Половин километър под кота "нормалност"

Хората носят не по-малка вина от природата за трагедията в мина "Ораново".

Единствената минно-спасителна служба е частната към "Бобов дол". 36-те човека от нея са били денонощно в "Ораново", със стара техника и с риск за живота.
Единствената минно-спасителна служба е частната към "Бобов дол". 36-те човека от нея са били денонощно в "Ораново", със стара техника и с риск за живота.    ©  Надежда Чипева
Единствената минно-спасителна служба е частната към "Бобов дол". 36-те човека от нея са били денонощно в "Ораново", със стара техника и с риск за живота.
Единствената минно-спасителна служба е частната към "Бобов дол". 36-те човека от нея са били денонощно в "Ораново", със стара техника и с риск за живота.    ©  Надежда Чипева

Било е 9:45 сутринта, но това има малко значение, когато си на половин километър под земята. Слънцето там е заменено от малки лампи, а свежият въздух - от вентилатори, които понякога се развалят. Шестима миньори работят в края на една дълга галерия, до която се стига след час и половина ходене пеша. Единственият асансьор сваля на около 100 метра под повърхността. Оттам нататък си пеш, с оборудването на гръб, на температура от 36-37 градуса, първо надолу, после нагоре. Само че този път за четирима от тях няма нагоре.

Чува се свистене, последвано почти веднага от срутването на стотици тонове земя, омесени с вода. Резултатът е кал, толкова гъста, че когато я напълниш в кофа и я обърнеш, тя не изтича. По-късно, един от двамата оцелели миньори ще разкаже, че се е чувало все едно пада някъде много отвисоко. Някои от късовете скала, ще разкажат от спасителния екип, са били с големината на автомобили. Планината, под която е издълбана мина "Ораново", буквално се е срутила върху главите на миньорите.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


17 коментара
 • 1
  jessie... avatar :-|
  Jessika

  Лошото е, че проблемите започват да се обсъждат едва след като се случи подобно нещастие.

 • 2
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  Много жалко за хората-и за починалите и за оставащите без работа.

 • 3
  b.manchev avatar :-P
  b.manchev

  "Хората носят не по-малка вина от природата за трагедията в мина "Ораново"."

  В това подзаглавие е много важно да се уточни, че става въпрос за онези "хора", на които след изборите от месец май върнаха България!

  А иначе, е абсолютен цинизъм да се прехвърля отговорността на всички граждани при положение, че все още минаваме за правова държава, равнопоставена на нормалния свят.

 • 4
  tsvetna avatar :-|
  Цветна

  До коментар [#3] от "b.manchev":

  Не е съвсем така. Виновни са всички хора от приватизирането на мината до сегашния момент, които са имали правомощията да упражняват задължителния държавен контрол за съответната област.
  Нека да добавим, ако може, въпрос за всички мини? Какво е необходимо да се случи, за да се минимизират такива случаи в бъдеще и в тази насока какво повече е необходимо да се направи в допълнение на спешните кръпки, които сегашното правителство инициира.

 • 5
  itoskov avatar :-|
  Woland

  Някак с половин уста се споменава и огромният страх и натиск покрай този инцидент, как преподаватели от МГУ се крият от медиите, защото експертните мнения са, че тази мина е експлоатирана в нарушение на всички възможни правила; същевременно обаче всички знаят и с кого се свързва тази мина- лице, което е посочено в етикетите и линк-досието и някакси, е неназован в самата статия.

 • 6
  info111 avatar :-|
  info111

  Всички,абсолютно всики, които имат или са имали отношение към тези безобразия от години имат своята вина и трябва да носят съответната наказателна отговорност
  Като се започне от собственикът, който не само че трябва да бъде много строго осъден, но и годините му затвор трябва да са максимум, с оглед на безмерната му наглости рецидивизъм.
  Инспектори, институции, проверяващи, заверяващи, министерства, чиновници,...всички, абсолютно всички, които са проверявали, заверявали (или не са го правили, а е влизало в задълженията им)... трябва да носят отговорност, вкл. наказателна!

  И нарая още нещо. Преди няколко дни червените боклуци с ДПС патериците им ореваха орталъка, колко било зле положението с приходите в бюджета и как държавата ще се срути, ако няма актуализация и не вземат поне още 1 милиард заем.

  Я прочетете това, например:

  "Другото, което "Ораново" няма, е платена концесионна такса. От втората половина на 2011 г. насам Красимир Михайлов, който е и съакционер в ТЕЦ "Бобов дол", дължи на държавата 111 911 лв. без ДДС плюс близо 7 хил. лв. лихва. Никой в МИЕТ не се е погрижил да събере тези пари ИЛИ ДОРИ ДА ГИ ПОИСКА!!!"


  Но същите червени боклуци и патериците им, които са от 45+24 години на власт, дето не смеят да поискат парите на държавата от мутрите им, най-нагло о незочливо дерат по десет кожи от българския данъкоплатец!

  Ако през есента българите не се вдигнат и да изхвърлят с шутове червените биклуци и престъпници и мошеници от БСП, ДПС, Атака и ...от парламента И НЕ ПОИСКАТ КАТЕГОРИЧНО ДА БЪДАТ ИЗПРАВЕНИ ПРЕД СЪД И ОСЪДЕНИ СЪС СПРАВЕДЛИВИ, НО СТРОГИ ПРИСЪДИ, тази държава няма да започне да става нормална!

 • 7
  timtim avatar :-|
  Marin Pavlov

  Нещо не разбирам, миньорите вървят пеша 1 час и 30 мин докато стигнат мястото за работа.
  Това няма как да е вярно, защото ако в тази галерия няма транспорт, няма как да се изкарат изкопаните въглища.
  Нали не ги носят на гръб обратно до асансьора.

 • 8
  info111 avatar :-|
  info111

  Всичко е ненормално в тази държава! Всичко!
  А най-ненормални са тези по върховете, които са и престъпници!
  Всички виждаме какви безобразия се извършват с години буквални пред очите ни, какви идиоти се инсталират от една шепа хора - без значение как ще ги наречеме - олигарси ли, кукловоди ли,...това са издънки на червената ДС партокрация, чиито имена са до болка познати, които са назначили полуидиоти, полуграмотни и откровени престъпници и рецидивисти (с малки изключения) и за едри бизнесмени, и за политици и лидери на партии, и за депутати, и за проурори, и за шефове на служби, МВР, висши магистрати...легендирани като специалисти, професионалисти, експерти,...,или просто "много решени да работят на ползу роду", като онази мутра-перач Пеевски, например.
  Онова, което ги свързва е тоталното им безхаберие за род и родина, за национални интереси и грижа само и единствено за собствените им задници, което в техен прочит означава безпрекословно подчинение на шепата техни кукловоди!
  Това е България в момента!

  Това е една беда, едно огромно нещастие, което просто е чакано с години на тотално и масово безхаберие на всички по веригата, като се започне от черения назначен собственик на мината, премине се през всичките от местната управа, инспектори, контролни органи и се стигне до министерството!

  И тук отново искам да изтъкна специално огромната вина и отговорност на правосъдната система, на прокурорите и съдиите. Ако те си вършат работата, подобни трагедии едва ли ще се случват, или най-малкото ще са много редки. Защото ако сега осъдят този толуп и червен перач - собственикът на мината, дето е авер на Ковачки в далаверите му на - да речем - 50 години затвор и конфискация на цялотому имущество - за компенсиране на семействата на ззагиналите, останалите като него бая ще се замислят дали няма да инвестират за повече безопасност на служителите си в мините...
  Ако чиновниците, които са подкупни или просто небрежни, които са допуснали тази мина да работи притакива груби нарупения и престъпления за безопасността на минцорите получат строги присъди, да видим дали следващите ще процедират така и ще отказват да си вършат задълженията при подобни случаи...

 • 9
  info111 avatar :-|
  info111

  До коментар [#7] от "timtim":

  Какво толкова не разбираш? Имаш един перач, с физиономия на пернишки циганин, който е човек на Гоце, т.е. на червената ДС мафия и върти от години далавери с Ковачки. Същият Ковачки, който "инвестира" в този бизнес препрани и откраднати пари, вкл. от "сделки" със Сретан Йосич.Управителят на тази мина пък тръгнал да прави политика - естествено от партията на Ковачки - Лидер. Понеже тези си оправиха бизнеса и мините, сега искат да оправят и България с аверчетата им от БСП и ДПС, които вече са там и ни оправят от 24 години, и които смучат от парите на тези, откраднати от хората с цената на ... човешки животи, на българска кръв!
  Дали са му да сложи ръка на таази мина, на язовири, на други държавни и общински имоти, "инвестирал бил 20 милиона", според него, но никой не го пита от къде са тези пари в човек с подобна физиономия и "кариера" и къде ги е инвестирал, но става пределно ясно, че нищо не е правил за модернизация и подобряване на безопасността на обекта и хората, които с тежък труд си изкарват прехраната в мината...
  Правителството сега иска да натовари отрудената гърбина на обикновения българин с още 1 милиард лева, но ... не се сетило не да си вземе, а дори и да поиска парите, които този дължи на държавата.
  Ковачки пък бе съден за неплатени десетки милиони лева данъци с ..."другарско мъмрене". Друг един, който бе крал здраво от Кремиковци и не платил и лев данък тези така изнагляха, че го бяха обявили и за данъкоплатец на годината - мисля Захариев беше.
  А на Гоце "приятел" му подари 2 мезонета в София и когато един журналист написа това, Гоце нареди на собственика на "независимата медия" да уволни журналиста - мисля Инджев!
  Класика! Демокрация!

 • 10
  info111 avatar :-|
  info111

  До коментар [#7] от "timtim":

  "Нещо не разбирам,..."


  Ами ето ти малко допълнителна информация, за да разбереш:  Синът на собственика на мина "Ораново" кара свръхзвуково "Ламборгини Авентатор"

  /Поглед.инфо/ Красен Михайлов, син на собственика на злополучната мина-гробница "Ораново", юрка свръхзвуково "Ламборгини Авентатор" за 800 000 лева по същото време, в което вдовиците и децата на двамата загинали миньори са ги полагали в черната земя. Това разкриха пред ПИК близки до притежателя на рудника Красимир Михайлов.


  "Краси реши да зарадва детето си и му купи "Ламборгинито". Красен, който учи в Англия, си дойде в България и веднага започна да язди спортната кола из Слънчев бряг. Явно хич не му пука за починалите в мината на баща му работници. Няма свян, няма траур за тези хора", разказа пред медията ни добър познат от обкръжението на семейство Михайлови.

  Красен използва изключително добре и охолно лятната си ваканция. Едрият мъж разпуска с приятели на Сен Тропе, а след това се глези из лъскавите заведения по морето. А една от вдовиците на починалите миньори разказа, че той е получавал заплата от по 500 лева на месец - колкото струва бутилка шампанско на Сен Тропе!

  Баща и син Михайлови изобщо не са се трогнали от кончината на миньорите Асен Стойнев и Христо Младенов, които са се трепели като роби под земята, за да осигурят разкошни екстри на господарите си.

  Според запознати Красен Михайлов нагло парадирал с новото си "Ламборгини", което струва около 800 000 лева и може да развие близо 350 км/ч.


  http://bulgarski.pogled.info/news/47511/Sinat-na-sobstvenika-na-mina-Oranovo-kara-svrahzvukovo-Lamborgini-Aventator


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход