството на енергетиката? Предупреждаваме: отговорът на този въпрос рискува да ви докара до отчаяние.

Вече всички знаят, че мината е работила без одобрен годишен план. Годишният план е това, което собственикът на мината представя пред министерството, за да покаже къде възнамерява да разработва, както и за да си направи сметка за инвестициите и разходите, които ще има. Да започнем оттам, че никой в държавата не знае как трябва да изглеждат точно тези планове, защото МС е трябвало да издаде наредба, с която да ги фиксира. От 2010 г. насам такава наредба няма - тя се появи едва тези дни в спешен проект.

Планът на "Ораново" е бил получен в МИЕТ през ноември 2012 г., като процедурата е трябвало да приключи до декември. Но едва през февруари, МИЕТ праща обратно писмо, с което уведомява концесионера, че има нужда от корекции. Такива така и не са направени. Когато става срутването и пристигат екипите, върху работния план, по който се провежда операцията, 64-а галерия е нанесена допълнително от ръководителите в мината с молив. Така седи и сега на всички планове, които "Капитал" видя.

Другото, което "Ораново" няма, е платена концесионна такса. От втората половина на 2011 г. насам Красимир Михайлов, който е и съакционер в ТЕЦ "Бобов дол",  дължи на държавата 111 911 лв. без ДДС плюс близо 7 хил. лв. лихва. Никой в МИЕТ не се е погрижил да събере тези пари или дори да ги поиска. На 18 април тази година, два месеца преди аварията, инспектори от дирекция "Природни ресурси и концесии" са били в мината. Липсата на план, дорисуването на галерията и неизвършените плащания очевидно не ги притесняват , тъй като в протокола пише: "В находището се води нормална експлоатационна дейност." Пред "Капитал" новият министър Драгомир Стойнев беше очевидно бесен и заяви, че "симбиозата между нечестен бизнес и администрация ще бъде прекъсната". "Администрацията в министерството също трябва да носи отговорност. Директорът на дирекция "Природни ресурси и концесии" вече подаде оставка. Свикал съм и дисциплинарен съвет, който ще гледа работата на служители от отдел "Контрол", така че ще има наказани", казва Стойнев.

И така, стена след стена, преградите пред трагедията в "Ораново" са падали, подобно на незапълнени галерии под натиска на планината. Миньорите, които са влизали в начертани с молив галерии, защото имат година до пенсия; инспекцията по труда, която е виждала как мината бавно и неотклонно става все по-опасна, но е нямала правомощия да направи нищо повече от това да пише; министерството, което е нехаело и за сумите от концесията, и за работните планове. И най-накрая собственикът, който е инвестирал минимално нужното, за да може да извлече и последното от тази дупка в земята, стискайки палци нищо да не се случи със стотиците хора, влизащи вътре всеки ден. За да се стигне до падането на "скали като коли" от някъде "много нависоко". И до задънения край на ръкав А, галерия 64, на 480 метра под земята. Където вероятно никой никога няма да влезе повече.

Технологията на добив в "Ораново" е трябвало да бъде променена отдавна, но това не се е случило
Фотограф: Надежда Чипева

Било е 9:45 сутринта, но това има малко значение, когато си на половин километър под земята. Слънцето там е заменено от малки лампи, а свежият въздух - от вентилатори, които понякога се развалят. Шестима миньори работят в края на една дълга галерия, до която се стига след час и половина ходене пеша. Единственият асансьор сваля на около 100 метра под повърхността. Оттам нататък си пеш, с оборудването на гръб, на температура от 36-37 градуса, първо надолу, после нагоре. Само че този път за четирима от тях няма нагоре.

Чува се свистене, последвано почти веднага от срутването на стотици тонове земя, омесени с вода. Резултатът е кал, толкова гъста, че когато я напълниш в кофа и я обърнеш, тя не изтича. По-късно, един от двамата оцелели миньори ще разкаже, че се е чувало все едно пада някъде много отвисоко. Някои от късовете скала, ще разкажат от спасителния екип, са били с големината на автомобили. Планината, под която е издълбана мина "Ораново", буквално се е срутила върху главите на миньорите.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

17 коментара
 • 1
  alien_s avatar :-|
  Jessika

  Лошото е, че проблемите започват да се обсъждат едва след като се случи подобно нещастие.

 • 2
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  Много жалко за хората-и за починалите и за оставащите без работа.

 • 3
  b.manchev avatar :-P
  b.manchev

  "Хората носят не по-малка вина от природата за трагедията в мина "Ораново"."

  В това подзаглавие е много важно да се уточни, че става въпрос за онези "хора", на които след изборите от месец май върнаха България!

  А иначе, е абсолютен цинизъм да се прехвърля отговорността на всички граждани при положение, че все още минаваме за правова държава, равнопоставена на нормалния свят.

 • 4
  tsvetna avatar :-|
  Цветна

  До коментар [#3] от "b.manchev":

  Не е съвсем така. Виновни са всички хора от приватизирането на мината до сегашния момент, които са имали правомощията да упражняват задължителния държавен контрол за съответната област.
  Нека да добавим, ако може, въпрос за всички мини? Какво е необходимо да се случи, за да се минимизират такива случаи в бъдеще и в тази насока какво повече е необходимо да се направи в допълнение на спешните кръпки, които сегашното правителство инициира.

 • 5
  itoskov avatar :-|
  Woland

  Някак с половин уста се споменава и огромният страх и натиск покрай този инцидент, как преподаватели от МГУ се крият от медиите, защото експертните мнения са, че тази мина е експлоатирана в нарушение на всички възможни правила; същевременно обаче всички знаят и с кого се свързва тази мина- лице, което е посочено в етикетите и линк-досието и някакси, е неназован в самата статия.

 • 6
  info111 avatar :-|
  info111

  Всички,абсолютно всики, които имат или са имали отношение към тези безобразия от години имат своята вина и трябва да носят съответната наказателна отговорност
  Като се започне от собственикът, който не само че трябва да бъде много строго осъден, но и годините му затвор трябва да са максимум, с оглед на безмерната му наглости рецидивизъм.
  Инспектори, институции, проверяващи, заверяващи, министерства, чиновници,...всички, абсолютно всички, които са проверявали, заверявали (или не са го правили, а е влизало в задълженията им)... трябва да носят отговорност, вкл. наказателна!

  И нарая още нещо. Преди няколко дни червените боклуци с ДПС патериците им ореваха орталъка, колко било зле положението с приходите в бюджета и как държавата ще се срути, ако няма актуализация и не вземат поне още 1 милиард заем.

  Я прочетете това, например:

  "Другото, което "Ораново" няма, е платена концесионна такса. От втората половина на 2011 г. насам Красимир Михайлов, който е и съакционер в ТЕЦ "Бобов дол", дължи на държавата 111 911 лв. без ДДС плюс близо 7 хил. лв. лихва. Никой в МИЕТ не се е погрижил да събере тези пари ИЛИ ДОРИ ДА ГИ ПОИСКА!!!"


  Но същите червени боклуци и патериците им, които са от 45+24 години на власт, дето не смеят да поискат парите на държавата от мутрите им, най-нагло о незочливо дерат по десет кожи от българския данъкоплатец!

  Ако през есента българите не се вдигнат и да изхвърлят с шутове червените биклуци и престъпници и мошеници от БСП, ДПС, Атака и ...от парламента И НЕ ПОИСКАТ КАТЕГОРИЧНО ДА БЪДАТ ИЗПРАВЕНИ ПРЕД СЪД И ОСЪДЕНИ СЪС СПРАВЕДЛИВИ, НО СТРОГИ ПРИСЪДИ, тази държава няма да започне да става нормална!

 • 7
  timtim avatar :-|
  Marin Pavlov

  Нещо не разбирам, миньорите вървят пеша 1 час и 30 мин докато стигнат мястото за работа.
  Това няма как да е вярно, защото ако в тази галерия няма транспорт, няма как да се изкарат изкопаните въглища.
  Нали не ги носят на гръб обратно до асансьора.

 • 8
  info111 avatar :-|
  info111

  Всичко е ненормално в тази държава! Всичко!
  А най-ненормални са тези по върховете, които са и престъпници!
  Всички виждаме какви безобразия се извършват с години буквални пред очите ни, какви идиоти се инсталират от една шепа хора - без значение как ще ги наречеме - олигарси ли, кукловоди ли,...това са издънки на червената ДС партокрация, чиито имена са до болка познати, които са назначили полуидиоти, полуграмотни и откровени престъпници и рецидивисти (с малки изключения) и за едри бизнесмени, и за политици и лидери на партии, и за депутати, и за проурори, и за шефове на служби, МВР, висши магистрати...легендирани като специалисти, професионалисти, експерти,...,или просто "много решени да работят на ползу роду", като онази мутра-перач Пеевски, например.
  Онова, което ги свързва е тоталното им безхаберие за род и родина, за национални интереси и грижа само и единствено за собствените им задници, което в техен прочит означава безпрекословно подчинение на шепата техни кукловоди!
  Това е България в момента!

  Това е една беда, едно огромно нещастие, което просто е чакано с години на тотално и масово безхаберие на всички по веригата, като се започне от черения назначен собственик на мината, премине се през всичките от местната управа, инспектори, контролни органи и се стигне до министерството!

  И тук отново искам да изтъкна специално огромната вина и отговорност на правосъдната система, на прокурорите и съдиите. Ако те си вършат работата, подобни трагедии едва ли ще се случват, или най-малкото ще са много редки. Защото ако сега осъдят този толуп и червен перач - собственикът на мината, дето е авер на Ковачки в далаверите му на - да речем - 50 години затвор и конфискация на цялотому имущество - за компенсиране на семействата на ззагиналите, останалите като него бая ще се замислят дали няма да инвестират за повече безопасност на служителите си в мините...
  Ако чиновниците, които са подкупни или просто небрежни, които са допуснали тази мина да работи притакива груби нарупения и престъпления за безопасността на минцорите получат строги присъди, да видим дали следващите ще процедират така и ще отказват да си вършат задълженията при подобни случаи...

 • 9
  info111 avatar :-|
  info111

  До коментар [#7] от "timtim":

  Какво толкова не разбираш? Имаш един перач, с физиономия на пернишки циганин, който е човек на Гоце, т.е. на червената ДС мафия и върти от години далавери с Ковачки. Същият Ковачки, който "инвестира" в този бизнес препрани и откраднати пари, вкл. от "сделки" със Сретан Йосич.Управителят на тази мина пък тръгнал да прави политика - естествено от партията на Ковачки - Лидер. Понеже тези си оправиха бизнеса и мините, сега искат да оправят и България с аверчетата им от БСП и ДПС, които вече са там и ни оправят от 24 години, и които смучат от парите на тези, откраднати от хората с цената на ... човешки животи, на българска кръв!
  Дали са му да сложи ръка на таази мина, на язовири, на други държавни и общински имоти, "инвестирал бил 20 милиона", според него, но никой не го пита от къде са тези пари в човек с подобна физиономия и "кариера" и къде ги е инвестирал, но става пределно ясно, че нищо не е правил за модернизация и подобряване на безопасността на обекта и хората, които с тежък труд си изкарват прехраната в мината...
  Правителството сега иска да натовари отрудената гърбина на обикновения българин с още 1 милиард лева, но ... не се сетило не да си вземе, а дори и да поиска парите, които този дължи на държавата.
  Ковачки пък бе съден за неплатени десетки милиони лева данъци с ..."другарско мъмрене". Друг един, който бе крал здраво от Кремиковци и не платил и лев данък тези така изнагляха, че го бяха обявили и за данъкоплатец на годината - мисля Захариев беше.
  А на Гоце "приятел" му подари 2 мезонета в София и когато един журналист написа това, Гоце нареди на собственика на "независимата медия" да уволни журналиста - мисля Инджев!
  Класика! Демокрация!

 • 10
  info111 avatar :-|
  info111

  До коментар [#7] от "timtim":

  "Нещо не разбирам,..."


  Ами ето ти малко допълнителна информация, за да разбереш:  Синът на собственика на мина "Ораново" кара свръхзвуково "Ламборгини Авентатор"

  /Поглед.инфо/ Красен Михайлов, син на собственика на злополучната мина-гробница "Ораново", юрка свръхзвуково "Ламборгини Авентатор" за 800 000 лева по същото време, в което вдовиците и децата на двамата загинали миньори са ги полагали в черната земя. Това разкриха пред ПИК близки до притежателя на рудника Красимир Михайлов.


  "Краси реши да зарадва детето си и му купи "Ламборгинито". Красен, който учи в Англия, си дойде в България и веднага започна да язди спортната кола из Слънчев бряг. Явно хич не му пука за починалите в мината на баща му работници. Няма свян, няма траур за тези хора", разказа пред медията ни добър познат от обкръжението на семейство Михайлови.

  Красен използва изключително добре и охолно лятната си ваканция. Едрият мъж разпуска с приятели на Сен Тропе, а след това се глези из лъскавите заведения по морето. А една от вдовиците на починалите миньори разказа, че той е получавал заплата от по 500 лева на месец - колкото струва бутилка шампанско на Сен Тропе!

  Баща и син Михайлови изобщо не са се трогнали от кончината на миньорите Асен Стойнев и Христо Младенов, които са се трепели като роби под земята, за да осигурят разкошни екстри на господарите си.

  Според запознати Красен Михайлов нагло парадирал с новото си "Ламборгини", което струва около 800 000 лева и може да развие близо 350 км/ч.


  http://bulgarski.pogled.info/news/47511/Sinat-na-sobstvenika-na-mina-Oranovo-kara-svrahzvukovo-Lamborgini-Aventator


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK